sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Broilerinkoipia savipadassa

Jos joku muistaa vielä Römertopf-savipadat tai jopa vielä omistaa sellaisen, on tämä ohje varmaan mieluinen. Pataan voipi laittaa vaikka kokonaisen maustamattoman!!!! broilerin, taikka koipi-reisi-yhdistelmiä, kuten tässä tapauksessa.Luin äskettäin jostain myös leipäohjeen, joka tehtiin tällaisessa padassa. Älkää ihmeessä heittäkö patojanne pois!

Tällä kertaa kopipreittä meni pataan 3 kappaletta, jotka maustoin ensin myllyistä merisuolalla ja mustapippurilla. Pata sai liota vedessä noin 20 minuuttia.

Suolatut ja pippuroidut koivet pataan. Kuori pari keltasipulia tai yksi sellainen ja yksi purjo sekä neljä (ainakin) valkosipulin kynttä. Lisäksi pari kokonaista sitruunaa vapautetaan keltaisista kahleistaan ja puolitetaan ja kipataan annoksen päälle.

Kun lähimmät omaiset ovat nähneet, niin kansi päälle ja kylmään uuniin alimmalle tasolle. Sitten lämpö noin 225 asteeseen ja sohvalle odottelemaan puoleksitoista tunniksi (90 min). Sinä aikana voi katsella vaikka hyviä ruokaohjelmia telkkarista. Itsellä nakittui Michael Björklundin "Mat så in i Norden" eli varmaankin jotenkin kömpelösti käännettynä "Ruokaa Pohjolasta" tms. FST 5 kuitenkin ja aina Strömsön paikalla, 17:15.

Tiesittekö muuten, että herra Björklund on kautta aikojen menestyksekkäin suomalaiskokki Bocuse D´or-kisassa hienolla kahdeksannella sijalla? Vuotta en muista.

Tällaiselle meikäläisen sorttiselle paksukaiselle tämä ruoka on varsinaista terveysruokaa, koska siihen ei käytetä lainkaan rasvaa. Tietysti broilerin nahka pitäisi jättää syömättä, mutta tehkööt sen ken pystyy!! Itse otan padasta kannen pois, kaadan nesteet kattilaan kastikkeen pohjaksi ja laitan padan grillivastuksien alle, jotta nahkaan saadaan kaunis pinta ja rapeus.

Sitruunaiseen kastikkeeseen voi lorauttaa tilkan kermaa (omantunnon mukaan) ja suurustaa tarvittaessa Majzenalla tai beurre mainiella.

Ruokaan saa keveyttä vaihtamalla pakollisen jasminriisin kukkakaali-parsakaali-sekoitukseen. Ei ehkä ihan yhtä herkullista, mutta sitäkin parempi omatunto. Nauttikaa.

Tällä kertaa nautimme aterian (sitruunasta huolimatta) makoisan Sarica Rosso 2007 kanssa. Shiraz-enemmistöinen viini kelpasi vallan mainiosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti