keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Todelliset herkkulihapullat, (ilman kananmunaa, ilman korppujauhoa), ruskea kastike ja muusi

Onko lihapyöryköihin aina pakko laittaa puolet petäjäistä? Ei ole! Pullat pysyvät kyllä muutenkin kasassa, kuten tässä ohjeessa.

Tarveaineet lihapyöryköille:
400g vähärasvaista naudan jauhelihaa (7-10% rasvaa)
2 valkosipulinkynttä, tai 2 kpl Dorot-pakastevalkosipulikuutioita. Todella hyviä ja käyttökelpoisia!!!
2-3-4 rkl jauhettuja, kuivattuja sieniä (itse käytin suppilovahveroita)
2 rkl Dijon-sinappia
1/2 dl kuohukermaa
muutama tippa Tabascoa
mustapippuria myllystä
merisuolaa maun mukaan

Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita muut ainekset erikseen ja anna sienten imeä seoksesta nestettä, jolloin siitä syntyy mukava sidos pyörykkämassalle. Tähän voi hyvin käyttää 15-30 minuuttia. Kun jauheliha on lämmennyt ja maustetahna sopivaa, suosittelen vielä maistamaan mausteseosta ja todennäköisesti lisäämään vielä vähän suolaa ja pippuria. Tämä on tietysti makuasia, mutten suosittele käyttämään jauhelihamaustetta enkä aromisuolaa. Kyllä ne aidot maut sieltä löytyvät muutenkin.

Pyörittele pullat ja paista kauniin ruskeiksi oliiviöljy-voiseoksessa. Tai okeastaan ennen kuin alat paistaa pullia ensinkään, tee kastike ja laita muusi alulle seuraavasti:

Ruskea kastike:

Extra Vergine-oliiviöljyä
Vehnäjauhoa
Soijakastiketta tai suolaa
mustapippuria myllystä
kiehuvaa vettä
(loraus kermaa, jos haluat)

Mielestäni perinteinen ruskea kastike kannattaa tehdä öljyyn, koska öljy kestää paljon kovempia lämpötiloja ja lisäksi antaa mukavasti makua. Mukavaa on myös se, ettei käryä tule lainkaan niin paljon kuin sillä toisella tavalla. Lisäksi öljyn laatua vaihtelemalla voit saada kastikkeeseen ihan uuden ulottuvuuden. Jospa vaikka tippa seesamöljyä tai avocadoöljyä?

Öljy ja vehnäjauho teräskattilaan. Lämpöä kunnolla ja sekoitusta ja tarkkaa vahtia. Kun väri alkaa olla kohdillaan, niin vedenkeittimestä kiehuvaa vettä lorauksittain ja koko ajan sekoittaen, kunnes kauniin värinen ja tasainen kastike on tehty. Itsellä joskus hermo pettää liian aikaisin ja kastike jää vähän vaaleaksi. Sitä voi korjata vähän soijalla tai sitten olut- tai sokerikulöörillä, jos sattuu löytymään kaapista. Vehnäjauho vaatii noin 1/2 tunnin kypsymisen, ettei kastike maistu jauhopuurolta.


Pottumuusi:
Tarvikkeet:
Rosamunda- tai puikulaperunaa
pari valkosipulinkynttä
karkeaa merisuolaa
maitoa/kermaa/voita

Kuori perunat ja valkosipulinkynnet ja keitä ne niukassa, suolatussa vedessä. Paseeraa ja vispaa voin ja maidon tai kerman kera sopivaksi seokseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tillbehöörit:

Suolakurkku, tomaatti-sipulisalaatti. Mahdollisesti myös hapankaali, venäläinen suolakurkku, hillosipulit, karamellisoidut punasipulit, etc. Makujen kirjo on hieno, jos mukana ovat täyteläiset lihapullat, kermainen muusi, pehmeä ruskea kastike ja hapokas lisuke. Puolukka on toki aina yksi yyberperinteinen lisuke. Ei kun ääntä kohti. Toki ravintosuositusten mukaisesti kannattaa syödä myös salaattia, mutta eri lautaselta, ettei se ui kastikkeessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti