lauantai 17. marraskuuta 2012

Ankankoivet juurespedillä

Tällä kertaa ihan omasta päästä aivomuhennosta. Sattui paikallisesta Lidl-putiikista löytymään pakastettuja ankankoipia. Meikäläinen niitä tietysti ryntäsi hamstraamaan, kun niissä tuota pehmeää rasvaa on diettiin juuri sopivasti. No, ei toki. Onhan tuo rasva epäterveellistä, mutta ah, niin hyvää.

Tulee mieleen anekdootti, jossa maailman kuuluisimmalta kokilta, Paul Bocuselta aikanaan kysyttiin, eikö tuo rasvainen, voita ja kermaa runsaasti sisältävä ruoka ole kovastikin epäterveellistä. Hän vastasi toimittajalle lakonisesti: "Olen kokki, en lääkäri." Jokainen siis hoitakoot oman tonttinsa.

Tarveaineet:

1 ankankoipi per ruokailija
tuoreita keittojuureksia
suolaa ja pippuria myllystä
valkoviiniä
kanafondia
vettä
3 valkosipulin kynttä

Suolaa ja pippuroi koivet (siis ankan).

Pilkkoa keittojuurekset haluamasi kokoisiksi paloiksi ja kippaa ne valurautapadan pohjalle.
Lado juuresten päälle ankankoivet mahdollisimman tasaisesti, limittäin ja lomittain. Lorauta sekaan valkoviini ja fondi ja lopuksi vettä niin, etteivät koivet peity ihan kokonaan. Oletus on, että koivista vapautuu melko lailla rasvaa ja nestettä.

Kantta päälle ja uuniin noin 175 asteeseen pariksi-kolmeksi tunniksi.

Kun koipiset ovat mukavan kypsiä, poimi ne reikäkauhalla ritiläpannulle ja aseta ne vielä uuniin grillivastusten alle saamaan rapean paistopinnan. Liemestä saa kastikkeen joko ihan sellaisenaan (sky-liemi) tai sitten redusoituna ja vaikka kermalla höystettynä. Myös sitruspohjainen menee hienosti. Klassikko on tietysti appelsiinikastike. Sellaisen ohjekin löytyy aiemmista resepteistä. Myös tamarinditiiviste on ihan huippumauste. Sitä taitaa tosin löytyä vain itämaisista kaupoista.

Lisukkeeksi käyvät pada pohjalla muhineet juurekset ja myös keitetty jasminriisi tai perunakroketit sopivat hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti