Karjalanpaisti vol. 2, pottumuusi ja pikkelöidyt kasvikset
Tuli aika päivittää perinteinen karjalanpaisti tähän päivään. Voihan sitä perinteistäkin hyvin nauttia, mutta siitä saa vaikka Pyhäinpäivän juhlaruoan, kuten itse tänään tein.
Tarveaineet:
n. 1,5 kg valmista, kuutioitua karjalanpaistilihaa marketista
200 g tuoreita herkkusieniä leikattuna neljänneksiin
1 keltasipuli, silputtuna
6 suurta valkosipulinkynttä, silputtuna
1 prk Mutti tomaattipolpaa
loraus härän- tai vasikanfondia
4 dl puna- ja valkoviiniä puoliksi (voi käyttää kumpaa tahansa myös pelkästään)
2 tl kuivattua timjamia tai nippu tuoretta
2 tl kuivattua oreganoa tai nippu tuoretta
2 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
Voita omantunnon mukaan
Oliiviöljyä riittävästi
Suolaa ja pippuria myllystä aivan lopuksi, kun tarkistat maut!
Ja sitten tekemään:
Saata sipulit ja sienet yllä kuvailtuun muotoon. Avaa lihakuutioiden pakkaukset valmiiksi. Avaa tomaattimurskapurkki, mittaa viini astiaan, ota hollille myös fondi ja yrtit ja lämmitä vedenkeittimessä vesi kiehuvaksi.
Laita valurautapata levylle ja kuumaa alle. Lorauta pohjalle oliiviöljy ja voi. Odota, että padassa alkaa tapahtua ja kippaa sen jälkeen sipulit, sienet ja lopuksi lihat ruskistumaan. Kääntelet rauhassa jonkin aikaa.
Lisää sekaan viini, fondi ja tomaattimurska ja lopuksi vielä yrtit. Huuhtele tomaattitölkki vedellä ja kaada pataan. Sekoittele jonkin aikaa ja laita kansi päälle. Kiepsauta uuni noin 150-170 asteeseen ja anna sen lämmetä. Kun lämpö on kunnossa, siirrä pata levyltä uuniin ja anna hautua 3-4- tuntia. Ei mitään kiirettä, sillä hiljaa hyvää tulee.
Pikkelöidyt kasvikset:
Nippu broccolia ja pari porkkanaa
1,5 dl valmista pikkelöintilientä
1,5 dl vettä
Pilko broccolista nuppuja sopivasti ja leikkaa porkkanat pölkyiksi ja asettele heidät lämmönkestävään astiaan
Kuumenna pikkelöintiliemi vedellä laimennettuna lähes kiehumispisteessen ja kaada kasvisten päälle. Laita kylmään. Tarjoile sapuskan kanssa.
Pottumuusi:
1 kg Rosamundaa tai muuta jauhoista perunaa
muutama valkosipulinkynsi
suolaa
tilkka vettä
voita
maitoa /hurjimmissa fantasioissa jopa kermaa!
Keitä kuoritut ja lohkotut perunat kypsiksi valkosipulinkynsien kanssa ja kaada niukka vesi pois. Murskaa vatkaimella muusiksi ja ohenna voilla ja maidolla/kermalla. Tarkista maku!
Tarjoile koko kokonaisuus täyteläisen punaviinin kera!
Kommentit
Lähetä kommentti