maanantai 23. syyskuuta 2013

Pihvikarjan jauhelihasta tehty pihvi, vuohenjuustopunajuuret ja paistettua herkkutattia




Tämän reseptin julkaisen ihan vain sen vuoksi, että on olemassa jauhelihaa ja "jauhelihaa". Kunnon lihakaupasta saa myös pihvikarjan lihaa, hirven- ja peuranlihaa, karitsanlihaa ja jopa kunnon paistiakin jauhettuna. Ei huono vaihtoehto mikään näistä. Metsämiehet ovat sen jo kauan tienneet. Elukasta kun nyt vain saadaan hyvin rajallinen määrä filettä tai paisteja, niin loppu menee myllyyn, eikä näitä erilaisia jauhelihoja kannata ollenkaan väheksyä. Usein makua on enemmän kuin fileissä.

Tykötarpeet per ruokailija:
n. 200-250g pihvikarjan jauhelihaa
1 iso punajuuri
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 herkkutatti
50 g vuohenjuustoa
oliiviöljyä
voita
suolaa, pippuria, rosmariinia
Pese punajuuret ja laita kiehumaan suolattuun veteen, kunnes ovat lähes kypsiä.
Punajuurten kypsyessä kuullota silputut sipuli ja valkosipuli ja kippaa yleiskoneen kulhoon. Perkaa myös herkkutatti tai liota kuivatut sellaiset. Lisää jauheliha kulhoon ja kaada sekaan loraus öliiviöljyä, myllystä suolat ja pippurit ja vielä sopivasti rosmariinia, eli siis maun mukaan. Toimii toki ilmankin yrttiä tai jonkun muun suosikkiyrttisi kanssa. Sekoita koneella kivaksi taikinaksi ja muotoile siitä pihvit odottelemaan. Voit myös jo sivellä ne molemmin puolin tilkalla oliiviöljyä.
Kun punajuuret ovat lähes kypsiä, laita ne hetkeksi kylmään veteen, ettet polta sormiasi seuraavassa työvaiheessa, jossa: leikkaa punajuurista sekä kanta, että häntä ja kuori kevyesti rapsuttamalla sormin tai veitsellä. Kuori lähtee todella helposti. Leikkaa punajuuret lohkoiksi, asettele uuninkestävään astiaan ja murenna vuohenjuusto päälle. Loraus oliiviöljyä ja balsamicoa päälle ja uuniin pieneksi hetkeksi niin, että juusto alkaa sulaa.
Kipinkapin pari paistinpannua levylle. Toiselle herkkutatit ja nokare voita ja toiselle pelkkää lämpöä, kunnes pihvit voi laittaa paistumaan. Sekoittele välillä sieniä ja käännä pihvit, kun lihasnestettä alkaa helmeillä pintaan. Sama toisinpäin. Kun pihvit ovat valmiita, voit asetella kaiken lautaselle.
Hyvä liha ansaitsee arvoisensa viinin. Tommasi Valpolicella Ripasso on hyvä valinta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti