keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Kanacurry, raitaa, banaania, chutneytä ja naan-leipää

Tämä curry on taasen pitkän kehittelyn tulos. Aluksi jopa itse currysekoitus tehtiin alusta alkaen itse, mutta sittemmin on siirrytty käyttämään ihan tavallista hot-curry-jauhetta. Miedompikin käy, jos sattuu tykkäämään. Alkusysäys ruokaan löytyi ruotsalaishistorioitsija Hermann Lindquistin ohjeen pohjalta.

Ota kasa kokonaisia broilerinfileitä. Ei mitään ohuita lättyjä eikä suikaleita vaan kunnon paksuja ja kokonaisia fileitä. Leikkaa ne reiluiksi paloiksi, siis ihan vaikka 4 - 6 palaa per filee, jotta säilyvät mehukkaina.

Freesaa palat reilussa EVOO:ssa ja lisää karkeaksi paloiteltu sipuli ja muutama valkosipulinkynsi, nekin ihan karkeasti vain silputtuina.

Kuutioi pari kunnon hapanta, vihreää, kuorittua omenaa ja heitä sekaan. Päälle pari ruokalusikallista curryjauhetta, saman verran vehnäjauhoa, desin verran hot mango chutneytä, pari-kolme ruokalusikallista soijaa ja sitten noin desi kerrallaan valmista kananlientä. Yhteensä sitä saa olla noin 7 dl - 1 litra. Koko ajan pitää sekoitella, ei sekoilla. Välillä voi lisätä myös purkillisen kuohukermaa. Tämän kummempaa ei sitten tarvitakaan, vaan antaa kaiken muhia rauhassa sillä aikaa kun keitetään riisi.

Tähänhän sapuskaan pitää olla periaatteessa basmatiriisiä (Ei se jasminkaan ihan katastrofi ole. Muita en voisi kuvitellakaan). Keittäminen on kuitenkin ihan samanlaista kuin minkä tahansa riisin keittämiseen. Alkuperäisen intialaisen ohjeen mukaan riisi huuhdotaan 7 kertaa. Tärkeintä lienee kuitenkin, että vesi alkaa olla kirkasta ennen kuin riisi valutetaan. Sitten taas 1,5 kertaa riisin tilavuus vettä. Kansi päälle ja levy täysille. Kunnon kiehahtamisen jälkeen teho minimiin ja kelloon 12 min. Soittoäänen jälkeen tehot nollille ja uudet 12 min. käyntiin ja sen jälkeen riisi on valmista, mutta säilyy kattilassa vielä pitkään, joten älä avaa kantta, äläkä siirrä kattilaa mihinkään.

Naan-leipää varten tarvitset 5 dl vehnäjauhoja, teelusikallisen leivinjauhetta, teelusikallinen suolaa ja vettä sen verran, että kokonaisuudesta pystyy pyörittämään taikinan. Pyörittele jauhotetulla pöydällä pieniä kakkaroita ja kauli piirakkakaulimella pyöreitä, ohuita leipäsiä. Paista ne kuivalla, kuumalla valurautapaistinpannulla kauniin värisiksi molemmin puolin ja laita liinan alle. Halutessasi voit voidella ne öljylä ennen tarjoilua. On autenttisempaa, muttei välttämätöntä.

Raasta kurkku raastinraudalla karkeaksi raasteeksi. Mausta suolalla ja laita valumaan ylimääräiset vedet pois. Valmis turkkilainen jogurtti toimii sellaisenaan, mutta esim Valion Bulgarian jogurtti kaipaa valutuksen kahvinsuodattimessa. Yhdistä lopulta kurkku ja jogurtti ja purista sekaan valkosipulinkynsi ja pippuroi. Käytännössä tämä on ihan samanlaista kuin tsatziki.

Kun kaikki komponentit ovat valmiina, tarjoile viipaloitujen banaanien, mangochutneyn, suolapähkinöiden, kookoshiutaleiden ja rusinoiden kera. Tietysti tuo raita ja leipä ovat myös läsnä. Hauskinta on syödä sapuska leivän avulla. Oikealla kädellä, kuinkas muuten...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti