perjantai 28. maaliskuuta 2014

Tuoretta parsaa, turskan seläkettä ja lohta sekä sitruuna-kermakastiketta

Kevättalven herkkuja kohti... Tämä annos on kahdelle. Tarvikkeet:

200 g turskan parasta selystä
200 g parasta lohen filettä
1 dl kermaa
voita tarpeeksi
4 vihreää, tuoretta parsatankoa
1/2 sitruuna
suolaa ja pipuria myllystä
jotain tärkkelyslisuketta, jos haluat (perunaa, riisiä tai pastaa). Kaikki käyvät.

Tässä käytin itse molemmissa kalakomponenteissa Lidlin valmiita kalatuotteita. 200 g turskaa ja 1 200g lohimedaljonki. Ihan loistavaa kaikin puolin. Lisäksi halvempaa kuin missään muualla. Parsakin tuli samasta osoitteesta. Ei muuta kuin kokkaamaan.

Fisut lämpeämään hetki ennen paistamista.

Puserra puolikkaan sitruunan mehu kattilaan ja siivilöi sormillasi siemenet. Laimenna vesitilkalla ja kiehauta. Lisää kerma, samalla sekoittaen ja anna hautua miedolla lämöllä. Jos en muista jäljempänä mainita, niin mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.

Nokare voita pannulle ja kun voi on lämmennyt, niin huuhdellut, katkotut parsat panulle paistumaan. Toiselle puolelle parsoja sitten turskat ja toislle lohet. Tietysti suolattuina ja pippuroituna. Lämpöä voi laskea vaikka tasolle 8, 12-asteisella platalla. Käännä fisut ja parsat ja toinen puoli saa paistua. Älä vedä överiksi, sillä paras fisun sisälämpö on 55 astetta. Muu on hieman liikaa. Toki makuasiaoita nämäkin.

Sitten vain äkkiä lautasille ja ääntä kohti.


Hänen kerallaan nautimme tätä viiniä, joka kaikessa maukkaudessaan ei kuitenkaan sopinut sitruunaisen happamalle kastikkeelle, vaan maistui liian makealta. Tuli kuitenkin kokeiltua. Viini on ihan loistava ja parhaimmillaan juustojen, omenan ja päärynän kera.


sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Naudan ulkofilee ja kasvishöystö homejuustovoin kera

Noin 200 g naudan ulkofilettä per naama
150 g voita
100 g sinihomejuustoa
2 perunaa
10 tuoretta herkkusientä
1 pieni kesäkurpitsa
valkosipulinkynsiä maun mukaan

Leikkaa lehmästä noin 200 g siivut per ruokailija ja anna lämmetä kunnolla. Siivuta potut ja herkkikset ja kippaa pannuun. Pieni tilkka vettä ennen voita voi auttaa nesteen irtomisessa sienistä. Sitten rasvaa pannulle ja kaunista pintaa aineksille. Koverretut ja itkeneet kesäkurpitsansiivutkin voivat lyöttäytyä porukkaan loppuvaiheessa. Muuta maustusta ei tarvita kuin suola ja pippuri. Nekin tietysti myllystä. Valkosipulin voi murskata sekaan keskivaiheilla.

Ajoissa kuutioidut palaset voita lämpenemään ja vastaavasti melkein sama märä homejuustoa kuutioiksi sekaan, Kun ovat pehmenneet, niin haarukalla hienoksi emulsioksi ja kelmupötköön jäähtymään. Ihan lopuksi vasta siivuiksi lihojen päälle.

Lehmän liha lienee lämmennyt tarpeeksi ja on aika siivuttaa se kunnon siipaleiksi. Sopivasti kullekin säädylle!
VOISSA paistaen, kunnnon väri molemmille pinnoille ja sitten folion sisään vetäytymän. Nyrkkisääntönä sama aika foliossa kuin pannullakin.

Kun lihat ovat valmiit, rakenna annokset lautasille ja taasen ääntä kohden:




perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kuhaa neljällä tavalla, kukkakaalipuree ja kotitekoinen hollandaise

Neljälle. Valmistusaika noin tunti.

4 kuhafilettä
1 kukkakaali
2 perunaa
4 kananmunankeltuaista
1 rkl valkoviinietikkaa
1/2 sitruuna
n. 200 g voita
fenkolinsiemeniä
kuivattuja, jauhettuja suppilovahveroita
suolaa ja pippuria myllystä
leipäsiivu

Leikkaa kuhafileet ruodottomiksi  ja jaa ne samalla neljään osaan. Ohuimmat vatsasuikerot leikkaat pieniksi kuutioiksi, lisäät sekaan sitruunan mehua, suolaa ja pippuria, sekoittelet ja laitat chevichen jääkaappiin maustumaan.

Parhaat selkäfileet otat erilleen ja suolaat ja pippuroit ne. Selkäpuolen pyrstöpalat suolaat ja paneroit suppilojauheella. Vatsapuolen pyrstöpalat puolestaan suolaat, pippuroit ja maustat fenkolinsiemenillä. Anna kaikkien maustua hetki.

Hollandaisen tekoon auttaa haudutuskattila, sillä tässä ohjeessa kaikki valmistuu yhtäaikaa vain, jos kastike on valmiina, kun pureeta ja kaloja valmistellaan. Jollei haudutuskatilaa ole, valmistaudu vesihauderumbaan!
Miten tahansa, laita kattilaan 1 rkl valkoviinietikkaa, rouhittua valkopippuria ja 4 rkl vettä. Anna kiehua, kunnes noin kolmannes on jäljellä.

Kuori perunat ja pilko kukkakaali kattilaan. Kylmää vettä päälle ja merisuolaa sekaan. Kattilan alle lämpöä.

Laita voi sulamaan kattilaan ja erottele keltuaiset erilleen. Valkuaiset voit käyttää esim. marenkiin.

Tässä vaiheessa laita uuni noin 100 asteeseen ja vuoraa uunipelti alufoliolla, jakaen sen vielä kevyesti kolmeen osaan.

Voita pannuun ja sen hiljennyttyä, paista kukin kuhaerä järjestyksessä 1) suolattu, 2) sienipaneroitu ja 3) fenkolipäällystetty. Paista vain kevyt pinta. Lopun hoitaa uuni. Lado ne uunipellille ja pidä erillään uunin lämmössä.

Nyt kiireesti keltuaiset kattilaan ja vispilät hyrräämään, kunnes keltuaiset ovat mukavan sakeita. Sitten edelleen sekoitellen myös voisula sekaan. Tarkista maku ja lisää sitruunaa.

Kaada kukkis-pottukattilasta vedet ja muusaa sähkövatkaimella, lisäten samalla nokare voita. Vispaa kuohkeaksi. Valuta cheviche.

Paahda leivät ja voitele voilla. Kasaa niiden päälle cheviche. Lado lautaselle järjestyksessä miedommasta vahvimpaan samassa järjestyksessä kuin paistoit. Jos sinulla on pitkän malliset lautaset, niin annos on edukseen, kun fisunpalat ovat kauniissa rivissä ja muusi ja soosi välissä. KIIREHÄN tässä tuppaa tulemaan, mutta kyllä se onnistuu.

Tässä meitsin annoskuva:

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Kunnon lihamureke ja muhevat kasvikset

Tähän kokonaisuuten tarvitset:

5-600 g naudan 10% rasvaa sisältävää jauhelihaa (unohda sana "paisti", koska siinä maksat turhasta)
1 broccoli
1 kukkakaali
1 purjo
3 valkosipulin kynttä
1 pkt halloumijuustoa
suolaa
pippuria
1 kesäkurpitsa
4 isoa tuoretta herkkusientä
4 terttukirsikkatomaattia
Kuivattuja, jauhettuja suppilovahveroita
NOMU-mexican-mausteseosta

Freesaa hienoksi silputtu purjo ja valkosipuli pehmeäksi. Kaada yleiskoneeseen. Jauhelihat sekaan. Raasta karkealla terällä myös halloumi ja mixaa kaikki sekaan. Ripauta sekaan mexican-mausteseosta.

Sekoittele lihat ja muut kunnolla sekaisin yleiskoneessa ja kippaa sekaan jauhettuja suppiloita. Anna vetääntyä hetki.

Muotoile massasta murekkeen näköinen pötkäle ja laita leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja heitä uuniin 175 asteeseen noin tunniksi.

Ryöppää parsakaalin ja kukkakaalin nuput suolatussa vedessä ja laita välittömästi kylmään veteen, ettei väri kärsi.

Puolita kesäkurpitsa ja koverra siemenet pois. Lohko herkkikset.

Yleensä tässä vaiheessa, on mureke jo lähes valmis. Ripottele uoan reunoille parsa- ja kukkakaalit sekä herkkiksit. Voit maustaa vielä myös muutaman terttukirsikkatomaatin puolikkaalla. Ei kun pesään ja lämpöä taasen kohti.

Fixaa salaatti ja odottele, että ruokailijat ehtivät samaan pöytään!

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Broiler-munakoisovuoka

Tässä ihan sairaan hyvä safka, jos vaikka haluat kituutella vähillä hiilareilla tai ennen kaikkea HERKUTELLA hyvällä broilerruoalla. Näin se käy:

1 iso munakoiso
7 broilerin ohutleikkeitä, naturelleja ja maustamattomia (vajaa kilo siis)!!!!!
3 suurta tuoretta herkkusientä
1 iso keltasipuli
3 isoa valkosilpulin kynttä
2 dl punaviiniä
3 dl paseerattua tomaattia
1 tl sambal oelekia
loraus häränfondia
1 tuore bufala-mozarella
suolaa ja pippuria myllystä
NOMU-italialaista maustesekoitusta
Turkkilaista jogurttia
Kuivattuja yrttejä: oreganoa, basilikaa, timjamia, rosmariinia ja meiramia

Ota broiskut lämpiämään pakkauksessaan. Lado tomaattikastikkeen kiehuessa fileet leivinpaperille ja kuivaa ne ja anna edelleen lämmetä.

Tomskusoosiin silppua sipuli, valkosipuli ja herkkikset. Loraus oliiviöljyä kattilaan ja sipulit ja sienet sekan ja taas lievää freesausta. Kun sipuli alkaa kuullottua, roiskaise sekaan teelusikallinen sambalia, punaviini ja lopuksi paseerattu tomaatti. Jätä porisemaan miedolla lämmöllä vähintään tunniksi.

Siivuta munakoisot ohuiksi siivuiksi ja asettele leivinpaperille. Kiepauta myllystä merisuolaa siivujen päälle ja anna suolan vetää nesteet ulos koisoista. Samalla myös mahdollinen kitkerä maku lievenee. Sekoittele välillä tomskusoosia.

Suolaa, pippuroi ja mausta Nomu-mausteseoksella broiskut.


Lorauta paistinpannulle oliiviöljyä ja kuivaa talouspaperilla munakoisoviipaleet. Paista niitä pannulla molemmin puolin, kunnes ovat mukavan ruskeita. Ei tarvitse vetää överiksi öljyn suhteen, vaikka koisot imevät ihan kuinka paljon vaan. Paista koisojen jälkeen myös fileet kevyesti.

Levitä turkkilaista jogurttia uunivuoan pohjalle, asettele päälle ruskistetut munakoisoviipaleet. Kauho päälle mukava kerros tomaattikastiketta.

Lado broiskunfileet kaiken päälle ja kippaa päälle vielä loput tomaattikastikkeesta. 



Tämä komeus uuniin noin tunniksi. Kun kaikki näyttää hyvältä ja tuoksut täyttävät koko asunnon, leikkaa tuore bufala-mozzarella munaleikkurilla ohuiksi siivuiksi ja levitä tasaisesti annoksen päälle.

Paista vielä uunissa 175 asteessa, kunnes juusto on saanut kauniin värin, eli kutakuinkin näin.

 Sitten vain salaatin kera taasen ääntä kohti ja hyvää italialaista punaviiniä kyytipojaksi.

perjantai 7. maaliskuuta 2014

Paahdettua turskan selkäfilettä, rapeaa pekonia ja punaviinikastiketta

Resepti on saanut innoituksen norjalaisten tavasta syödä lipeäkalaa. Siis rapean pekonin ja punaviinikastikkeen kera. Päätin testata, kun loistavaa turskan selkäfilettä oli saatavana.

Taaskin ohje vain kahdelle:

2 x 100 g turskan hienointa selkäfilettä
4dl punaviiniä
2 tl sokeria
(balsamicosiirappia)
paketti pekonia
voita
suolaa ja pippuria

Tämän alkupalaksi syötiin tomaatti-vuohenjuustokeitto, joten tärkkelyspitoiselle lisukkeelle ei ollut tarvetta.

Aloitetaan lorauttamalla punaviini kattilaan ja sekaan mieluusti sokeri ja balsamicosiirappi. Annetaan hiljalleen pulputella tunti tai jopa kaksi.

Ota turskapalat lämpiämään, mutta pidä ne erillään muista raaka-aineista esim. kelmun avulla. Lado pekonit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista rapeiksi 170 asteessa. Ota valumaan ja jäähtymään. Sekoittele välillä punaviiniä.

Kun alkukeitto on lautasella, laita pannu lämpiämään ja vatkaa punaviinireduktion sekaan nokare voita. Tulee kauniin kiiltävää. Pidä lämpimänä ja sekoittele tarvittaessa.

Reilu nokare voita paistinpannulle ja kun voi on hiljentynyt, laita suolatut ja pippuroidut kalaherkut pannulle. Tiputa lämpöä puoleen ja käykää sopan kimppuun. Kun keitto on syöty, on kala valmista tarjoiltavaksi. Asettele palat lautasille, lusikoi punaviinikastiketta ympärille ja murusta pekonia päälle. Taaskin ääntä kohti.

Tässä jos jossain, punaviini on paras kaveri!


Tomaatti-vuohenjuustokeitto, oliivifocaccia

Tämä toimii oivallisena alkuruokana vaikka mille. Tällä kertaa herkulliselle turskan selykselle, josta erillinen ohje. Leipänä omatekoinen focaccia, jonka ohjeita löytyy ihan mistä vaan. Ohje löytyy aiemmista resepteistä..

Pieni annos kahdelle:

1 pienehkö keltasipuli
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
pieni nippu tuoretta timjamia
70 g vuohenjuustoa
loraus kanafondia
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
3-4 dl paseerattua tomaattia
muutama tippa Tabascoa
suolaa ja pippuria myllystä
(kermaa)

Pilkkoa sipulit ja timjami pieneksi. Loraus oliiviöljyä kattilaan ja silput freesaantumaan sinne. Kun sipuli on pehmennyt, lisää valkoviini, Tabasco ja vuohenjuusto. Lievää liikutusta ja tomaatti perään. Sitten kevyttä haudutusta, vaikka vähän pitempäänkin ja lopuksi sauvasekoittimella kaikki sileäksi. Avusta kermalla, jos haluat! Pidä lämpimänä tarjoiluun asti.

Säästä pala kuorittua vuohenjuustoa murennettavaksi lautasille (kuoret tietenkin soppaan!!!!)

Tarjoile syviltä lautasilta, murenna vuohenjuusto keittoon tai laita pala keskelle lautasta ja keittoa päälle. Ääntä kohti focaccian säestämänä.

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Haukiquenellit juustokastikkeessa, paistettu haukifilee ja pottumuusi

Tuli sulatettua pakasesta pari haukifilettä illalliseksi. Tovi piti miettiä, mitä näistäkin taas keksisi, mutta tulihan se sieltä, kun vähän tökkii!

Koko komeuteen tarvitaan:

Haukea n. 500 g
Rosamunda-perunaa n 500 g
1 kananmuna
korppujauhoa
kermaa
juustoa, mielellään parmesaania, mutta muutkin käyvät
voita
suolaa
pippuria
kurkumaa
maitoa

Pyrstöpalat sellaisenaan irti ja suolataan, pippuroidaan ja kuorrutetaan parmesaaniraasteella. Loppu haukifilee pyritään pilkkomaan ruodottomaksi ja paloitellaan tehosekoittimeen ja pidetään kylmässä.

Kuori perunat, puolita ja laita niukassa, suolatussa vedessä kiehumaan.

Sekoile teho- tai sauvasekoittimella haukimassa tasaiseksi. Suolaa ja pippuroi myllystä, lisää kananmuna, ripaus korppujauhoja ja lisää loppuvaiheessa kerma sekoittaen massaa. Anna vetäytyä.

Kastikkeen tekemiseksi sekoittelet pari desiä kermaa ja sopivasti juustoa sekä mausteeksi suolaa, pippuria ja kurkumaa. Viimeksi mainittu on kiva väriefekti, etteivät jo muutenkin kalpeat kalapullat näyttäisi niin valjuilta.

Laita isoon kattilaan vettä kiehumaan ja kippaa sekaan suolaa, kun vesi kiehuu. Muotoile kahdella, kylmään veteen kastellulla lusikalla kauniita quenellejä lusikoilla ja keitä vedessä. Nosta reikäkauhalla lautaselle, kun ovat kypsiä.

Kippaa quenellit kastikkeen sekaan näin:

Sitten vain pottumuusi valmiiksi, eli voita ja maitoa valutettuihin pottuihin ja sekoilua perään. Haukifileet parmesaanilla pannulle näin:
Lopuksi me kokoamme annoksen ja laitamme sen esille näin:
NAM!

Tarte flambé tai flammekuchen yksinkertaistettuna

Tämä loistava Alsacen ruoka sai viiniseuran maistiaisten jälkeen roolinsa vielä kotikeittiössämmekin. Tässä se kaikessa yksinkertaisuudessaan, mutta todella herkullisena:

Annos noin 3-4 hengelle

6 kpl Fazerin Rullarieska Täysjyvä
500 g turkkilaista jugurttia
4-5 keltasipulia
160 g pancettaa
5-600 g Munster-juustoa
pari lusikallista hunajaa
reilusti voita

Kuori sipulit, puolita ja leikkaa puolirenkaiksi. Laita kylmälle pannulle voin kera ja lämmitä ja kuullota rauhallisesti pehmeäksi, ilman ruskistusta. Lisää pari lusikallista hunajaa ja sekoita hyvin. Ota sivuun jäähtymään lautaselle.

Melkein samma på svenska, eli nyt vuorostaan pancetta pannulle ja paistetaan ihanan rapeaksi ja valutetaan talouspaperin päällä murennuskuntoon.

Levitä rieskat leivinpapereille ja roiskaise päälle jugurttia kullekin ihan reilusti. Levitä lusikalla mukavan tasaisesti. Saa olla ihan paksu kerros.

Ripottele päälle sipulit ja niiden päälle murennettu pancetta. Myllystä varovaisesti suolaa ja hieman reilummalla kädellä pippuria. Siivuta juusto ja asettele alustoilleen:

Uuni kuumenemaan noin 175-200 asteeseen ja keskitasolla mukavaa lämpöä, kunnes juusto on kauniisti sulanut. Varo reunoja, etteivät pala.
 Tämän kera nautimme tietysti Alsace Rieslingiä. Mitä laadukkaampaa, sen parempaa. Grand Cru on paikallaan aina! Kokeilkaa, hyvät ystävät!

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Mozzarellalla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla täytettyä broilerinrintaa, mozzarellakuorrutus ja uunikuivatut kirsikkatomaatit

Aterian nimestä tuli vähän pitkä ja niin tuli itse prosessistakin, kun puoli päivää piti miettiä, miten tuota broileria taas voisi varioida. Lopputulos oli erinomainen.

Kahdelle hengelle:

Alkajaisiksi otetaan noin 10 kirsikka- tai terttutomaattia, halkaistaan ne ja puristellaan nistä siemenet ulos. Asetellaan uunivuokaan leivinpaperille ja laitetaan uuniin noin 100 asteeseen 1 1/2 tunniksi.


3 kpl kokonaista broilerin rintafilettä
12 kpl aurinkokuivatun tomaatin siivuja oreganoöljyssä (lähes ilman öljyä muovipussipakkauksessa)
1 bufalamozzarella
3 kpl suuria tuoreita herkkusieniä
1,5 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
couscousia
oliiviöljyä

Tee terävällä keittiöveitsellä paksusta päästä alkaen kunnon tasku keskelle fileitä. Hyvin pienellä vaivalla saat taskun ilman reikiä reunoille. Täytä taskut ensin kahdella tomaattisiivulla, sitten yhdellä mozzarellapalalla ja lopuksi vielä pari tomaattisiivua tulpaksi. Suolaa ja pippuroi fileet ja asettele pienehköön uunivuokaan niin, että fileet ovat mahdollisimman tasainen "kasa". Laita vuoka uuniin 200 asteen lämpöön noin 1/2 tunniksi.

Ota vuoka uunista, sijoita neljänneksiksi paloitetut herkkusienet koloihinsa, siivuta päälle loppu mozzarella ja kaada päälle kerma ja taas uuniin. Nyt voit laskea lämpöä vaikka 150 asteeseen.

Tällä välillä otetaan 2 dl vettä, 1/2 tl suolaa, 1 rkl oliiviöljyä ja keitetään kiehuvaksi. Kattila pois liedeltä ja sekaan 2 dl couscousia. Lievä sekoitus ja odotusta 5 minuuttia. Sen jälkeen irroittava sekoitus ja lisuke on valmis.

Broilerit alkavat olla valmiita ja on aika leikata niistä esim. 1/2 per nuppi. Lusikoidaan lautaselle soosia ja herkkiksiä ja couscousit perään. Ääntä kohti. Toimii!!!

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kukkakaalicurry

Koska edelliseltä päivältä jäi sopivasti maukasta broileria ja vähän bulguria, nin päätin tehdä kyytipojaksi hienoisen kukkakaalicurryn:

1 kukkakaali kukinnoiksi pilkottuna
1 keltasipuli kuutioituna
1/2 l tuoreita herkkusieniä kuutioituna
5 valkosipulin kynttä
1 pieni kesäkurpitsa
1 omena, niin hapan kuin mahdollista
oliiviöljyä
soijaa
currya (+ mahdollisesti sambal oelekia tms.)
Mahdollisesti kermaa! Nyt kävisi hyvin myös kookosmaito, mutta se pääsi loppumaan eilen, joten kerma varmaa lopuksi sinetöi tämän liiton meillä.

Pilkkoa kaikki ainekset rouheasti kuutioiksi, paitsi valkosipuli, joka on syytä silputa vähän pienemmäksi.

Kippaa sipulit ja valkosipulit ekaksi pannuun ja päälle kunnon loraus oliiviöljyä. Anna kuullottua hetki, mutta älä ruskista. Kevennä hieman lämpörintamalla ja lisää pilkotut herkkusienet. Lämmön miedontaminen on tärkeää siksi, että sienistä todellakin pääsee neste ulos, eikä pinta sulkeudu ja neste jää sisään. Tuleehan siitäkin toki ihan hyvää, mutta vähän pesusienimäistä...


Kotvasen jälkeen on aika laittaa pannulle sekaan curry, joko jauheena tai tahnana. Ihan kaikki käy. Vain oma makupreferenssi ohjaa, miten tämän teet. Tulinen curry sopii joillekin, miedoimpi toisille. Sambalista saa lisää potkua.

Hetken muhinoinnin jälkeen on aika lisätä kukkakaalit, kesäkurpitsa ja omena. Loraus soijaa matkaan. Sitten vain hyvin lievää haudutusta. Ihan vaikka kansi päällä, jos sellainen löytyy. Olisi hyvä, jos kukkakaaliin jäisi vähän puruvastusta. Silloin annos on onnistunut täydellisesti. Lötkö kun on lötköä, oli se mitä tahansa.


Ei siitä sen enempää. Kaikki tekevät makunsa mukaan ja aina ei voi voittaa. On pakko myöntää, että tällainen kombo on hieman vaikea hallita, mutta optimoinnissa voi optimoida vain yhtä asiaa ja se on mielestäni kukkakaali.Nyt odottelemme lopputulosta mahtavissa curryntuoksuisissa höyryissä.

Tältä se sitten näyttää lievän kermanlisäyksen jälkeen. Tuoksu edelleen huumaava:



Kaiken perusta

Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...