lauantai 5. toukokuuta 2012

Katsdon/Katsudon, japanilainen riisiruoka friteeratun possunfileen kera

Tämä ruoka on peräisin vuoden 1981 japanilaisesta keitokirjasta "Japansk Mat" ruotsalaisille. Kirjoittaja oli Yuoriko Hanatori ja kirja on ruotsinkielinen ja kustannettu Tukholmassa. Tuolloin olivat itämaiset raaka-aineet perin harvinaisia jopa Ruotsissa ja niiden perässä sain itsekin juoksennella joskus hyvinkin pitkään.

Miksi se valmistettiin vasta vuonna 2012, oli Japanista, sen kielestä, kulttuurista ja ruokakultturista innostuneen poikamme ansiota. Ilman hänen innostustaan tätä olisi tuskin koskaan tullut kokeiltua. Jo pelkkä leivitys ja friteeraus kun alkavat olla jo tekstinäkin lihottavilta kuulostavia juttuja.

Tämä ruoka on hyvin herkullinen ja sopii sekä arki- että viikonloppuruoaksi. Suosittelisin käyttämään lihaksi joko porsaan ulko- tai sisäfilettä, paitsi tosi herkuttelijat tekevät sen tietysti rasvaisemmasta niskaosastosta eli kasslerista.

Tarvikkeet neljälle:

noin 400 g possua
2 munankeltuaista
1 teelusikallinen suolaa
loraus maitoa
reilusti korppujauhoja
Misokeittotahnaa
Tofua
3 eri väristä paprikaa
tabascoa
ripaus sokeria
riisiviinietikkaa, valkoviinietikkaa tai tavallista väkiviinaetikkaa (lorauksen suuruus riippuu aineesta)
1 purjosipuli
4 kananmunaa
2 rkl sokeria
4 rkl soijakastiketta
1 tlk suolaa
4 dl vettä
1 litra rypsiöljyä friteeraukseen

Laita riisi kiehumaan jo moneen kertaan kerrattujen ohjeiden mukaisesti. Keittoaika yhteensä 25 min.(1 + 12 + 12)

Siivuta liha suikaleiksi, sekoita suola, 2 keltuaista ja heitä lihasuikaleet sekaan. Anna maustua.

Tee misokeitto valmiiksi tahnasta ja vedestä,pidä lämpimänä. Paloittele kulhojen pohjalle tofua.

Suikaloi paprikat ja ripottele niille hieman sokeria, viinietikkaa, tabascoa ja oliiviöljyä. Sekoittele välillä ja anna rauhassa maustua. Tästä syntyy kiva, keventävä lisuke.

Kun nämä on tehty, niin on aika sekoittaa lihasuikaleisiin loraus maitoa ja levitellä koko sekoitus korppujauhoitetun vuoan päälle ja sekoitella, kunnes lihat ovat kauttaaltaan korppujauhojen peitossa.

Kuumenna padassa tai kattilassa öljy, odota kunnes se on tarpeeksi kuumaa.

Laita samalla laakea kattila tai toinen paistinpannu levylle, johon laitat paistumaan noin 4 cm mittaiseksi pilkotut ja huuhdotut purjot. Kun ne ovat paistuneet jonkin aikaa lisää päälle 2 rkl sokeria, 4 rkl soijaa ja 1 tlk suolaa sekä 4 dl vettä. Anna hautua n. 3 min.

Friteeraa lihasuikaleet osissa ja pidä lämpimänä uunissa. Kun kaikki lihat ovat paistuneet, riko 1 kananmuna per ruokailija purjo-kastike-astiaan ja anna hautua muutama minuutti niin, että keltuaiset jäävät raaoiksi.

Tarjoile lopuksi keittolautasilta/kulhoilta niin, että pohjalla on riisi, sen päällä lihasuikaleet. Kauho koko komeuden päälle kananmuna ja purjo ja lusikoi päälle kastiketta.

Kaikki nautitaan yhdellä kertaa. On kokeilemisen väärtti, eikä lainkaan niin vaikea kuin ohjeesta voisi päätellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti