keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Gratinoidut, täytetyt munakoisot ja kesäkurpitsat ( Kun imaamia melkein pyörrytti )

Tässä kevyehkö resepti kaikille munakoison ja kesäkurpitsan ystäville, joita toivottavasti tulee yhä enemmän. Joskus olin sitä mieltä, että kumpikaan ei maistu miltään, mutta kyllähän niihin makua saa, kun viitsii vähän nähdä vaivaa!

Otetaan noin kilon painoiset koisot ja kurpitsat. Halkaistaan ja koverretaan sisus pois, rikkomatta kuoria. Reunoille voi hyvin jäädä noin 1 cm itse kasvista.

Itse viskoin sisukset pois, mutta ne voi toki käyttää, jos malttaa suolata ja itkettää maldon taikka haihduttaa nesteen pois vaikka paistinpannulla.

Koverretut kasvikset suolataan ja annetaan itkeä sen aikaa, kun silputaan 2 sipulia, paketti tuoreita keittojuureksia pienen pieniksi kuutioiksi paloiteltuna sekä reippaasti valkosipulia (5-6 kynttä) niinikään silputtuna.

Freesaa kaikki reilussa oliiviöljyssä (EVOO) ja lisää sen jälkeen n. 600g naudan paistijauhelihaa. Kun liha on saanut väriä, lorauta päälle noin puoli litraa punaviiniä, tölkki hyvää tomaattimurskaa,loraus häränfondia (2 rkl) ja noin tuubi tomaattipyreetä ja purkillinen vihreitä oliiviviipaleita hyvin valutettuna. Lisäksi mustapippuria myllystä, oreganoa, hieman rakuunaa, kanelia, mustapippuria ja chiliä. Muista vielä pari teelusikallista sokeria, niin maku pyöristyy mukavasti. Anna kaiken kiehua miedolla lämmöllä vaikka kaksi tuntia, kunnes on sakeaa ja maukasta. Tarkista maku ja lisää tarvittavat mausteet.

Kastikkeen kiehuessa voi kaadella kurpitsa-/koisoveneistä ylimääräiset nesteet pois ja kuivata sen jälkeen molemmat paperilla. Suolaa ja pippuria pintaan ja uunivuoassa uuniin 150 asteeseen noin tunniksi. Tämänkin jälkeen saattaa olla tarvetta kaataa/paperoida vielä nestettä pois.

Kun kasvisveneet ovat kuumia ja hieman kuivaneet, on aika täyttää ne jauhelihatäytteellä. Niin paljon kuin mahtuu kuhunkin paattiin.

Sitten vielä päälle mozzarellaraastetta ja uuni 225 asteeseen, jossa komeudet saavat lämmitellä vielä noin vartin. Anna niiden mielellään vetäytyä suunnilleen saman ajan vielä uunista poistamisen jälkeen, jotta maut tasaantuvat ja suu ei pala.



Lisukkeeksi suosittelen voimakasta punaviiniä (itsellä oli Zonnenbloem Pinotage 2010) ja vaikka tomaatti-mozzarella-basilikasalaattia (insalata caprese), johon voi lisukkeeksi laittaa vaikka vuonankaalia.

Voisi olla vaikka ihan äijäruokaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti