lauantai 8. maaliskuuta 2014

Broiler-munakoisovuoka

Tässä ihan sairaan hyvä safka, jos vaikka haluat kituutella vähillä hiilareilla tai ennen kaikkea HERKUTELLA hyvällä broilerruoalla. Näin se käy:

1 iso munakoiso
7 broilerin ohutleikkeitä, naturelleja ja maustamattomia (vajaa kilo siis)!!!!!
3 suurta tuoretta herkkusientä
1 iso keltasipuli
3 isoa valkosilpulin kynttä
2 dl punaviiniä
3 dl paseerattua tomaattia
1 tl sambal oelekia
loraus häränfondia
1 tuore bufala-mozarella
suolaa ja pippuria myllystä
NOMU-italialaista maustesekoitusta
Turkkilaista jogurttia
Kuivattuja yrttejä: oreganoa, basilikaa, timjamia, rosmariinia ja meiramia

Ota broiskut lämpiämään pakkauksessaan. Lado tomaattikastikkeen kiehuessa fileet leivinpaperille ja kuivaa ne ja anna edelleen lämmetä.

Tomskusoosiin silppua sipuli, valkosipuli ja herkkikset. Loraus oliiviöljyä kattilaan ja sipulit ja sienet sekan ja taas lievää freesausta. Kun sipuli alkaa kuullottua, roiskaise sekaan teelusikallinen sambalia, punaviini ja lopuksi paseerattu tomaatti. Jätä porisemaan miedolla lämmöllä vähintään tunniksi.

Siivuta munakoisot ohuiksi siivuiksi ja asettele leivinpaperille. Kiepauta myllystä merisuolaa siivujen päälle ja anna suolan vetää nesteet ulos koisoista. Samalla myös mahdollinen kitkerä maku lievenee. Sekoittele välillä tomskusoosia.

Suolaa, pippuroi ja mausta Nomu-mausteseoksella broiskut.


Lorauta paistinpannulle oliiviöljyä ja kuivaa talouspaperilla munakoisoviipaleet. Paista niitä pannulla molemmin puolin, kunnes ovat mukavan ruskeita. Ei tarvitse vetää överiksi öljyn suhteen, vaikka koisot imevät ihan kuinka paljon vaan. Paista koisojen jälkeen myös fileet kevyesti.

Levitä turkkilaista jogurttia uunivuoan pohjalle, asettele päälle ruskistetut munakoisoviipaleet. Kauho päälle mukava kerros tomaattikastiketta.

Lado broiskunfileet kaiken päälle ja kippaa päälle vielä loput tomaattikastikkeesta. 



Tämä komeus uuniin noin tunniksi. Kun kaikki näyttää hyvältä ja tuoksut täyttävät koko asunnon, leikkaa tuore bufala-mozzarella munaleikkurilla ohuiksi siivuiksi ja levitä tasaisesti annoksen päälle.

Paista vielä uunissa 175 asteessa, kunnes juusto on saanut kauniin värin, eli kutakuinkin näin.

 Sitten vain salaatin kera taasen ääntä kohti ja hyvää italialaista punaviiniä kyytipojaksi.

perjantai 7. maaliskuuta 2014

Paahdettua turskan selkäfilettä, rapeaa pekonia ja punaviinikastiketta

Resepti on saanut innoituksen norjalaisten tavasta syödä lipeäkalaa. Siis rapean pekonin ja punaviinikastikkeen kera. Päätin testata, kun loistavaa turskan selkäfilettä oli saatavana.

Taaskin ohje vain kahdelle:

2 x 100 g turskan hienointa selkäfilettä
4dl punaviiniä
2 tl sokeria
(balsamicosiirappia)
paketti pekonia
voita
suolaa ja pippuria

Tämän alkupalaksi syötiin tomaatti-vuohenjuustokeitto, joten tärkkelyspitoiselle lisukkeelle ei ollut tarvetta.

Aloitetaan lorauttamalla punaviini kattilaan ja sekaan mieluusti sokeri ja balsamicosiirappi. Annetaan hiljalleen pulputella tunti tai jopa kaksi.

Ota turskapalat lämpiämään, mutta pidä ne erillään muista raaka-aineista esim. kelmun avulla. Lado pekonit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista rapeiksi 170 asteessa. Ota valumaan ja jäähtymään. Sekoittele välillä punaviiniä.

Kun alkukeitto on lautasella, laita pannu lämpiämään ja vatkaa punaviinireduktion sekaan nokare voita. Tulee kauniin kiiltävää. Pidä lämpimänä ja sekoittele tarvittaessa.

Reilu nokare voita paistinpannulle ja kun voi on hiljentynyt, laita suolatut ja pippuroidut kalaherkut pannulle. Tiputa lämpöä puoleen ja käykää sopan kimppuun. Kun keitto on syöty, on kala valmista tarjoiltavaksi. Asettele palat lautasille, lusikoi punaviinikastiketta ympärille ja murusta pekonia päälle. Taaskin ääntä kohti.

Tässä jos jossain, punaviini on paras kaveri!


Tomaatti-vuohenjuustokeitto, oliivifocaccia

Tämä toimii oivallisena alkuruokana vaikka mille. Tällä kertaa herkulliselle turskan selykselle, josta erillinen ohje. Leipänä omatekoinen focaccia, jonka ohjeita löytyy ihan mistä vaan. Ohje löytyy aiemmista resepteistä..

Pieni annos kahdelle:

1 pienehkö keltasipuli
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
pieni nippu tuoretta timjamia
70 g vuohenjuustoa
loraus kanafondia
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
3-4 dl paseerattua tomaattia
muutama tippa Tabascoa
suolaa ja pippuria myllystä
(kermaa)

Pilkkoa sipulit ja timjami pieneksi. Loraus oliiviöljyä kattilaan ja silput freesaantumaan sinne. Kun sipuli on pehmennyt, lisää valkoviini, Tabasco ja vuohenjuusto. Lievää liikutusta ja tomaatti perään. Sitten kevyttä haudutusta, vaikka vähän pitempäänkin ja lopuksi sauvasekoittimella kaikki sileäksi. Avusta kermalla, jos haluat! Pidä lämpimänä tarjoiluun asti.

Säästä pala kuorittua vuohenjuustoa murennettavaksi lautasille (kuoret tietenkin soppaan!!!!)

Tarjoile syviltä lautasilta, murenna vuohenjuusto keittoon tai laita pala keskelle lautasta ja keittoa päälle. Ääntä kohti focaccian säestämänä.

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Haukiquenellit juustokastikkeessa, paistettu haukifilee ja pottumuusi

Tuli sulatettua pakasesta pari haukifilettä illalliseksi. Tovi piti miettiä, mitä näistäkin taas keksisi, mutta tulihan se sieltä, kun vähän tökkii!

Koko komeuteen tarvitaan:

Haukea n. 500 g
Rosamunda-perunaa n 500 g
1 kananmuna
korppujauhoa
kermaa
juustoa, mielellään parmesaania, mutta muutkin käyvät
voita
suolaa
pippuria
kurkumaa
maitoa

Pyrstöpalat sellaisenaan irti ja suolataan, pippuroidaan ja kuorrutetaan parmesaaniraasteella. Loppu haukifilee pyritään pilkkomaan ruodottomaksi ja paloitellaan tehosekoittimeen ja pidetään kylmässä.

Kuori perunat, puolita ja laita niukassa, suolatussa vedessä kiehumaan.

Sekoile teho- tai sauvasekoittimella haukimassa tasaiseksi. Suolaa ja pippuroi myllystä, lisää kananmuna, ripaus korppujauhoja ja lisää loppuvaiheessa kerma sekoittaen massaa. Anna vetäytyä.

Kastikkeen tekemiseksi sekoittelet pari desiä kermaa ja sopivasti juustoa sekä mausteeksi suolaa, pippuria ja kurkumaa. Viimeksi mainittu on kiva väriefekti, etteivät jo muutenkin kalpeat kalapullat näyttäisi niin valjuilta.

Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan ja kippaa sekaan suolaa, kun vesi kiehuu. Muotoile kahdella, kylmään veteen kastellulla lusikalla kauniita quenellejä lusikoilla ja keitä vedessä. Nosta reikäkauhalla lautaselle, kun ovat kypsiä.

Kippaa quenellit kastikkeen sekaan näin:

Sitten vain pottumuusi valmiiksi, eli voita ja maitoa valutettuihin pottuihin ja sekoilua perään. Haukifileet parmesaanilla pannulle näin:
Lopuksi me kokoamme annoksen ja laitamme sen esille näin:
NAM!

Tarte flambé tai flammekuchen yksinkertaistettuna

Tämä loistava Alsacen ruoka sai viiniseuran maistiaisten jälkeen roolinsa vielä kotikeittiössämmekin. Tässä se kaikessa yksinkertaisuudessaan, mutta todella herkullisena:

Annos noin 3-4 hengelle

6 kpl Fazerin Rullarieska Täysjyvä
500 g turkkilaista jugurttia
4-5 keltasipulia
160 g pancettaa
5-600 g Munster-juustoa
pari lusikallista hunajaa
reilusti voita

Kuori sipulit, puolita ja leikkaa puolirenkaiksi. Laita kylmälle pannulle voin kera ja lämmitä ja kuullota rauhallisesti pehmeäksi, ilman ruskistusta. Lisää pari lusikallista hunajaa ja sekoita hyvin. Ota sivuun jäähtymään lautaselle.

Melkein samma på svenska, eli nyt vuorostaan pancetta pannulle ja paistetaan ihanan rapeaksi ja valutetaan talouspaperin päällä murennuskuntoon.

Levitä rieskat leivinpapereille ja roiskaise päälle jugurttia kullekin ihan reilusti. Levitä lusikalla mukavan tasaisesti. Saa olla ihan paksu kerros.

Ripottele päälle sipulit ja niiden päälle murennettu pancetta. Myllystä varovaisesti suolaa ja hieman reilummalla kädellä pippuria. Siivuta juusto ja asettele alustoilleen:

Uuni kuumenemaan noin 175-200 asteeseen ja keskitasolla mukavaa lämpöä, kunnes juusto on kauniisti sulanut. Varo reunoja, etteivät pala.
 Tämän kera nautimme tietysti Alsace Rieslingiä. Mitä laadukkaampaa, sen parempaa. Grand Cru on paikallaan aina! Kokeilkaa, hyvät ystävät!

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Mozzarellalla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla täytettyä broilerinrintaa, mozzarellakuorrutus ja uunikuivatut kirsikkatomaatit

Aterian nimestä tuli vähän pitkä ja niin tuli itse prosessistakin, kun puoli päivää piti miettiä, miten tuota broileria taas voisi varioida. Lopputulos oli erinomainen.

Kahdelle hengelle:

Alkajaisiksi otetaan noin 10 kirsikka- tai terttutomaattia, halkaistaan ne ja puristellaan nistä siemenet ulos. Asetellaan uunivuokaan leivinpaperille ja laitetaan uuniin noin 100 asteeseen 1 1/2 tunniksi.


3 kpl kokonaista broilerin rintafilettä
12 kpl aurinkokuivatun tomaatin siivuja oreganoöljyssä (lähes ilman öljyä muovipussipakkauksessa)
1 bufalamozzarella
3 kpl suuria tuoreita herkkusieniä
1,5 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
couscousia
oliiviöljyä

Tee terävällä keittiöveitsellä paksusta päästä alkaen kunnon tasku keskelle fileitä. Hyvin pienellä vaivalla saat taskun ilman reikiä reunoille. Täytä taskut ensin kahdella tomaattisiivulla, sitten yhdellä mozzarellapalalla ja lopuksi vielä pari tomaattisiivua tulpaksi. Suolaa ja pippuroi fileet ja asettele pienehköön uunivuokaan niin, että fileet ovat mahdollisimman tasainen "kasa". Laita vuoka uuniin 200 asteen lämpöön noin 1/2 tunniksi.

Ota vuoka uunista, sijoita neljänneksiksi paloitetut herkkusienet koloihinsa, siivuta päälle loppu mozzarella ja kaada päälle kerma ja taas uuniin. Nyt voit laskea lämpöä vaikka 150 asteeseen.

Tällä välillä otetaan 2 dl vettä, 1/2 tl suolaa, 1 rkl oliiviöljyä ja keitetään kiehuvaksi. Kattila pois liedeltä ja sekaan 2 dl couscousia. Lievä sekoitus ja odotusta 5 minuuttia. Sen jälkeen irroittava sekoitus ja lisuke on valmis.

Broilerit alkavat olla valmiita ja on aika leikata niistä esim. 1/2 per nuppi. Lusikoidaan lautaselle soosia ja herkkiksiä ja couscousit perään. Ääntä kohti. Toimii!!!

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kukkakaalicurry

Koska edelliseltä päivältä jäi sopivasti maukasta broileria ja vähän bulguria, nin päätin tehdä kyytipojaksi hienoisen kukkakaalicurryn:

1 kukkakaali kukinnoiksi pilkottuna
1 keltasipuli kuutioituna
1/2 l tuoreita herkkusieniä kuutioituna
5 valkosipulin kynttä
1 pieni kesäkurpitsa
1 omena, niin hapan kuin mahdollista
oliiviöljyä
soijaa
currya (+ mahdollisesti sambal oelekia tms.)
Mahdollisesti kermaa! Nyt kävisi hyvin myös kookosmaito, mutta se pääsi loppumaan eilen, joten kerma varmaa lopuksi sinetöi tämän liiton meillä.

Pilkkoa kaikki ainekset rouheasti kuutioiksi, paitsi valkosipuli, joka on syytä silputa vähän pienemmäksi.

Kippaa sipulit ja valkosipulit ekaksi pannuun ja päälle kunnon loraus oliiviöljyä. Anna kuullottua hetki, mutta älä ruskista. Kevennä hieman lämpörintamalla ja lisää pilkotut herkkusienet. Lämmön miedontaminen on tärkeää siksi, että sienistä todellakin pääsee neste ulos, eikä pinta sulkeudu ja neste jää sisään. Tuleehan siitäkin toki ihan hyvää, mutta vähän pesusienimäistä...


Kotvasen jälkeen on aika laittaa pannulle sekaan curry, joko jauheena tai tahnana. Ihan kaikki käy. Vain oma makupreferenssi ohjaa, miten tämän teet. Tulinen curry sopii joillekin, miedoimpi toisille. Sambalista saa lisää potkua.

Hetken muhinoinnin jälkeen on aika lisätä kukkakaalit, kesäkurpitsa ja omena. Loraus soijaa matkaan. Sitten vain hyvin lievää haudutusta. Ihan vaikka kansi päällä, jos sellainen löytyy. Olisi hyvä, jos kukkakaaliin jäisi vähän puruvastusta. Silloin annos on onnistunut täydellisesti. Lötkö kun on lötköä, oli se mitä tahansa.


Ei siitä sen enempää. Kaikki tekevät makunsa mukaan ja aina ei voi voittaa. On pakko myöntää, että tällainen kombo on hieman vaikea hallita, mutta optimoinnissa voi optimoida vain yhtä asiaa ja se on mielestäni kukkakaali.Nyt odottelemme lopputulosta mahtavissa curryntuoksuisissa höyryissä.

Tältä se sitten näyttää lievän kermanlisäyksen jälkeen. Tuoksu edelleen huumaava:



lauantai 8. helmikuuta 2014

Kieviläinen Cross-Kitchen valkosipulibroileri, bulgur ja täytetyt herkkusienet

Nyt menee Cross-Kitchen ehkäpä Supercrossin puolelle, sillä tämä ateria yhdistää maut niin idästä kuin vähän kauempaakin idästä, unohtamatta kuitenkaan Afrikkaakaan.

Kyseessä on eräänlainen etäinen versio Chicken Kievistä (ei täytetty), joka on saanut makua tuhdisti valkosipulista, kookosmaidosta ja paprikasta (+chili) sekä lisukkeekseen vielä bulguria (couscouskin käy) ja tuhdilla juustolla täytettyjä herkkusienen päähineitä. Täytyy tunnustaa, että piti lisätä lisukkeisiin vielä juustolla täytetyt jalapenot, mutta niitä en tehnyt itse. Joskus himo voittaa järjen...

Normaalistihan kieviläinen kana täytetään valkosipulivoilla, tuplapaneroidaan ja keitetään öljyssä. Tässä tapauksessa valkosipuli tulee kuvioihin vasta pannussa paistamisen jälkeen seuraavasti.

Tarvikkeet:

Broilerin ohutfilettä, NATURELLINA!!!
suolaa ja pippuria myllystä
6 valkosipulin kynttä
purkki kookosmaitoa
paprikajauhetta (ja chiliä)
1 dl bulguria per ruokailija
3 herkkusienen päähinettä per ruokailija
(ja ne mainitut jalapenot) eihän kerrota kenellekään!
vehnäjauhoa
2 kananmunaa
korppujauhoa
bulguria
mustaleima-sulatejuustoa

Työjärjestys:

Lado broiskun fileet leikkuulaudalle. Itse käytän alla aina leivinpaperiarkkia. Ihan vain hygienian vuoksi.
Suolaa, pippuroi, paprikoi ja jauhota vehnäjauhoilla molemmin puolin.
Kippaa kookosmaito kattilaan, kuori valkosipulinkynnet ja purista ne sekaan. Paprikoi ja lämpöä päälle. Suolaa.
Riko munat syvälle lautaselle ja kaada korppujauhot toiselle. Laita paistinpannu lämpenemään ja lorauta sille oliiviöljyä ja voita. Kun pannu on hiljennyt, latele kanamunan ja korppujauhon läpi käyneet broiskut pannulle. Anna saada väriä, mutta älä polta. Jotenkin näin:

Kattilassa porisevat jo kookosmaito, valkosipuli ja paprika. Ei muuta kuin fileet sekaan ja antaa hiljalleen hautua kypsiksi. sa paneroinnista irtoaa ja suurustaa mukavasti kastikkeen, mutta ei kannata huolestua siitä. Hyvä lopputulos odottaa.

Keitä Bulgur ohjeiden mukaan ja laita herkkikset uuniin 175 asteeseen noin vartiksi. Sitten vain ääntä kohti!

perjantai 7. helmikuuta 2014

Juustoinen focaccia oliivien ja rosmariinin kera

Tarvikkeet:

3 1/2 dl vettä
25g hiivaa
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoa
ripaus hunajaa tai sokeria ravinnoksi hiivalle
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl juustoraastetta

Päälle:
mustia kivellisiä oliiveja
rosmariinia
oliiviöljyä
sormisuolaa (Maldon)

Liota hiiva hieman yli kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, suola, juustoraaste ja vehnäjauho. Anna yleiskoneen laulaa pitkään ja hartaasti (10 min väh.). Laita välittömästi nousemaan vedottomaan paikkaan tunniksi.

Kippaa taikina uunipellin kokoiselle leivinpaperiarkille, peitä ja anna kohota vielä noin 10 minuuttia.

Tällä aikaa tee sekoitus oliiviöljystä ja rosmariinista (varsinkin jos ei ole tuoretta rosmariinia). Tuoreen voi ripotella sellaisenaan.

Halkaise oliivit ja poista kivet. Kun taikina on noussut, painele oliivin puolikkaat reippaisiin koloihin taikinan pintaan. Voitele oliiviöljyllä ja ripottele päälle rosmariini ja suola.

Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Kermainen lohilaatikko



Tuli tehtyä pieni kokeilu eri reseptejä yhdistellen. En halunnut ateriasta mitään silakkalaatikon sorttista, joten tässä on jokseenkin laatikon ja kiusauksen sekasikiö:

Tein annoksen kahdelle hengelle ja kerralla syötäväksi. Siksi määrät ovat melko pieniä.

Muutama, noin 1/2 sentin siivu tuoretta lohta tai kirjolohta

2 1/2 rosamundaa
1 keltasipulia
1/2 dl kana- tai kalalientä
1 1/2 nippua tuoretta tilliä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
3 dl kermaa
korppujauhoja
1-3 rkl voita
loraus oliiviöljyä sipulin kuullottamiseen ja vuoan voiteluun

1. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Itse käytin valurautavuokaa, joka jakaa lämmön aivan optimaalisesti koko annokseen.
2. Kuullota sipuli pannulla rennosti ja lisää lopuksi liemi. Anna liemen imeytyä sipuleihin ja siirrä odottamaan.
3. Lado vuokaan kerros perunaa, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää puolet sipulista perunoiden päälle ja silppua tillinippu sipuleiden päälle.
4. Leikkaa lohifileestä viipaleita ja lado ne tillin päälle. Mausta. Lado uusi kerros perunoita, suolaa ja pippuroi, silppua toinen tillinippu päälle. Ja uusi kerros perunoita. Suolaa ja pippuroi. Lado tämän kerroksen päälle vielä loput sipulit, suolaa ja pippuroi ja vielä yksi kerros perunoita päällimmäiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla.
5. Kaada varovasti rakosiin kerma niin, että koko komeus peittyy.
6. Ripottele laatikon pinnalle korppujauhoja ja muutaman voinokare ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes perunat ovat täysin pehmeitä eli reilu tunti. Jos pinnalla ei ole kunnon väriä, katso nopeasti peiliin ja ota tohotin tai sitten kypsennä sitä vielä hetki grillisvastusten alla.

Tarjoile sopivien lisukkeiden kera.

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Todelliset herkkulihapullat, (ilman kananmunaa, ilman korppujauhoa), ruskea kastike ja muusi

Onko lihapyöryköihin aina pakko laittaa puolet petäjäistä? Ei ole! Pullat pysyvät kyllä muutenkin kasassa, kuten tässä ohjeessa.

Tarveaineet lihapyöryköille:
400g vähärasvaista naudan jauhelihaa (7-10% rasvaa)
2 valkosipulinkynttä, tai 2 kpl Dorot-pakastevalkosipulikuutioita. Todella hyviä ja käyttökelpoisia!!!
2-3-4 rkl jauhettuja, kuivattuja sieniä (itse käytin suppilovahveroita)
2 rkl Dijon-sinappia
1/2 dl kuohukermaa
muutama tippa Tabascoa
mustapippuria myllystä
merisuolaa maun mukaan

Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita muut ainekset erikseen ja anna sienten imeä seoksesta nestettä, jolloin siitä syntyy mukava sidos pyörykkämassalle. Tähän voi hyvin käyttää 15-30 minuuttia. Kun jauheliha on lämmennyt ja maustetahna sopivaa, suosittelen vielä maistamaan mausteseosta ja todennäköisesti lisäämään vielä vähän suolaa ja pippuria. Tämä on tietysti makuasia, mutten suosittele käyttämään jauhelihamaustetta enkä aromisuolaa. Kyllä ne aidot maut sieltä löytyvät muutenkin.

Pyörittele pullat ja paista kauniin ruskeiksi oliiviöljy-voiseoksessa. Tai okeastaan ennen kuin alat paistaa pullia ensinkään, tee kastike ja laita muusi alulle seuraavasti:

Ruskea kastike:

Extra Vergine-oliiviöljyä
Vehnäjauhoa
Soijakastiketta tai suolaa
mustapippuria myllystä
kiehuvaa vettä
(loraus kermaa, jos haluat)

Mielestäni perinteinen ruskea kastike kannattaa tehdä öljyyn, koska öljy kestää paljon kovempia lämpötiloja ja lisäksi antaa mukavasti makua. Mukavaa on myös se, ettei käryä tule lainkaan niin paljon kuin sillä toisella tavalla. Lisäksi öljyn laatua vaihtelemalla voit saada kastikkeeseen ihan uuden ulottuvuuden. Jospa vaikka tippa seesamöljyä tai avocadoöljyä?

Öljy ja vehnäjauho teräskattilaan. Lämpöä kunnolla ja sekoitusta ja tarkkaa vahtia. Kun väri alkaa olla kohdillaan, niin vedenkeittimestä kiehuvaa vettä lorauksittain ja koko ajan sekoittaen, kunnes kauniin värinen ja tasainen kastike on tehty. Itsellä joskus hermo pettää liian aikaisin ja kastike jää vähän vaaleaksi. Sitä voi korjata vähän soijalla tai sitten olut- tai sokerikulöörillä, jos sattuu löytymään kaapista. Vehnäjauho vaatii noin 1/2 tunnin kypsymisen, ettei kastike maistu jauhopuurolta.


Pottumuusi:
Tarvikkeet:
Rosamunda- tai puikulaperunaa
pari valkosipulinkynttä
karkeaa merisuolaa
maitoa/kermaa/voita

Kuori perunat ja valkosipulinkynnet ja keitä ne niukassa, suolatussa vedessä. Paseeraa ja vispaa voin ja maidon tai kerman kera sopivaksi seokseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tillbehöörit:

Suolakurkku, tomaatti-sipulisalaatti. Mahdollisesti myös hapankaali, venäläinen suolakurkku, hillosipulit, karamellisoidut punasipulit, etc. Makujen kirjo on hieno, jos mukana ovat täyteläiset lihapullat, kermainen muusi, pehmeä ruskea kastike ja hapokas lisuke. Puolukka on toki aina yksi yyberperinteinen lisuke. Ei kun ääntä kohti. Toki ravintosuositusten mukaisesti kannattaa syödä myös salaattia, mutta eri lautaselta, ettei se ui kastikkeessa.


sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Häränhäntää, vol.2

Kun puoliltapäivin otin häränhännät jääkaapista, tsekkasin samalla, milloin viimeksi olin niitä edellisen kerran valmistanut. Kuinka ollakaan, edellinen päivä oli 2. Helmikuuta 2013, eli tasan tarkkaan vuotta aiemmin. Julistankin siis 2.2. häränhännän päiväksi! Joku vääräleuka on sanonut, että kyseinen päivä (toinen toista) liittyisi jotenki seksuaalivähemmistöihin, mutta unohdetaan se nyt toistaiseksi.

Halusin tehdä erilaisen version kuin viimeksi, eli tällä kertaa ainesosat olivat tällaiset:

1 kg häränhäntiä
200 g tuoreita keittojuureksia
2 suurta tuoretta herkkusientä
5 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
häränfondia
2 dl valkoviiniä
loraus portviiniä

Suolaa ja pippuroi häränhännät. En halunnut poistaa niistä rasvaa tahi kalvoja, koska sitten lihat voisivat olla pitkin pataa ja vaikeasti löydettävissä. Varmasti makuasia tämäkin.

Valurautapataan reilusti öliiviöljyä ja voita ja kun pata on hiljentynyt, on aika ottaa hännänpätkille kunnon paistopinta. Tämän jälkeen sienet ja keittojuurekset pataan ja päälle fondia, muutama pippuri ja kiehuvaa vettä niin, että kaikki jäävät pinnan alle.

Kun lähiomaiset ovat nähneet, niin kansi päälle ja uuniin. 150 astetta ja aikaa reilut 4 tuntia. Tämä maaginen 4 tuntia on aika, jonka puitteissa en ole vielä koskaan törmännyt minkään elukan ruhonosaan, joka olisi tuosta käsittelystä sitkeänä selvinnyt. Eivät potkat, soppalihat eivätkä riistaeläimetkään. Onhan se tietysti kiva hauduttaa ehkä vielä miedommassa lämmössä vaikka yön yli, jos on siihen mahdollisuus esimerkiksi leivinuunissa.

Tätä kirjoittaessani, on pata vielä uunissa, mutta mahtavat tuoksut ovat vallanneet koko kodin. Otan padan uunista vajaan tunnin kuluttua ja poimin sieltä pikku hännätypykät erilleen jäähtymään. Sopivan lämpöisinä erottelen niistä lihat pois ja yritän arvioida, onko liemestä minkälaiseen soosiin. Todennäköisesti on.


Siispä siivilöidään liemi ja keitetään kokoon. Jotain suurusta mahdollisesti sekaan, ellei ihan häränhäntäkeittoa olla tekemässä. Itse kasaan lihoista taas "pihvin" ja sille kaveriksi mustia säilykepapuja, paistettua munakoisoa, paahdettua Halloumijuustoa, höyrytettyä kukkakaalia tai sitten ihan vain salaattia. Katsotaan mikä huvittaa.

Tarkoituksella en tomaattia tähän satsiin laittanut, koska silloin tuppaavat kaikki lihat maistumaan vähän samanlaisilta. Hieman sama ilmiö on havaittavissa punaviini kanssa. Kun on kerran tehnyt ihan kunnon Stifadon, niin ajan myötä kaikki pataruoat alkavat muistuttaa sitä. Siksi siis vaihtelua kehiin. Jos tuuri käy, niin saattaa jokunen kuvakin tänne vielä päätyä.

Kotitekoinen tagliatelle herkkusieni-pähkinäöljyssä

Jäi tuosta raviolien teosta sen verran maan mainiota pastataikinaa jäljelle, että pitihän se pyöräyttää vielä ohuiksi levyiksi, leikata pizzaleikkurilla nauhoiksi ja antaa hetki kuivahtaa. Esimerkiksi näin:

Satsin kuivuessa siivutin pari suurta tuoretta herkkusientä, raastoin paremasaania, silppusin muutaman basilikanlehden ja otin esille pähkinäöljypullon.

Pastan keitinvesi tulelle ja kun se kiehuu, niin sitten reilusti karkeaa merisuolaa sekaan. Odottele kuitenkin, että sienihässäkkä on valmis. Halusin hennon maun, ja itse tehdyn pastan kunniaksi, tehdä hyvin miedon kastikkeen, jotta kaikki maut pääsevät esiin.

Sienet siis ohuiksi viipaleiksi ja paistinpannulle vesitilkan kera. Lisätty vesi auttaa nesteen irtoamista sienistä. Jos laittaa ihan kuivat siivut pannulle, on suuri riski, että pinnat paistuvat kiinno ja nestettä ei tulekaan.

Kun neste on irronnut ja alkaa kuivua, lisää loraus pähkinäöljyä. Tällä konstilla saa herkkiksiin melkeinpä herkkutattimaisen maun. Basilikat lopuksi sekaan.

Pasta kiehumaan 2-3-minuutiksi ja siitä suoraan pannulle. Sekoittelua hieman ja loraus öljyä vielä päälle.

Annostele lautasille ja raastettua parmesaania sekaan ja ääntä kohti. Nyt ei ehtinyt kuvata ollenkaan annosta.

lauantai 1. helmikuuta 2014

Broilervartaita sataykastikkeella ja pilahviriisi

Tykötarpeet:

2 broilerin natutell-filettä
Marinadi:
1/2 dl soijakastiketta (joko indonesialaista tai Kikkoman makeaa soijaa)
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl fariinisokeria, tummaa muscovadoa tai palmusokeria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua korianteria
1-2 tl Sambal Oelek-maustetta tai chiliä ja tabascoa tms. oman maun mukaan

Satay-kastike:
2 dl kuorittuja pähkinöitä (maapähkinä, saksan-, cashew-, saksan- , macadamia- sellaisia)
1 keltasipuli
1 rkl rypsiöljyä
2 tl currya
2 valkosipulin kynttä murskattuna
3-4 dl kookosmaitoa
1/2 - 1 tl chiliä
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl soijakastiketta (indonesialaista tai makeaa japanilaista)
1-2 rkl osterikastiketta

Sekoittele marinadin ainekset. Kuutioi broiskut mukavan kokoisiksi kuutioiksi ja laita marinaadiin muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

Pujottele kuutiot seipäisiin ja kypsennä uunin grillivastuksilla tai paistinpannussa tai hiiligrillissä sopivan kypsiksi, marinadilla valellen.

Laita riisi kiehumaan.

Kastike:
Jauha pähkinät tehosekoittemisessa sopivan rakeiseksi. Silppua sipuli. Kippaa kaikki kuivat aineet ja mausteet kattilaan. Päälle öljy ja lämpöä mukavasti päälle. Kun koko komeus on hetken freesaantunut, kippaa sekaan soija, osterikastike ja kookosmaito. Anna kiehua vähintään 5 min.

 Lopulta annos voi näyttää tältä:

perjantai 31. tammikuuta 2014

Paistettu kirjolohifilepala, homejuustokastike

Kyseinen annos nautittiin raviolien jälkeen pääruoaksi. Lähes italialaiseen tapaan, sen kyytipojaksi ei tarvittu muuta kuin kevyt Aura-Gold-kastike.

Tykötarpeet:

Pala kirjolohifilettä per ruokailija
Noin 1/2 pakettia Aura-Gold-homejuustoa
1 dl kuohukermaa

Laita kunnon paistinpannu hiljalleen kuumenemaan. Murenna kattilaan Aura Gold ja kaada kerma sekaan. Lämpöä päälle ja lievää liikutusta. Soosi on valmis ihan sekunneissa, tai ainakin parissa minuutissa.

Paista lohipalat nahkapuolelta voi-oliiviöljyseoksessa noin 10-teholla 12 pykäläisellä hellalla rapeaksi ja jos raaka-aine vaati, käännä muutamaksi sekunniksi myös lihapuoli pannulle. Lusikoi kastike päälle ja nauti.

Tuorepastaraviolit parmakinkku-mozzarella-parmesan-basilika-tomaattitäytteellä

Tykötarpeet

Pastataikinaan:

4 dl durumvehnäjauhoja
ripaus merisuolaa
loraus oliiviöljyä
3 kananmunaa ja 4 keltuaista
Sekoittele yleiskoneessa ja lisää tarvittaessa jauhoja, jotta saat tarpeeksi kiinteän taikinan. Laita kelmuun tai muovipussiin ja jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi

Täyte:

100g ilmakuivattua kinkkua, jopa ihan parmakinkku voisi olla paikallaan, mutta muutkin käyvät
1 tuore mozzarella vedessä, mieluusti bufala
vajaa kourallinen raastettua parmesaania
reipas nippu hienonnettua, tuoretta basilikaa
10 tuoretta kirsikkatomaattia tai vastaava määrä aurinkokuivattuja tomaatteja
suolaa ja mustapippuria myllystä

Sillä aikaa, kun pastataikina vetäytyy jääkaapissa, tee täyte. Itse tein tomaatit tuoreista, vähän pitkän kaavan mukaan näin:

Halkaise tomaatit. Purista siemenet ulos. Levitä puolikkaat uunipellille ja kuivata uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Silppua terävällä veitsellä silpuksi. Taatusti tulee ainakin helpommaksi käyttää aurinkokuivattuja tomaatteja, kunhan ne eivät ole ihan läpikotaisin öljyllä kyllästettyjä.

Silppua kaikki ainesosat niin pieneksi kuin jaksat ja laita suolan ja pippurin säestyksellä vetäytymään kylmään.

Mankeloi pastataikina pastakoneella pykälä kerrallaan ohuiksi, koneen telojen levyisiksi nauhoiksi. Jauhota hyvin, etteivät tartu pöytään tai toisiinsa. Levitä pitkät nauhat työalustalle ja annostele nokareet täytettä mukavin välein nauhan toiseen päähän niin, että loppuosan voi taittaa päälle. Penslaa vedellä täytteiden ympärillä oleva taikina, nosta loppulevy kasojen päälle ja painele nätisti ilmat pois täytteistä ja taikina tiukasti taikinapohjaan. Painele rengasmuotilla keot irti, jauhota ja anna kuivahtaa vähintään puoli tuntia.

Näyttivät meikäläisen "rypyttäminä" tältä:
 Nämä sitten hiljalleen kiehuvaan, suolattuun veteen ja toivotaan hartaasti, että saumat pitävät. Noin 3 minuuttia pitäisi riittää kypsymiseen. Kun  kukaan ei näe, kipataan roskiin kaikki auenneet ja pelastettavissa olevat asetellaan lautasille oliiviöljyn ja silputun basilikan kera. Nautitaan hartaudella ja hitaasti, koska näissä on oikeasti aika kova homma! Ovat kuitenkin vaivan arvoisia..

lauantai 4. tammikuuta 2014

Haudutetut possunposket ja peruna-palsternakkapyree

Tämä ohje on tehty kahdelle:
450g possunposkia
loraus punaviiniä
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
vettä
loraus vasikanfondia
1 iso rosamunda
1/2 palsternakka
kermaa
oliiviöljyä
voita
suolaa
pippuria
Annokseen lisukkeeksi suolakurkkuja ja sokeroituja puolukoita.

Suolaa ja pippuroi possunposket. Ruskista ne padassa oliiviöljyn ja voin seoksessa. Kaada päälle loraus punaviiniä, heitä sekaan sipuli ja valkosipulit ja peitä vedellä ja lopuksi sekaan loraus vasikanfondia. Laita uuniin 150 asteeseen neljäksi tunniksi.


Kun 4 tuntia on kulunut alkaa padan sisältö näyttää tältä:


Sitten, kun muhennos ja tillbehöörit on aseteltu lautaselle, alkaa näyttää tältä:


Tällä kertaa kyytipojaksi tarjottiin tällaista punaviiniä:


Italialaisafrikkalainen broiler

Tarvikkeet:

3 broilerin maustamatonta koipireittä
valkoviiniä
sipulia
valkosipulia
sieniä
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
mustia oliiveja
couscousta

Aloita paloittelemalla broilerit. Irroita koipipalat ja jaa reisipalat kahteen osaan. Suolaa, pippuroi ja leivitä kevyesti.

Paloittele sipulit ja valkosipulit, poista oliiveista kivet ja silppua (tai sulata pakkaesta) sienet.

Pataan hieman oliiviöljyä ja voita ja broiskunkappaleet sekaan. Mukava väri pintaan ja sen jälkeen sekaan sipulit ja valkosipulit ja kun ne ovat hetken kuulottuneet, niin päälle valkoviiniä, sienet, oliivit ja tomaatit. Anna hautua tovi ja laita sillä välin couscous paketin ohjeen mukaisesti. Mausta vielä lopuksi suolalla ja pippurilla ennen kuin yhdistät padan ja couscousin. Kuvien mukainen edistyminen dokumentoitu näin:

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Hidas nauhalasagne tuorepastasta alla Bolognese

Tässä ohje pienehköön annokseen loistavaa nauhalasagnea, johon tarvitset aikaa noin 3 tuntia. Tästä vähintään kaksi menee bolognesekastikkeen keittämiseen.

Ainesosat:
300 g tuoretagliatellea
noin 300 g naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 dl punaviiniä
1-2 rkl vasikanfondia
1 prk kunnon tomaattimurskaa, esim. Mutti
yrttejä: oregano, rosmariini, salvia, meirami.... maun mukaan
ripaus chiliä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
tomaattipyreeta
2 rkl vehnäjauhoa
2-3 dl kulutusmaitoa
muskottipähkinää
parmesan- tai mozzarellajuustoa raastettuna

Aloita silppuamalla sipulit ja laita ne kattilaan reiluun loraukseen oliiviöljyä sekä ripaus chiliä. Freesaa hetki ja lisää sekaan jauheliha nokareittain ja sekoita, kunnes seos näyttää sopivalta. Kippaa sekaan punavini ja fondi ja anna kiehahtaa. Kippaa sekaan myös tomaattimurska ja reilu rutistus tomattipyreeta sekä yrtit ja pippuria. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 2 tuntia, välillä sekoitellen. Tämä aika on tärkeä, koska viinin ja tomaatin pyhä liitto sinetöidään vain pitkällä haudutuksella. Kannattaa pitää kantta päällä, koska kastike alkaa pulpahdella ja sitte roiskeita on kaikkialla. Tältä se jossain puolivälissä näyttää.













On täysin käsittämätöntä, että suurin osa kaupan tomaattimurskasta on nykyään maustettu yrteillä, valkosipulilla chilillä tms!!! Millä helkkarilla siinä sitten enää itse mitään säädät?? Tästä tomaatista minä tykkään ja ostan maksoi mitä maksoi:

Luonnollisesti saat kastikkeesta vieläkin parempaa, mikäli laitat siihen hienoksi silputtua porkkanaa, selleriä, lanttua, purjoa, palsternakkaa ym, ym. perinteistä keittojuureskamaa. Vain taivas on kattona. Silputtu herkkusieni tuo mukaan vielä vähän täyteläisyyttä, sitä kuuluisaa viidettä makua, umamia, jota on myös tomaatissa. Näitä ei nyt sattunut olemaan kaapissa.

Valko- eli bechamelkastikkeen teet tietenkin runsaaseen oliiviöljyyn, johon sekoitetaan vehnäjauhot ja hetken freesauksen jälkeen tilkoittain maito, raivokkaasti sekoitellen, ettei mene kokkareiksi. Mausta seos suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä ja pidä lämpimänä, kunnes saat kasata annoksen uunivuokaan tai jopa yksittäisiin annoksiin, mikäli astioita kotoa löytyy.

Tuorepastaa ei välttämättä tarvitse keittää, sillä se kypsyy kyllä uunissa. Aloita kerrosten rakentamisen valkokastikkeella, jonka sekaan laitat kerroksen pastaa. Siihen päälle juustoraastetta ja bolognesekastikettä. Tällä järjestyksellä mennään, kunnes kattilat ovat tyhjät. Mieluusti valkokastiketta ylimmäs ja reilusti juustoraastetta sen päälle ja vielä voinokareita. Uuniin 175-200 asteeseen, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Ei muuta kuin ääntä kohti hyvän punaviinin ja jäävuorisalaatin säestämänä. Tässä oma viinivalinta:




lauantai 23. marraskuuta 2013

Vehnä-spelttiblinit, siianmäti ja tillbehöörit

Tattariblinit omanaan, mutta tämäkin toimii kyllä hyvin.

Sekoita keskenään 2 kananmunaa, maitoa ja puoliksi vehnäjauhoa ja spelttiä, muista suola. Anna turvota vähintään tunti.

Silppua lisukkeet: sipuli ja  suolakurkku ja valuta mahdolliset kaprikset ja etikkapunajuuret. Vain mielikuvitus on rajan näiden kanssa. Jos mäti on ollut pakkasessa, sulata se siivilässä, jotta ylimääräinen neste pääsee pakenemaan arvokkaasti taka-alalle. Ellei mätiä ole suolattu, on korkea aika tehdä se nyt!

Kun lisukkeet ovat valmiina, on aika kerätä ne pöytään esimerkiksi näin:

Sitten on aika paistaa blinit mieluusti blinipannussa ja runsaassa rasvassa. Mikäli ainoa sopiva pannu on ohukaispannu, kjäy myös se aivan mainiosti. Makuhan on kuitenkin paistopinnan rasvassa. Siinä jos nuukailee, ei paljon makua koe. Oma, lievästi epäonnistunut paistotulos oli tällainen:

Oli silti erinomaisen hyvää. Nauttikaa hyvän kuohuviinin kera. Jos oikein samppanja innostaa, niin se on TODELLA paikallaan juuri tällaisen ruoan kanssa, jossa samppanjan hapot rikkovat ruoan rasvat mukavasti ja korostavat mädin superaromeja hienosti.

Broileria "cordon bleu", couscous ja valkosipuli-paprikajogurttimajoneesi

Löysin vihdoin käyttöä broilerin ohutleikkeille. Olen pitänyt niitä turhina ja varsin kuivaksi ruoaksi johtavina ruoka-aineina. Vähän tyyliin: kuka h:tti ei osaa puolittaa lihanpalaa, jos on pakko. Silti edustan edelleen sitä koulukuntaa, että broilerin luullinen rintaleike on ainoa oikea leikkuu, jos filettä tekee mieli. Liha on helppo erottaa luista ja näistä viimeksi mainituista saa aina mahtavan liemen kastikkeen pohjaksi.

Otetaan 2 kpl broilerin ohutleikettä per ruokailija. EI MISSÄÄN NIMESSÄ MITÄÄN SUOLATTUJA TAIKKA MAUSTETTUJA!!!!!

Asettele fileenpuolikkaat leivinpaperille (ettei leikkuulauta likaannu) ja suolaa ja pippuroi ne. Asettele toisen fileen päälle pala sopivaksi katsomaasi juustoa. Itse käytin ranskalaista punahomejuustoa. Periaatteessa mikä tahansa juusto käy (brie, camenbert, roquefort tai joku kova juusto). Juuston päälle vielä siivu mukavaa savukinkkua tai vaikka serranoa, parmaa, schwartzwaldia tms ilmakuivattua kamaa.

Asettele fileenpuolikkaat päällekkäin ja suolaa ja pippuroi taas. Raasta päälle parmesaania ja ripaus korppujauhoa. Anna kuivahtaa hetki.

Sekoita keskenään jogurttia, majoneesia, valkosipulia, suolaa ja paprikaa ja sekoita kivaksi kastikkeeksi.tämän voi laittaa jo valmiiksi katettuun pöytään.

Mittaa erilleen 1 dl couscousta per ruokailija. Mittaa kattilaan 1 dl vettä, 1/2 rkl oliiviöljyä ja 1/2 tlk suolaa kattilaan ja laita neste kiehumaan.

Laita myös paistinpannu kuumenemaan ja sille reilu nokare voita ja EVOO:a. Sinä aikana on vesi jo varmasti kiehahtanut ja voit ottaa kattilan levyltä ja sekoittaa sinne couscousin ja sekoittaa sen ja jättää hautumaan noin 5 minuutiksi.

Broiskut leivitellyt puolet alaspäin pannulle ja kohtuupaistoa hetki. Suolaa ja pippuroi myös yläpuolet ja raasta päälle parmesan ja korppujauho. Käännä, kun toinen puoli on paistunut kauniin ruskeaksi. Kypsyttyyään, voi lihan annostella lautasille ja täydentää lisukkeilla. hyvää on..



maanantai 23. syyskuuta 2013

Pihvikarjan jauhelihasta tehty pihvi, vuohenjuustopunajuuret ja paistettua herkkutattia




Tämän reseptin julkaisen ihan vain sen vuoksi, että on olemassa jauhelihaa ja "jauhelihaa". Kunnon lihakaupasta saa myös pihvikarjan lihaa, hirven- ja peuranlihaa, karitsanlihaa ja jopa kunnon paistiakin jauhettuna. Ei huono vaihtoehto mikään näistä. Metsämiehet ovat sen jo kauan tienneet. Elukasta kun nyt vain saadaan hyvin rajallinen määrä filettä tai paisteja, niin loppu menee myllyyn, eikä näitä erilaisia jauhelihoja kannata ollenkaan väheksyä. Usein makua on enemmän kuin fileissä.

Tykötarpeet per ruokailija:
n. 200-250g pihvikarjan jauhelihaa
1 iso punajuuri
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 herkkutatti
50 g vuohenjuustoa
oliiviöljyä
voita
suolaa, pippuria, rosmariinia
Pese punajuuret ja laita kiehumaan suolattuun veteen, kunnes ovat lähes kypsiä.
Punajuurten kypsyessä kuullota silputut sipuli ja valkosipuli ja kippaa yleiskoneen kulhoon. Perkaa myös herkkutatti tai liota kuivatut sellaiset. Lisää jauheliha kulhoon ja kaada sekaan loraus öliiviöljyä, myllystä suolat ja pippurit ja vielä sopivasti rosmariinia, eli siis maun mukaan. Toimii toki ilmankin yrttiä tai jonkun muun suosikkiyrttisi kanssa. Sekoita koneella kivaksi taikinaksi ja muotoile siitä pihvit odottelemaan. Voit myös jo sivellä ne molemmin puolin tilkalla oliiviöljyä.
Kun punajuuret ovat lähes kypsiä, laita ne hetkeksi kylmään veteen, ettet polta sormiasi seuraavassa työvaiheessa, jossa: leikkaa punajuurista sekä kanta, että häntä ja kuori kevyesti rapsuttamalla sormin tai veitsellä. Kuori lähtee todella helposti. Leikkaa punajuuret lohkoiksi, asettele uuninkestävään astiaan ja murenna vuohenjuusto päälle. Loraus oliiviöljyä ja balsamicoa päälle ja uuniin pieneksi hetkeksi niin, että juusto alkaa sulaa.
Kipinkapin pari paistinpannua levylle. Toiselle herkkutatit ja nokare voita ja toiselle pelkkää lämpöä, kunnes pihvit voi laittaa paistumaan. Sekoittele välillä sieniä ja käännä pihvit, kun lihasnestettä alkaa helmeillä pintaan. Sama toisinpäin. Kun pihvit ovat valmiita, voit asetella kaiken lautaselle.
Hyvä liha ansaitsee arvoisensa viinin. Tommasi Valpolicella Ripasso on hyvä valinta.


lauantai 21. syyskuuta 2013

Pestolohi, maa-artisokka-kukkakaalipyree

Osta sopiva pala lohta tai kirjolohta ruokailijoihin nähden. Omasta mielestäni reilu 200 g kalaa on sopiva määrä yhdelle hengelle. Määrä riippuu luonnollisesti myös siitä, mitä muuta aterialla tarjotaan. Runsas ja raskas alkupala ei ehkä kaipaa ihan niin runsasta pääruokaa.

Tässä ohjeessa on lähdetty hieman kevyemmälle linjalle ja tuo otsikossa mainittu puree korvaa kastikkeen ja toimii samalla lisukkeena. Toki seuralle sopii vaikka pasta, jos alkuruoka jää väliin.

Asettele kala sopivaan, öljyttyyn uunivuokaan.Leikkaa kalaan ristikkäiset viillot ja levitä kalalle reilusti kunnon pestokastiketta. Painele viiltoihin syvälle. En lähde tässä nyt merkkejä luettelemaan, mutta ei kannata hinnassa tinkiä. Onhan se kalan tärkein ja ainoa mauste!!!! Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Ota muutama kukkakaalin kukinto ja kippaa kattilaan. Kuori kourallinen maa-artisokkia ja paloittele sekaan. Päälle loraus vettä ja ripaus Maldon-merisuolaa. Anna kiehua ja soseuta lopuksi, rakenteeltaan sopivaksi.

Tarjoile lohen kanssa ja kaveriksi sopivaa puna- tai valkoviiniä.

Suppikokeitto ja tiristetyt suppilovahverot

Täydellisen makupaletin saavuttamiseksi tarvitaan tuoreita tai pakastettuja suppilovahveroita, kuivattuja suppilovahveroita ja kuivattuja, jauhettuja suppilovahveroita.

Lisäksi sipulia ja pieni ripaus tuoretta valkosipulia sekä kuohukermaa ja Dry Sack-puolikuivaa sherryä, suolaa ja pippuria. Keitto paranee, jos se saa muhia seuraavaan päivään.

Laita puoli kourallista kuivattuja suppiloita pieneen määrään vettä.

Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Silppua tuoreet tai pakastetut suppilovahverot ja llisää sipulien sekaan. Anna nesteen haihtua ja lisää muutama nokare voita ja vehnäjauhoja. Sekoittele hetki ja lisää loraus sherryä, anna kiehahtaa ja sitten kuohukermaa ja tarvittaessa hieman vettä. Anna muhia hetki. Kaada liotettujen suppiloiden neste vielä sekaan.

Ota kattila liedeltä ja poraa sauvasekoittimella koko komeus sileäksi, samettiseksi kokonaisuudeksi. Kattila takaisen levylle ja tässä vaiheessa voit lisätä myös suppilojauhetta makusi mukaan. Sopivasti suolaa ja pippuria ja anna hautua. Kuten sanottu, parasta on, jos voi odottaa seuraavaan päivään.

Lämmitä ja tarkista maku. Laita pannulle liotetut, kuivatut sienet reilun voinokareen kera. Anna paistua kunnolla niin rapeiksi kuin vain uskallat.

Tarjoa vaikka alkukeittona: Soseutettu keitto alla ja paistetut sienet päällä ja mahdollisesti pieni kieppi EVOO:a päälle. Hyvää leipää ja vaikka sherryä kyytipojaksi. Enjoy!