perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappusilli

Perheemme perinteinen vappusilli löytyy täältä. Yleensä sit tehdään niin paljon, että siitä piisaa isommallekin porukalle tai monelle päivälle. Mitenkään erityisen kaunis tämä annos ei ole, mutta sitäkin paremman makuinen. Kannattaa olla erityisen tarkka sillin valinnassa, koska se ei saa olla liian makea eikä liian mausteinen. Moni matjes ei tähän oikein makeutensa vuoksi sovikaan. Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana omaksi suosikiksemme on ylivoimaisesti päätynyt Nordvågs-silli maustekastikkeessa.


Vaikka purkissa on kalaa peräti 500 g, syömme vaimoni kanssa tämän kahdestaan parilla sillilounaalla ilman sen suurempia ongelmia. Tämä purkillinen laitetaan lävikköön valumaan ja sillinpalat leikataan saksilla sopivan kokoisiksi haarukkapaloiksi. Kukin intohimonsa mukaan. Muita tykötarpeita ovat:

3 - 4 keltasipulia kuutioituna
6 keitettyä kananmunaa
4 dl kuohukermaa
Pari purkkia pieniä kapriksia (valutettu paino 130 g)
Väkiviinaetikkaa (tai kapriksen lientä)
ripaus sokeria
Mukavan kokoinen tarjoiluastia, johon kaikki mahtuu

Ainekset ladotaan kerroksittain näin:

Alimmaksi levitetään valutettu ja pilkottu silli. Sillin päälle kuutioitu sipuli. Mikäli vierastat raán sipulin terävää makua, voit liottaa sitä hetken lämpimässä vedessä ja valuttaa hyvin. Mausta tulee tällöin paljon pehmeämpi. Myös muut sipulilajikkeet toimivat varmasti hyvin; esim. punasipuli ja salottisipuli. Sipulin päälle voit ripotella valutetut kaprikset. Ne voi myös säästää ihan lopuun ja koristella niillä koko annoksen. Lopputulokseen sillä ei ole kauheasti merkitystä. Ulkonäköön kylläkin.

Tähän päälle sitten keitetyt kananmunat myös kuutioituna. Itse teen kuutioinnin munaleikkurilla kätevästi (onnistuu hyvin pienen harjoittelun jälkeen). Ensin siivutus pitkittäin. Sitten kämmenen kautta muna takaisin leikkuriin taas pitkittäin ja uusi siivutus. Taas kämmenen kautta leikkuriin, mutta nyt poikittain ja siitä suoraan alassuin astiaan. On muuten pirun kätevää tähän ja myös esim. munavoihin.

Sitten kerma vatkaukseen ja tässä on se ehkä koko homman vaikein vaihe. Jos vatkaat kermaa liian kovaksi vaahdoksi, saattaa etikan lisääminen leikata sen pahasti. Jätä vaahto siis hieman löysemmäksi, jotta etikka (tai kaprisliemi) ei aiheuta vahinkoa. Ripaus sokeria ja kenties vielä myös suolaa, kunnes vaahto itsessän on mukavan makuinen. Sitten vain kermavaahto koko komeuden päälle. Kuivan kuplivan kera ja tuoreiden perunoiden kanssa aivan huippuelämys.

 

Grillattua possun ulkofilettä, tomaatti-mozzarellasalaattia, kukkakaalia ja homejuustodippiä






Tähän kesäiseen annokseen tarvitset:

2 x 100g porsaan ulkofilettä per ruokailija
Suosikkigrillauskastikettasi
Tomaattia
Tuoretta bufalamozzarellaa
Tuoretta basilikaa
Tuoretta kukkakaalia
Kermaviiliä
Sinihomejuustoa
Suolaa ja pippuria myllystä

Leikkaa possunfileestä noin sentin paksuisia viipaleita, pari per ruokailija. Tämä on sopiva paksuus, jotta liha kypsyy nopeasti grillissä, eikä ehdi kuivua. Marinoi lihat grillauskastikkeessa huoneenlämmössä sen aikaa, kun teet kaiken muun.

Laita grilli päälle, puhdistetuasi ensin tietysti grilliritilät. Pilko kukakaali nupuiksi ja laita nuput kevyesti etikalla maustettuun veteen, jotta mahdolliset pikku toukat lähtevät karkuun.

Puolita tomaatit ja poista kannat. Leikkaa sopiviksi lohkoiksi ja heittele kulhon pohjalle. Revi päälle tuoretta mozzarellaa mukavan kokoisina paloina. Ota nippu basilikanlehtiä, revi tai leikkaa ne pienemmäksi ja kaikki tomaattien sekaan. Loraus hyvää oliiviöljyä päälle ja myllystä suolaa ja pippuria sekaan. Sekoita ja laita jääkaappiin odottamaan.

Sekoita kermaviili ja murenna sekaan homejuusto. Jos laiskottaa, ota pussi homejuustodippiä (löytyy sipsihyllystä) ja sekoita. Valuta kukkakaalit ja etsi niillekin sopiva astia. Tässä lisukkeet:

Kun pöytä on katettu, tepastele grillille ja laita lihat ritilälle. Odota, kunnes lihasneste nousee pintaan ja käännä sitten. Odota taas, kunnes nestettä alkaa tulla myös jo grillatulle pinnalle. Älä töki, kääntele veivaa tai vaivaa. Nosta astiaan ja anna vetäytyä foliossa suunnilleen saman ajan kuin lihat olivat grillissä. Tällä tavalla saat mehukkaan ja silti kypsän lihan. Parhaimmillaan se voi näyttää tältä:




Sitten vain annokset kasaan ja ääntä kohti. Homejuustodippiin voi toki dipata paljon muutakin kuin kukkakaalia, mutta tällä kertaa otettiin vähän kevyemmän kaavan mukaan.

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Perinteinen kermainen lohikeitto

Tupsahti mieleeni laittaa resepti perinteisestä kalakeitosta. Keittoja tulee tehtyä itse melko harvoin, mutta ne kyllä palkitsevat tekijänsä. Pahoittelen törkeän huonoa kuvaa, mutta lautaset tyhjenivät ennen kuvaushetkeä.

Tällä kertaa soppa tehtiin lohesta, mutta sama resepti käy ihan mille kalalajille tahansa.

Reseptistä syntyy noin 4 annosta ja tähän tarvitaan:

8 keskikokoista kiinteää perunaa
300 g tuoreita keittojuureksia
500 g D-leikattua lohifilettä (siis täysin ruodoton ja rasvaton)
1 ruukku tilliä
50 g oikeaa voita
2 dl kuohukermaa
loraus kanafondia (myös kalafondi käy)
suolaa ja pippuria myllystä
1 voideltu täysjyväruisleipäviipale





vettä
Maustepippureita ja laakerinlehtiä maun mukaan


Kuori perunat ja paloittele keittojuurekset. Kunnon keiton valmistus alkaa aina perunoiden ja kasvisten freesauksella. Itse käytän aina Extra Vergine oliiviöljyä, paitsi kalakeitossa rasvan pitää olla kunnon voita.

Sulata siis kattilassa voi ja kippaa kasvikset hetkeksi freesaantumaan kattilaan. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja loraus fondia. Lopuksi vettä niin, että kaikki peityy. Anna kiehua, kunne perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja tiputa lämpö miedolle.

Leikkaa lohifilee nahkaa myöten ruuduiksi ja irrota kuutiot nahasta. Kippaa kattilaan. Anna kalan lämmetä ja kypsyä hetki. Silppua päälle koko ruukullinen tilliä. Sekoita ja anna taas hautua pieni hetki. Voitele ruisleipäviipale ja laita se voideltu puoli alaspäin keiton pinnalle. Nyt keittolevyn lämpö nolliin.

Anna taas hautua ja poimi lopuksi pois leipä, pippurit ja laakerinlehdet ja annostele lautasille. Nauti hyvän, paahdetun ruisleivän kera.

Todellakin samalla reseptillä voi valmistaa keiton mistä tahansa kalasta. Ruotojen kanssa saa vain olla tarkempi. Itse kalastettu kala on tietysti aina parasta. Siisi vaikka ahven tai kuha esimerkiksi.

torstai 26. maaliskuuta 2015

Chorizopasta raakamakkarasta

Tässä taas uusi pastaohje Suomen parhaasta raakamakkarasta, Saarioisten Chorizosta. Kolmesta raakamakkaravariantista löytyy jokaiselle sopiva varmasti.

Tässä taas ressepti kahdelle, kun kerkisin eilen hotkaista yhden makkaran jo patongin välissä hodarina. Syntisen hyvää sekin....

170-200 g tagliatellea
Muutama tuore herkkusieni
3 kpl Saarioisten chorizo-raakamakkaraa (todellakin söin jo yhden ennakkoon) enemmänkin käy!
1 prk Mutti-tomaattimurskaa
3 valkosipulinkynttä
cayennepippuria/chiliä
pastan keitinvettä
kermaa
pippuria myllystä
timjamia
salviaa
punaviiniä

Viipaloi sienet. Tee kuten edellisessäkin reseptissä, eli tilkka vettä sienten sekaan, että päästävät nesteen ulos. Prosessin jälkeen kattilaan oliiviöljyä ja valkosipulia ja suolista puristettua makkaramassaa ja reilua liikutusta. Päälle purkki Muttia ja yrtit sekä punkku ja haudutusta vähintään 20 min, Lopuksi 1-2- dl kermaa ja vielä lyhyt haudutus. Sitten vain kastike ja pasta sekaisin ja ääntä kohti.

On muuten todella hyvää!


Fusilli-pastaa, tuoreita herkkusieniä, valkosipulia, voita ja timjamia

Tuli yhtäkkiä pastaviikko. Siispä tässä ja seuraavassa postauksessa pari pastareseptiä melkein omasta päästä. Resepti kahdelle:

200 g Fusilli-pastaa
300 g tuoreita herkkusieniä
Nippu timjamia
3 valkosipulinkynttä
raastettua parmesaania tai pecorinoa
reiusti voita

Laita pastavesi kiehumaan.

Pilko sienet ja heitä kattilaan. Samalla, kun laitat levyn päälle, lisää tilka vettä, että sienten nesteet pääsevät ulos. Tämä on pakko aloittaa näin. Paistamalla neste jää sienten sisään ja se ei tässä sapuskassa ole tarkoitus.

Kun sienet ovat nesteensä itkeneet, lisää kattilaan voita ja valkosipuli. Jatka paistamista miedolla lämmöllä.

Pilko koko ruukullinen timjamia odotamaan.

Kun pastavesi kiehuu, heitä sekaan karkeaa merisuolaa makusi mukaan. Ja keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan. Ennen kuin valutat, ota talteen 1-1 1/2 dl pastan keitinvettä ja sekoita kastikkeeseen.

Nyt on aika lisätä kastikekattilaan jälleen nokare voita ja koko kasa timjamia. Anna lämmetä ja sekoita lopuksi sekaan valutettu, keitetty pasta ja säästetty keitinvesi. Anna hautua hetki. Annostele lautasille ja  raasta päälle juusto ja lisäksi mahdollisesti pippuria myllystä.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Nauda ulkofilettä , bataattia, broccolia ja herkkusienikastiketta


Oli pakko taas laittaa näkösälle, kun oli niin turkasen hyvää.

Kahdelle:

2 x 150 g naudan laadukasta ulkofilettä
1 bataatti
1/2 tuoe broccoli
200 g ruskeita herkkusieniä
kermaa
voita
vehnäjauhoa
suolaa ja pippuria myllystä
oliiviöljyä

Siivuta sienet viipaleiksi. Irroita nesteet kattilassa lisäämällä aluksi vettä, että pääsee vauhtiin. Voita ja vehnäjauhoa vähän kehiin ja sitten kermaa. Anna kiehua kunnes neste on vähissä ja sitten vain mausteeksi suolaa ja pippuria. Anna muhia sopivaksi.

Kuori ja paloittele bataatti sopiviksi lohkoiksi, jotka on kätevä paista pannussa. Älä kärvennä ja varo etteivät mene ihan muusiksi. Suoaa ja pippuroi.

Laita vesikattila levylle ja lävikkö/siivilä sisään. kippaa muutama broccolin kukinto siivilään, suolaa myllystä ja peitä kannella. Höyrytä napakoiksi.

Kuumenna pannu ja lisää voi ja kun se on hiljennyt niin lisää suolatut ja pippuroidut lihat pannulle. Anna paistua kunnes lihasneste juuri alkaa nousta pintaan ja käännä heti. Sama toiselta puolelta ja sitten folioon vetäytymän. Muutama minuutti ja sitten herkuttelemaan. Rakenna annokset ja nauti.

Gratinoitu hummeri


Oli pakko laittaa tämäkin simppeliakin simppelimpi ohje tänne, kun oli niin taivaisen hyvää.

1 hummeri per ruokailija (tässä käytin 300 g pakastehummeria)
Kuivaa valkoviiniä
Cayennepippuria
Mozzarellaa raastettuna
Voita
Leipää (paahtoleipää tai patonkia)

Sulata ja puolita hummerit. Puolita ensin pää ja käännä sitten toisin päin ja jatka samasta keskiviivasta pyrstöön päin. Raskas ja terävä kokkiveitsi on paras ase tähän. Poista puolikkaista suoli ja vataslaukku. Jälkimmäinen löytyy heti silmien takaa ja on selkeästi oma pussinsa. Älä missään nimessä poista vihertävää maksaa saatikka mahdollista mätiä.

Lado puolikkaat uunivuokaan niin, että ne pysyvät hyvin ja tasaisesti paikoillaan. Kaada korkillinen valkoviiniä jokaiseen pyrstöpulikkaaseen. Tähän käy myös esim. kuiva sherry tai vaikka sitruuna. Ripottele puolikkaille kevyesti cayennepippuria ja raasta päälle reilusti Mozzarellaa. Viimeistele vielä voinokareilla ja gratinoi uunin yläosassa grillivastusten alla, kunnes juusto ona kauniin väristä.

Älä kuumota liian pitkään, sillä liha sitkistyy.

Nämä tulee hotkaistua ihan hetkessä ja suosittelenkin mukaan leipää ja juustoa ja tietenkin hyvää valko- tai kuohuviiniä. Itsellä tällä kertaa Wolfbergering riesling+muscat-yhdistelmä.

torstai 19. maaliskuuta 2015

Pannulla paistetut broilerquenellit, herkkusienikastike ja riisi


Tällainen arkiruoka tällä kertaa. Ihan simppeliä safkaa broilerin jauhelihasta, mutta kuitenkin hieman uutta touchea.

Tästä riittäisi oikeastaan kolmellekin, vaikka emännän kanssa taas kahdestaan syötiinkin:

400 g broilerin jauhelihaa
2,5 dl jasminriisiä
400 g ruskeita tuoreita herkkusieniä
paahdettua kuivattua sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 dl raastettua mozzarellaa
suolaa ja pippuria myllystä
1 rkl Rajah Curry Paste. Mild tai Hot maun mukaan.
Oliiviöljyö
Voita
Kuohukermaa
vehnäjauhoa

Huuhtele riisi ja laita kiehumaan. Muista 1 + 12 + 12 min. Katso aiemmista ellet muista!

Sekoita broiskun jauheliha, valkosipuli ja muut mausteet sekä juusto. Paahdettu sipuli ja kerma sopivat hyvin sidonnaksi. Munaa tai korppujauhoa ei kertakaikkiaan tarvita taaskaan. Mausta ja paista koekappale, että tiedät maut.

Viipaloi herkkikset ja laita kattilaan. Loraus vettä, jotta saat nesteet irtoamaan. Anna kiehua ihan minimiin ja sitten vehnäjauhot ja voi kehiin. Sen jälkeen lievää liikutusta ja voita peliin ja sekoilun jälkeen kermalla kevyemmäksi ja taas sekoitellaan...

Soosiin voi lisätä joko suolaa, pippuria tai fondia. Laittaisin tähän kanafondia, jos siihen päädytään.

Muotoile broiskuquenellit ja paista niitä miedolla lämmöllä voissa pannulla, aina välillä käännellen. Riisi on jo valmis ja soosi maustamista vailla. Kasaa annokset ja nauti. Vihreät syödään erikseen.


sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Karitsan ulkofliettä, portviinikastiketta bataattipyrettä, tuoretta vihreää parsaa ja portviinikastiketta


Naistenpäivän päivälliseksi valikoitui tällainen kokonaisuus. Lähes kaikki on tehtävä samanaikaisesti, koska ainesosat kypsyvät nopeasti.

Karitsan ulkofilettä 100 - 200 g per ruokailija
Bataattia
Nippu tuoretta, vihreää parsaa
Kermaa
Portviiniä
Vasikanfondia tai itse keitettyä kastikepohjaa
Suolaa ja pippuria myllystä
Voita
Yrttejä (rosmariini, minttu,

Keitä kastike liemestä ja portviinistä ja anna redusoitua sopivan paksuiseksi. Suurukseksi suosittelisin pintasuurusta (beurre mainie), jos et malta keittää tarpeeksi kauan. Siispä pehmeää voita ja vehnäjauhoa sekaisin ja vatkatessa nokareina lisäillen, kunnes rakenne on sopiva.

Kuori bataatti Keitä suolatussa vedessä, kunnes saat siitä sopivan soseen. Vähän kuin pottumuusia tekisit. Saa toki jäädä hieman löysemmäksi. Kermalla ja voilla sen teet sopivaksi ja maustat myllystä.

Suolaa ja pippuroi karitsan filee. Toki olet ottanut sen hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paista voissa kauniin ruskeaksi yrteillä ryyditettynä. Kääri folioon ja anna vetäytyä saman ajan, kun oli pannussa.

Keitä parsat nopeasti suolatussa vedessä napakoiksi.

Siivuta karitsa sopiviksi paloiksi. Levitä bataattisosetta kauniisti lautasen reunalle ja karitsaa osittain sen päälle. Kiltävä kastike paikoilleen ja parsat sekaan tuomaan vihreyttä ja raikkautta ja ei kun syömään.

Katsotaan saanko annoskuvia vai meneekö parempiin suihin ennen sitä.

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Paistettua kuhaa, kermamuhennetttua palstennakkaa ja purjoa


Tällä kertaa kaupasta löytyi villiä ja tuoretta itämeren kuhaa. Kun se vielä oli kutkuttavan tuoretta, ei sitä voinut hinnasta huolimatta vastustaa. Vanhat lisukeet alkoivat jo tympiä ja siksi siis tällä kertaa tällaista:

250 g kuhafilettä per ruokailija (ota huomioon, että ruodottomaksi leikkauksessa katoaa noin 40-50 g per filee!) Tällä kertaa meille päätyi kaksi filettä per nuppi.

1 suurehko, tuore palsternakka
1 keskikokoinen purjo
1 sitruunan mehu
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
Suolaa ja pippuria myllystä

Leikkaa kuhafileet ruodottomiksi. Suolaa ne molemmin puolin ja anna levätä hetki.

Kuori palsternakka ja kuutioi se suurehkoiksi kuutioiksi. Puhdista purjo ja leikkaa se 4 cm pituisiksi pätkiksi ja halkaise ne. Huuhtele ne lävikössä puhtaiksi.

Ota hellalle pari paistinpannua. ja laita kasviksille varattu täysille ja siihen voita ja oliiviöljyä. Toisen voi laittaa lämpenemään pienelle volalle.

Kippaa vihannespannuun kuutioidut palsternakat ja anna freesaantua hetki. Lisää purjot ja jatka fresausta vielä heti. Lorauta sekaan valkoviini, sitruunan mehu ja anna taas kiehahtaa. Lisää kerma ja jätä muhimaan noin 20 minuutiksi. Sekoittele välillä ja mausta suolalla, pipurilla . Testaa palsternakan kypsyyttä neulalla koko prosessin ajan. Ota pannu pois levyltä, jos ne alkavat olla al dente.

Kuumenna voinen paistinpannu täysille ja ripottele kuhafileille korppujauhoja. Paista voissa rapeiksi ja asettele lautasille kauniiksi annoksiksi.






tiistai 3. maaliskuuta 2015

Herkullinen makaronilaatikko tunnissa



Tämä resepti on ollut meidän perheellämme käytössä jo kolmisenkymmentä vuotta ja taisi tulla opittua anopilta alunperin. Se on aiojen saatossa hieman muokkaantunut ja lähes joka kerta se on edellistä kertaa parempi. Vaimoni kanssa keskustelemme välillä ketsupin määrästä. Itse tykkään runsaammasta versiosta, hän taas niukemmasta. Oma maku siis ratkaiskoot. Yksi niistä sapuskoista, joka paranee seuraavaan kertaan, kun sitä lämmittää mikrossa seuraavina päivinä.

Tässä reilunkokoinen perheresepti, josta riittää vaikka kuinka. Olen jatkuvasti pienentämässä annoskokoa kahden hengen taloudelle sopivaksi, mutta aina sitä vain tulee iso satsi...

Tarvikkeet:

400 g sarvimakaronia
4-500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä tai voita tai molempia
suolaa, pippuria, chiliä (joku haluaa suolan ja pippurin sijasta jauhelihamaustetta!!!)
Heinz-tomaattiketsuppia
2 kananmunaa
4-5 dl maitoa
Mozzarellaraastetta

Nopean valmistuksen salaisuus:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Ota kaksi isoa kattilaa. Laita toiseen makaroneja varten vesi kiehumaan heti!  Lihaa varten toiseen kattilaan oliiviöljyä tai voita.

Laita kattilat täysille. Pilkkoa sipuli ja valkosipuli.  Kun öljytty kattila alka lämmetä, kiepauta sinne jauheliha ja sekoita hetki. Lisää sipuli ja valkosipuli ja mausteet ja kun liha on kypsää, nista pois hellalta ja lisää hieman justoraastetta. Sekoita ja jätä odottamaan. Tähän meni max 5 minuuttia.

Tässä vaiheessa on pastavesi jo varmaan alkanut kiehua ja ripaus karkeaa suolaa keitinveteen ja makaronit sekaan. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Max 8 minuuttia, josta osa samanaikaisesti lihan kypsymisen aikana.

Kun pasta on kypsää, valuta lävikössä nopeasti, kippaa jauhelihakattilaan ja sekoita.  Nyt sitten omantunnon mukaan sekaan ketsuppia. Mieluummin reilusti kuin liian vähän (oma mielipiteeni). Sekoita. Riko sekaan pari kananmunaa ja sekoita taas uudelleen. Kaada lopuksi sekaan maitoa niin, että seos on sopivan löysää, muttei litkua.

Kaada uunivuokaan ja ripottele päälle vielä vähän mozzarellaraastetta. Sitten uuniin noin 50 minuutiksi. Pienen harjoittelun jälkeen sapuska on lautasilla tunti aloituksen jälkeen. Sitten vain salaattia reilusti ja mahdollisesti lisää ketsuppia (ainakin mulle) makaronilaatikon päälle.

Tästä voi tehdä ihan väkevänkin version, kun vaihtaa ketsupin vähän vahvempaan ja maustaa jauhelihan vaikka tacomausteella. Mielikuvitus käyttöön!




lauantai 14. helmikuuta 2015

Paahdettua kirjolohta, kermamuhennettua savoijinkaalia ja pottumuusia


Tuli jo osa ahmittua ennen kuin tuli mieleen ottaa annoskuva! Tässä todella simppeli ruoka, jonka lisuke nosti sen aivan uudelle tasolle.

Ruodotonta kirjolohta nahkoineen noin 200g per ruokailija
suolaa ja pippuria myllystä
Savoijinkaalia pala
1/2 sipuli
1 sitruunan mehu
1 tlk kuohukermaa
Perunoita
Voita
Maitoa

Leikkaa kala annospaloiksi. Jos pyrstöä jää, graavaa se aamupalan ruisleivän päälliseksi. Suolaa ja pippuroi kalanpalat ja laita vielä jääkaappiin odottelemaan.

Tee perunamuusi.

Siivuta kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Ota sopiva kattila ja heitä sinne reilu nokare voita. Kun voi alkaa sulaa, kippaa perään kaali ja sipuli. Anna freesaantua hetki. Lisää kattilaan sitruunan mehu ja kerma sekä muutama kierros suolaa myllystä ja ihan vähän pippuria. Tiputa lämpö ja sekoittele hetki. Laita sen jälkeen kansi päälle ja anna hautua kypsäksi. Ei tähän mene kuin ehkä max 10 minuuttia.

Ota paistinpannu ja lämmitä se kuumaksi. Nyt voit valita joko paahtamisen tai paistamisen. Paahtaessa tarvitset vain hieman suolaa myllystä pannuun ja kalat päälle, nahkapuoli alaspäin. Vaihtoisesti voit myös paistaa kalat voissa. Makuasia. Jos maltti riittää, paista vain nahkapuolelta, että kala jää mukavasti mediumiksi. Voit toki kääntääkin, jos haluat.

Viimeistele muusi ja annostele lautasille. Asettele kalat haluamallasi tavalla ja vierelle kaali, jonka kermainen ja sitruunainen maku on todellinen herkku. Toimisi hyvin ilman muusiakin.

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Clubsandwich ja lohkoperunat

Tämä ei paljon ohjeita kaipaa, mutta ehkä pientä kertausta. Yritin tehdä hireman kevyempää versiota, mutta kyllähän tästä poweria löytyy.

6 paahdettua paaholeipävipaletta
1 pkt pekonia
1 tomaatti siivuina
4 juustoviipaletta
2 paistettua kananmunaa
2 broilerin ohutleikettä (naturell)
voita
Dijon-sinappia
majoneesia
Romaine-salaattia

Kypsennä pekonit uunissa
Paahda leivät paahtimessa ja levitä kunkin siivun toiselle puolelle voita ja dijonia
Paista broiskufileet ja laita vetäytymään folioon

Tee lohkoperunat ja kypsennä ne uunissa tai pannulla

Asettele alimmalle leipäviipaleelle juusto ja rapeat pekonit, lado vielä päälle tomaattiviipaleet ja näiden päälle vielä majoneesia.

Seuraava leipäviipale edellisten päälle, taas juustoviipale leivän voidellulle puolelle ja salaattia tähän. Mahdollisesti vielä majoneesia ja lämpimät broilerfileet vielä päälle ja viimeinen leipäviipale voideltu puoli alaspäin. Parilla grillitikulla niput kasaan ja leikkaa ne vinoittain kauniiksi kolmioiksi. Asettele lautasille ja lohkoperunat tykö ja sitten nauttimaan. Tässä tämän sununtain annos.


lauantai 7. helmikuuta 2015

Tattariblinit hieman nopeammin, siianmätiä, suolasieniä ja muut perinteiset tykötarpeet

Päätin testata perinteisiä tattariblinejä hieman nopeutetulla konstilla. Nähtäväksi jää, onistuuko. En jaksanut nimittäin tehdä taikinaa edellisenä iltana, vaan vasta nyt päivällä. Taikinalle jää noin 4-5- tuntia aikaa pulputtaa, jos kaikki menee putkeen. Näin sen tein:

Taikinaan

4 dl kevytmaitoa
20 g hiivaa
3 1/2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
loraus rypsiöljyä (tai voisulaa)
3 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset)
reilu loraus eli noin 1 1/2 dl oluttta
2 dl kermaviiliä
1 tl suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöisksi ja anna hiivan liueta siihen kädellä avustaen. Lisää muut ainekset haluamassasi järjestyksessä, mutta muista sekoittaa vatkaimella tasaiseksi.

Normaalistihan tämän annetaan käydä huoneenlämmössä mieluusti yön yli. Lorottelin hanasta kädenlämpöistä vettä tiskialtaaseen ja laitoin kulhon sinne hautumaan. Uskoisin, että tällä voi olla aika lailla nopeuttava vaikutus lopputulokseen. Jo vajaan tunnin jälkeen taikina on alkanut pulpahdella lupaavasti!
Sitten vain siian mäti siivilään sulamaan ja valuuntumaan, suolasienet likoamaan ja itse kuolaa nieleskelemään.

Tältä se taikina sitten hetken päästä näytti:


Sitten vain eteen päin ja pannulle kuten esimerkiksi näin:


Ja annos voi näyttää vaikka tältä:




perjantai 6. helmikuuta 2015

Punakampelafileitä, ruohosipulia ja kermaa

Tällainen, vähän vastaava annos on tulut tehtyä ennenkin. Tuorejuusto oli erilaista, mutta tässä taas uutta versiota. Tein näistä taas rullia ja ajattelin ehkä turhan rationaalisesti ja jätin cocktailtikut rullista pois. Kaikkihan ne aukesivat kuin simpukat kattilassa.Ei vaikuta makuun, mutta ulkonäköön kylläkin. Suosittelen siis edellen käyttämään rulliin cocktailtikkuja, että pysyvät rullina.

Tästä annoksesta riittää varmasti neljälle hengelle:

8 kpl = 600g punakampelafileitä
Nippu ruohosipulia
1 prk ruohosipulituorejuustoa
1 tlk kuohukermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria myllystä (pippuri tarkoittaa siis aina mustapippuria, ellen ole sitä aiemmin tuonut ilmi)
Vihreitä papuja (tuoreita)
Pottumuusia

Suolaa ja pippuroi punakampelat sisäpuolelta: (muuten et pysty kunnolla rullaamaan) lusikoi kullekin pyrstöpuolelle nokare tuorejuustoa.

Rullaa fisut kasaan ja laita nippu ruohosipulia kunkin fileen päälle. Voita reilusti pannulle ja fisut kehiin.

Loput tuorejuustot, kerma ja valkkari pannulle, kun olet ensin paistanut kummallekin puolelle pinnat. Lisää pannulle myös haricots-pavut kypsymään kastikkeeseen.



Tee pottumuusi valmiiksi ajoissa ja viimeistele se, kun kalat ovat pannussa. Rakenna annokset lautasille jotenkin näin:











Kevyttä punaviiniä tai tukevaa valkoviiniä tykö!

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Osso bucco

Taitaisi oikeampi kirjoitusasu olla osso buco, koska buco tarkoittaa onttoa luuta. Siitähän tähän tarkoitukseen sahatusta potkakiekosta ja sen luun ytimestä tulee mahtavan täydellistä makua. Sinne se sulaa, kunhan saa aikansa hautua rauhassa.

Tässä ohjeessa olen käyttänyt vain kahta potkakiekkoa, jotka painoivat yhteensä lähes kilon. Saattaa olla, että jää vielä jämät huomisellekin.

Risottoa tämän kanssa pitäisi tarjoilla, mutta saattaa sahramilla maustettu, keitetty riisikin ajaa saman asian. Tätä kirjoittaessani en ole vielä päättänyt kumpaa kaveriksi tulee.

Tästä lähdetään:

Sopiva määrä potkakiekkoja
Valurautapata
Oliiviöljyä ja voita
suolaa ja pippuria myllystä
sipulia
valkosipulia
sellleriä ja/tai palsternakkaa
porkkanaa
yrttejä (salviaa, oreganoa, rosmariinia jne)
tomaattimurskaa (Mutti)
häränfondia (jos haluat)
valkoviiniä

Ota potkakiekot lämpenemään ajoissa ja raaputa pois mahdolliset "sahanpurut". Suolaa ja pippuroi.



Kuumenna valurautapadassa oliiviöljy ja voi ja ruskista yksi kerrallaan kummaltakin puolelta vuorotellen. Kun kaikki on ruskistetu, kippaa pataan juurekset ja annan niden ruskistua hetki. Sitten vain potkakiekot takaisin pataan, päälle reilusti valkoviiniä, purkkitomaatteja ja loraus fondia. Ja yrtit tietenkin. Käytin itse tällä kertaa tuoretta oreganoa ja uskokaa pois, tuoksu on mahtava!


Tämän näköistä setti sitten tulille ja pienen sekoituksen jälkeen uuniin 150-175 astetta ja pari-kolme tuntia:

Riisillä, risotolla tai ilman... Aivan mahtavaa!

torstai 29. tammikuuta 2015

Herkulliset jauhemaksapihvit, pottumuusi ja ruskea kastike

Sisäelimet eivät aivan kaikki ole saaneet perheessäni ansaitsemaansa arvoa, mutta maksasta on tullut sääntöjä vahvistava poikkeus. Yleensä se paistetaan kunnon viipaleina roseeksi. Näitä ohjeita löytyy tästäkin blogista pari kappaleta. Tässä vuorostaan arkisempi versio jauhetusta maksasta. Valmistusvaiheen kuvat eivät imartele tätä herkullista raaka-ainetta ja siksi niitää ei myöskään tänne tule.

350 g jauhettua maksaa
250 g karkeaksi raastettua raakaa perunaa (kuorittua)
1-2 kananmunaa (koosta riippuen.)
Suolaa ja pippuria myllystä
Salviaa (kaikki laittavat aina meiramia, kokeile tätä välillä)
Ripaus Tabascoa

Tee kaveriksi hyvä pottumuusi Rosamundasta. Kuori, puolita. Keitossa niukka vesi ja sopiva suola. Soseeksi, voita ja suolaa ja ehkä vähän maitoa/kermaa. Se on siinä.

Sekoita ainekset ja anna levätä hetken, ennen paistamista mielellään paksuhkoiksi ja mehukkaiksi pihveiksi. Itse päätin kokeilla uutta valurautaista blinipannuani. Ensimmäisestä tuli kuin suolatonta paistettua maksalaatikkoa, mutta sitten koekakun jälkeen alkoi tapahtua positiivisia:

Tässä vaiheessa alkaa jo hahmottua herkuksi:

Kastikkeeksi voit joko tehdä tai olla tekemättä perinteisen ruskean kastikkeen. Lisäksi sopivat myös esimerkiksi suolakurkut, puolukkasurvos/-hillo, Saarioisten majoneesisalaatit, suolasienet, paistettu sipuli tai ihan mistä tykkäät. Itse en pysty olemaan ripottelematta Tabascoa vielä pihvien päällekin. Siitä on tullut minulle yhtä pyhä liitto kuin pasta-parmesan ja pydäri-HP.

Tästä se brun sås sitten lähtee: 

Ja sitten se annos:


sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Tandooribroler, kukkakaalicurry, mangoraitaa ja leipää

Tästä lähti uusi vuosi kepeästi liikenteeseen. Taaskin vain 2-4 hengelle.

8 kpl broilerin koipinuijia
0,6 dl Santa Maria Tandoorimaustetta
2,5 dl Turkkilaista jogurttia
Mangochutneytä (mietoa tai väkevää maun mukaan)
600 g kukkakaalia
3 perunaa (suosin aina kiinteää lajiketta paitsi muusiin)
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 dl kermaa tai kookoskermaa
3 rkl valmista currytahnaa (mieto tai väkevä maun mukaan)
Naan-leipää (voipi leipoa itse tai ostaa valmiina jain paahtaa)

Sekoita tandoorimauste ja jogurtti. Laita marinaadiin myös koipinuijat, sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan 3-4 tunniksi.

Pilko kukkakaali, kuori perunat ja pilko noin sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi sipuli, kuori ja pilkkoa valkosipulit.

Kun aika on tullut, raavi ylimääräiset jogurttimarinaadit broiskuista ja asettele mieluusti ritiläpannulle. Voit myös pyyhkiä paperilla kaiken jogurtin pois, jos haluat. Uuni 175 asetta. Mieluummin ajan kanssa miedosti kuin kuumassa nopeasti. Uuniin vaan.

Lorauta öljyä pannulle ja anna lämmetä. Kippaa sekaan sipulit ja valkosipulit ja anna kuulottua hetki. Lusikoi sekaan currytahna ja sekoita hyvin. Tällä konstilla saat parhaat aromit currysta irti. Sekaan vaan perunat ja kukkakaalit, sekoitusta ja kermat päälle. Taas sekoitusta, lämpö pienelle ja kannen alle ainakin puoleksi tunniksi. Sitten kansi pois, että saa ylimääräinen neste haihtua.

Sekoita jogurtti ja mangochutney kunnon raitaksi. Pidä kylmässä ruokailuun asti.

Kun koipinuijan näyttävät kauniin värisiltä ja ovat varmasti kypsiä, ota ne pois uunista ja anna vielä vetäytyä hetken. Varmista maku kukkakalimössöstä.

Sitten vielä leivät lämpiämään ja kaikki suloisesti yhteen. Nauttikaa. Annoskuvasta puuttuvat mangoraita ja leipä, mutta hyvää oli.


perjantai 2. tammikuuta 2015

Metsästäjänleipä "de luxe"

Tästä on ziljoona ohjetta, mutta uutta vain pukkaa: (ohje siis kahdelle)

1 pkt Saarioisten kevyesti suolattuja naudan lehtipihvejä
pussillinen itse poimittuja ja herkkutatin siivuja pakasteesta ja lisäksi vielä muutama säilykeherkkusienen puolikas
1 keltasipuli
1 valkosipulin kynsi
3 dl kuohukermaa
ripaus vehnäjauhoja (noin 1,5 rkl)
oliiviöljyä
voita
2 viipaletta maalaisleipää
2 viipaletta goudaa
raastettua pecorinoa
Salaattia, pakastemaissia ja hyvää salaatinkastiketta

Ota lihat lämpenemään huoneenlämpöön ja avaa vakuumipakkaus ajoissa. En periaatteessa ole näiden suolattujen lihojen suurimpia ystäviä, mutta nämä Saarioisten lehtipihvit sopivat juuri tähän tarkoitukseen loistavasti, sillä ovat vielä uunikuorrutuksenkin jälkeenkin mukavan mediumeja!!!

Silppua sipulit kattilaan ja lorauta sekaan oliiviöljy ja mahdollisest voita. Kuulota sipuleita ja sieniä hetki, ripoitele päälle jauhot ja anna kypsyä hetki miedolla lämmöllä. Lisää koko ajan sekoitaen kerma pieninä lorauksina ja anna hautua todella miedolla tulella vielä hetki. Raasta sekaan pecorino ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Nosta jäähtymään. Leipien kannalta on hyvä, jos lihasta ei tuhia mehuja valu leipään. Imeytymistä voi toki estää vaikka juustoviipaleilla tai ilmakuivatulla kinkulla.

Laita paistinpannu kuumenemaan ja kippaa pannule ronski nokare voita. Kun pannu on hiljennyt ja voi alkaa olla kauniin ruskeaa, pippuroi lihat ja paista kummaltakin puolelta todella nopeasti kauniin ruskeiksi. Juuri tässä tuon vamiiksi suolatun lihan ominaisuudet tulevat parhaimmilleen, koska liha kypsyy sisältä normaalia hitaammin. Ei siis mene ihan hetkessä ylikypsäksi. Nosta nopeasti lautaselle jäähtymään.

Tee kaikessa rauhassa salaatti ja voitele leipäviipaleet voilla. Anna sekä lihojen että soosin jäähtyä kunnolla. Lämmitä uuni ylälälämmölle tai grillivastuksille iha kunnolla.

Asettele lihat leiville, kauho kastike lihojen päälle ja laita vielä goudaviipaleet päällimmäisiksi. Koko komeus uuniin ja muutama minuutti, niin annokset ovat valmiit. Kas näin:








keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Pastaa voin, valkosipulin ja timjamin kera (Pasta al burro, aglio e timo)

En jaksanut kaivaa esiin Saku Tuomisen Aglio & Olio-kirjaa vaan tein ulkomuistista tällaisen simppeliäkin simppelimmän version. Sakun kunniakkaassa teoksessahan kaikki annokset on tehty kuivapastasta.

250 g tuoretta tagliatelle- tai fettucine-pastaa
150 g voita
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku tuoretta timjamia
Pippuria myllystä
Runsaasti raastettua Pecorino-juustoa (ihan vain vaihtelun vuoksi).

Parmesaani käy ihan yhtä hyvin ja vaikka hieman kuivahtanut mustaleima-emmental. (Siitä saisi muuten pikkuduunilla vientituotteen). Käytn yleensä aina parmesaania tai edullisempaa grana padanoa, niin nyt sitten välillä pecorinoa, jossa on hieman eri suolataso ja suutuntumakin.

Runsas pastan keitinvesi kiehumaan ja kun se kiehuu, lisää karkea merisuola (makusi mukaan)

Riivi timjamin lehdet irti oksista. Se onnistuu yllättävänkin hyvin pienellä, tiheällä haarukalla vaikka leikkuulaudalle. Säästä osa koristeluun.

Murskaa valkosipulin kynnet. Ylärajaa ei taaskaan tunneta. Maun mukaan mennään. Päädyin kuitenkin vain kahteen, ettei timjamin maku kokonaan peity. Chiliäkin voi kokeilla, ken haluaa.

Sulata tämä vaatimaton voinokare paistinpannulla. Ei kannata kärventää, vaan anna sulaa hellästi ja rauhallisesti. Sitten vain sekaan valkosipulit. Nyt viimeistään tuorepasta pariksi minuutiksi kattilaan!

Lisää voin sekaan timjami. Säästä noin desi pastan keitinvettä ja kun olet valuttanut al-dente-pastan, sekoita kastike, pasta ja loraus keitinvettä. Tarkista maku.

Annostele lautasille, raasta päälle pecorinoa, pari kieppiä pippuria myllystä ja koko komeuden päälle ripaus tuoreita timjamin lehtiä! Molto bene!

Pieni annos italialaista punaviiniä ei ole tämän kanssa häpeä milloinkaan! Sitäkin kullekin mieltymyksensä mukaan

 



lauantai 6. joulukuuta 2014

Uudenvuoden juhlamenyy, Vorschmack, poronfilee Wellington, leipäjuusto lakkahillolla

Nyt tuli sekä itse tehtyä että muiden tekemää suloisesti sekaisin. Täytyy tunnustaa, että lopputulos oli todella herkullista:

Vorschmack:

Ostin Stockalta säilyketölkillisen Marskin Vorschmakia. En ihan umpimähkään vaan perusteellisen googlauksen jälkeen, jonka perusteella uskalsin hankinnan tehdä. Yllättävän monen arvion mukaan säilyke oli vähintäänkiin yhtä hyvää kuin itse tehty. Ja olihan se.

Kattilassa lämmitettynä ja sitten lusikalla quenelleiksi pyöriteltynä oli kyllä syntisen hyvää...Pari keitettyä pottua tykö.

Tässä siitä ja punajuurista, suolakurkuista ja smetanasta pyöräytetty annos:


Snapsin ja oluen kera meinasi mennä taas kieli mukana.

Pääruoaksi päätin ehdä poron ulkofileestä filé Wellingtonia ja se meni näin:

Täyte:

Pari keskikokoista salottisipulia, loraus dijonia, silputtuja suppilovahveroita, valkoviiniä.
Silpua, rreesaa ja keitä kokoon. Jäähdytä.

Ruskista file voissa ja ota nopeasti pois ja anna jähtyä.

Siivuta perunat ja paista ohuista siivuista kunnon valkosipuliperunat. Tee punaviinikastike ja mausta se puolukalla. Takista maku ja laita odotamaan.

Kun hetki koittaa, niin ota lämpiämään pakasteesta  kolme levyä voitaikinaa ja kun ne ovat pehmenneet, niin pyörittele piirakkakaulimella levyistä mukavan kokoisia.

Leikkaa poronfile kahteen pätkään. Levitä kaulitulle taikinalevylle parmakinkun siivut, lusikoi päälle sienitäyte ja litten lihat täytteiden päälle. Taittele parmasiivut ylös ja lisää tarvittaessa pari siivua lisää lihaa ja peittele komeus taikinalla ja sitten voit pois leikautuilla suikaleilla vielä koristella paketin. Pari kananmunaa haarukalla rikki ja pensselillä päälle ja uuniin. 200 asteta noin 30-40 min. Itsellä meni vähän överiksi tuo 40 min. Siispää kannattaa olla tarkkana. Maku li kohdillaan, joten kaikki hyvin.



Lipeäkalaa Calles Caviar-kastikkeella keitettyä perunaa

Ostin tällä kertaa oikein turskasta tehtyä lipeäkalaa. Onhan se molvakin ihan hyvää ja kaikki muutkin, mutta turska on minulle se juttu...

Liotin kalaa kylmässä vedessä noin puoli tuntia ja asettelin palat sitten nahkapuoli alaspäin ritilälle niin, että ylimääräinen neste voisi vielä tippua vuokaan ennen kypsennystä.

Itseäni on aina häirinnyt folion ala kypsentämisestä syntyvä neste ja se, että kala itsessään jää aina melko lötköksi. Päätin, että tällä kertaa foliota ei päälle laiteta. Näin myös tein. Kala oli varsin kiinteää ja hyvää, enkä todellekaan näe mitään syytä hauduttaa moista folion alla. Varmasti pitkälti makuasia. Itselle toimi tämä versio paremmin kuin mikään aiemmin. Kiinnostamaan jäi vielä kokonaan nahan poistaminen, jolloin fisu olisi kuin mikä tahansa kalaherkku.

Kastikkeena olen jo vuosia tehnyt saman soosin itselleni, eli ihan perusbechamelin ja antanut sen kypsyä niin, että jauhot ovat kypsyneet. Soosia ei saa päästää liian paksuksi, sillä ihan lopuksi sekaan pursotetaan REILUSTI Kallen kaviaaria ja raivoisan sekoituksen jälkeen ei mikään voisi tämän sapuskan kanssa paljon paremmalta maistua. Suosittelen erittäin lämpimästi! Mitään muuta maustetta ei tarvita.

Tässä annos:

perjantai 28. marraskuuta 2014

Metsäsätäjän kuhaa, kastiketta ja muusia (suppilopaneroitua kuha, suppilosoosia ja suppilomuusia)

Tässä reseptissä halusin testata kuivattujen ja jauhettujen suppilovahveroiden toimivuutta ja yhteensopivuutta. Saattaa olla, että olen jotain vastaavaa tehnyt aiemminkin, mutten varmaan ihan näin täysillä.

Tämäkin resepti tehtiin vain kahdelle.

2 keskikokoista kuhafilettä ruodottamaksi leikattuna (housuleikkaus)
Jauhettuja suppilovahveroita
Kuivattuja suppilovahveroita
Raastettua parmesaania
6 keskikokoista puikulaperunaa
2 dl kuohukermaa
Suolaa ja pippuria myllystä
VOITA!
Hyvää ja kuivaa Cavaa juomaksi

Kuori puikulat ja laita odottamaan kylmään veteen.

Kippaa ripaus kuivattuja suppiloita kattilaan. Ihan pieni loraus vettä päälle ja saman verran kermaa. Anna turvota heti ja laita sitten levylle, hyvin miedolle lämmölle. Myllystä suolaa ja pippuria päälle. Anna hautua rauhallisesti.

Huuhtele perunat ja laita uudelleen niukkaan veteen ja merisuolaa päälle ja levylle kiehumaan. Keitä rauhallisesti kypsiksi.

Suolaa ja pippuroi kuhafileet. Ripottele päälle jauhettuja suppilovahveroita, raasta sekaan vielä kevyesti parmesania. Sama molemmin puolin.




Valuta perunoista vesi ja ripotele kattilaan kuivattu suppiloita. Anna vetäytyä. Smash it ja sekoita sekaan voita.

Maista soosia, lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

Reilu nokare voita timanttipannulle ja kun se on hiljennyt niin kuhafileet sekaan. Anna paistua hyvin ja käännä vain kerran. Asettele annokset ihan niin kuin haluat. Pientä mallia tässä.



perjantai 21. marraskuuta 2014

Paistettua siikaa, limettikastiketta ja perunaohukaisia sekä paistettua kiiviä

Tässä tehtin taas ihan vain kahdelle safkaa ja siis ohjekin on vain kahdelle.

Jäi vanhastaan vähän perunamuusia, joten tein siitä mukavan taikina lisäämällä siihen yhden kananmunan, hieman kermaa ja muskottia, cayennepippuria ja vähän suolaa ja pippuria myllystä.

Ota 2 limettiä, pese ne ja raasta kuoret kattilaan. Purista mehut perään. Kuumenna ja lisää sekaan turkkilaista jogurttia, hieman sokeria ja suolaa ja mahdollisesti kermaa, kunnes soosi on kelvollista.

Osta noin 400 g tuoretta siikafilettä. Leikkaa sitä ylimääräiset rasvat pois ja muotoile kauniit annospalat. Itse otin vielä pienet pyrstönpätkät ja graavasin ne!

Kuori ja siivuta 3 kiiviä. Suolaa siikapalat. Paista perunalätyt pannussa ja pidä lämpiminä.


Lämmitä toinen pannu ja paista siinä sekä siiat nahkapuolelta että siivutetut kiivit. Asettelel kaikki lautasille ja nauti.

Oli hyvää!

Siianmätialkupala

100 g siianmätiä
1 pieni salottisipuli
4 suurta kaprista
turkkilaista jogurttia
suolaa ja pippuria myllystä
4 klp Linkosuon ruissipsejä

Valuta mäti hyvin.

Silppua sipuli. Lusikoi kapriksista sisus. Murskaa ruissipsit pussissa esim. veitsen kahvalla tai kaulimella.

Annostele mäti lusikoihin, ripottele päälle kaprista, sipulia ja ruissipsimurskaa. Pippuroi ja viimeistele vielä nokareella jogurttia. Ja ei kun taas ääntä kohti:



torstai 20. marraskuuta 2014

Broileria, hoi-sin-kastiketta, nuudeleita ja vesikastanjaa


Simppeliäkin simppelimpi kiinalaistyyppinen nopea ateria, johon tarvitaan vain:

350 g broilerin filettä (maustamatonta)
250 g munanuudeleita
1 prk viipaloituja vesikastanjoita
puolikas purjo
pari valkosipulinkynttä
kuivattuja suppilovahveroita ja niiden liotusliemi
soijaa maun mukaan
Rypsiöljyä

Viipaloi broilerit ja sekoita niihin hoi-sin-kastiketta. Laita kylmään maustumaan.

Nuudelien keitinvesi kattilaan ja kun vesi alkaa kiehua, lisää suola ja keitä pakkauksen ohjeiden mukaan. Hieman alakanttiin ajallisesti, koska päätyvät kuitenkin pannuun vielä.

Viipaloi purjo, valuta kastanjat ja murskaa valkosipulit. Ota vajaa kourallinen kuivatuja suppilovahveroita ja lisää niukasti vettä.

Laita korkeareunainen pannu lämpiämään ja sinne rypsiöljy ja mahdollisesti voita tai mieleistäsi öljyä (seesam, avocado, pähkinä...)

Kippaa nuudelit kiehuvaan, suolattuun veteen ja laita kello käymään. Kuumaan pannuun purjot ja valkosipulit sekä valutetut vesikastanjat. Anna freesautua. Lisää broiskut sooseineen ja sienet ja hetken kuluttua niiden liemi. Kypsennä riittävästi. Kun nuudelit ovat kypsät, kaada nopeasti kuuma vesi pois ja korvaa se kylmällä. Jätä kylmään veteen.

Valuta lopuksi nuudelit lävikössä, kippaa pannuun, sekoita ja sekaan lisää hoi-sin-kastiketta. Anna lämmetä ja mausta lopuksi soijakastikeella ja/tai pippurilla yms. Nauti.

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Pekoninen saksanhirvikäristys, puikula-valkosipulipottuvoi ja puolukkaa

Poronkäristyksen olen jo raiskannut punaviinillä (ks. Vino Poro), niin tässä menee sitten seuraava.

Muutaman jänteisen ja rasvaisen poronkäristyspaketin jälkeen olen yhä useammin tarttunut pakastepakettiin saksanhirven käristyslihaa, enkä vielä kertaakaan pettynyt. Kaunista, jänteetöntä ja lähes rasvatonta lihaa, jota on ilo kipata pataan tahi kattilaan. Eihän siitä samaa, hikistä poron makua ole, mutta tarkoitukseensa erinomaisesti sopivaa tavaraa kuitenkin.

Tällä kertaa päätin lisätä sekaan 200 g pekonisuikaleita antamaan hieman lisää makua. Nähtäväksi jää, menikö harjoitus ihan metsään. Yleensä pekonilla on vaikea mitään pilata...

Tarvikkeet:

550 g Saksanhirven käristyslihaa (tällä kertaa osui koriin Kylmäsen pakkaamaa)
1 sipuli
200 g pekonisuikaleita (tällä kertaa Lidlin)
1/2 litraa Karjala-olutta (isänmaallista ja reilusti luonnetta)
suolaa ja pippuria myllystä ja muutaman kokonaisenkin pippurin heitin sekaan
Voita ja oliiviöljyä

1 kg Puikulaperunaa
1 iso valkosipulinkynsi
vettä
suolaa
voita
puolukoita
sokeria

Ota pata tai kattila liedelle. Runsas nokare voita pohjalle ja loraus oliiviöljyä mukaan. anna lämmetä ja heittele pekonit tirisemään. Kun alkaa näyttää hyvältä, lisää sipuli ja liha pikku hiljaa väriä saaden. Jos kaiken kippaa kerralla, laskee lämpö liikaa ja kaikki vain keittyy. Maltti on siis valttia tässä vaiheessa. Kun jokainen lihasuikale on saanut edes hitusen väriä, lisää suola ja pippuri ja kaada kattilaan olut. Muista, että kokin pitää myös saada omansa! Sitten vaan sopivaa haudutuslämpöä
kohti ja kansi raollaan miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Maistele lopuksi ja lisää suolaa tai pippuria makusi mukaan.










Kun tämä on menossa, huuhtele puikulat (säästääksesi kuorimaveistä) ja kuori ne suoraan kylmään
veteen. Vaihda vesi ja lisää makusi mukaan merisuolaa ja yksi valtava tai 5 normaalia valkosipulinkynttä. Laita kiehumaan ja odottele, että pääset nuijimaan kunnon pottuvoin lisäämällä vain voita. Joku voi tietysti haluta myös maitoa. Siitä vaan.

Tarjoile sokeroidun puolukan, suolakurkun ja etikkapunajuuren kera. On ruokien aatelia!



Itseltä jäi viime viikonlopun punajuuricarpacciosta yksi keitetty punajuuri yli.
Laitoin sen vielä varmuudeksi kylmään veteen,
kuorin sen ja etikoin kevyesti balsamicosiirapilla. Toimii!

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Pieni silakkachevice

Nyt kun silakkaa taas vihdoin saa, ostin reilun puoli kiloa silakkapihveiksi, mutta samalla juolahti mieleeni kokeilla muutamasta nahattomasta fileestä myös yhden tyyppistä cheviceä. Tässä ei ole limeä vaan sitruunaa eikä myöskään chiliä. Kalaa ei myöskään hienonneta. Tai saa tehdä vaikka mitä, jos huvittaa.

Liemi:

1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
Sotke kaikki sekaisin ennen kuin käyt silakoiden kimppuun

Irroita muutamasta silakasta fileet nahattomiksi ja laita liemeen. Sekoita hyvin. Kelmu päälle ja jääkaappiin noin tunniksi ja sitten alkupalana vaikka silakkapihvejä odotellessa ruisleivän päällä.

Tein lisäksi vielä pikkuruisen jogurttisoosin ruohosipulista, turkkilaisesta jogurtista, suolasta, pippurista ja jogurtista. Nokare tätä vielä silakkaleivän päälle saattaa nostaa tasoa vielä vähän.
Sipuliakin sopii laittaa, jos haluttaa. Nyt ei haluttanut.




sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Broilerinmaksaa Dijon-kermakastikkeessa, peruna-palsternakkapyree

Tämä annos tehtiin kahdelle:

1 pkt pakastettua broilerin maksaa (Ota ajoissa sulaman)
2-3 rkl Dijon-sinappia
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria myllystä
(mahdollisesti silputtua pekonia, jos haluat)
(mahdollisesti sipulia, jos haluat)

3 Rosamunda-perunaa
1 kunnon kokoinen palsternakka
(pari valkosipulin kynttä, jos haluat)
reilusti voita
maitoa
suolaa ja pippuria myllystä

Kuori perunat ja palsternakka. Paloittele ja laita kiehumaan suolattuun niukkaan veteen.

Puhdista jokainen broiskunmaksa kalvoista yms ja kuivaa talouspaperilla. Suolaa ja pippuroi kevyesti (muista, että Dijonista tulee sekä suolaa että pippurisuutta).

Kun potut ovat kypsiä, kaada vesi pois ja survo perunasurvimella. Kunnon nokare voita sekaan ja sähkövatkain laulamaan. Pieniä lorauksia maitoa, kunnes rakenne on kunnossa. Laita kannen alle odottamaan.

Paistinpannu kuumaksi ja sille reilusti voia ja oliiviöljyä. Pannun hiljennyttyä sekaan menevät maksat, jotka saavat ruskistua hetken pari kertaa käännellen. Sitten sekaan Dijon, pieni pyöräytys ja kermat perään. Lyhyt hämmennys ja hetken rauhoittuminen ja annokset lautasille haluamasi kasvisten ja perunasoseen kera.


Punajuuricarpaccio, vuohenjuustoa ja balsamicosiirappia

Riippuen haluamasi annoksen koosta ja ruokailijoiden määrästä, valitse myös ainesosien määrä.

Pese ja harjaa punajuuret. Keitä punajuuret suolatussa vedessä, kunnes ovat neulalla kokeillen al dente. Tähän menee vajaa tunti, riippuen punajuurten koosta. Vaihda vesi kylmäksi ja anna jäähtyä hyvin.

Kuori punajuuret ja siivuta mandoliinilla/veitsellä/raastinraudalla/juustohöylällä kauniita ja ohuita pyöreitä siivuja. Lado ne lautasille haluamaasi muotoon.

Leikkaa myös vuohenjuustopötköstä kiekkoja, lado ne leivinpaperille ja lämmitä uunissa pehmeiksi. Nostele punajuurisiivujen päälle, ripottele päälle rosmariinia tai timjamia ja lopuksi kauniit raidat balsamicosiirappia.

Tähän annokseen käyvät myös kaikenlaiset pähkinät ja siemenet paahdettuina tai sellaisenaan sekä esimerkiksi rucola. Juustoksikin käy ihan raastettu pecorino tai parmesan mainiosti, kuten perinteiseen carpaccioon.

Jos haluaa nähdä juuston kanssa vielä enemmän vaivaa, voi siitä tehdä esimerkiksi creme fraichen tai majoneesin kanssa maukkaan tahnan, jonka voi pursottaa punajuurisiivujen päälle. Vain oma esteettinen silmä ratkaisee pelin tässä. Nauttikaa.


Kotitekoinen Dijon-tyyppinen sinappi

Meinasi käydä jääkaapin Dijon vähiin ajattelemaani ateriaa varten ja vielä näin isänpäivänä kaikki lähimmät kaupatkin olivat kiini! No mitäs siinä meikäläinen muuta kuin vääntämään sinappia. Colman´sin jauhetta oli desin verran kaapissa, sokeria ei tarvita... Varmistun vielä purkin kyljestä, että ainesosia on vain sinappijauhe, vesi, suola, viinietikka ja sitruunahappo. Jälkimmäistäkin kaapista löytyi, mutta jätin käyttämättä. Tarkkoja mittoja ei ole kuin sinappijauheelle.

1 dl Colman´s-sinappijauhetta
Valkoviinietikkaa maun mukaan
Merisuolaa myllystä
Vettä

Kaada sinappijauhe kattilaan ja sekoita tasaiseksi, ettei jää paakkuja. Sitten suolaa maun mukaan (alkuperäisessä on lähes 10%), viinietikkaa perään ja lopuksi vettä, kunnes tuntuu mukavalta sekoittaa. Saa olla vielä melko ohutta.

Sitten vaan kattila levylle ja koko ajan sekoittaen lämmitetään, kunnes ensimmäinen pulpahdus on havaittu. Sitten äkkiä kattila pois levyltä. Kaada lasipurkkiin ja jäähdyttyään jääkaappiin. Huumaavat tuoksut, ellei sattunut liesituuletin isolle. Toimii.

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Voissa paistettuja ahvenfileitä, vanhanajan sipulivoikastike, mätiherkku ja höyrytetyt perunat ja porkkanaveneet

Tällä kertaa tuli tehtyä sapuskat kahdelle:

10 kpl ruodottamaksi leikattuja, nahattomia ahvenfileitä (jos et osaa, googlaa..ahven & housuleikkaus)
6 kpl keskikokoista, kiinteää perunaa
1 kpl keskisuuri porkkana
2 kpl keltasipulia
1/2 sitruunan mehu
100 g voita
100 g siian mätiä
1 prk creme fraiche
muutama iso kapris
suolaa ja pippuria myllystä

Aloita mätiherkusta. Valuta mäti hyvin siivilässä, silppua isot kaprikset sekaan ja lisää creme fraiche. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin. Tästä muodostuu kylmässä erinomainen "kastike", joka sopii ihan mihin vaan. Vaikka ruisleivälle sellaisenaan.

Kuori perunat terävällä veitsellä ja muotoile niistä kauniin muotoisia. Pätki porkkana ja muotoile samanlaisiksi "veneen" mallisiksi. Laita höyrytyskattilaan kypsymään ja pyöritä myllystä hieman suolaa juureksille.

Kuori ja siivuta sipulit. Kippaa ne kattilaan ja ronskisti voita perään. Hauduta miedolla lämmöllä kauniin kuulakkaiksi ja lisää tarvittaessa vettä tai voita ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kun perunat ovat kypsiä, laita pannu kuumenemaan ja pannulle reilusti voita. Suolaa ja pippuroi ahvenet molemmin puolin. Kun voi on hiljennyt, lado ahvenet pannulle ja paista nopeasti kauniin ruskeiksi, muttei kuitenkaan kuiviksi. Lorauta sekaan sitruunan mehu.

Kokoa annokset: Asettele lautasille perunat ja porkkanat vaikka kukan malliseksi ympyräksi. Kauho päälle sipulivoikastiketta. Tee ahvenfileistä kaunis pino ristikkäin ja huipulle reilu lusikallinen mätiherkkua.

Suosittelen kyytipojaksi kuohuvaa,joka taittaa mukavasti melko rasvaisen annoksen. Prosecco, cava tai peräti sampanja eivät ole koskaan vääriä valintoja, kunhan ovat täysin kuivia.

Tässä vielä annos:


perjantai 5. syyskuuta 2014

Kokonaisena grillattua porsaan ulkofilettä isolle porukalle, kermaista tattikastiketta ja uunijuureksia tai perunoita

Tuli äkkinäinen tarve tehdä 10 hengen porukalle seuraavaksi päiväksi kunnon liha-ateria. Lisäksi aikataulu tulisi olemaan kireä ja alkupalaksi syödään rapuja, joten grillaukseen ei liiemmälti jäisi aikaa. Varsinkaan kun grillaaja itsekin istuisi rapuja popsimassa. Siispä seuraavanlainen tuotos, hyväksi havaituilla makuyhdistelmillä ryyditettynä.

10 - 15 hengelle:

File

3,5 kg sian/porsaan ulkofilettä
2,5 dl kyllästettyä suolavettä
3 valkosipulin kynttä
3 rkl Dijon-sinappia
loraus öliiviöljyä
punaviinietikkaa/balsamiviinietikkaa
jättikinkkupussi
lääkeruisku ja neula suolausta varten

Kastike:

500 g pakastettuja punikki- ja/tai herkkutatteja
sipulia
4 dl kermaa
vettä
suolaa
pippuria

Juureksi tai perunoita maun mukaan.

Ota liha lämpenemään. Kaada sekoitusastian pohjalle hienoa merisuolaa ja päälle 2,5 dl kylmää vettä. Sekoita kunnolla ja muutaman kerran, kunnes suolaa ei enempää liukene veteen, eli jää hieman astian pohjalle. Nyt sinulla on täysin kyllästettyä suolavettä.

Kun vesi on valmista, laita fileet "kappa" eli kalvopuoli alaspäin uuniritilälle tai vuokaan ja ruiskuta suolaliemi lihaan niin tasaisesti kuin pystyt. Tämä ei ole paras mahdollinen tapa suolata lihaa, mutta nopein.Olen tehnyt aikanaan joulukinkkuja tuoreesta lihasta näin ja kyllä siitä ihan kelpo tavaraa tulee. Parempi olisi tietysti suolata liha n. 8% suolavedessä, mutta se vie nyt tässä tapauksessa aivan liian kauan aikaa, joten pikamenetelmällä mennäään. Iso osa liemestä valuu lihasta ulos, mutta suolaa jää myös sisään ja parantaa mehukkuutta ja makua.

Anna suolaliuoksen vaikutta hetki, ennen kuin aloitat seuraavan vaiheen. Aika kuluu mukavasti, kun tekee pintamausteseoksen tällä aikaa:

Sekoita keskenään Dijon, valkosipulit, etikka ja öljy, kunnes se on tasaisen notkeaa, muttei liian valuvaa. Sivele fileiden pinta seoksella. Avaa jättikinkkupussi auki ja asettele liha/lihat äsken valeltu puoli alaspäin pussiin. Sivele loppu seos lihan päälle. Pussi kiinni ja mittari päädystä sisään lihan keskelle ja uuniin 125 asteeseen, kunnes noin 65 astetta on mittarissa. Sitten liha ulos ja anna sen jäähtyä pussissa. Sisälämpö nousee vielä jonkin aikaa. Pakkaa folioon tai pussiin ja jääkaappiin odottamaan seuraavaa, aurinkoista grillauspäivää.

Kastikkeen teet yksinkertaisesti pilkotuista sienistä ja sipulista freesaamalla padassa tai kattilassa ja sekaan kermat ja mahdollisesti lisää vettä. Suurus maun mukaan, jos tarvitsee.

Tykötarpeiksi uunijuureksia tai ihan kotimaista kesäperunaa, jos kunnollista saa.

Seuraavana päivänä:

Ota lihat lämpiämään ajoissa. Laita hiili- tai kaasugrilli kuumenemaan ja grillaa lihoihin kaunis pinta miedolla lämmöllä niin, että lämpö pääsee ihan sisälle asti. Suosittelen pintamaustamista samalla sekoituksella kuin uuniin mennessä, grillauksen aikana. Siivutus ja ääntä kohti hyvän punaviinin kyydittämänä. Kyllä toimii. Laitan kuvia, jos ehdin.