tiistai 1. toukokuuta 2012

Grillattua broilerinfilettä mango-chutney-glaseerauksella, munakoisonyytit "caprese" ja parmakinkku-melonikääröt

Ota broilerinfileet lämpenemään ennen grillausta.

Tee, soijasta, oliiviöljystä ja sitruunamehusta sopiva glaseeraus. Maista, että on sopiva!!!

Siivuta yksi suuri munakoiso (vähintään 1/2 kg) pitkittäin ohuiksi siivuiksi ja suolaa ne ja itketä kunnolla. Sillä aikaa siivuta tomaatteja ja mozzarellaa ohuiksi siivuiksi ja hae ryytimaalta tuoretta basilikaa ja vaikka persiljaa.

Kun koisot ovat itjunsa itkeneet, kuivaa ne talouspaperilla ja valele kevyesti oliiviöljyllä. Grillaa munakoisosiivut kauniin raidallisiksi ja anna viiletä.

Aseta munakoisosiivut leikkuulaudalle ja lado paksumpaan päähän tomaatti-basilika-mozzarellakerrokset. (noin 2 per sortti) Rullaa kääröiksi ja asettele pellille tai vuokaan niin, etteivät aukea.

Kun nämä huilaavat, ota pari parmakinkkusiivua per ruokailija ja vastaava määrä lohkottua cantaloupemelonin lohkoja ja kääri melonikohkot kinkkusiivuihin.

Suolaa ja pippuroi broilerinfileet ja asettele ne grilliritilälle. Laita myös munakoisokääryleet lämpenemään joko parilalle, ritilälle tai uuniin.

Kun ensimmäinen paistopinta on broiskuille saatu, käännä ne ja lusikoi päälle glaseerausta. Munakoisoja saattaa joutua vähän vahtimaan, mutta älä anna niiden palaa. Juusto saa sulaa nätisti sisälle. Taas kun on broiskun kääntämisen aika, niin uutta glaseerausta pintaan. Tätä voi tehdä vaikka pari kieppiä ihan mukavasti.

Kunhan kaikki on kypsää on taasen annosten kokoamisen hetki. Se on tällä kertaa äärimmäisen helppoa, mutta myöskin äärimmäisen maukasta. Munakoiso on herkkujen herkku!

Grillattua Green Curry-lohta, tomaattisalsaa, vuohenjuustoa ja sipulia tuoreiden kasvisten kera

Osta palanen D-leikattua lohta (ei ruotoja, ei vatsa- tai selkärasvoja yms), noin 200 g per ruokailija. Leikkaa annospaloiksi (ellei ollut jo ennestään) ja hiero pintaan Thai Green Curry-maustetahnaa. Ripaus lisää suolaa ei tässä vaiheessa haittaa ja tietysti josko lohenpalat laittaa öliiviöljytylle vadille, niin siinäpä ovat sitten valmiina, koska öljystä on reippaasti apua kalanpaloja grillatessa.

Kalanpalojen maustuessa, silppua kaalia, kukkakalia, parsakaalia, tomaattia, kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaattia yms, yms, niin, että lautanen on lähes täynnä.

Siivuta myös vuohenjuusto ja sivele pinnat oliiviöljyllä.

Pilko tehosekoittimeen pari valkosipulin kynttä, yhden tuoreen sipulin naatit, ripaus sokeria, muutama tippa worchestershire-kastiketta (lausutaan wostersoos), tabascoa, persiljaa ja kourallinen kirsikkatomaatteja sekä loraus oliiviöljyä (kuinkas muutenkaan). TÄMÄ ON KASTIKE JOKA KÄY IHAN MILLE TAHANSA PROTEIINILLE! PUNAINEN TAI VAALEA LIHA, KALA JA KASVIKSET. KAIKKI KÄY!!!

Kun lautanen on pullollaan kasviksia, laita lohisiivut nahkapuoli alaspäin kuumalle grilliritilälle ja anna paahtua oikein kunnolla (tuskin syöt nahkaa, ellei se ole suomustettu). Anna rauhassa kypsyä alta päin ja käännä vasta lopuksi sivuttain ja ylösalaisin, että saat kauniit grilliraidat. Kala saa jäädä sisältä lähes raáksi.

Vuohenjuustolle riittää pieni hetki ritilällä, että siihen saa kauniit raidat. Sitten vaan annokset kokoon ja SYÖMÄÄN!

Kuvan annoksessa aivan ylimääräinen kolmen kalan terriini, mutta älkää välittäkö siitä.



sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Cake pops

Ei ihan meikäläisen tekosia, mutta vaimolta pääsi tuollainen muutaman tunnin sessio pikku kakkusia tikun päähän lähtemään käsistä.

Upeita ja maukkaita, mutta todellakin tuntien työ! Mahtavaa!



sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Antipasti della casa

Salaattia, ituja, parmakinkkua, oliiveja, salamia, marinoituja papuja, tomaattia, yrttejä ym, ym.

Eihän tässä mitään muuta enää kaivatakaan. Oliiviöljyä vaan ja mahdollisesti vaikka grissiniä.


Toinen kalaisa alkupala

Edelliseen tuli taas pääsiäisenä pientä lisäystä, kun viiriäisenmunia alkoi kasaantua jääkaappiin.


Kuvassa graavilohta sinappikastikkeella, uunilohta creme fariche-kuorrutuksella, kotijuustoa, katkarapu-avocadosekoilua ja rapeaksi paistettua pekonisilppua. Kaikkien seurana puolikas viiriäisenmuna. Kyllä oli hyvää ja ihan pääsiäismäistä.

Jäniksenpaistia, paistetut sipulit ja lohkoperunat

Herkullinen nippu jäniksenkoipia, niin siitähän se sitten lähtee...

Eikä muuta kun reippaasti voita valurautapataan, riistamaustetta lihoille ja palaset kerrallaan ruskistumaan. Kaiken päälle vielä tuoreita keittojuureksia pilkottuna sekaan ja muutama herkkusieni ja tomaatti lohkottuna mukaan. Loraus riistafondia, punaviiniä ja vettä päälle ja pata uuniin. Kuvassa patavaihe...

Lisukkeena voipi mainiosti tarjoilla sipulia, jotka on tehty seuraavasti: Kolme kokonaista valkosipulia, neljä banaanishalottisipulia ja pari isoa perunaa. Kuori valkkareista ylimääräiset kuivat kuoret pois ja leikkaa kärjet auki. Halkaise shalotit kuorineen puolikkaiksi. Laita kaikki paistinpannulle, johon on sulateltu mukavasti voita. Lisää vielä perunanlohkot. Kun sipulit ovat saaneet väriä, käännä leikkauspinta ylöspäin ja laita kansi päälle. Anna kypsyä, kunnes perunat ovat kypsiä.

Ei se tästä sitten enää paljon parane. Ääntä kohti vaan. Hyvää punaviiviä kyytipojaksi vaan.

Parsakeitto tuoreesta vihreästä parsasta

Ota nippu parsaa ja katko varret sopivan mittaisiksi pätkiksi. Jätä nuput sivuun.

Freesaa yksi silputtu keltasipuli ja parsanpätkät voissa ja lisää lopuksi loraus kuivaa valkoviiniä,  sopivasti kananlientä/fondia ja purkki kuohukerma. (fondin sijasta voi aina käyttää pelkkää merisuolaa, jolloin parsan oma maku pääsee paremmin oikeuksiinsa, mutta kokonaisuus ei ole ihan niin täyteläinen)

Kun parsat ovat kypsiä, sekoittele sauvasekoittimella erittäin tasaiseksi keitoksi. Nuput voivat hyvin höyryttyä keitoksen päällä siivilässä, jolloin niitä ei tarvitse erikseen enää keittää.

Sitten vain annostelu lautasille ja nuput koristeiksi.

Pekoniin käärittyä broilerinmaksaa, kaprista ja sipulia

Simppeleistä simppelein herkku on tässä.

Sulata broilerinmaksat, kuivaa paperilla ja putsaa ylimääräiset pois. Suolaa ja pippuroi. Asettele yksi salvianlehti per maksa ja kääräise puolikkaaseen pekoninsiivuun. Sulje cocktailtikulla.

Paista nyytit kuumalla pannulla kauniin värisiksi ja nosta syrjään. Lisää pannulle silputtu sipuli ja mahdolliset jäännöspekonit silputtuina ja tuoreita herkkusieniä joko kokonaisina tai lohkottuina. Valkosipulinkynsi tai pari ei haittaa. Valuta iso purkillinen pieniä kapriksia ja lisää ne pannulle. Päälle vähän valkoviiniä ja purkillinen kuohukermaa. Maksanyytit kyytiin ja kunnon muusi/pottuvoi valmiiksi ja ei kun tarjolle. Kuvassa annosta vasta pannulla.


sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kalaisa alkupala

Kuvassa paistettu kampasimpukka parmesaanilastulla, mummonkurkkuja, graavattua siikaa, siianmädillä ryyditettyä creme fraichea ja keitetty viiriäisen muna. Aika mukava yhdistelmä...

perjantai 17. helmikuuta 2012

Haudutettua karitsan potkaa, peruna-juuressose punaviinikastike ja hunaja-balsamicosipulia

Suolaa ja pippuroi potkat. Asettele valurautapataan, lisää tuoreet keittojuurekset ja kaada päälle vasikanliemi (joko tetrasta, fondista tai itse keitettynä) niin, että kaikki peittyy. Tällä kertaa tuli käytettyä stockan vasikalientä tetrasta. Pari tuoretta herkkusientä pilkottuna ja pari lohkottua tomaattia tuovat erittäin hyvän lisän makuun. (molemmissa umamia). Toki kelpaavat myöskin tölkkitomaatit, mutta tölkkisienistä ei valitettavasti  ole maun kannalta hyötyä. Ne voi sotkea jonnekin muualle.
Lisukkeeksi sopii mahtavasti balsamicosipuli. Kuori keltasipulit ja siivuta ne renkaiksi. Hauduta pannussa tai kattilassa (hieman sokeria mukaan)kunnes ovat kauniin värisiä. Loraus hunajaa päälle ja lopuksi aimo loraus punaista balsamicoa. Tämä hapanimelä lisuke sopii lähes mille tahansa liharuoalle.
Kantta päälle ja uuniin 150 asteeseen noin neljäksi tunniksi. Ei mene pilalle, vaikka hautuisi pitempäänkin. Saa mielellään jäähtyä liemessä niin kauan kuin mahdollista, jotta maut todella imeytyvät lihaan. Voipi ennen tarjoilua vielä ottaa vähän väriä pintaan esim. uunin grillivastusten alla. Pääasia on, että potkat ovat tarjoiltaessa lämpimiä.

Jos vielä jaksaa vääntää lisukkeita, eikä syödä salaa suihinsa, niin kaikki kasvikset ja pottuvoi jureksilla tai ilman ovat ihan napakymppi. Yleensä potkat ovat sen verran reilun kokoisisa, ettei paljon alkupaloja kaipaa. Tällä kertaa 3 kpl painoivat lähes 2 kg...

Padassa muhinut liemi kannattaa siivilöidä ja käyttää joko tällä aterialla tai sitten säästää tuleville aterioille. ÄLÄ HERRAN TÄHDEN VAAN HEITÄ POIS!!!! Vaihtoehtoisesti tee hyvä punaviinisoosi uunihaudutuksen aikana. Itse aloitan haudutusliemestä ja maustan sitä sopivasti. Mitä pitempi haudutus, sen parempi lopputulos tässäkin. Viini kastikkeessa vaatii hieman kesytystä ja mielellään aina ripauksen sokeria.

Tämän kanssa meillä nautitaan austraalialaista Yellow Tail Shiraz:ta. Ei huono...

Kaiken perusta

Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...