keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Riisikakku ja Guacamole


Tästä riittää sitten isollekin porukalle, koska guacamolea on varsin runsaasti.
        Guacamole:
3 kypsää avocadoa
2 limen mehut
5-6 kypsää kirsikkatomaattia
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuna
1 nippu korianteria
1 pieni keltainen sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä

Silppua sipuli, tomaatit, korianteri ja chili. Kippaa sekaan oliiviöljy ja limen mehu. Puolita avocadot ja poista siemenet. Raavi sisus avocadoista rikki haarukalla ja lusikoi lopulta kaikki sisukset kulhoon. Jos avocadot olivat riittävän kypsiä, ei tarvita kuin lievää liikutusta, niin kaikki on ihanasti sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja laita kelmun alle jääkaappiin tasaantumaan, jos maltat. Chilin määrää voit säädellä makusi mukaan. Tällä ohjeella eivät vielä lieskat lennä suusta. Tosin chilien vahvuus voi vaihdella todella paljon. Voit laittaa päälle toisen riisikakun ja saat näin herkullisen riisikakkuhampparin.

      Lusikoi riisikakuille ja nauti! 


Riisikakku, tapenade, oliiviöljyä ja korianteria


Osta isoja kivellisiä vihreitä oliiveja. Poista kivet ja aja oliivit karkeaksi rouheeksi mikserissä, loraus oliiviöljyä mukana. Lusikoi riisikakuille, kiepautus pippuria päälle ja oksa korianteria tykö. Nauti.

Riisikakku Caprese, eli tomaatti & mozzarella & basilika


Kirsikkatomaatteja siivutettuna, mozzarellapalloja siivutettuna ja tuoretta basilikaa. Niin monelle kuin haluat. Siivuta tomaatit ja juustopallot. Valuta hetki.

Kasaa vuorotellen tomaatti- ma mozzarellasiivut riisikakulle, suolaa ja pippuria myllystä ja koristelu basilikalla. Nauti!

Riisikakku, silakkachevice, korianteri ja lime


Tämä ohje on kahdelle riisikakulle!
6 silakkafilettä, punaista ja keltaista tuoretta chiliä, 1 limen mehu ja pieni nippu korianteria, suolaa ja pippuria myllystä.
Ota silakkafileistä nahattomat fileet ja silppua kala pieniksi kuutioiksi. Suolaa reilusti ja pippuroi, lisää yhden limen mehu ja silputtua chiliä makusi mukaan sekä silputtu korianteri. Laita mautumaan jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.

Kun kala on kypsynyt, valuta se huolellisesi siivilässä, ettei se kostuta riisikakkua liikaa. Lusikoi chevice riisikakuille, viimeistele vielä chilirenkailla ja nauti!

Riisikakku, kampasimpukkaa ja lime-valkosipulimajoneesia


Tämäkin ohje on kahdelle riisikakulle

2 keskikokoista kampasimpukkaa, ½ dl majoneesia, 1 valkosipulinkynsi, 1 tl limen mehua, suolaa ja pipppuria, voita
Sekoita majoneesiin valkosipulinkynsi ja limen mehu, suolaa ja pipuroi. Laita jääkaappiin odottamaan.
Sulata kampasimpukat ja kuivaa ne hyvin. Suolaa ja pippuroi. Paista pannulla voissa kovalla lämmöllä molemmin puolin mediumiksi , ettei simpukka mene kumimaiseksi. Anna jäähtyä hetki, siivuta sitten kolmeen osaan.

Levitä raita majoneesia riisikakulle ja asettele kampasimpukan siivut kauniisti päälle. Vielä pieni puristus limen mehua päälle ja ripaus suolaa ja pippuria ja koristeeksi vaikka korianteria ja nauttiman!

Riisikakku, jättikatkaravun pyrstö ja chilimajoneesi


Tee majo sekoittamalla siihen chilijauhetta ja paprika. Sulata jättikatkan pyrstöt. Kuori ne, mutta jätä kuorta pieni osa pyrstöön. Halkaise pyrstöt poikittain niin, että jäävät kuoriosastaan kiinni, poista suoli, levitä puolikkaat “viuhkamaisesti” erilleen, suolaa ja pippuroi ja paista voissa kevyesti. Levitä majo riisikakulle ja asettele katkanpyrstö kauniisti , koristele ja nauti.

Riisikakku ja lohisashimi


2 paksuhkoa viipaletta tuoretta lohta per riisikakku. Loraus soijaa ja hieman wasabitahnaa.Dippaa lohenpalat molemmin puolin soijaan, valuta ja laita kaksi palaa kakulle. Tipauta nokare wasabia kummankin palan päälle ja nauti heti.

Riisikakku, banaania ja vaahterasiirappia


Suolaisen ja makean yhdistelmä sai minut valitsemaan tämän riisikakkutyypin. Tämän nopeampaa ja helpompaa välipalaa ei enää ole.
Siivuta banaani ja asettele siivut riisikakulle. Purista päälle muutama tippa limeä tai sitruunaa ja viimeistele vaahterasiirapilla. Nauti heti!

Jos olet vielä makeamman perään, voit voidella riisikakun ensin vaikka Nutellalla tai maapähkinävoilla ja topata muuten samalla tavalla. Sikamagee…

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Moussaka, reilusti lihaisampi ja ehkä hieman autenttisempi


Olen kovasti tykästynyt munakoisoon ja sen monikäyttöisyyteen ruoanlaitossa. Tällä kertaa tuli tehtyä vähän lihaisampi versio, kun sattui käsiin sopivan paljon jauhelihaa. Alla ohje taas vähän "korvakuulolla kätilöksi"-periaatteella.

2 munakoisoa
5 jauhoista perunaa (Rosamunda tms)

Lihakastike:

1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
800 g jauhelihaa
500 g tomaattimurskaa
2 dl punaviiniä
kuivattuja yrttejä (timjamia, meiramia, salviaa ja rakuunaa)
suolaa ja pippuria
2 tl cayennepippuria
muskottia
ripaus sokeria
oliiviöljyä
2 rkl vasikanfondia

Valkokastike:

50 g voita
5 rkl vehnäjauhoa
4,5 dl maitoa
3 munaa
suolaa, mustapippuria myllystä ja muskottia

Mozzarellaraastetta

Aloita valmistelemalla lihakastike, koska se saa mielellään kiehua miedolla lämmöllä useampia tunteja. Kuutioi sipuli ja hakkaa valkosipulit. Freesaa kaikki kuumassaöljyssä hetken ja lisää lihat, sekoita ja anna lihan ruskistua. Lisää fondi, punaviini ja tomaattimurska. Sekaan yrtit ja muut mausteet ja mietoa lämpöä ihan vaikka 5 tuntia. Lisää ripaus sokeria taittamaan hapot ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.


Kun kastike on muutaman tunnin hautunut, aloita kasvisten käsittely itkettämällä munakoisot. Pese ne, poista kanta ja kärki ja siivuta paksuiksi kiekoiksi ja levitä leivinpaperille. Myllystä suolaa päälle ja anna suolan vetää siivuista nesteet pois. Välimerellisen ohjeen mukaan jokainen kiekko pitäisi paistaa runsaassa oliiviöljyssä, mutta itse en pidä tätä välttämättömänä. Monet sanovat lisäksi, että pieniä munakoisoja ei tarvitse itkettää, mutta teen sen aina varmuuden vuoksi, sillä se poistaa mahdollisen kitkeryyden. Paina käsipaperilla tai pyyhkeellä lopuksi nesteet kiekoista pois. Kuori sillä aikaa perunat ja siivuta ne ja laita odottamaan.

Tee valkokastike voista, jauhoista ja maidosta. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sekaan kananmunat. Sekoita hyvin.

Lado kerroksittain munakoisot, päälle lihakastiketta, kerros perunoita ja taas lihakastiketta, kerros munakoisoja ja lopuksi päälle valkokastike ja vielä sen päälle juustoraaste. Paista uunissa noin tunti 175 asteessa ja anna vetäytyä vielä toinen tunti. Nauti hyvän salaatin ja punaviinin kera!

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Makaronilaatikko uunipellillä - tuunattuna chilillä, valkosipulilla ja ketsupilla

Jo uudeksi avokadopastaksi ristitty resepti on kerännyt runsaasti tykkäyksiä kaikilla somekanavilla.






Itsellä olisi ohje vähän tuunatummasta versiosta, josta ei puutu enää oikeastaan mitään. Ketsuppikin on jo valmiina. Jokainen maustaa tietysti oman mieltymyksensä mukaan, mutta tässä perheemme perinteinen kaikilla mausteilla. Vain hieman ohuempana kuin ennen.

Tällaisella viritelmällä mennään:

4-500g jauhelihaa
400 g sarvimakaronia
2 dl ketsuppia (noin, en koskaan mittaa)
2 kanamunaa
3 dl maitoa
1 rkl chilijauhetta (tai enemmän)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
mozzarellajuustoraastetta runsaasti

Paista jauheliha ja sipulit, suolaa, pippuroi ja lisää chili.
Keitä makaroni pakkauksen ohjeiden mukaan, valuta, lorauta keittokattilan pohjalle oliiviöljyä ja palauta makaronit kattilaan. Pari kiepsautusta, niin sinulla on irtonainen, kypsä makaroni odottamassa seuraavia toimenpiteitä.
Sekoita munamaito. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita ketsuppi jäähtyneisiin makaroneihin, samoin munamaito ja sekoita hyvin.

Ota se syvempi uunipelti ja laita sille leivinpaperi. Kippaa jauhelihasekoitus alimmaksi. Päälle makaronisekoitus ja pientä tasoitusta. Lopuksi runsaasti juustoraastetta päälle. Tässä omani odottaa lämpöön pääsyä vielä.









Jos et halua käyttää leivinpaperia, voit luonnollisestikin voidella uunipellin ja käyttää pelkästään sitä. Saat myös vielä rapeamman pohjan!

Sen jälkeen vahditaan pinnan ruskistumista kauniin väriseksi. Uunista ja uunipellin sijainnista riippuen se voi kestää 30 - 45 min. Tässäkin kukin on oman mielihalunsa vietävissä. Yksi tykkää tummasta paistopinnasta, toiselle se on jo palanutta.

Hetken jäähdytyksen jälkeen loota on leikattavissa vaikka pizzaleikkurilla. Ei kun ääntä kohti  ja kapeisiin kasvoihin.

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Broilerinmaksaterriini



Tämä resepti on synteesi googlatuista ohjeista. Olen kertaalleen epäonnistunut aivan täysin ja tämä on nyt toisen yrityksen lopputulos.

1 rasia = 300 g broilerinmaksaa
250 g voita
2 banaanisalottisipulia
ripaus tuoretta persiljaa
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
0,5 dl punaviiniä
1 dl portviiniä
0,5 dl konjakkia
suolaa ja pippuria myllystä
(1 rkl kuivattuja viherpippureita, jos haluat)

Huuhtele, putsaa ja kuivaa maksat
Hauduta hienonnettu salottisipuli alkoholien ja mausteiden kanssa niin, että kaikki neste on haihtunut ja jäljellä on vain maukas sipulisilppu. Poista laakerinlehti.

Sulata voi kattilassa ja anna levätä ja jäähtyä hieman.

Ota blenderi ja laita pohjalle maksat, sipulisilppu ja laita mylly pyörimään. Kaada lopuksi voisula nauhana sekaan, myllyn vielä pyöriessä. Alkaa olla aika tasainen ja hieno massa!

Kaada sopivan kokoiseen, kelmulla vuorattuun vuokaan koko komeus ja kypsennä vesihauteessa uunissa vajaa tunti (45-50 minuuttia, jos saat säädettyä uunin noin 70 asteeseen). Normaalisti uunien tehot vaihtelevat niin valtavasti, että esimerkiksi 35 min 100 asteessa voi riittää. Tässä on pakko mennä vähän korvakuulolla ja käsikopelolla. Sama koskee suolan määrää. Joissakin ohjeissa neuvotaan käyttämään suolatonta voita ja maustamaan sitten suolalla.

Itse en ainakaan suostu tuota massa raakana suuhuni laittamaan, joten luotan normaalisuolaiseen voihin ja kiepautan myllystä pari kieppiä varmuuden vuoksi. Jos käytät viherpippureita, voinet jättää mustapippurin aika pienelle senkin.

Jäähdytä kunnolla (vaikka yön yli) jääkaapissa ja leikkaa tarjolle lämpimällä, terävällä veitsellä.

Nyt, kun vuorokausi on kulunut, niin oppina sanoisin, että suolaa saisi olla hieman enemmän. Broilerinmaksassa on kuitenkin niin vähän rasvaa, jonka vuoksi lopputuote jää melko pehmeäksi. Rasvaisempi maksa tai enemmän voita siis! Maku sinänsä on hienostunut ja mieto. Maustus toimii ja komppaa maksan makua hienosti. Maalaisterriinin ystävänä jäin kaipaamaan karkeampaa rakennetta.

Kannattaa siis ehkä kuitenkin seuraavaksi kokeilla karkeampaa terriiniä naudan maksasta (miksei broileriakin mukana).

Lopuksi vielä kuva itse kakusta, joka otti vuoasta sekä pohjan salmiakkiruutukuvion että vielä myös valmistajan logon!

lauantai 23. tammikuuta 2016

Juustotäytteiset nautarullaadit, "häränpyyt"



Tulin "vahingossa" ostaneeksi nuijimattomia naudan lehtipihvejä yhden 6 kappaleen pakkauksen (320g) ja jotain oli niistäkin keksittävä. Tässä yksi variantti laittaa ne rulliksi ja mustaleimaista Koskenlaskijaa sisään.

Tarveaineet 2-3 hengelle

Yllämainittu määrä naudan ohueksi leikattua sisäpaistia tms kohtuumureaa lihasta, josta saa kevyellä haudutuksella miellyttävästi purtavaa käärylettä.

6 kpl neliskanttisiksi "palkeiksi" leikattua Koskenlaskijaa
1 tlk kuohukermaa
suolaa ja pippuria myllystä

Nuiji tarvittaessa lihat käärittävään muotoon kämmenselällä, vaikka tuorekelmujen välissä. Käytä tarvittaessa lihanuijaa

Leikkaa Koskenlaskijasta sopivan mittaiset pötkylät.

Suolaa ja pippuroi lihat ensin molemmin puolin, levitä laudalle ja aseta juustopalkki lihasiivun toiseen päähän ja kääri rullalle. Kiinnitä rulla cocktailtikulla. Paista voissa kauniin ruskeiksi ja hauduta kerman kera. Lisää tarvittaessa vaikka vettä tai lihalientä. Tarkista maku ja korjaa mahdolliset puutteet.

Tajoile haluamasi lisäkkeen kera. Tässä viimeisimmän munakoisolisäkkeen kera:




Soseutettu kukkakaalikeitto



Tähän olen saanut inspiraation monestakin lähteestä. Esimerkiksi Nieminen-Sukula-kirjasta Vege! sekä ihan itse kyhätystä paahdetusta valkosipulikeitosta. Fuusiota tai synteesiä siis, mutta oma sovellus.

1 sipuli (kelta- tai banaanisalottisipuli) kuutioituna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
loraus oliiviöljyä
1 hapahko, vihreä omena
1 kukkakaali
1-2 tl curryjauhetta
0,5 - 0,6 dl kasvislientä tai kananlientä
2 dl kermaa tai kookosmaitoa
suolaa ja pippuria myllystä
ruisleipäkrutonkeja

Jos hauat keitolle vielä itämaisemman leiman, voit lisätä mausteisiin vielä Garam masalan, jeeran ja korianterin. Makuasia. Myös chili tai cayennepippuri käyvät hyvin, jos olet tulisen ystävä tai jos talvinen pakkaspäivä yksinkertaisesti sitä vaatii.

Kuori ja kuutioi omppu, pilko kukkakaali. Freesaa kaikki kasvikset ja mausteet öljyssä. Lisää liemi ja kerma ja hauduta vielä hetki. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella, tarkista maku ja tarjoile ruiskrutonkien kera.

Omenasta ruoka saa lähinnä happoa ja hieman rakennetta. Hapon voi lisätä muutenkin esimerkiksi vaikka valkoviinin muodossa tai sitruunaa lisäämällä. Rakennetta puolestaan saa lisäämällä kasvisten määrää tai suurustamalla.




Munakoisopata, kikherneitä, curryä ja rusinoita








Tämä resepti on varastettu suoraan yhdeltä Ruotsin kuumimmista kokkitähdistä, Tommy Myllymäeltä. Hän voitti EM-tittelin vuoden 2014 Bocuse dÓr-kisassa ja samassa kisassa MM-hopeaa vuonna 2011. Ohje on hänen kirjastaan "Myllymäki, grönsaker, tillbehör och garnityr"vapaasti suomennettu ja resepti testattu ja hyvksi havaittu. Muutamilla omilla kommenteilla kuitenkin höystetty. Ja kuvakin oman kokkauksen lopputulos.

4 annosta
1 munakoiso
1 sipuli, kuutioitu
2 valkosipulinkynttä, murskattu tai siivutettu
1 punainen chili (maun mukaan)
2 tl curryjauhetta
2 dl oliiviöljyä
2 dl = 1 purkki kikherneitä valutettuna ja huuhdeltuna
1 dl rusinoita
1 1/2 dl kasvislientä (joko itse tehtyä tai fondista laimennettua)
2 dl kermaa
2 tl hunajaa
1 nippu korianteria
suolaa

Näin se menee:

Nyt ei itktetä mitään eikä ketään vaan kuutioidaan pesty munakoiso noin 1,5 cm:n kuutioiksi. Se paistetaan runsaassa oliiviöljyssä yhdessä sipulin, valkosipulin, chilin ja curryna kanssa keskilämmöllä noin 3 minuuttia. Kippaa sekaan kikherneet, rusinat, kasvisliemi ja kerma ja anna kiehua taaskin keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta hunajalla ja suolalla. Koristele korianterilla ja tarjoile.

Tämä herkku menee ihan sellaisenaan tai myös keitetyn riisin kaverina, ilman sen kummempia kommervenkkejä. Itse olen kokeillut sitä kerran itse tehtyjen punajuuripihvien kanssa ja viimeksi vahvalla Koskenlaskijalla täytettyjen naudanlihakääryleiden kaverina. Aina toimii!

perjantai 15. tammikuuta 2016

Bouillabaisse - ranskalainen kalakeitto ja rouille


Alkoi tällaista tehdä mieli flunssaisen päivän jälkeisen illan lämmikkeeksi. Melkoisen googlaamisen jälkeen totesin, että ohjeita on niin paljon, että teen ihan oman versioni taas tästäkin. Yhteenkään reseptiin ei ollut kaikkia aineksia kotona. Ruoan alkuperähän on tunnetusti välimeren puoleiselta rannikolta ja on alkujaan ollut kalastajien "jämäsoppa". Pikkukalat ja äyriäiset, jotka eivät olleet menneet kaupaksi, laitettiin oman perheen pataan. Sittemmin siitä on tullut oikeinkin salonkikelpoinen herkku ja varmasti jokaisella keittäjällä on siihen oma salainen reseptinsä. Minulla ei ole vielä, mutta nyt tulee. Aivan valtavassa roolissa pidän tykötarvetta, rouillea, jonka mausteisuus tuo soppaan sen kuuluisan viimeisen silauksen. Siihenkin löytyy varmaan miljoona ohjetta. Ranskastakin ainakin Marseillen ja Nizzan tyylit erikseen.



Tänään käytössä keittoon:

Pari itse kalastettua pientä ahvenfilettä
200g kirjolohta
500 g esikeitettyjä simpukoita liemineen pakkasesta
4 suurta jättikatkan pyrstöä
4 isoa kampasimpukkaa, molemmat pakkasesta nämäkin
1 porkkana
1 fenkoli
2 dl kuohukermaa
3 perunaa
4 laakerinlehteä
loraus kanafondia
ripaus sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
5 dl kuivaa valkoviiniä
pieni nippu silputtua tuoretta tilliä
suolaa ja pippuria
loraus oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 chilipalkoa paloiteltuna

Aloita tekemällä rouille ja laita se jääkaappiin.

Aloita keiton teko lorauttamalla oliiviöljyt kattilaan ja silputtu sipuli ja valkosipuli perään. Freesaa hetki. Lisää lohkottu fenkoli, laakerinlehdet ja pippurit. Lisää tomaattipyree ja sekoita, lisää puolet valkoviinistä. Anna taas kiehua hetki. Lisää porkkana ja perunat kauniina paloina ja loppu valkoviini. Keitä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää kalat: ensin lohi, sitten ahven, sen jälkeen kypsät simpukat ja lopuksi kampasimpukat.

Itse päätin tällä kertaa paistaa kampasimpukat erikseen, etteivät ne mene kumimaisiksi ja lisäksi niistä saa annokseen kauniin koristeen.

Rouille:
Pätkä patonkia kuutioituna
3 valkosipulinkynttä
2 tl cayennepippuria
ripaus suolaa myllystä
2 munankeltuaista
reilu dl oliiviöljyä

Kippaa kuutioitu patonki blenderiin
päälle murskatut valkosipulinkynnet
sekaan cayenne ja suola
Päälle vielä 2 munankeltuaista ja mylly käyntiin. Anna pyöriä sen verran, että syntyy jonkinlainen tahna. Kaada koneen pyöriessä sekaan oliiviöljy ohuena nauhana ja voilá. Siinä se on. Tämä on nyt jotain Marseillen ja Nizzan välimaastosta, mutta törkeän hyvää!

Kokoa lopuksi annos ja nauti esimerkiksi hyvän rieslingin kera. Näin syömisen jälkeen on pakko sen verran kehua itseään, että nykytermein ilmaistuna: hyytävän hyvää!

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Jättikatkaraputäytetyt, juustogratinoidut maissichipsit

Kuva jäi nyt ottamatta, koska herkut upposivat parempiin suihin ääntä nopeammin...

Näitä herkkupaloja voi tehdä ihan kuinka paljon tahansa, mutta aloitetaan nyt vaikka tällaisesta tusinan lastun alkupaloista:

4 kpl raakaa kookasta jättikatkaravun pyrstöä kuorineen
12 pyöreää maissilastua (vain suolalla maustetuna)
1/2 punainen chilipalko
1/2 limen mehu
suolaa ja pippuria myllystä
loraus oliiviöljyä
mozzarellaraastetta
muutama tuoreen korianterin lehti

Sulata, kuori ja poista suoli ravun pyrstöistä. Viipaloi pyrstöt paloiksi ja kippaa kulhoon. Silppua sekaan korianteri ja chili ja lorauta perään lime,vähän oliiviöljyä ja myllystä suolaa ja pippuria. Sekoita ja anna kypsyä kuten chevice kulhossa jonkin aikaa. (15-20 min)

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja levitä 12 pyöreä nacholastua leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kun uuni on lämmin, jaa täyte tasaisesti nacholastuille ja peitä runsaalla juustoraasteella. Heivaa uunin puolelle ja vahdi vajaat 10 minuuttia haukkana, kunnes lastut näyttävät kauniilta.

Jaa lautasille ja mausta halutessasi vielä lisächilillä, tabascolla tai jalapenolla. Tarjoile viileän oluen kera alkupaloiksi.

tiistai 5. tammikuuta 2016

Meksikolainen mustapapukastike (frijoles negros)


Nyt yllätti äkillinen himo ah niin trendikkääseen ja aitoon meksikolaiseen ruokaan. Kyllästyminen perinteiseen texmexiin yllättää ja aloin perehtyä paremmin aitoon meksikolaiseen ruokaan. Ohjeitahan netti on pullollaan, mutta vain kokeilemalla tietää mikä toimii. Tämä toimi ainakin meillä.

1 tetrapack Bonduelle mustia papuja
1 valkosipulin kynsi
1 pieni keltasipuli
1 limen kuori raastettuna ja myös mehut
tuoretta chiliä maun mukaan tai esimerkiksi säilöttyjä jalapenoviipaleita
suolaa ja pippuria myllystä
1 rkl öljyä

Huuhdo pavut ja valuta ne hyvin
Murskaa valkosipulin kynsi ja pilko sipuli ja chili
Raasta limen kuori, puolita hedelmä ja purista siitä mehut
Pyöräytä sekaan suolaa ja pippuria myllystä ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi dippisoosiksi. Lopputulos ei ole erityisen kaunista katsella, mutta sitäkin herkullisempaa syötävää.

Syö maissilastujen tai quesadillojen dippinä tai tortillojen/tacojen täytteenä.

Huiman herkullinen Guacamole


Tässä lisää herkkua meksikolaiseen tyyliin ilman mitään maustepusseja:

3 kypsää avocadoa
2 limen mehut
5-6 kypsää kirsikkatomaattia
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuna
1 nippu korianteria
1 pieni keltainen sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä

Silppua sipuli, tomaatit, korianteri ja chili. Kippaa sekaan oliiviöljy ja limen mehu. Puolita avocadot ja poista siemenet. Raavi sisus avocadoista rikki haarukalla ja lusikoi lopulta kaikki sisukset kulhoon. Jos avocadot olivat riittävän kypsiä, ei tarvita kuin lievää liikutusta, niin kaikki on ihanasti sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja laita kelmun alle jääkaappiin tasaantumaan, jos maltat. Chilin määrää voit säädellä makusi mukaan. Tällä ohjeella eivät vielä lieskat lennä suusta. Tosin chilien vahvuus voi vaihdella todella paljon.

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Naudan välikyljys calvados-pippurikastikkella


Tässä nautaa parhaimmillaan. Herefordin välikyljystä hienosti raakakypsytettynä. Voisi syödä vaikka ihan raakana.

Annosta kahdelle:

400 g naudan välikyljystä eli englanniksi sirloin steakia
1 nippu kevätsipulia
0,5 dl calvadosta
viherpippuria
valkopippuria
ruohittua mustapippuria
kuohukermaa
suolaa

voita

perunaa tms kasvista haluamassasi muodossa

Parsakaalia, kukkakaalia tai muuta sopivaa lämmintä kasvista tai vaikkapa ihan vihersalaattia. Höyrytä loppuvaiheessa.

Tee kastike:

Silppua kevätsipuli. Murskaa morttelissa pippurit. Kippaa molemmat voinokareen kanssa kattilaan. Anna freesaantua hetki, lisää calvados ja sytytä. Anna palaa, kunnes kaikki alkoholi on palanut. Lisää kerma ja sekoita. Anna hautua miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa kiehuvankuumaa vettä, jos kastike alkaa olla liian sakeaa.

Ota liedelle kunnon paistinpannu ja anna sille reilusti lämpöä. Pannussa on tietysti kunnolla voita, jotta sinne voi ladella suolatut ja pipuroidut lihat. Paista ne medium-kypsiksi ja kääri folioon vetäytymään. Vähintään sama aika foliossa kuin pannullakin.

Kun kaikki muu on lämmintä on myös liha sitä. Kasaa kivat annokset ja ääntä kohti vain, hyvän punaviinin kyydittämänä.

Juuson kana-ateria

En muista enää millään missä lehdessä tämä hieno resepti oli joskus 1980 ja 1990 lukujen taitteessa. Asuimme silloin Ruotsissa ja lehdet tulivat opiskelijanuorille ruokapakettien kanssa yhdessä. Tällä Juusolla oli silloin Helsingissä jokin ravintola ja lehdessä ollut annos on jäänyt pysyvästi - joskin harvoin valmistettuna - omaan arkistoon. Aina josku sitä täytyy tehdä. On se niin hyvää. Tämä on vähän kuin kieviläinen kana, mutta suomalainen ja parannettu versio.

Ainesosat:

4 broilerin rintafilettä
suolaa ja pippuria myllystä
8 valkosipulin kynttä
paprikajauhetta
kermaa
kananfondia
jasminriisiä
4 dl kermaa
voita
Parsakaalia

Panerointi:

Vehnäjauhoa
Kananmuna
korppujauhoa

Ota 4 kokonaista broilerin filettä. Kuivaa ne paperilla. Tee jokaiseen syvä, mutta kapea viilto fileen sisään niin, ettei liha pintaan asti puhkea. Työnnä jokaiseen aukkoon 1 valkosipulin kynsi ja nokare voita perään.

Mausta fileet pippurilla, suolalla ja paprikalla. Tuplapaneroi, eli kieritä fileet ensin vehnäjauhossa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista kaikki fileet voissa paistinpannussa kohtuullisella lämmöllä, ettei kärvähdä korppujauhot yms.

Asettele lopuksi fileet kattilaan ja sekaan viimeiset valkosipulin kynnet. Päälle kermat ja mahdollisesti vielä vähän vettä ja fondia. Lisää myös paprikajauhetta. Anna hautua täydellisen kypsiksi.

Huuhtele riisi hyvin. Keitä riisi aiemman ohjeen mukaisesti eli 12 + 12 min.

Pilko tuore parsakaali nupuiksi ja laita siivilään, joka sopii mukavasti kattilaan. Siroittele päälle suolaa ja höyrytä kattilassa noin 5 minuuttia. Tämä hieno raaka-aine ei saa ylikypsyä, koska silloin se on jo pilalla. Sekä tuoksuu että maistuu pahalta.

Kokoa lopuksi ainekset annoksiksi ja nauti!


sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Pippuripihvi, perunanoisetit ja calvados-kermakastike




Pihvit:
1 siivu naudan sisäfilettä per ruokailija
Perunanoisetteja (pakkasesta tai tee itse)
murskattua musta- ja viherpippuria
suolaa myllystä

Ota pihvit ajoissa lämpenemään ja paista korkeintan medium-kupsyisiksi. Kääri folioon lepäämään.

Kastike:

Muutama kokonainen pippuri kattilaan ja 1/2 dl calvadosta. Lämmitä hieman ja tuikkaa tuleen ja anna palaa loppuun asti. Lisää kermaa maun mukaan ja mahdollisesti hieman fondia tai ainoastaan suolaa. Hyörytä kukkakalia ja parsakaalia muutama tykötarpeiksi ja kasaa annos herkulliseksi kokonaisuudeksi. Nauti.

Jääkellarinlohi, tillimajoneesi ja saaristolaisleipää


Tähän superherkkuun tarvitset, syöjämäärästä riippuen:

Jääkellarinlohi:
600g - 2 kg jäämeren lohta (ei kirjolohta)
2 litraa vettä
180 - 200 g suolaa
80-100 g sokeria
1 tl kuminaa
pieni nippu veitsen kahvalla nuijjittuja tillinvarsia

Kiehauta liemi ja jäähdytä hyvin. Osta D-leikattua oikeaa lohta ja nypi siitä ruodot. Leikkaa myös kaikki mahdolliset rasvat pois.

Kun liemi on jäähtynyt, laita lohi nahkapuoli ylöspäin vuokaan, kattilaan tms astiaan ja kaada päälle liemi. Aseta kalan päälle lautanen, jotta kala pysyy liemessä koko ajan ja anna maustua vähintään 4 vrk.

Sinappimajoneesi:
2 dl kruunumajoneesia (tee itse, jos vain jaksat)
1/2 dl dijonsinappia
3 tl sokeria
tillisilppua
Sekoita ja anna vetäytyä. Tarjoile lohen kanssa.

Saaristolaislimppu:
Kolmeen vuokaan:

1 litra piimää
50 - 100 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 - 1 1/2 rkl suolaa
n. 1 litra vehnäjauhoja

1. liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata ja se jää melko löysäksi. Jaa hyvin sekoitettu taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan.

2. Anna leipien kohota noin 2 tuntia.

3. Paista leipiä 2 1/2 - 3 tuntia ensin 170 asteessa alimmalla tasolla. Kun leivät ovat hyvin kohnneet ja pinta alkaa tummua, laske lämpöä heman (150-160 astetta) ja peitä ne foliolla.

Ennen vuoista kumoamista, voitele leivät vielä siirappi-vesi-seoksella (50/50) ja anna jäähtyä. Leivät säilyvät viikkotolkulla, mutta kestävät myös erinomaisesti pakastamisen. Suosittelen siivuttamista ennen pakastusta, niin on helppo käyttää siivu kerrallaan.

Esillepano:
Siivuta leivät paksuhkoiksi siivuiksi. Voitele voilla ja leikkaa lohesta noin sentinpaksuisia siivuja leiville. Viimeistele majoneesilla ja koristele tillinoksilla.


lauantai 28. marraskuuta 2015

Nopea joulusilli

Osta päätön, mutta muuten konainen, kunnolla suolattu silifilee. Leikkaa vatsa auki, poista sisälmykset ja selkäruoto käsin. Levitä avattu kala työlaudalle ja leikkaa kylkiruodot terävällä veitsellä irti. Revi nahka ihan kuin silakkafileistä ja paloittele fileet annospaloiksi. Liota kylmässä vedessä, kunnes suolan taso on sinulle sopiva.

Keitä liemi:

2 dl vettä
1 dl etikkaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
muutama siivu raakaa porkkanaa
pari laakerinlehteä
10 mustapippuria
7 kokonaista neilikkaa
sinapinsiemeniä

Kiehauta ja laita jäähtymään.

Kuori 1 punasipuli ja leikkaa renkaiksi. Silppua pieni nippu tilliä.

Kun kala on sopivaa ja liemi jäähtynyttä, yhdistä kaikki ainekset ja laita kylmään. Syö, kun huvittaa.

Kevytsuolattua silliäkin olen kuulllut käytettävän, mutta tässä on mukavasti enemmän puuhaa!

Omenainen pika"rosolli"

2 Granny Smith-omenaa
2 etikkapunajuurta
1 prk kermaviiliä

Raasta omenat ja punajuuret kulhoon. Kippaa sekaan kermaviili ja sekoita. Siinä kaikki. Nauti!

Valkosipuli-wasabisilakat

Tein sekä näitä, että vähän perinteisempiä ja siksi ostin 600 g silakkafileitä jotka saivat - nahat poistetuina - liota perinteisessä suola-etikka-vesi-kylvyssä muutaman tunnin.

Kylpyvesi

5 dl vettä
1,5 dl etikkaa
1 tl suolaa

Jos on kiire (niin kuin itselläni oli) niin lisää suolan määrää ja lisää vielä mahdollisesti suolaa vielä lopulliseenkin seokseen.

Makuliemi:

1 prk smetanaa
2 valkosipulin kynttä
suolaa ja pippuria myllystä
wasabia haluamasi määrä

Tee valkosipulista, smetanasta ja mausteista sekoitus. Valuta silakat ja maista suolan ja etikan taso. Suorita korjaavat toimenpiteet smetanasoosiin.

Sekoittele kaikki iloisesti purkkiin ja anna maustua. Syö hartaasti nautiskellen.

lauantai 7. marraskuuta 2015

Punajuuriihvit, kukkakaalicurry ja minttu-limejogurttikastike

Vietimme äskettäin kokonaisen kasvisruokaviikonlopun. Falafeliä, cuscousta, salaattia, papuja jne. Suurin yllättäjä oli kuitenkin täysin itse pääkopassa kyhätty punajuuripihvien ja kukkakaalicurryn resepti. Sitä pyydettiin pysyvästi ruokalistalle. Se jäi myös ainoaksi ateriaksi, josta napsaisin kännykkäkamerakuvan. En mitannut mausteiden määriä lainkaan ja siksi ohjeessakin on vain summittaiset määrät. Jokainen tekee makunsa mukaan.

Punajuuripihvit:

3 keskikokoista punajuurta
1 peruna
1 valkosipulinkynsi
suolaa
chiliä
jauhettua korianteria
jauhettua juustokuminaa
loraus kookosmaitoa
2 kananmunaa
korppujauhoja
Oliiviöljyä ja voita paistamiseen

Riko kananmunat kulhoon. Kippaa sekaan mausteet, valkosipuli, kookosmaito ja korppujauhot. Sekoita ja anna turvota rauhassa. Kuori ja raasta punajuuret ja perunat kulhoon. Sekoita hyvin ja jätä vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi. Paista lopulta lättypannussa monta pientä kerrallaan tai blinipannussa yksi kerrallaan, kuten itse tein. Tarjoile mieleisesi lisukkeiden kera.

Kukkakaalicurry:

Puolikkaan kukkakaalin nuput
1 peruna
currytahnaa tai jauhetta
valkosipulia
1 keltasipuli
kookosmaitoa
jauhettua korianteria
jauhettua juustokuminaa
oliiviöljyä

Pilko kukkakaali nupuiksi.Kuori ja kuutioi peruna. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli. Lorauta öljyä kattilaan ja kippaa kasvikset sekaan. Ensimmäisenä perään curry. Lämpö kohtuullisella teholla, ettet polta mausteita. Lopuksi muut mausteet ja kookosmaito. Anna hautua hiljalleen aina välillä sekoittaen, kunnes peruna on kypsää ja neste sopivasti saostunut.

Minttu-limejogurttikastike:

turkkilaista jogurttia
tuoretta tai kuivattua minttua
limetin mehua
suolaa ja pippuria
(valkosipulia)

Sekoita, anna vetäytyä ja tarjoile

Marinoidut mustat pavut: (sattuivat olemaan kuvassa lisukkeena vielä)

1 prk mustia papuja
1 valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
chilijauhetta
jauhettua korianteria
oliiviöljyä
punaviinietikkaa

Sekoita liemi ja pavut. Anna maustua jääkaapissa. Tarjoile valutettuna.

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Hyvin persoonallinen pannari



Persoonallisuus syntyy siitä, että voit antaa siheen oman vivahteesi lisäämällä taikinaan lempihilloasi, joka tietenkin komppaa myös silloin, kun pannaria syödään.

Itse tein taikinan kovasti korvakuulolla, mutta kuitenkin perinteinen pannaritaikina taustalla. Myöskin määrät ovat vähintäänkin viitteelliset.

3-4 dl vehnäjauhoa
3 kananmunaa
6-7 dl kevytmaitoa
muutama lusikallinen lempparihilloasi (omppu, mansikka yms. itsellä mansikka-raparperihilloa). Ei haittaa, vaikka tulisi aika reilustikin!
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
ripaus leivinjauhetta (1 tl)
vaniljasokeria (makusi mukaan), vähintään 1 tl
1 rkl rypsiöljyä

Taikina pellille ja reipasta paistoa 200 asteessa noin 1/2 tuntia tai kunnes pinta näyttää komealta.

Nauti hillosi ja jäätelön tai kermavaahdon kera.


Broilerin koipireisi Buffalokastikkella, soijalla ja sitruunahapolla maustettuna



Tämä on kokeilu. Satuin ostamaan paketin koipireisiä ja nyt satuin yht´äkkiä keksimään sille hyvin kokeilevan reseptinkin. Päätin injektoida neulalla koippareiden sisään soijakastikkeesta, sitruunahaposta ja Texas-pete-buffalokastikkeesta sekoitetun mausteliemen. Pintamaustus koostuu pitkälti samoista ainseosista, mutta ehkä hieman hunajalla tms saostamalla, jotta maustus pysyy paremmin broiskun pinnalla ja saan siihen uunissa kauniin ruskean ja rapean nahan.

Sitruunahappo on ostettu aikanaan synttäriboolia varten apteekista ja koska se on hyvin riittoisaa, on sitä vielä näin vajaan viiden vuoden kuluttua synttäreistä vieläkin jäljellä. Oma vaatimaton neuvoni kaikille sitruunan ystäville onkin: älä nyt ihmeessä osta sitruunapippuria kaupasta. Siinä ei ole kuin suolaa, mustapippuria ja sitruunahappoa! Käyttämällä sitä, et pysty millään sääntelemään esimerkiksi suolan määrää. Tosin myös sitruunahapon käyttämistä pitää hieman harjoitella, sillä se on aika voimakasta tavaraa sekin.

Injektioneula ja ruisku on myös apteekkitavaraa. Niiden hankkimista on ihan turha häpeillä, koska sen luokan vehkeillä ei sinua tulla epäilemään minkään aineen väärinkäytöstä. Aikanaan olen suolannut tuoreen joulukinkun itse juuri injektioneulalla ja käytän sitä vieläkin melko usein isompien lihapalojen suolaamiseen. Mars apteekkiin vaan!


Broiskut kannattaa tässäkin tapauksessa ottaa ajoissa lämpenemään huoneenlämpöön omassa pakkauksessaan. Sitten ne vain asetellaan ritilälle ja ruiskutellaan nesteet sisään ja annetaan maustua jonkin aikaa. Aiemmin kuvaamani, hieman paksumpi litku pintaan ja 175 asteisessa uunissa vähintään tunti tai kunnes kaunis pinta on saavutettu ja liha on taatusti kypsää.

Kumppaniksi suosittelisin ihan vihersalaattia ja sen kumppaniksi kenties keitettyä jasminriisiä. Meillä jäi eilisestä jämäksi hasselbackan perunoita ja suppilosoosia, joten ne on hyödynnettävä tietenkin. Eihän herkkuja saa roskiin heittää!

Hirven ulkofilettä, suppilovahverokastiketta ja hasselbackan perunoita



Vaikken metsästäjä olekaan, olin onnekas ja löysin paikallisesta marketista hienon valikoiman hirvenlihaaa. Paisteja, sisä- ja ulkofilettä, jauhelihaa ym. Päädyin ostamaan kaksi 150 g ulkofilepiviä ja heti ostoksen jälkeen selkeni myös tykötarpeiden lista.

Tietysti raikkaan metsäisisä ja riistalihalle sopivia suppilovahveroita kermaisessa kastikkeessa ja hasselbackin perunoita maalaistyyliin, eli kuori päällä.

Joku hedelmäinen tai marjaisa lisuke sopisi vielä hyvin kokonaisuutta täydentämään (puolukka, pihlajanmarjahyytelö, mustaherukkahyytelö, omppuchutney yms. Sitä ei nyt sattunut olemaan jemmassa, enkä jaksanut ruveta erikseen väkästämään. Kuvassa hillottuja tomaatteja kotipihalta.

Tässä siis tämän annoksen ainesosat kahdelle:

2 x 150 g hirven ulkofilepihviä
4 kiinteää perunaa
Oliiviöljyä (evoo)
Kourallinen tuoreita, pakastettuja tai kuivattuja suppilovahveroita
Sipulia
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
(sherryä)

Ota todella hyvissä ajoin lihat lämpenemään huoneenlämpöön. Tällainen tuoreliha ei ole erityisen hyvin raakakypsynyttä, koska se vaatisi 3-4 viikkoa vakuumissa, jotta entsyymit pääsisivät pilkkomaan sidekudosproteiinia eli kollageenia. Siksi liha on yleensä suhteellisen sitkeää.

Liha on paistettava kuumalla pannulla nopeasti korkeintaan mediumiksi ja laitettava vähintään paistoaikaa vastaavaksi ajaksi vielä folioon vetäytymään (pätee kaikkiin pihveihin). Liian kypsäksi paistettu liha sekä sitkistyy että maksoittuu, joten ei kannata pilata harvinaista herkkua! Jos taas pitää umpikypsäksi paistetusta lihasta, kannattaa mieluummin ostaa paistia ja hauduttaa sitä 3-4- tuntia. Silloin syöt pataruokaa, mutta sille sopivasta lihasta vamistettua.

Kun liha on lämpeämässä, aloita perunoista. Ostin itse kiinteää lajiketta, koska se sopii mielestäni parhaiten hasselbackin pottuihin. Pestyäni ne huolella harjalla huomasin, että ne olivat niin kauniin puhtaita, etten malttanut enää kuoria niitä. Leikkasin vain päät pois ja vedin juustöhöylällä yhden vedon alapintaan niin, että ne pysyvät hyvin asennossaan. Harjaantunut käsi leikkaa pottujen viillot sopivan syviksi, vähän apua kaipaava saa mukavasti apua vaikka puukauhan varresta, jonka nojalla leikaten ei synny irtonaisia perunaviipaleita vaan homma pysyy nipussa ja kauniina. Loraus öljyä ja suolaa päälle. Uuniin 175 asteeseen noin tunniksi. Jos viipaleet eivät ala erottua, niin sitten niitä voi vielä yrittää erotella toisistaan öljytyllä veitsellä tai voinokareella pottujen päälle. Anna paistua rauhassa.

Itse käytin tällä kertaa kuivattuja sieniä kastikkeeseen. Kourallinen sieniä pieneen määrään vettä ja sitten puristetaan sienistä nesteet pois, pilkotaan ja paistetaan sipulin kanssa voissa. Lisätään liotusneste ja kerma. Suurustetaan tarvittaessa joko pohjasuuruksena vehnäjauholla paistovaiheessa tai pintasuuruksena vaikka majzenalla lopuksi.

Kun potut ja soosi ovat malillaan, tehdään toimet lihan paistoon. Siten vain annokset kuntoon ja ääntä kohti.

Tämän annoksen kanssa nautimme kerrassaan loistavan ranskalaisen punaviinin: Chateu de Seguin 2012. Bordeaux superior.

Chateau de Seguin, Bordeaux Superieur, France

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Paahdettu valkosipulikeitto ja ruiskrutongit



On jo pitempään kutkuttanut tällaisen keiton tekeminen, mutta olen aina kuvitellut, että sitä tuoksua ei kestä kukaan. Oi kuinka väärässä taas olinkaan. Sain pari viikkoa sitten maistaa tällaista ja ei kuin vaan tekemään omaa sovellusta. Tälläkin kertaa noin neljä pientä alkupala-annosta.

Ainesosat:

2 kokonaista valkosipulia
voita
2 jauhoista perunaa
4 dl kanafondista tehtyä kanalientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pipuria
ruisleipää
timjamia

Halkaise kokonaiset valkosipulit poikittain. Levitä kullekin puolikkaalle nokare voita ja paahda uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kun valkosipulit paahtuvat uunissa, ota pari oksaa tuoretta tai ruokalusikallinen kuivattua timjamia ja laita kattilan pohjalle. Kaada päälle kanaliemi. Kuori perunat ja paloittele pieniksi kuutioiksi.

Kun valkosipulit ovat paahtuneet, kaiva ne puolikkaina kynsinä kattilaan ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja anna hautua vielä hetki.

Sekoita sauvasekoittimella keitto kauniin sileäksi ja vaahtoavaksi herkuksi, mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile voissa paistettujen ruisleipäkrutonkejen kera.

lauantai 3. lokakuuta 2015

Siianmätialkupala paahtoleivällä, lehtikaalipeti ja kermaviiliä



Tuore lehtikaali ruukussa on todella herkullista ja sen päälle sovitettu, voissa paistettu paahtoleipäsiivu runsaalla siianmädillä ja kermaviilillä toimii aika hyvin. Suola, pippuri ja vain ääntä kohti. Kaikki hyvin.

Haudutettuja possunposkia liemessä, linssejä, papuja ja palsternakkapyreetä





Etsi hyvä lihakauppa. Osta sieltä possun poskia, koska ne ovat herkullisen hyviä. Varaa itsellesi riittävästi nautinnollista ruoanlaittoaikaa. Juuri tämän ruoan valmistumisen aikana voit tehdä paljon muutakin, esimerkiksi ulkoilla. Itse tein ensin hieman pihatöitä ja sitten tämän blogin päivitystä.

Tässä ohje taasen kahdelle hengelle, mutta voipi sellaisenaan kertoa vaikka kuinka monella ja vaikka kuinka monelle:)

Jokin aika sitten kirjoitin ohjeen possun potkista ja niistä jäävästä liemestä. Tähän reseptiin on nyt käytetty juuri sitä lientä. Jos sinulla ei ole itse keitettyä lientä, käypi se vallan mainiosti, että sekoittelet vedestä ja vaikkapa vasikan-, kana- tai kasvisfondista sopivan vahvuisen liemen ja haudutat naurulihakset siinä.

Tykötarpeet:

4 kpl possun poskilihaksia
valmista lihalientä
suolaa ja pippuria

pari palsternakkaa

Punaisia linssejä purkista
Mustia papuja purkista (tai vaikka belugalinssejä). Molemmat voit myös keittää itse, jos olet innokas. Se vaatii vain yleensä yön yli haudutuksen ja sitten keittämisen, ainakin papujen osalta. Linssit ovat hieman helpompia toki.

Koristeita makusi mukaan

Puhdista poskilihaksista rasvaa ja kalvoja vähän pois. Tämä on vähän nuoralla tanssimista koska jos poistat kaiken, homma hajoaa käsiin, jos et mitään, saattaa jollekin syöminen olla vastenmielistä. Makuasia siis.

Suolaa ja pippuroi lihat molemmin puolin. Laita sopivan kokoisen uuninkestävän vuoan pohjalle ja lisää lientä niin, että lihat peittyvät. Peitä foliolla tai tiiviillä kannella ja laita uuniin hautumaan noin 3-4 tunniksi 125 asteeseen. Jos on kiire niin 150 on myös ihan ok.

Palkitse itsesi vaikka lasillisella punaviiniä nyt, kun monen tunnin työ on tehty! Samalla mietit tietenkin kuinka kauniin annoksen voisit lopulta rakentaa. Linssien ja papujen värit olen tietenkin valinnut niin, että ne ovat lähes vastakkaiset ja silloin saa rakennettua kaunimman näköisen annoksen.

Kuori ja paloittele palsternakat. Keitä vedessä/maidossa/kermassa tms, kunnes ovat valmiita soseutettavaksi. Tee se siivilän läpi pusertamalla tai sauvasekoittimella. Sekaan tietysti voita, suolaa ja pippuria (ehkä jopa kermaa). Tarkista maku!

Valuta pavut ja linssit.

Kun posket alkavat olla suussa sulavia, ota ne erilleen ja pidä lämpiminä vaikka foliossa. ÄLÄ KAADA LIENTÄ POIS! Jos liemi on sameaa, voit joko siivilöidä tai kirkastaa sen vatkatulla munanvalkuaisella. Googlaa, jos tuntuu vaikealta.

Lämmitä linssit ja pavut eri astioissa, mutta kuitenkin yllä mainitussa liemessä. Voit maustaa ne eri tavoin ja saat siten makukirjoa annokseen. Chili, valkosipuli, yrtit etc. vain taivas kattona tässäkin. Älä kuitenkaan liioittele, sillä poskilihojen maku on hienostunut ja täyteläinen jo itsessään.

Annoksen asettelisin joko pitkänmalliseen astiaan tai syvälle lautaselle. Pohjalle palsternakkapuree, jonka päälle asettelet lihakset. Kummallekin puolelle pavut/linssit. Kaunista ja herkullista.

Croisanttaikinaan leivotut uuniomenat



Näin jossain tällaisen reseptin, mutten löydä sitä uudelleen mistään. En muista siitä muuta kuin, että siinä oli käytetty valmista croissanttaikinaa, jota kaupastaa saa tuoreena rikottavissa pahvipurkeissa. Täytyy siis lähteä itse keksimään resepti uudelleen. Pyydän anteeksi, jos siitä tulee samanlainen kuin alkuperäinen, mutta en todellakaan edes lukenut sitä, kunnes se katosi.

Käytän kotimaisia hapahkoja omnenoita, jotka kuorin ja pilkkoan ja kiehautan niistä kiinteähkön täytteen. Ei mitään hilloa, mutta pientä lämpöä kuitenkin ja tietenkin makua kanelista, inkivääristä, hunajasta, sitruunasta ja kenties myös jostain musta. Lähden kokeilemaan.

4 kpl Summer Red-omenaa
Crowmoor Extra Dry-omenasiideriä
Hunajaa
Kanelia
Chiliä
Perunajauhoa

Poraa omenista karat ja kuori. Puolita ja pilko ronskeiksi paloiksi. Kippaa kattilaan ja lämpöä alle. Kun sihinä alkaa kuulua, lorauta 1 1/2 desiä siideriä sekaan ja sekoita. Mausta kanelilla, chilillä ja hunajalla. Siivilöi lopuksi perunajauhot kokko ajan sekoittaen ja laita jäähtymään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa ja muita mausteita.

Kun hetki on läsnä, ota taikinat esiin, levitä omenatäyte taikinalle ja muotoile palloiksi ja laita paperivuokiin. Paista uunissa noin 200 asteessa reilut 10 minuuttia.

Tarjoile esimerkiksi hyvän jäätelön kera.

perjantai 2. lokakuuta 2015

Paistettua siikaa, parmesanrösti ja sitruunainen kermakastike





1 kokonainen perattu siika, noin 1 kg tai kaksi filettä
muutama peruna
1/2 sitruunan mehu
loraus valkoviiniä
1 dl kermaa
Voita

Salaattia

Suomusta ja fileroi siika ja nypi ruodot. Valmista filettä on hankala suomustaa, joten siksi etsisin joko kokonaista kalaa tai suomustettua filettä, mutta kuitenkin nahka päällä!

Leikkaa kauniiksi annospaloiksi (Pyrstöt voi graavata seuraavaksi aamuksi. On muuten hyvää paahdetulla ruisleivällä!)

Kippaa loraus valkoviiniä ja puolet sitruunan mehusta kattilaan ja anna heille lievä kiehautus. Kaada perään kerma ja anna hautua sopivan paksuiseksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Raasta perunat ja niidensekaan hieman parmesaania. Muotoile niistä röstikeot ja paista pannulla
miedolla lämmöllä kauniin värisiksi ja rapeiksi. Voissa tietysti! Olen kyllä tietoinen siitä, että oikeasta röstistä pitäisi vielä nestettäkin puristella pois perunasta, mutta aina ei ehdi eikä tarvitse.

Kun röstit alkavat olla valmiita, laita toinen paistinpannu kuumaksi ja siihen reilu nokare voita. Suolaa ja pippuroi siikafileet molemmin puolin. Paista nahkapuolelta niin kauan, että sisälämpö on noin 45 astetta ja nahka ihanan rapea. Kypsyyden näkee kyllä ihan silmälläkin. Kun pinta on lähes valkoinen, on kala valmis.

Kasaa annokset. Rösti alle ja kala nahkapuoli ylöspäin röstin päälle. Annostele kastiketta lautaselle ja ripottele kalojen päälle loput sitruunan mehut. Nauti hyvän valkoviinin kera.

Salaatin teit tietysti jossain välissä jo valmiiksi ennakkoon!

torstai 1. lokakuuta 2015

Suussa sulavat jauhemaksapihvit, pekonia, pottumuusia ja ruskeaakastiketta sipulin ja kapriksen kera


Tämä ohje on varmaan viidelle, vaikka meitä syöjiä oli vain kaksi. Seitsemästä pihvistä jäi jääkaappiin vain kaksi kappaletta. Nyt on pakko tunnustaa, että käytin muusiin Oolannin pakastehiutaleita, jotka ovat mielestäni aivan ylivoimainen ratkaisu varsinkin pienimpiin annoksiin. Reilusti voita ja suolaa ja maitoa eikä mitään vettä sekaan laisinkaan, niin hyvää tulee ja nopeasti.

350 g Tammisen jauhettua naudan maksaa
noin 300 g raakaa perunaa
1 keltasipuli
1 kananmuna
1 tl suolaa
1/2 tl meiramia
1/2 tl valkopippuria

2 keskikokoista sipulia
1 prk pieniä kapriksia

1 pkt pekonia

Oolannin perunamuusihiutaleita pakasteesta

voita ja oliiviöljyä
vehnäjauhoa
vettä ja soijakastiketta

tabascoa


Raasta perunat kulhoon. Lisää kananmuna, suola, pippuri, meirami ja veitsellä hienoksi silputtu sipuli. Sipulia ei kannata raastaa riivinraudalla, sillä siihen saattaa tulla kitkerä maku. Parempi silputa itse käsin.

Sekoita hyvin ja anna seistä hetken ihan rauhassa. Levitä pekonit uunipellille leivinpaperin päälle ja paista rapeaksi 200 asteessa.

Tee ruskea kastike valmiiksi. Sekoita voi ja vahnäjauho ja anna ruskistua kunnolla. Lisää kuuma vesi ja sekoita hyvin. Mausta soijakastikkeella ja pippurilla.

Valmistele sinä aikana muusi puolivalmiiksi pussin ohjeiden mukaan. Kuten sanottu, unohda vesi ja käytä vain maitoa ja voita ja suolaa.

Kuori pari sipulia. Irroita renkaat toisistaan ja laita pannulle sokerin kanssa aluksi saamaan hieman väriä Lisää sitten rasva ja lopuksi kaprikset.

Paista joko lättypannussa tai blinipannussa paksuja pihvejä. Itse paistoin blinipannussa ja jälkikypsensin uunissa ihan vain 100 asteessa. Kunnes annokset voi kasata.

Viimeistele mausteilla ja nauti Tabascon kera!

Kunnon burgeripihvi ja lisukkeet, suppilovahveropedillä



Kyllä sillä vain on merkitystä, kun omin silmin näkee paistipalojen menevän myllyyn ja ulos tulee max 2% rasvaa sisältävää puhdasta lihaa. Siitä syntiyvät tällä kertaa pihvit ja kun liha tuli ostettua vielä sieniretken päätteeksi, niin saatiin pihveille vielä kaunis suppilopeti.

Kahdelle:

400 g tuoretta naudan paistijauhelihaa
suolaa ja pippuria myllystä
Litra suppilovahveroita
1 pieni sipuli
1 dl kuohukermaa
salaattia
ranskanperunoita tai lohkoperunoita
öljyä uppopaistoon
chilimajoneesia tai makusi mukaan maustettua majoa

Putsaa sienet ja haihduta pannulla neste pois. Lisää silputtu sipuli ja kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna pikku hiljaa hautua miedolla lämmöllä ja paksuuntua sopivaksi. Älä kuitenkaan unohda lievää liikutusta silloin tällöin.

Levitä jauheliha leivinpaperille mahdillisimman ohueksi levyksi, mausta suolalla ja pippurilla, kääri rullaksi ja pyörittele pihveiksi. Tällä konstilla saat mausteet tasaisesti massaan. Tähän EI TODELLA tule mitään muuta jatketta.

Tee ranskikset tai ota pakkasesta. Paista pihvit, pidä lämpimänä ja sillä aikaa kun perunat kylpevät öljyssä, valmista salaatti ja sitten vain annokset lautasille ja ääntä kohti. Mausta majoneesilla, suolalla ja pippurilla ihan oman maun mukaan.

perjantai 25. syyskuuta 2015

Turskaa, kermamuhennettua nuorta lehtikaalia ja avokadoa


Nyt pukkaa taas lehtikaalia, mutta tällä kertaa tuoretta sellaista ruukussa. Oli muuten ihan erilaista kuin vanhemmasta, kovasta ja kuivasta tehtyä!

Tykötarpeet kahdelle:

Sopivasti tuoretta turskafilettä per ruokalija
Lehtikaalia ruukussa
1 pieni keltasipuli
1 sitruunan mehu
1 avokado
oliiviöljyä
kermaa
voita
suolaa ja pippuria
tilliä koristeeksi

Putsaa turskafileistä ruodot pois. Se on aivan yhtä helppoa kuin ahvenesta tai kuhasta. Leikkaa vain se perinteinen "housuleikkaus" ja kaikki on poissa. Ruodot tunnet oikein hyvin sormenpäällä tunnustellen. Suolaa ja pippuroi.

Revi lehtikaalit lähes tyvestä irti ja huuhtele ne. Heittele kattilaan ja oliiviöljyä päälle ja myllystä suolaa ja pippuria päälle. Mieto lämpö. Kun freesaantuminen on käynnissä, lisää pieni sipuli silputtuna ja odota hetki. Lisää sitten loraus kermaa niin että kaikki muhii mukavasti. Ihan lopuksi purista sitruunasta hieman mehua päälle. Tarkista maku ja tee tarvittavat korjausliikkeet.

Reilusti voita paistinpannulle ja kun pannu on hiljennyt, laita kalat pannuun ja käännä nopeasti, heti kun kunnon paistopinta on saatu. Heti pannu pois levyltä ja loppua kohti lievästi hautuen.

Puolita avokado ja kauho siitä kullekin ruokailijoille puolikas parina palana. Asettele kauniisti lautaselle, purista vielä lopuksi sitruunan mehua annoksen päälle ja nauti.

On muuten hyvää!


sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Timjamibroileria grillissä ja kotipihan salaattia oliiviöljyn ja balsamicon kera


Tässä tykötarpeet kahdelle ja on muuten hyvää! Kuvissa on osassa 3 kpl, mutta yksi jäi huomiseksi!

2 broilerin rintafilettä
nippu tuoretta timjamia
1 valkosipulin kynsi per filee
voita 1 nokare per filee
suolaa ja pippuria myllystä
oliiviöljyä
balsamicoa tai balsamicosiirappia
villirucolaa
lehtipersiljaa
lehtisalaattia
sekasalaattia
kotipihan pikku tomaatteja

Leikkaa kokonaisiin broilerinfileisiin kunnon taskut. Suolaa ja pippuroi. Täytä taskut valkosipulilla, voilla ja timjamilla.

Kerää salaatti ja lehtipersilja kasaan huuhtele ja linkoa salaattilingolla. Nouki muutama tomaatti pihasta tai osta jokunen kaupallinen kirsikkatomaatti. Nosta keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan.

Lämmitä grilli ja asettele oliiviöljyllä voidellut ja suolalla ja pippurilla maustetut fileet grilliin "entinen" nahkapuoli alaspäin.

Kun broisku alkaa saada väriä ja voi fileen keskellä sulaa, käännä komeudet toisin päin, mutta yritä pitää voi mahdollisimman fileiden sisällä. Lopuksi ota fileet vetäytymään folioon, ettei  liha pääse kuivumaan.

Lopuksi vain ääntä kohti. Maistuvaa punaviiniä kyytipojaksi.

lauantai 12. syyskuuta 2015

Grillattua possun potkaa ja kasviksia ja kenties hapankaaliakin



En pystynyt vastustamaan, kun ihan perusmarketista löytyi possun etupotkaa. Ei se valikoima nyt ihan hirveästi pullistellut ja niinpä ostin molemmat. Ne on nyt keitetty ja jäähtyvät keitinliemessään. Ei ole ennen tullut possun potkaa laitettuakaan. Lammasta ja karitsaa kylläkin, joten ensikertalainen siis olen tämän reseptin myötä. Syönyt olen sitäkin useammin aina Saksassa käydessäni. Keitetty on ok, grillattu ihan huippua.

Näillä mennään taaskin kahdelle:

2 x 1 kg possun etupotkaa

1 pkt tuoreita keittojuureksia
merisuolaa keitinveteen 8 g per litra
muutama mustapippuri
chiliä tai tabascoa
2 dl kuivaa valkoviiniä






Huuhtele potkat kylmässä vedessä hyvin. Tiputtele mahdollisimman suureen kattilaan ja mittaa päälle vettä (että osaat annostella suolan) niin, että potkat peittyvät. Lisää suola. Lämpö päälle ja kun homma kiehuu, kuori vaahto. Lisää tämän jälkeen valkoviini, pippurit ja keittojuurekset. Keitä vähintään kaksi tuntia ja anna jäähtyä keittoliemessä. Paras konsti on kylmässä vesihauteessa kattila tiskialtaassa.

Poimi varovasti potkat ehjänä pois kattilasta, yritä suoristaa kamaraa, mikäli mahdollista (vain esteettisistä syistä) ja anna vetäytyä vielä hetki vaikka lautasella.


Näistä on vielä pieni matka lopulliseen annokseen, vaikka kypsiä ovatkin.


Tämän jälkeen on tarkoitus grillata potka kamaroineen mahdollisimman rapeaksi ja kauniin vaalean ruskeaksi. Jonkun mielestä tähän auttaa vesi-siirappi-suolaseos, mutta itse ajattelin selvitä ihan pelkän lämmön avulla.

Ruispaneroitua haukifilettä ja valkosipulivoissa paistettua lehtikaalia.


Jos et keksi haukifileelle käyttöä niin kokeile tätä! Yhdistelmä toimii.

Resepti on kahdelle, mutta näistä kokonaisista fileistä riittää kyllä vaikka neljälle, kun lisää vähän lisukkeiden määrää ja/tai perunaa. Tässä olen käyttänyt reilun kilon painoisesta hauesta leikatut fileet.

Tarvikkeet:

2 kokonaista haukifilettä (voi toki paloitellakin)
ruiskorppujauhoja
1 dl kermaa
1/2 sitruunan mehu
pari pientä tomaattia
350 g lehtikaalia
1 valkosipulin kynsi
kohtuudella voita paistamiseen
suolaa ja pippuria myllystä
pari paistinpannua, sillä molemmat tarvitaan yhtä aikaa

Suolaa, pippuroi ja korppujauhota haukifileet ja anna niiden kuivahtaa hetki, että panerointi tarttuu paremmin. Huuhtele lehtikaalit ja kuivaa hyvin. Leikkaa lehdet irti lehtiruodista ja revi lehdet pienemmiksi.

Laita paistinpannut levyille ja lämmöt täysille. Laita kumpaankin pannuun voita ja lehtikaalipannuun murskattu valkosipuli.

Kun pannut ovat hiljenneet, laita haukifileet toiselle ja lehtikaalit toiselle pannulle. Sekoittele lehtikaalia välillä ja lisää pari kiepausta pippuria ja suolaa myllystä. Jatka sekoittamista aina silloin tällöin.

Käännä haukifileet, kun toinen puoli on kauniin ruskea. Tässä vaiheessa voi pannun ottaa jo levyltä sivuun ja antaa kalan kypsyä meheväksi. Hauessa ei paljon rasvaa ole, joten se kuivuu herkästi.

Lisää lehtikaalin sekaan 1 dl kermaa ja sekoita taas. Lehtikaali jää tällä ohjeella aika napakaksi. Jos haluat siihen enemmän pehmeyttä, paista kauemmin tai hauduta kannen alla.

Kasaa annokset: lehtikaali alle ja kala kauniisti päälle. Lusikoi päälle kermatilkat pannulta ja purista annosten päälle puolikkaan sitruunan mehu. Hyvää valkoviiniä kyytipojaksi ja ääntä kohti.

Pieni syöntivinkki hänelle, joka pelkää hauen ruotoja: jos leikkaat fileestä pituussuunnassa vajaan sentin suikaleita selkäpuolelta alkaen, saat nopeasti näkyviin kaikkien ruotojen päät. Kun nypit ne pois, on koko loppu kala täysin ruodoton!

torstai 3. syyskuuta 2015

Paistetut muikut, kesäperunat ja tillinen kermaviilikastike

Ohje kahdelle:



350 g perattuja muikkuja
1 dl ruiskorppujauhoja
100 g kirkastettua voita
suolaa ja pippuria myllystä
muutama siikli
tilliä
kermaviiliä
sokeria
loraus sitruunan mehua (ei välttämätön)

Pese perunat ja laita perunavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää karkeaa merisuolaa ja perunat. (Jos laitat riittävästi suolaa ja vettä, tunnistat kypsät perunat siitä, että ne kelluvat pinnalla).

Suolaa muikut ja leivitä ne ruiskorppujauhoilla ja anna kuivahtaa niin, että jauhot tarttuvat paremmin.

Kirkasta voi: sulata pienessä kattilassa voi ja ota seisomaan hetkeksi. Älä heiluttele.



Tee kermaviilikastike sekoittamalla kermaviilipurkilliseen pieni nippu tilliä, vähän suolaa ja ripaus sokeria sekä sitruunan mehu.

Kun perunat kiehuvat ja soosi on tehty, ota kunnon paistinpannu, lämmitä se kuumaksi ja kaada varovasti voin kirkastettu osa pannulle. Ei räisky ja kestää lämpöä!

Paista muikut ihanan rapeiksi ja popsi kokonaisina perunoiden ja soosin kera. Simple and gooooood!