Karjalanpaisti vol. 2, pottumuusi ja pikkelöidyt kasvikset

 
Tervehdys pitkästä aikaa!

Tuli aika päivittää perinteinen karjalanpaisti tähän päivään. Voihan sitä perinteistäkin hyvin nauttia, mutta siitä saa vaikka Pyhäinpäivän juhlaruoan, kuten itse tänään tein.


 

Tarveaineet:

n. 1,5 kg valmista, kuutioitua karjalanpaistilihaa marketista

200 g tuoreita herkkusieniä leikattuna neljänneksiin

1 keltasipuli, silputtuna

6 suurta valkosipulinkynttä, silputtuna

1 prk Mutti tomaattipolpaa

loraus härän- tai vasikanfondia

4 dl puna- ja valkoviiniä puoliksi (voi käyttää kumpaa tahansa myös pelkästään)

2 tl kuivattua timjamia tai nippu tuoretta

2 tl kuivattua oreganoa tai nippu tuoretta

2 laakerinlehteä

10 kokonaista mustapippuria

Voita omantunnon mukaan

Oliiviöljyä riittävästi

Suolaa ja pippuria myllystä aivan lopuksi, kun tarkistat maut!

Ja sitten tekemään:

Saata sipulit ja sienet yllä kuvailtuun muotoon. Avaa lihakuutioiden pakkaukset valmiiksi. Avaa tomaattimurskapurkki, mittaa viini astiaan, ota hollille myös fondi ja yrtit ja lämmitä vedenkeittimessä vesi kiehuvaksi.

Laita valurautapata levylle ja kuumaa alle. Lorauta pohjalle oliiviöljy ja voi. Odota, että padassa alkaa tapahtua ja kippaa sen jälkeen sipulit, sienet ja lopuksi lihat ruskistumaan. Kääntelet rauhassa jonkin aikaa.

Lisää sekaan viini, fondi ja tomaattimurska ja lopuksi vielä yrtit. Huuhtele tomaattitölkki vedellä ja kaada pataan. Sekoittele jonkin aikaa ja laita kansi päälle. Kiepsauta uuni noin 150-170 asteeseen ja anna sen lämmetä. Kun lämpö on kunnossa, siirrä pata levyltä uuniin ja anna hautua 3-4- tuntia. Ei mitään kiirettä, sillä hiljaa hyvää tulee.

Pikkelöidyt kasvikset:

Nippu broccolia ja pari porkkanaa

1,5 dl valmista pikkelöintilientä

1,5 dl vettä

Pilko broccolista nuppuja sopivasti ja leikkaa porkkanat pölkyiksi ja asettele heidät lämmönkestävään astiaan

Kuumenna pikkelöintiliemi vedellä laimennettuna lähes kiehumispisteessen ja kaada kasvisten päälle. Laita kylmään. Tarjoile sapuskan kanssa.

Pottumuusi:

1 kg Rosamundaa tai muuta jauhoista perunaa

muutama valkosipulinkynsi

suolaa

tilkka vettä

voita 

maitoa /hurjimmissa fantasioissa jopa kermaa!

Keitä kuoritut ja lohkotut perunat kypsiksi valkosipulinkynsien kanssa ja kaada niukka vesi pois. Murskaa vatkaimella muusiksi ja ohenna voilla ja maidolla/kermalla. Tarkista maku!

Tarjoile koko kokonaisuus täyteläisen punaviinin kera!


Kommentit

Suositut tekstit