sunnuntai 27. maaliskuuta 2016
Haukiquenellit hollandaisekastikkeessa, parsakaaliriisi
Nyt sattui pääsiäiseksi vähän enemmän porukkaa meidän huusholliin ja tein pitkäperjantain kala-ateriaksi tämän pääsiäisen väreihin sopivan sapuskaan. Ohje on 6 - 7 hengelle. Olen itse käyttänyt tähän lihamyllyä, mutta pienemmän erän pystyy kyllä tekemään mikserissäkin, kun tekee pienen erän kerrallaan. Kokenut keittäjä ymmärtää tietenkin oikean ajoituksen. Ensin kalamassa valmiiksi, sitten riisi kiehumaan, sitten quenellit kiehumaan ja viimeisenä kastike. Riisi pysyy kyllä lämpimänä, mutta kastikkeen lämmittäminen uudelleen ei enää onnistu.
Haukiquenellit:
1 kg haukifilettä
1 nippu ruohosipulia
1 keltasipuli
8 g suolaa
4 munanvalkuaista
2 dl kuohukermaa
pippuria myllystä
Paloittele haukifileet ja sipuli. Jauha ne lihamyllyssä keskikarkealla laipalla kahteen kertaan. Kippaa yleiskoneen kulhoon. Lisää suola ja hienoksi silputtu ruohosipuli ja myllystä reilusti pippuria sekaan. Erottele valkuaiset (säästä keltuaiset) ja riko niiden rakenne. Laita mylly pyörimään ja kun se on hetken pyörinyt, kaada nauhana valkuaiset sekaan ja lopuksi kerma myös nauhana. Kun massa näyttää hyvältä, peitä astia kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään. Mitä pidempään massa saa olla kylmässä, sen helpompi on muotoilla quenellit.
Kun sapuskoimisen hetki lähestyy, tee liemi kana- tai kalafondista ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Liemi saa mielellään olla sen verran maukasta ja suolaista, että se antaa kalalle vielä lisää makua.
Kun liemi kiehuu, muotoile kylmään veteen kastetuilla lusikoilla quenellit ja kypsennä liemessä. Valuta ja pidä lämpimänä, kunnes kastike on valmis, jonka jälkeen voit upottaa ne kastikkeeseen.
Hollandaise:
6 keltuaista
300 g voita
salottisipulia
4 rkl valkoviinietikkaa
valkopippuria
1 rkl vettä
Lisää säästettyihin neljään keltuaisiin pari lisää. Kiehauta kattilassa etikka, sipuli, pippuri ja vesi, kunnes pieni tilkka on jäljellä. Yhdistä keitos ja keltuaiset teräskulhoon ja aseta se vesihauteeseen Vispaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi Kun keltuaisvaahto on kypsää, ota kulho pois vesihauteesta, jatka vatkaamista ja kaada sulatettu voi ohuena nauhana sekaan ja - Voilá - kastike on valmis. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
Parsakaaliriisi:
6 dl jasminriisiä
2 parsakaalinuppua
Huuhdo riisi, kuten aikanaan olen ohjeistanut. Lisää 1 1/2 kertainen määrä riisin tilavuudesta vettä, eli tässä tapauksessa 9 dl. Kiehauta noin minuutti ja laske sen jälkeen lämpö minimiin. Pidä 12 minuuttia. Lisää parsakaalit, peitä kannella, laske lämpö nollaan ja anna hautua vielä 12 minuuttia.
lauantai 19. maaliskuuta 2016
Kananpoikaa rapealla ohrapedillä á la Pekka Terävä, oma sovellus
Inspiroiduin uusimman viinilehden sivun 15 ruokaohjeesta aivan hurjasti. Siinä Pekka Terävä ohjeistaa rapsakan ohrapedin päälle kasattua broilerannosta. Pitihän sitä heti lähteä kokeilemaan, mutta vaihdoin juurisellerin palsternakkaan (oliskos ollut itse ohjeessa jo virhe) ja jätin vesikrassin pois. Tässä siis oma versioni ohjeesta, jonka alkuperäisversion siis löytää mainitusta lehdestä. Alkuperäinen ohje on neljälle. Ainoastaan ohran määrä on tässä pidetty ennallaan, sillä arvelin sillä olevan kysyntää... Aloita ohran keitosta, sitten broiskut ja sen jälkeen muut.
Kaikki tarveaineet käyvät ilmi alla:
Proteiini
3 kpl Jyväbroilerin nahallisia rintafileitä siipiluun kera
suolaa
pippuria
voita
Kuivaa fileet paperilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa ensin nahkapuolelta ja sitten toiselta puuolelta. Jälkikypsytä uunissa 150 asteessa noin 30 min.
Rapea ohralisäke
2 dl luomuohrahelmiä
vettä
suolaa
Huuhtele ohra kylmässä vedessä kuten riisi ja keitä runsaassa, miedosti suolatussa vedessä noin 45 min. Jäähdytä kylmällä vedellä nopeasti, valuta siivilässä ja levitä leivinpaperille kuivahtamaan. Paista oikealla hetkellä pannulla runsaassa öljy-voi-seoksessa rapeaksi.Voi olla hyvä idea käyttää paperin kautta liian öljyn poistamiseksi.
Herkkusienet
3 isoa tuoretta herkkusientä
oliiviöljyä
suolaa
Siivuta sienet ohuiksi. Paista pannulla ja mausta suolalla.
Palsternakkalastut
Viipaloi kuorittu palsternakka ohuiksi kolikoiksi juustohöylällä tai mandoliinilla. Paista voissa rapeiksi ja mausta suolalla.
Kun ohra ja broileri ovat valmiit. Kokoa annokset lautasille. Tee peti rapeasta ohrasta ja nosta sille broiskut. Ripottele päälle sieni- ja palsternakkalastut ja koristele vaikka kuivatulla salvialla, kuten itse tein. Ihan omasta ryytimaasta kuivatettua.
Alkuperäinen ohje oli Viinimaa.fi:n mainoksesta, jossa mainostettiin valkoviiniä. Meillä mentiin taaskin punaviinin kera.
Valmistaessa opittua: Mandoliinilla siivuttaessa syntyy sienistä paljon silppua. Haihduta niistä vesi pois kattilassa ja tee vielä pieni, mukava soosi, hyödyntäen myös broiskuista pannulle valunut lihasneste. Mahdollisesti vähän kermaa sekaan ja annokseen mukaan. Homma sen kuin pranee.
Tunnisteet:
Broilerruoat,
Palsternakka,
Tuoreet sienet
sunnuntai 13. maaliskuuta 2016
Olutpaisti
700 g pihvikarjan kulmapaistia
300 g tuoreita keittojuureksia
3 suurta tuoretta herkkusientä
2 keltasipulia
5 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
7 maustepippuria
1 rkl häränfondia
oliiviöljyä
voita
suolaa ja pippuria myllystä
ranskalaista rakuunaa (kuivattuna)
rosmariinia (kuivattuna)
1/2 litraa Prykmestarin Schwartz-olutta (Uudenkaupungin Vakkasuomen Panimon tuote)
(Yrtit ovat oman yrttitarhan satoa, enkä tiedä edes saako kaupasta ranskalaista rakuunaa, mutta hyvää se on)
Kuutioi liha ja sekoita kuutiot oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa kulhossa. Laita huilaamaan.
Kuutioi juurekset ja sipulit. Murskaa valkosipulin kynnet ja lohko herkkikset.
Ota kunnon valurautapata ja kippaa siihen kunnon kokkare voita. Kun voi on saanut kauniin värin ja sen kuohunta on hiljennyt, ruskista lihakuutiot parissa - kolmessa erässä täydellä lämmöllä ja lisää sen jälkeen kuutioimasi juurekset, sipulit ja valkosipuli sekä lohkoiksi paloitellut sienet. Sekoittele hetki.
Lisää sekaan laakerinlehdet ja maustepippurit sekä loraus fondia. Sekoita taasen ja lisää lopuksi pullollinen olutta. Anna kiehahtaa ja laita uunin alimmalle tasolle vähintään kahdeksi tunniksi 150 asteeseen hautumaan. Jos nestettä haihtuu liikaa, lisää olutta.
Kun homma alkaa olla puikoissa, lisää sekaan kuohukermaa ja loraus soijaa. Anna hautua hetki. Suurusta lopuksi kerman ja Majzenan seoksella ja kauho lautaselle.
Tarjoile pottumuusin ja mieleistesi lisukkeiden kera.
Tunnisteet:
Kotiruoka,
Naudanliha,
Pataruoat,
Punainen liha
sunnuntai 6. maaliskuuta 2016
Pariloitu tartarpihvi, bearnaisekastike
On mukava lisä saada tartarpihviin vähän parilan makua. Tähän annokseen liittyy omalta kohdaltani nostalgiaa 80-luvulta, jolloin olin Tukholmassa töissä ja tämä kuului lähes joka perjantain lähikuppilan vakiolounaisiin. Edellinen versio löytyy blogistani vuodelta 2014, mutta se oli hieman erilainen, mutta tämä löpinä saman kaltaista.
Tartarpihvin liepeillä on monta koulukuntaa. Toisille vain pelkkä raaka liha pitää olla pihvissä ja kaikki muut erikseen. Itse tykkään kovasti siitäkin. Toinen ääripää sekoittaa lihaan sipulin, kapriksen (tai suolakurkun) ja jopa punajuuren ja jättää ainoastaan raán keltuaisen erilleen. Joissain keittokirjoistaan Antti Vahtera ja Visa Nurmi julkaisivat muistaakseni kolme erilaista versiota.
Teen taas tässäkin tapauksessa jotain siltä väliltä ja lite till. Jauhan lihan kertaalleen lihamyllyllä suolakurkun ja sipulin kanssa ja keltuaisen säästän bearnaisekastikkeeseen. Alusta asti tehdyt ranskalaiset olisivat paras kumppani, mutta taidan tyytyä pakkasesta löytyviin. Tässä tapauksessa jopa perunapalloihin, koska niitäkin näyttää sieltä löytyvän. Kaprista en nyt käytä lainkaan, vaan liotan tykötarpeeksi itse poimittuja suolasieniä!
Tarveaineet pihveihin:
350 g naudan ulkofilettä, kohtuudella putsattuna
1,5 iso suolakurkku (tällä kertaa Felix)
1 iso keltasipuli
suolaa ja pippuria
loraus oliiviöljyä
Bearnaise:
4 keltuaista (säästä valkuaiset ja tee vaikka marenkia!)
130 g sulatettua voita (ei oikeasti tarvitse olla enempää!)
rakuunaa (itsellä sattui olemaan kotipuutarhan kuivattua vielä jäljellä)
pieni salottisipuli/keltasipuli
3 rkl = isompi loraus valkoviinietikkaa
rouhittua valkopippuria
loraus = 1 rlk vettä
200 g suolasieniä (rouskuja), liotettuna ja hienonnettuna, jos on ja jos tykkäät.
Säilöttyjä punajuuria, jos on ja jos tykkäät.
Ranskanperunoita tai palloja (-kuorukoita) tai vaihtoehtoisesti skoonenperunoita, hasselbackaa tai vaikka muusia. Ei ole oikeaa tai väärää. Tee valintasi ja ajoita niiden valmistus muun tekemisen mukaisesti. Jos päätät syödä pihvin ihan raakana, niin sitten ei ole syönti muusta kuin kastikkeesta ja perunoista kiinni. Muista että tämä kastike on vaikea lämmittää uudelleen ja pitäisi syödä heti!
Ota sienet likoamaan runsaaseen, kylmään veteen. Puristele välillä suolat pois ja vaihda vettä ahkerasti. Muista maistaa, että saat mieleisesi suolatason. Silppua sienet ja laita pieneen kulhoon.
Putsaa lehmän liha ja kuutioi se. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Halkaise suolakurkut pituussunnassa ja valuta.
Jauha pihvin ainekset lihamyllyssä ja kokoa pihveiksi. Laita odottamaan. Päätä koska syödään! Laita sen mukaan asiat tapahtumaan.
Kastike:
Sulata voi ja laita sivuun. Erottele keltuaiset valkuaisista. Silppua sipuli pieneksi ja laita kattilaan viinietikan valkopippurin ja vesitilkan kanssa hautumaan, kunnes noin kolmannes on jäljellä. Haaudekattila on paras, vesihaudekin on hyvä, mutta kokenut keittäjä selviää kyllä ihan peruskattilallakin. Lisää keltuaiset ja kypsennä niitä koko ajan sekoittaen, kunnes ne alkavat olla kauniin kiinteää vaahtoa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää voisula koko ajan sekoittaen, kunnes sinulla on kaunis ja kiinteähkö kastike. Mausta rakuunalla ja tarkista suola. Laita sivuun ja pidä lämpimänä.
Samalla on tietysti jo parilapannulla kiepsautettu pihvit nopeasti molemmin puolin, perunat valmiit, eikä muuta kuin annosta kasaamaan. Sitten vain hyvän punaviini kera ääntä kohti! Tänään tällaista:
Tunnisteet:
Kotiruoka,
Naudanliha,
Pihvit,
Punainen liha
perjantai 4. maaliskuuta 2016
Savulohimousse ruissipsillä
Tässä yksinkertainen herkku vaikkapa kuohuvan kera tarjottavaksi alkupalaksi. Sopii toki isommallekin porukalle ja juhlallisiin tilaisuuksiin.
100 g kunnon ruodotonta lämminsavulohta
50 g creme fraichea
loraus sitruunaa
pieni nippu ruohosipulia
suolaa ja pippuria myllystä
Linkosuon ruissipsejä (ostettu omalla rahalla kaupasta)
Lataa kaikki täytteen ainekset blenderiin ja sekoita. Tarkista maku. Lusikoi ruissipseille ja ripottele päälle ruohosipulia tai tilliä. Nauti!
lauantai 20. helmikuuta 2016
Falafelit uunissa, rusinainen couscous ja jogurttikastike
Nyt pukkaa taas kasvisruokaviikonloppua ja tällä kertaa hieman välimerellisissä tunnelmissa. Hieman kevyempi versio perinteisestä, koska kypsennys tapahtuu uunissa eikä uppopaistolla, kuten alunperin.
Falafelit:
2 tetraa á 290 g kikherneitä
1 sipuli silputtuna ja oliiviöljyssä freesattuna (ettei mene mixerissä kitkeräksi)
1 ruukku tuoretta persiljaa
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tahinia
1 -2 tl juustokuminaa
1/2 tl garam masalaa
1/2 tl cayennepippuria
mustapippuria
1/2 limen mehu
noin 1/2 tl hienoa merisuolaa
1 kananmuna
oliiviöljyä
seesaminsiemeniä
Jogurttikastike:
2 dl turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria myllystä
ripaus sokeria
loraus limen mehua
(kevyesti silputtua korianteria, jos haluat)
Couscous:
Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan.
Sekoita irtonaiseksi ja kippaa sekaan noin 1/2 - 1 dl rusinoita ja anna hautua hetki
Hoitele falafeltaikina blenderissä tasaiseksi. Persiljanipun ansiosta saat massalle kaunin vihreän värin. Melkein tekis mieli paistaa seuraavan kerran ihan pannulla, jotta sais hyvän paistopinnan ja sen myötä enemmän makua. Oli kyllä pirun hyvää näinkin. Nippu korianteria voisi tehdä gutaa vielä persvillan lisäksi massan seassa.
Kypsennä falafelit öliiviöljyllä voidellulla leivinpaperilla uunipellillä noin 175 asteessa 10-15 minuuttia. Värin perusteella kannattaa arvioida kypsyys.
Tarjoile sopivina annoksina ja nauti! Hyvä punaviini on kelpo kumppani taas tässäkin.
keskiviikko 10. helmikuuta 2016
Riisikakkuvälipala: Paistettu kananmuna ja pekonia, koristeena villisuolaheinää
Kypsennä pekoni uunissa. Jos
haluat sitä ihan tasaisen, tee se kahden leivinpaperin ja uunipellin välissä.
175 astetta ja 15-20 minuuttia riittää. Anna jäähtyä hetki. Paista kananmuna
rengasmuotin avulla tavallisella paistinpannulla tai ohukaispannussa hitaasti
niin, että keltuainen jää ehjäksi ja puoliraáksi “sunny side up”. Asettele
riisikakulle ensin pekoni ja päälle paistettu muna. Pari kieppiä merisuolaa
myllystä päälle ja koristelu villisuolaheinällä.
Riisikakku, voissa tiristetyt suppilovahverot ja sipulia.
Tähän voi käyttää ihan mitä
sieniä tahansa, mitä sattuu löytymään. Itseltäni löytyi nyt kuivattuja
suppilovahveroita. Liota kuivatut suppilot tai muut kuivatut sienet tai käytä
pakastesieniä. Silppua puoli pientä sipulia ja tiristä oliiviöljyssä. Kasaa
riisikakulle ja kiepauta suolaa ja pippuria myllystä päälle. Koristeeksi vaikka
villisuolaheinää.
Riisikakku ja Guacamole
Tästä riittää sitten isollekin
porukalle, koska guacamolea on varsin runsaasti.
Guacamole:
3 kypsää avocadoa
2 limen mehut
5-6 kypsää kirsikkatomaattia
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuna
1 nippu korianteria
1 pieni keltainen sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
Silppua sipuli, tomaatit, korianteri ja chili. Kippaa sekaan oliiviöljy ja limen mehu. Puolita avocadot ja poista siemenet. Raavi sisus avocadoista rikki haarukalla ja lusikoi lopulta kaikki sisukset kulhoon. Jos avocadot olivat riittävän kypsiä, ei tarvita kuin lievää liikutusta, niin kaikki on ihanasti sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja laita kelmun alle jääkaappiin tasaantumaan, jos maltat. Chilin määrää voit säädellä makusi mukaan. Tällä ohjeella eivät vielä lieskat lennä suusta. Tosin chilien vahvuus voi vaihdella todella paljon. Voit laittaa päälle toisen riisikakun ja saat näin herkullisen riisikakkuhampparin.
2 limen mehut
5-6 kypsää kirsikkatomaattia
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuna
1 nippu korianteria
1 pieni keltainen sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
Silppua sipuli, tomaatit, korianteri ja chili. Kippaa sekaan oliiviöljy ja limen mehu. Puolita avocadot ja poista siemenet. Raavi sisus avocadoista rikki haarukalla ja lusikoi lopulta kaikki sisukset kulhoon. Jos avocadot olivat riittävän kypsiä, ei tarvita kuin lievää liikutusta, niin kaikki on ihanasti sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja laita kelmun alle jääkaappiin tasaantumaan, jos maltat. Chilin määrää voit säädellä makusi mukaan. Tällä ohjeella eivät vielä lieskat lennä suusta. Tosin chilien vahvuus voi vaihdella todella paljon. Voit laittaa päälle toisen riisikakun ja saat näin herkullisen riisikakkuhampparin.
Lusikoi
riisikakuille ja nauti!
Riisikakku, tapenade, oliiviöljyä ja korianteria
Osta isoja kivellisiä vihreitä
oliiveja. Poista kivet ja aja oliivit karkeaksi rouheeksi mikserissä, loraus
oliiviöljyä mukana. Lusikoi riisikakuille, kiepautus pippuria päälle ja oksa
korianteria tykö. Nauti.
Riisikakku Caprese, eli tomaatti & mozzarella & basilika
Kirsikkatomaatteja siivutettuna,
mozzarellapalloja siivutettuna ja tuoretta basilikaa. Niin monelle kuin haluat.
Siivuta tomaatit ja juustopallot. Valuta hetki.
Kasaa vuorotellen tomaatti- ma
mozzarellasiivut riisikakulle, suolaa ja pippuria myllystä ja koristelu
basilikalla. Nauti!
Riisikakku, silakkachevice, korianteri ja lime
Tämä ohje on
kahdelle riisikakulle!
6 silakkafilettä, punaista ja
keltaista tuoretta chiliä, 1 limen mehu ja pieni nippu korianteria, suolaa ja
pippuria myllystä.
Ota silakkafileistä nahattomat
fileet ja silppua kala pieniksi kuutioiksi. Suolaa reilusti ja pippuroi, lisää
yhden limen mehu ja silputtua chiliä makusi mukaan sekä silputtu korianteri.
Laita mautumaan jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.
Kun kala on kypsynyt, valuta se
huolellisesi siivilässä, ettei se kostuta riisikakkua liikaa. Lusikoi chevice
riisikakuille, viimeistele vielä chilirenkailla ja nauti!
Riisikakku, kampasimpukkaa ja lime-valkosipulimajoneesia
Tämäkin ohje on kahdelle riisikakulle
2 keskikokoista kampasimpukkaa, ½
dl majoneesia, 1 valkosipulinkynsi, 1 tl limen mehua, suolaa ja pipppuria,
voita
Sekoita majoneesiin
valkosipulinkynsi ja limen mehu, suolaa ja pipuroi. Laita jääkaappiin
odottamaan.
Sulata kampasimpukat ja kuivaa ne
hyvin. Suolaa ja pippuroi. Paista pannulla voissa kovalla lämmöllä molemmin
puolin mediumiksi , ettei simpukka mene kumimaiseksi. Anna jäähtyä hetki,
siivuta sitten kolmeen osaan.
Levitä raita majoneesia
riisikakulle ja asettele kampasimpukan siivut kauniisti päälle. Vielä pieni
puristus limen mehua päälle ja ripaus suolaa ja pippuria ja koristeeksi vaikka
korianteria ja nauttiman!
Riisikakku, jättikatkaravun pyrstö ja chilimajoneesi
Tee majo sekoittamalla siihen
chilijauhetta ja paprika. Sulata jättikatkan pyrstöt. Kuori ne, mutta jätä
kuorta pieni osa pyrstöön. Halkaise pyrstöt poikittain niin, että jäävät
kuoriosastaan kiinni, poista suoli, levitä puolikkaat “viuhkamaisesti” erilleen,
suolaa ja pippuroi ja paista voissa kevyesti. Levitä majo riisikakulle ja
asettele katkanpyrstö kauniisti , koristele ja nauti.
Riisikakku ja lohisashimi
2 paksuhkoa viipaletta tuoretta lohta per riisikakku. Loraus
soijaa ja hieman wasabitahnaa.Dippaa lohenpalat molemmin puolin
soijaan, valuta ja laita kaksi palaa kakulle. Tipauta nokare wasabia kummankin
palan päälle ja nauti heti.
Riisikakku, banaania ja vaahterasiirappia
Suolaisen ja makean yhdistelmä
sai minut valitsemaan tämän riisikakkutyypin. Tämän nopeampaa ja helpompaa
välipalaa ei enää ole.
Siivuta banaani ja asettele
siivut riisikakulle. Purista päälle muutama tippa limeä tai sitruunaa ja
viimeistele vaahterasiirapilla. Nauti heti!
Jos olet vielä makeamman perään,
voit voidella riisikakun ensin vaikka Nutellalla tai maapähkinävoilla ja topata
muuten samalla tavalla. Sikamagee…
sunnuntai 7. helmikuuta 2016
Moussaka, reilusti lihaisampi ja ehkä hieman autenttisempi
Olen kovasti tykästynyt munakoisoon ja sen monikäyttöisyyteen ruoanlaitossa. Tällä kertaa tuli tehtyä vähän lihaisampi versio, kun sattui käsiin sopivan paljon jauhelihaa. Alla ohje taas vähän "korvakuulolla kätilöksi"-periaatteella.
2 munakoisoa
5 jauhoista perunaa (Rosamunda tms)
Lihakastike:
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
800 g jauhelihaa
500 g tomaattimurskaa
2 dl punaviiniä
kuivattuja yrttejä (timjamia, meiramia, salviaa ja rakuunaa)
suolaa ja pippuria
2 tl cayennepippuria
muskottia
ripaus sokeria
oliiviöljyä
2 rkl vasikanfondia
Valkokastike:
50 g voita
5 rkl vehnäjauhoa
4,5 dl maitoa
3 munaa
suolaa, mustapippuria myllystä ja muskottia
Mozzarellaraastetta
Aloita valmistelemalla lihakastike, koska se saa mielellään kiehua miedolla lämmöllä useampia tunteja. Kuutioi sipuli ja hakkaa valkosipulit. Freesaa kaikki kuumassaöljyssä hetken ja lisää lihat, sekoita ja anna lihan ruskistua. Lisää fondi, punaviini ja tomaattimurska. Sekaan yrtit ja muut mausteet ja mietoa lämpöä ihan vaikka 5 tuntia. Lisää ripaus sokeria taittamaan hapot ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.
Kun kastike on muutaman tunnin hautunut, aloita kasvisten käsittely itkettämällä munakoisot. Pese ne, poista kanta ja kärki ja siivuta paksuiksi kiekoiksi ja levitä leivinpaperille. Myllystä suolaa päälle ja anna suolan vetää siivuista nesteet pois. Välimerellisen ohjeen mukaan jokainen kiekko pitäisi paistaa runsaassa oliiviöljyssä, mutta itse en pidä tätä välttämättömänä. Monet sanovat lisäksi, että pieniä munakoisoja ei tarvitse itkettää, mutta teen sen aina varmuuden vuoksi, sillä se poistaa mahdollisen kitkeryyden. Paina käsipaperilla tai pyyhkeellä lopuksi nesteet kiekoista pois. Kuori sillä aikaa perunat ja siivuta ne ja laita odottamaan.
Tee valkokastike voista, jauhoista ja maidosta. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sekaan kananmunat. Sekoita hyvin.
Lado kerroksittain munakoisot, päälle lihakastiketta, kerros perunoita ja taas lihakastiketta, kerros munakoisoja ja lopuksi päälle valkokastike ja vielä sen päälle juustoraaste. Paista uunissa noin tunti 175 asteessa ja anna vetäytyä vielä toinen tunti. Nauti hyvän salaatin ja punaviinin kera!
Tunnisteet:
Munakoiso,
Naudanliha,
Punainen liha,
Uuniruoka
keskiviikko 3. helmikuuta 2016
Makaronilaatikko uunipellillä - tuunattuna chilillä, valkosipulilla ja ketsupilla
Jo uudeksi avokadopastaksi ristitty resepti on kerännyt runsaasti tykkäyksiä kaikilla somekanavilla.
Itsellä olisi ohje vähän tuunatummasta versiosta, josta ei puutu enää oikeastaan mitään. Ketsuppikin on jo valmiina. Jokainen maustaa tietysti oman mieltymyksensä mukaan, mutta tässä perheemme perinteinen kaikilla mausteilla. Vain hieman ohuempana kuin ennen.
Tällaisella viritelmällä mennään:
4-500g jauhelihaa
400 g sarvimakaronia
2 dl ketsuppia (noin, en koskaan mittaa)
2 kanamunaa
3 dl maitoa
1 rkl chilijauhetta (tai enemmän)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
mozzarellajuustoraastetta runsaasti
Paista jauheliha ja sipulit, suolaa, pippuroi ja lisää chili.
Keitä makaroni pakkauksen ohjeiden mukaan, valuta, lorauta keittokattilan pohjalle oliiviöljyä ja palauta makaronit kattilaan. Pari kiepsautusta, niin sinulla on irtonainen, kypsä makaroni odottamassa seuraavia toimenpiteitä.
Sekoita munamaito. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita ketsuppi jäähtyneisiin makaroneihin, samoin munamaito ja sekoita hyvin.
Ota se syvempi uunipelti ja laita sille leivinpaperi. Kippaa jauhelihasekoitus alimmaksi. Päälle makaronisekoitus ja pientä tasoitusta. Lopuksi runsaasti juustoraastetta päälle. Tässä omani odottaa lämpöön pääsyä vielä.
Jos et halua käyttää leivinpaperia, voit luonnollisestikin voidella uunipellin ja käyttää pelkästään sitä. Saat myös vielä rapeamman pohjan!
Sen jälkeen vahditaan pinnan ruskistumista kauniin väriseksi. Uunista ja uunipellin sijainnista riippuen se voi kestää 30 - 45 min. Tässäkin kukin on oman mielihalunsa vietävissä. Yksi tykkää tummasta paistopinnasta, toiselle se on jo palanutta.
Hetken jäähdytyksen jälkeen loota on leikattavissa vaikka pizzaleikkurilla. Ei kun ääntä kohti ja kapeisiin kasvoihin.
Tällaisella viritelmällä mennään:
4-500g jauhelihaa
400 g sarvimakaronia
2 dl ketsuppia (noin, en koskaan mittaa)
2 kanamunaa
3 dl maitoa
1 rkl chilijauhetta (tai enemmän)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
mozzarellajuustoraastetta runsaasti
Paista jauheliha ja sipulit, suolaa, pippuroi ja lisää chili.
Keitä makaroni pakkauksen ohjeiden mukaan, valuta, lorauta keittokattilan pohjalle oliiviöljyä ja palauta makaronit kattilaan. Pari kiepsautusta, niin sinulla on irtonainen, kypsä makaroni odottamassa seuraavia toimenpiteitä.
Sekoita munamaito. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita ketsuppi jäähtyneisiin makaroneihin, samoin munamaito ja sekoita hyvin.
Ota se syvempi uunipelti ja laita sille leivinpaperi. Kippaa jauhelihasekoitus alimmaksi. Päälle makaronisekoitus ja pientä tasoitusta. Lopuksi runsaasti juustoraastetta päälle. Tässä omani odottaa lämpöön pääsyä vielä.
Jos et halua käyttää leivinpaperia, voit luonnollisestikin voidella uunipellin ja käyttää pelkästään sitä. Saat myös vielä rapeamman pohjan!
Sen jälkeen vahditaan pinnan ruskistumista kauniin väriseksi. Uunista ja uunipellin sijainnista riippuen se voi kestää 30 - 45 min. Tässäkin kukin on oman mielihalunsa vietävissä. Yksi tykkää tummasta paistopinnasta, toiselle se on jo palanutta.
Hetken jäähdytyksen jälkeen loota on leikattavissa vaikka pizzaleikkurilla. Ei kun ääntä kohti ja kapeisiin kasvoihin.
Tunnisteet:
Kotiruoka,
Naudanliha,
Pasta,
Punainen liha,
Uuniruoka
sunnuntai 24. tammikuuta 2016
Broilerinmaksaterriini
Tämä resepti on synteesi googlatuista ohjeista. Olen kertaalleen epäonnistunut aivan täysin ja tämä on nyt toisen yrityksen lopputulos.
1 rasia = 300 g broilerinmaksaa
250 g voita
2 banaanisalottisipulia
ripaus tuoretta persiljaa
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
0,5 dl punaviiniä
1 dl portviiniä
0,5 dl konjakkia
suolaa ja pippuria myllystä
(1 rkl kuivattuja viherpippureita, jos haluat)
Huuhtele, putsaa ja kuivaa maksat
Hauduta hienonnettu salottisipuli alkoholien ja mausteiden kanssa niin, että kaikki neste on haihtunut ja jäljellä on vain maukas sipulisilppu. Poista laakerinlehti.
Sulata voi kattilassa ja anna levätä ja jäähtyä hieman.
Ota blenderi ja laita pohjalle maksat, sipulisilppu ja laita mylly pyörimään. Kaada lopuksi voisula nauhana sekaan, myllyn vielä pyöriessä. Alkaa olla aika tasainen ja hieno massa!
Kaada sopivan kokoiseen, kelmulla vuorattuun vuokaan koko komeus ja kypsennä vesihauteessa uunissa vajaa tunti (45-50 minuuttia, jos saat säädettyä uunin noin 70 asteeseen). Normaalisti uunien tehot vaihtelevat niin valtavasti, että esimerkiksi 35 min 100 asteessa voi riittää. Tässä on pakko mennä vähän korvakuulolla ja käsikopelolla. Sama koskee suolan määrää. Joissakin ohjeissa neuvotaan käyttämään suolatonta voita ja maustamaan sitten suolalla.
Itse en ainakaan suostu tuota massa raakana suuhuni laittamaan, joten luotan normaalisuolaiseen voihin ja kiepautan myllystä pari kieppiä varmuuden vuoksi. Jos käytät viherpippureita, voinet jättää mustapippurin aika pienelle senkin.
Jäähdytä kunnolla (vaikka yön yli) jääkaapissa ja leikkaa tarjolle lämpimällä, terävällä veitsellä.
Nyt, kun vuorokausi on kulunut, niin oppina sanoisin, että suolaa saisi olla hieman enemmän. Broilerinmaksassa on kuitenkin niin vähän rasvaa, jonka vuoksi lopputuote jää melko pehmeäksi. Rasvaisempi maksa tai enemmän voita siis! Maku sinänsä on hienostunut ja mieto. Maustus toimii ja komppaa maksan makua hienosti. Maalaisterriinin ystävänä jäin kaipaamaan karkeampaa rakennetta.
Kannattaa siis ehkä kuitenkin seuraavaksi kokeilla karkeampaa terriiniä naudan maksasta (miksei broileriakin mukana).
Lopuksi vielä kuva itse kakusta, joka otti vuoasta sekä pohjan salmiakkiruutukuvion että vielä myös valmistajan logon!
lauantai 23. tammikuuta 2016
Juustotäytteiset nautarullaadit, "häränpyyt"
Tulin "vahingossa" ostaneeksi nuijimattomia naudan lehtipihvejä yhden 6 kappaleen pakkauksen (320g) ja jotain oli niistäkin keksittävä. Tässä yksi variantti laittaa ne rulliksi ja mustaleimaista Koskenlaskijaa sisään.
Tarveaineet 2-3 hengelle
Yllämainittu määrä naudan ohueksi leikattua sisäpaistia tms kohtuumureaa lihasta, josta saa kevyellä haudutuksella miellyttävästi purtavaa käärylettä.
6 kpl neliskanttisiksi "palkeiksi" leikattua Koskenlaskijaa
1 tlk kuohukermaa
suolaa ja pippuria myllystä
Nuiji tarvittaessa lihat käärittävään muotoon kämmenselällä, vaikka tuorekelmujen välissä. Käytä tarvittaessa lihanuijaa
Leikkaa Koskenlaskijasta sopivan mittaiset pötkylät.
Suolaa ja pippuroi lihat ensin molemmin puolin, levitä laudalle ja aseta juustopalkki lihasiivun toiseen päähän ja kääri rullalle. Kiinnitä rulla cocktailtikulla. Paista voissa kauniin ruskeiksi ja hauduta kerman kera. Lisää tarvittaessa vaikka vettä tai lihalientä. Tarkista maku ja korjaa mahdolliset puutteet.
Tajoile haluamasi lisäkkeen kera. Tässä viimeisimmän munakoisolisäkkeen kera:
Soseutettu kukkakaalikeitto
Tähän olen saanut inspiraation monestakin lähteestä. Esimerkiksi Nieminen-Sukula-kirjasta Vege! sekä ihan itse kyhätystä paahdetusta valkosipulikeitosta. Fuusiota tai synteesiä siis, mutta oma sovellus.
1 sipuli (kelta- tai banaanisalottisipuli) kuutioituna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
loraus oliiviöljyä
1 hapahko, vihreä omena
1 kukkakaali
1-2 tl curryjauhetta
0,5 - 0,6 dl kasvislientä tai kananlientä
2 dl kermaa tai kookosmaitoa
suolaa ja pippuria myllystä
ruisleipäkrutonkeja
Jos hauat keitolle vielä itämaisemman leiman, voit lisätä mausteisiin vielä Garam masalan, jeeran ja korianterin. Makuasia. Myös chili tai cayennepippuri käyvät hyvin, jos olet tulisen ystävä tai jos talvinen pakkaspäivä yksinkertaisesti sitä vaatii.
Kuori ja kuutioi omppu, pilko kukkakaali. Freesaa kaikki kasvikset ja mausteet öljyssä. Lisää liemi ja kerma ja hauduta vielä hetki. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella, tarkista maku ja tarjoile ruiskrutonkien kera.
Omenasta ruoka saa lähinnä happoa ja hieman rakennetta. Hapon voi lisätä muutenkin esimerkiksi vaikka valkoviinin muodossa tai sitruunaa lisäämällä. Rakennetta puolestaan saa lisäämällä kasvisten määrää tai suurustamalla.
Tunnisteet:
Alkuruoka,
Kasvisruoka,
Keitot,
Kukkakaali
Munakoisopata, kikherneitä, curryä ja rusinoita
Tämä resepti on varastettu suoraan yhdeltä Ruotsin kuumimmista kokkitähdistä, Tommy Myllymäeltä. Hän voitti EM-tittelin vuoden 2014 Bocuse dÓr-kisassa ja samassa kisassa MM-hopeaa vuonna 2011. Ohje on hänen kirjastaan "Myllymäki, grönsaker, tillbehör och garnityr"vapaasti suomennettu ja resepti testattu ja hyvksi havaittu. Muutamilla omilla kommenteilla kuitenkin höystetty. Ja kuvakin oman kokkauksen lopputulos.
4 annosta
1 munakoiso
1 sipuli, kuutioitu
2 valkosipulinkynttä, murskattu tai siivutettu
1 punainen chili (maun mukaan)
2 tl curryjauhetta
2 dl oliiviöljyä
2 dl = 1 purkki kikherneitä valutettuna ja huuhdeltuna
1 dl rusinoita
1 1/2 dl kasvislientä (joko itse tehtyä tai fondista laimennettua)
2 dl kermaa
2 tl hunajaa
1 nippu korianteria
suolaa
Näin se menee:
Nyt ei itktetä mitään eikä ketään vaan kuutioidaan pesty munakoiso noin 1,5 cm:n kuutioiksi. Se paistetaan runsaassa oliiviöljyssä yhdessä sipulin, valkosipulin, chilin ja curryna kanssa keskilämmöllä noin 3 minuuttia. Kippaa sekaan kikherneet, rusinat, kasvisliemi ja kerma ja anna kiehua taaskin keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta hunajalla ja suolalla. Koristele korianterilla ja tarjoile.
Tämä herkku menee ihan sellaisenaan tai myös keitetyn riisin kaverina, ilman sen kummempia kommervenkkejä. Itse olen kokeillut sitä kerran itse tehtyjen punajuuripihvien kanssa ja viimeksi vahvalla Koskenlaskijalla täytettyjen naudanlihakääryleiden kaverina. Aina toimii!
perjantai 15. tammikuuta 2016
Bouillabaisse - ranskalainen kalakeitto ja rouille
Alkoi tällaista tehdä mieli flunssaisen päivän jälkeisen illan lämmikkeeksi. Melkoisen googlaamisen jälkeen totesin, että ohjeita on niin paljon, että teen ihan oman versioni taas tästäkin. Yhteenkään reseptiin ei ollut kaikkia aineksia kotona. Ruoan alkuperähän on tunnetusti välimeren puoleiselta rannikolta ja on alkujaan ollut kalastajien "jämäsoppa". Pikkukalat ja äyriäiset, jotka eivät olleet menneet kaupaksi, laitettiin oman perheen pataan. Sittemmin siitä on tullut oikeinkin salonkikelpoinen herkku ja varmasti jokaisella keittäjällä on siihen oma salainen reseptinsä. Minulla ei ole vielä, mutta nyt tulee. Aivan valtavassa roolissa pidän tykötarvetta, rouillea, jonka mausteisuus tuo soppaan sen kuuluisan viimeisen silauksen. Siihenkin löytyy varmaan miljoona ohjetta. Ranskastakin ainakin Marseillen ja Nizzan tyylit erikseen.
Tänään käytössä keittoon:
Pari itse kalastettua pientä ahvenfilettä
200g kirjolohta
500 g esikeitettyjä simpukoita liemineen pakkasesta
4 suurta jättikatkan pyrstöä
4 isoa kampasimpukkaa, molemmat pakkasesta nämäkin
1 porkkana
1 fenkoli
2 dl kuohukermaa
3 perunaa
4 laakerinlehteä
loraus kanafondia
ripaus sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
5 dl kuivaa valkoviiniä
pieni nippu silputtua tuoretta tilliä
suolaa ja pippuria
loraus oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 chilipalkoa paloiteltuna
Aloita tekemällä rouille ja laita se jääkaappiin.
Aloita keiton teko lorauttamalla oliiviöljyt kattilaan ja silputtu sipuli ja valkosipuli perään. Freesaa hetki. Lisää lohkottu fenkoli, laakerinlehdet ja pippurit. Lisää tomaattipyree ja sekoita, lisää puolet valkoviinistä. Anna taas kiehua hetki. Lisää porkkana ja perunat kauniina paloina ja loppu valkoviini. Keitä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää kalat: ensin lohi, sitten ahven, sen jälkeen kypsät simpukat ja lopuksi kampasimpukat.
Itse päätin tällä kertaa paistaa kampasimpukat erikseen, etteivät ne mene kumimaisiksi ja lisäksi niistä saa annokseen kauniin koristeen.
Rouille:
Pätkä patonkia kuutioituna
3 valkosipulinkynttä
2 tl cayennepippuria
ripaus suolaa myllystä
2 munankeltuaista
reilu dl oliiviöljyä
Kippaa kuutioitu patonki blenderiin
päälle murskatut valkosipulinkynnet
sekaan cayenne ja suola
Päälle vielä 2 munankeltuaista ja mylly käyntiin. Anna pyöriä sen verran, että syntyy jonkinlainen tahna. Kaada koneen pyöriessä sekaan oliiviöljy ohuena nauhana ja voilá. Siinä se on. Tämä on nyt jotain Marseillen ja Nizzan välimaastosta, mutta törkeän hyvää!
Kokoa lopuksi annos ja nauti esimerkiksi hyvän rieslingin kera. Näin syömisen jälkeen on pakko sen verran kehua itseään, että nykytermein ilmaistuna: hyytävän hyvää!
Tunnisteet:
Kalaruoat,
Keitot,
Lohi,
Valkoinen kala,
Äyriäiset
keskiviikko 6. tammikuuta 2016
Jättikatkaraputäytetyt, juustogratinoidut maissichipsit
Kuva jäi nyt ottamatta, koska herkut upposivat parempiin suihin ääntä nopeammin...
Näitä herkkupaloja voi tehdä ihan kuinka paljon tahansa, mutta aloitetaan nyt vaikka tällaisesta tusinan lastun alkupaloista:
4 kpl raakaa kookasta jättikatkaravun pyrstöä kuorineen
12 pyöreää maissilastua (vain suolalla maustetuna)
1/2 punainen chilipalko
1/2 limen mehu
suolaa ja pippuria myllystä
loraus oliiviöljyä
mozzarellaraastetta
muutama tuoreen korianterin lehti
Sulata, kuori ja poista suoli ravun pyrstöistä. Viipaloi pyrstöt paloiksi ja kippaa kulhoon. Silppua sekaan korianteri ja chili ja lorauta perään lime,vähän oliiviöljyä ja myllystä suolaa ja pippuria. Sekoita ja anna kypsyä kuten chevice kulhossa jonkin aikaa. (15-20 min)
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja levitä 12 pyöreä nacholastua leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kun uuni on lämmin, jaa täyte tasaisesti nacholastuille ja peitä runsaalla juustoraasteella. Heivaa uunin puolelle ja vahdi vajaat 10 minuuttia haukkana, kunnes lastut näyttävät kauniilta.
Jaa lautasille ja mausta halutessasi vielä lisächilillä, tabascolla tai jalapenolla. Tarjoile viileän oluen kera alkupaloiksi.
Näitä herkkupaloja voi tehdä ihan kuinka paljon tahansa, mutta aloitetaan nyt vaikka tällaisesta tusinan lastun alkupaloista:
4 kpl raakaa kookasta jättikatkaravun pyrstöä kuorineen
12 pyöreää maissilastua (vain suolalla maustetuna)
1/2 punainen chilipalko
1/2 limen mehu
suolaa ja pippuria myllystä
loraus oliiviöljyä
mozzarellaraastetta
muutama tuoreen korianterin lehti
Sulata, kuori ja poista suoli ravun pyrstöistä. Viipaloi pyrstöt paloiksi ja kippaa kulhoon. Silppua sekaan korianteri ja chili ja lorauta perään lime,vähän oliiviöljyä ja myllystä suolaa ja pippuria. Sekoita ja anna kypsyä kuten chevice kulhossa jonkin aikaa. (15-20 min)
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja levitä 12 pyöreä nacholastua leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kun uuni on lämmin, jaa täyte tasaisesti nacholastuille ja peitä runsaalla juustoraasteella. Heivaa uunin puolelle ja vahdi vajaat 10 minuuttia haukkana, kunnes lastut näyttävät kauniilta.
Jaa lautasille ja mausta halutessasi vielä lisächilillä, tabascolla tai jalapenolla. Tarjoile viileän oluen kera alkupaloiksi.
tiistai 5. tammikuuta 2016
Meksikolainen mustapapukastike (frijoles negros)
1 tetrapack Bonduelle mustia papuja
1 valkosipulin kynsi
1 pieni keltasipuli
1 limen kuori raastettuna ja myös mehut
tuoretta chiliä maun mukaan tai esimerkiksi säilöttyjä jalapenoviipaleita
suolaa ja pippuria myllystä
1 rkl öljyä
Huuhdo pavut ja valuta ne hyvin
Murskaa valkosipulin kynsi ja pilko sipuli ja chili
Raasta limen kuori, puolita hedelmä ja purista siitä mehut
Pyöräytä sekaan suolaa ja pippuria myllystä ja poraa sauvasekoittimella tasaiseksi dippisoosiksi. Lopputulos ei ole erityisen kaunista katsella, mutta sitäkin herkullisempaa syötävää.
Syö maissilastujen tai quesadillojen dippinä tai tortillojen/tacojen täytteenä.
Huiman herkullinen Guacamole
Tässä lisää herkkua meksikolaiseen tyyliin ilman mitään maustepusseja:
3 kypsää avocadoa
2 limen mehut
5-6 kypsää kirsikkatomaattia
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuna
1 nippu korianteria
1 pieni keltainen sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
Silppua sipuli, tomaatit, korianteri ja chili. Kippaa sekaan oliiviöljy ja limen mehu. Puolita avocadot ja poista siemenet. Raavi sisus avocadoista rikki haarukalla ja lusikoi lopulta kaikki sisukset kulhoon. Jos avocadot olivat riittävän kypsiä, ei tarvita kuin lievää liikutusta, niin kaikki on ihanasti sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja laita kelmun alle jääkaappiin tasaantumaan, jos maltat. Chilin määrää voit säädellä makusi mukaan. Tällä ohjeella eivät vielä lieskat lennä suusta. Tosin chilien vahvuus voi vaihdella todella paljon.
sunnuntai 13. joulukuuta 2015
Naudan välikyljys calvados-pippurikastikkella
Tässä nautaa parhaimmillaan. Herefordin välikyljystä hienosti raakakypsytettynä. Voisi syödä vaikka ihan raakana.
Annosta kahdelle:
400 g naudan välikyljystä eli englanniksi sirloin steakia
1 nippu kevätsipulia
0,5 dl calvadosta
viherpippuria
valkopippuria
ruohittua mustapippuria
kuohukermaa
suolaa
voita
perunaa tms kasvista haluamassasi muodossa
Parsakaalia, kukkakaalia tai muuta sopivaa lämmintä kasvista tai vaikkapa ihan vihersalaattia. Höyrytä loppuvaiheessa.
Tee kastike:
Silppua kevätsipuli. Murskaa morttelissa pippurit. Kippaa molemmat voinokareen kanssa kattilaan. Anna freesaantua hetki, lisää calvados ja sytytä. Anna palaa, kunnes kaikki alkoholi on palanut. Lisää kerma ja sekoita. Anna hautua miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa kiehuvankuumaa vettä, jos kastike alkaa olla liian sakeaa.
Ota liedelle kunnon paistinpannu ja anna sille reilusti lämpöä. Pannussa on tietysti kunnolla voita, jotta sinne voi ladella suolatut ja pipuroidut lihat. Paista ne medium-kypsiksi ja kääri folioon vetäytymään. Vähintään sama aika foliossa kuin pannullakin.
Kun kaikki muu on lämmintä on myös liha sitä. Kasaa kivat annokset ja ääntä kohti vain, hyvän punaviinin kyydittämänä.
Juuson kana-ateria
En muista enää millään missä lehdessä tämä hieno resepti oli joskus 1980 ja 1990 lukujen taitteessa. Asuimme silloin Ruotsissa ja lehdet tulivat opiskelijanuorille ruokapakettien kanssa yhdessä. Tällä Juusolla oli silloin Helsingissä jokin ravintola ja lehdessä ollut annos on jäänyt pysyvästi - joskin harvoin valmistettuna - omaan arkistoon. Aina josku sitä täytyy tehdä. On se niin hyvää. Tämä on vähän kuin kieviläinen kana, mutta suomalainen ja parannettu versio.
Ainesosat:
4 broilerin rintafilettä
suolaa ja pippuria myllystä
8 valkosipulin kynttä
paprikajauhetta
kermaa
kananfondia
jasminriisiä
4 dl kermaa
voita
Parsakaalia
Panerointi:
Vehnäjauhoa
Kananmuna
korppujauhoa
Ota 4 kokonaista broilerin filettä. Kuivaa ne paperilla. Tee jokaiseen syvä, mutta kapea viilto fileen sisään niin, ettei liha pintaan asti puhkea. Työnnä jokaiseen aukkoon 1 valkosipulin kynsi ja nokare voita perään.
Mausta fileet pippurilla, suolalla ja paprikalla. Tuplapaneroi, eli kieritä fileet ensin vehnäjauhossa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista kaikki fileet voissa paistinpannussa kohtuullisella lämmöllä, ettei kärvähdä korppujauhot yms.
Asettele lopuksi fileet kattilaan ja sekaan viimeiset valkosipulin kynnet. Päälle kermat ja mahdollisesti vielä vähän vettä ja fondia. Lisää myös paprikajauhetta. Anna hautua täydellisen kypsiksi.
Huuhtele riisi hyvin. Keitä riisi aiemman ohjeen mukaisesti eli 12 + 12 min.
Pilko tuore parsakaali nupuiksi ja laita siivilään, joka sopii mukavasti kattilaan. Siroittele päälle suolaa ja höyrytä kattilassa noin 5 minuuttia. Tämä hieno raaka-aine ei saa ylikypsyä, koska silloin se on jo pilalla. Sekä tuoksuu että maistuu pahalta.
Kokoa lopuksi ainekset annoksiksi ja nauti!
Ainesosat:
4 broilerin rintafilettä
suolaa ja pippuria myllystä
8 valkosipulin kynttä
paprikajauhetta
kermaa
kananfondia
jasminriisiä
4 dl kermaa
voita
Parsakaalia
Panerointi:
Vehnäjauhoa
Kananmuna
korppujauhoa
Ota 4 kokonaista broilerin filettä. Kuivaa ne paperilla. Tee jokaiseen syvä, mutta kapea viilto fileen sisään niin, ettei liha pintaan asti puhkea. Työnnä jokaiseen aukkoon 1 valkosipulin kynsi ja nokare voita perään.
Mausta fileet pippurilla, suolalla ja paprikalla. Tuplapaneroi, eli kieritä fileet ensin vehnäjauhossa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista kaikki fileet voissa paistinpannussa kohtuullisella lämmöllä, ettei kärvähdä korppujauhot yms.
Asettele lopuksi fileet kattilaan ja sekaan viimeiset valkosipulin kynnet. Päälle kermat ja mahdollisesti vielä vähän vettä ja fondia. Lisää myös paprikajauhetta. Anna hautua täydellisen kypsiksi.
Huuhtele riisi hyvin. Keitä riisi aiemman ohjeen mukaisesti eli 12 + 12 min.
Pilko tuore parsakaali nupuiksi ja laita siivilään, joka sopii mukavasti kattilaan. Siroittele päälle suolaa ja höyrytä kattilassa noin 5 minuuttia. Tämä hieno raaka-aine ei saa ylikypsyä, koska silloin se on jo pilalla. Sekä tuoksuu että maistuu pahalta.
Kokoa lopuksi ainekset annoksiksi ja nauti!
sunnuntai 6. joulukuuta 2015
Pippuripihvi, perunanoisetit ja calvados-kermakastike
Pihvit:
1 siivu naudan sisäfilettä per ruokailija
Perunanoisetteja (pakkasesta tai tee itse)
murskattua musta- ja viherpippuria
suolaa myllystä
Ota pihvit ajoissa lämpenemään ja paista korkeintan medium-kupsyisiksi. Kääri folioon lepäämään.
Kastike:
Muutama kokonainen pippuri kattilaan ja 1/2 dl calvadosta. Lämmitä hieman ja tuikkaa tuleen ja anna palaa loppuun asti. Lisää kermaa maun mukaan ja mahdollisesti hieman fondia tai ainoastaan suolaa. Hyörytä kukkakalia ja parsakaalia muutama tykötarpeiksi ja kasaa annos herkulliseksi kokonaisuudeksi. Nauti.
Jääkellarinlohi, tillimajoneesi ja saaristolaisleipää
Tähän superherkkuun tarvitset, syöjämäärästä riippuen:
Jääkellarinlohi:
600g - 2 kg jäämeren lohta (ei kirjolohta)
2 litraa vettä
180 - 200 g suolaa
80-100 g sokeria
1 tl kuminaa
pieni nippu veitsen kahvalla nuijjittuja tillinvarsia
Kiehauta liemi ja jäähdytä hyvin. Osta D-leikattua oikeaa lohta ja nypi siitä ruodot. Leikkaa myös kaikki mahdolliset rasvat pois.
Kun liemi on jäähtynyt, laita lohi nahkapuoli ylöspäin vuokaan, kattilaan tms astiaan ja kaada päälle liemi. Aseta kalan päälle lautanen, jotta kala pysyy liemessä koko ajan ja anna maustua vähintään 4 vrk.
Sinappimajoneesi:
2 dl kruunumajoneesia (tee itse, jos vain jaksat)
1/2 dl dijonsinappia
3 tl sokeria
tillisilppua
Sekoita ja anna vetäytyä. Tarjoile lohen kanssa.
Saaristolaislimppu:
Kolmeen vuokaan:
1 litra piimää
50 - 100 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 - 1 1/2 rkl suolaa
n. 1 litra vehnäjauhoja
1. liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata ja se jää melko löysäksi. Jaa hyvin sekoitettu taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan.
2. Anna leipien kohota noin 2 tuntia.
3. Paista leipiä 2 1/2 - 3 tuntia ensin 170 asteessa alimmalla tasolla. Kun leivät ovat hyvin kohnneet ja pinta alkaa tummua, laske lämpöä heman (150-160 astetta) ja peitä ne foliolla.
Ennen vuoista kumoamista, voitele leivät vielä siirappi-vesi-seoksella (50/50) ja anna jäähtyä. Leivät säilyvät viikkotolkulla, mutta kestävät myös erinomaisesti pakastamisen. Suosittelen siivuttamista ennen pakastusta, niin on helppo käyttää siivu kerrallaan.
Esillepano:
Siivuta leivät paksuhkoiksi siivuiksi. Voitele voilla ja leikkaa lohesta noin sentinpaksuisia siivuja leiville. Viimeistele majoneesilla ja koristele tillinoksilla.
lauantai 28. marraskuuta 2015
Nopea joulusilli
Osta päätön, mutta muuten konainen, kunnolla suolattu silifilee. Leikkaa vatsa auki, poista sisälmykset ja selkäruoto käsin. Levitä avattu kala työlaudalle ja leikkaa kylkiruodot terävällä veitsellä irti. Revi nahka ihan kuin silakkafileistä ja paloittele fileet annospaloiksi. Liota kylmässä vedessä, kunnes suolan taso on sinulle sopiva.
Keitä liemi:
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
muutama siivu raakaa porkkanaa
pari laakerinlehteä
10 mustapippuria
7 kokonaista neilikkaa
sinapinsiemeniä
Kiehauta ja laita jäähtymään.
Kuori 1 punasipuli ja leikkaa renkaiksi. Silppua pieni nippu tilliä.
Kun kala on sopivaa ja liemi jäähtynyttä, yhdistä kaikki ainekset ja laita kylmään. Syö, kun huvittaa.
Kevytsuolattua silliäkin olen kuulllut käytettävän, mutta tässä on mukavasti enemmän puuhaa!
Keitä liemi:
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
muutama siivu raakaa porkkanaa
pari laakerinlehteä
10 mustapippuria
7 kokonaista neilikkaa
sinapinsiemeniä
Kiehauta ja laita jäähtymään.
Kuori 1 punasipuli ja leikkaa renkaiksi. Silppua pieni nippu tilliä.
Kun kala on sopivaa ja liemi jäähtynyttä, yhdistä kaikki ainekset ja laita kylmään. Syö, kun huvittaa.
Kevytsuolattua silliäkin olen kuulllut käytettävän, mutta tässä on mukavasti enemmän puuhaa!
Omenainen pika"rosolli"
2 Granny Smith-omenaa
2 etikkapunajuurta
1 prk kermaviiliä
Raasta omenat ja punajuuret kulhoon. Kippaa sekaan kermaviili ja sekoita. Siinä kaikki. Nauti!
2 etikkapunajuurta
1 prk kermaviiliä
Raasta omenat ja punajuuret kulhoon. Kippaa sekaan kermaviili ja sekoita. Siinä kaikki. Nauti!
Valkosipuli-wasabisilakat
Tein sekä näitä, että vähän perinteisempiä ja siksi ostin 600 g silakkafileitä jotka saivat - nahat poistetuina - liota perinteisessä suola-etikka-vesi-kylvyssä muutaman tunnin.
Kylpyvesi
5 dl vettä
1,5 dl etikkaa
1 tl suolaa
Jos on kiire (niin kuin itselläni oli) niin lisää suolan määrää ja lisää vielä mahdollisesti suolaa vielä lopulliseenkin seokseen.
Makuliemi:
1 prk smetanaa
2 valkosipulin kynttä
suolaa ja pippuria myllystä
wasabia haluamasi määrä
Tee valkosipulista, smetanasta ja mausteista sekoitus. Valuta silakat ja maista suolan ja etikan taso. Suorita korjaavat toimenpiteet smetanasoosiin.
Sekoittele kaikki iloisesti purkkiin ja anna maustua. Syö hartaasti nautiskellen.
Kylpyvesi
5 dl vettä
1,5 dl etikkaa
1 tl suolaa
Jos on kiire (niin kuin itselläni oli) niin lisää suolan määrää ja lisää vielä mahdollisesti suolaa vielä lopulliseenkin seokseen.
Makuliemi:
1 prk smetanaa
2 valkosipulin kynttä
suolaa ja pippuria myllystä
wasabia haluamasi määrä
Tee valkosipulista, smetanasta ja mausteista sekoitus. Valuta silakat ja maista suolan ja etikan taso. Suorita korjaavat toimenpiteet smetanasoosiin.
Sekoittele kaikki iloisesti purkkiin ja anna maustua. Syö hartaasti nautiskellen.
lauantai 7. marraskuuta 2015
Punajuuriihvit, kukkakaalicurry ja minttu-limejogurttikastike
Vietimme äskettäin kokonaisen kasvisruokaviikonlopun. Falafeliä, cuscousta, salaattia, papuja jne. Suurin yllättäjä oli kuitenkin täysin itse pääkopassa kyhätty punajuuripihvien ja kukkakaalicurryn resepti. Sitä pyydettiin pysyvästi ruokalistalle. Se jäi myös ainoaksi ateriaksi, josta napsaisin kännykkäkamerakuvan. En mitannut mausteiden määriä lainkaan ja siksi ohjeessakin on vain summittaiset määrät. Jokainen tekee makunsa mukaan.
Punajuuripihvit:
3 keskikokoista punajuurta
1 peruna
1 valkosipulinkynsi
suolaa
chiliä
jauhettua korianteria
jauhettua juustokuminaa
loraus kookosmaitoa
2 kananmunaa
korppujauhoja
Oliiviöljyä ja voita paistamiseen
Riko kananmunat kulhoon. Kippaa sekaan mausteet, valkosipuli, kookosmaito ja korppujauhot. Sekoita ja anna turvota rauhassa. Kuori ja raasta punajuuret ja perunat kulhoon. Sekoita hyvin ja jätä vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi. Paista lopulta lättypannussa monta pientä kerrallaan tai blinipannussa yksi kerrallaan, kuten itse tein. Tarjoile mieleisesi lisukkeiden kera.
Kukkakaalicurry:
Puolikkaan kukkakaalin nuput
1 peruna
currytahnaa tai jauhetta
valkosipulia
1 keltasipuli
kookosmaitoa
jauhettua korianteria
jauhettua juustokuminaa
oliiviöljyä
Pilko kukkakaali nupuiksi.Kuori ja kuutioi peruna. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli. Lorauta öljyä kattilaan ja kippaa kasvikset sekaan. Ensimmäisenä perään curry. Lämpö kohtuullisella teholla, ettet polta mausteita. Lopuksi muut mausteet ja kookosmaito. Anna hautua hiljalleen aina välillä sekoittaen, kunnes peruna on kypsää ja neste sopivasti saostunut.
Minttu-limejogurttikastike:
turkkilaista jogurttia
tuoretta tai kuivattua minttua
limetin mehua
suolaa ja pippuria
(valkosipulia)
Sekoita, anna vetäytyä ja tarjoile
Marinoidut mustat pavut: (sattuivat olemaan kuvassa lisukkeena vielä)
1 prk mustia papuja
1 valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
chilijauhetta
jauhettua korianteria
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
Sekoita liemi ja pavut. Anna maustua jääkaapissa. Tarjoile valutettuna.
Punajuuripihvit:
3 keskikokoista punajuurta
1 peruna
1 valkosipulinkynsi
suolaa
chiliä
jauhettua korianteria
jauhettua juustokuminaa
loraus kookosmaitoa
2 kananmunaa
korppujauhoja
Oliiviöljyä ja voita paistamiseen
Riko kananmunat kulhoon. Kippaa sekaan mausteet, valkosipuli, kookosmaito ja korppujauhot. Sekoita ja anna turvota rauhassa. Kuori ja raasta punajuuret ja perunat kulhoon. Sekoita hyvin ja jätä vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi. Paista lopulta lättypannussa monta pientä kerrallaan tai blinipannussa yksi kerrallaan, kuten itse tein. Tarjoile mieleisesi lisukkeiden kera.
Kukkakaalicurry:
Puolikkaan kukkakaalin nuput
1 peruna
currytahnaa tai jauhetta
valkosipulia
1 keltasipuli
kookosmaitoa
jauhettua korianteria
jauhettua juustokuminaa
oliiviöljyä
Pilko kukkakaali nupuiksi.Kuori ja kuutioi peruna. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli. Lorauta öljyä kattilaan ja kippaa kasvikset sekaan. Ensimmäisenä perään curry. Lämpö kohtuullisella teholla, ettet polta mausteita. Lopuksi muut mausteet ja kookosmaito. Anna hautua hiljalleen aina välillä sekoittaen, kunnes peruna on kypsää ja neste sopivasti saostunut.
Minttu-limejogurttikastike:
turkkilaista jogurttia
tuoretta tai kuivattua minttua
limetin mehua
suolaa ja pippuria
(valkosipulia)
Sekoita, anna vetäytyä ja tarjoile
Marinoidut mustat pavut: (sattuivat olemaan kuvassa lisukkeena vielä)
1 prk mustia papuja
1 valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
chilijauhetta
jauhettua korianteria
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
Sekoita liemi ja pavut. Anna maustua jääkaapissa. Tarjoile valutettuna.
sunnuntai 25. lokakuuta 2015
Hyvin persoonallinen pannari
Persoonallisuus syntyy siitä, että voit antaa siheen oman vivahteesi lisäämällä taikinaan lempihilloasi, joka tietenkin komppaa myös silloin, kun pannaria syödään.
Itse tein taikinan kovasti korvakuulolla, mutta kuitenkin perinteinen pannaritaikina taustalla. Myöskin määrät ovat vähintäänkin viitteelliset.
3-4 dl vehnäjauhoa
3 kananmunaa
6-7 dl kevytmaitoa
muutama lusikallinen lempparihilloasi (omppu, mansikka yms. itsellä mansikka-raparperihilloa). Ei haittaa, vaikka tulisi aika reilustikin!
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
ripaus leivinjauhetta (1 tl)
vaniljasokeria (makusi mukaan), vähintään 1 tl
1 rkl rypsiöljyä
Taikina pellille ja reipasta paistoa 200 asteessa noin 1/2 tuntia tai kunnes pinta näyttää komealta.
Nauti hillosi ja jäätelön tai kermavaahdon kera.
Broilerin koipireisi Buffalokastikkella, soijalla ja sitruunahapolla maustettuna
Tämä on kokeilu. Satuin ostamaan paketin koipireisiä ja nyt satuin yht´äkkiä keksimään sille hyvin kokeilevan reseptinkin. Päätin injektoida neulalla koippareiden sisään soijakastikkeesta, sitruunahaposta ja Texas-pete-buffalokastikkeesta sekoitetun mausteliemen. Pintamaustus koostuu pitkälti samoista ainseosista, mutta ehkä hieman hunajalla tms saostamalla, jotta maustus pysyy paremmin broiskun pinnalla ja saan siihen uunissa kauniin ruskean ja rapean nahan.
Sitruunahappo on ostettu aikanaan synttäriboolia varten apteekista ja koska se on hyvin riittoisaa, on sitä vielä näin vajaan viiden vuoden kuluttua synttäreistä vieläkin jäljellä. Oma vaatimaton neuvoni kaikille sitruunan ystäville onkin: älä nyt ihmeessä osta sitruunapippuria kaupasta. Siinä ei ole kuin suolaa, mustapippuria ja sitruunahappoa! Käyttämällä sitä, et pysty millään sääntelemään esimerkiksi suolan määrää. Tosin myös sitruunahapon käyttämistä pitää hieman harjoitella, sillä se on aika voimakasta tavaraa sekin.
Injektioneula ja ruisku on myös apteekkitavaraa. Niiden hankkimista on ihan turha häpeillä, koska sen luokan vehkeillä ei sinua tulla epäilemään minkään aineen väärinkäytöstä. Aikanaan olen suolannut tuoreen joulukinkun itse juuri injektioneulalla ja käytän sitä vieläkin melko usein isompien lihapalojen suolaamiseen. Mars apteekkiin vaan!
Broiskut kannattaa tässäkin tapauksessa ottaa ajoissa lämpenemään huoneenlämpöön omassa pakkauksessaan. Sitten ne vain asetellaan ritilälle ja ruiskutellaan nesteet sisään ja annetaan maustua jonkin aikaa. Aiemmin kuvaamani, hieman paksumpi litku pintaan ja 175 asteisessa uunissa vähintään tunti tai kunnes kaunis pinta on saavutettu ja liha on taatusti kypsää.
Kumppaniksi suosittelisin ihan vihersalaattia ja sen kumppaniksi kenties keitettyä jasminriisiä. Meillä jäi eilisestä jämäksi hasselbackan perunoita ja suppilosoosia, joten ne on hyödynnettävä tietenkin. Eihän herkkuja saa roskiin heittää!
Hirven ulkofilettä, suppilovahverokastiketta ja hasselbackan perunoita
Vaikken metsästäjä olekaan, olin onnekas ja löysin paikallisesta marketista hienon valikoiman hirvenlihaaa. Paisteja, sisä- ja ulkofilettä, jauhelihaa ym. Päädyin ostamaan kaksi 150 g ulkofilepiviä ja heti ostoksen jälkeen selkeni myös tykötarpeiden lista.
Tietysti raikkaan metsäisisä ja riistalihalle sopivia suppilovahveroita kermaisessa kastikkeessa ja hasselbackin perunoita maalaistyyliin, eli kuori päällä.
Joku hedelmäinen tai marjaisa lisuke sopisi vielä hyvin kokonaisuutta täydentämään (puolukka, pihlajanmarjahyytelö, mustaherukkahyytelö, omppuchutney yms. Sitä ei nyt sattunut olemaan jemmassa, enkä jaksanut ruveta erikseen väkästämään. Kuvassa hillottuja tomaatteja kotipihalta.
Tässä siis tämän annoksen ainesosat kahdelle:
2 x 150 g hirven ulkofilepihviä
4 kiinteää perunaa
Oliiviöljyä (evoo)
Kourallinen tuoreita, pakastettuja tai kuivattuja suppilovahveroita
Sipulia
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
(sherryä)
Ota todella hyvissä ajoin lihat lämpenemään huoneenlämpöön. Tällainen tuoreliha ei ole erityisen hyvin raakakypsynyttä, koska se vaatisi 3-4 viikkoa vakuumissa, jotta entsyymit pääsisivät pilkkomaan sidekudosproteiinia eli kollageenia. Siksi liha on yleensä suhteellisen sitkeää.
Liha on paistettava kuumalla pannulla nopeasti korkeintaan mediumiksi ja laitettava vähintään paistoaikaa vastaavaksi ajaksi vielä folioon vetäytymään (pätee kaikkiin pihveihin). Liian kypsäksi paistettu liha sekä sitkistyy että maksoittuu, joten ei kannata pilata harvinaista herkkua! Jos taas pitää umpikypsäksi paistetusta lihasta, kannattaa mieluummin ostaa paistia ja hauduttaa sitä 3-4- tuntia. Silloin syöt pataruokaa, mutta sille sopivasta lihasta vamistettua.
Kun liha on lämpeämässä, aloita perunoista. Ostin itse kiinteää lajiketta, koska se sopii mielestäni parhaiten hasselbackin pottuihin. Pestyäni ne huolella harjalla huomasin, että ne olivat niin kauniin puhtaita, etten malttanut enää kuoria niitä. Leikkasin vain päät pois ja vedin juustöhöylällä yhden vedon alapintaan niin, että ne pysyvät hyvin asennossaan. Harjaantunut käsi leikkaa pottujen viillot sopivan syviksi, vähän apua kaipaava saa mukavasti apua vaikka puukauhan varresta, jonka nojalla leikaten ei synny irtonaisia perunaviipaleita vaan homma pysyy nipussa ja kauniina. Loraus öljyä ja suolaa päälle. Uuniin 175 asteeseen noin tunniksi. Jos viipaleet eivät ala erottua, niin sitten niitä voi vielä yrittää erotella toisistaan öljytyllä veitsellä tai voinokareella pottujen päälle. Anna paistua rauhassa.
Itse käytin tällä kertaa kuivattuja sieniä kastikkeeseen. Kourallinen sieniä pieneen määrään vettä ja sitten puristetaan sienistä nesteet pois, pilkotaan ja paistetaan sipulin kanssa voissa. Lisätään liotusneste ja kerma. Suurustetaan tarvittaessa joko pohjasuuruksena vehnäjauholla paistovaiheessa tai pintasuuruksena vaikka majzenalla lopuksi.
Kun potut ja soosi ovat malillaan, tehdään toimet lihan paistoon. Siten vain annokset kuntoon ja ääntä kohti.
Tämän annoksen kanssa nautimme kerrassaan loistavan ranskalaisen punaviinin: Chateu de Seguin 2012. Bordeaux superior.
sunnuntai 18. lokakuuta 2015
Paahdettu valkosipulikeitto ja ruiskrutongit
On jo pitempään kutkuttanut tällaisen keiton tekeminen, mutta olen aina kuvitellut, että sitä tuoksua ei kestä kukaan. Oi kuinka väärässä taas olinkaan. Sain pari viikkoa sitten maistaa tällaista ja ei kuin vaan tekemään omaa sovellusta. Tälläkin kertaa noin neljä pientä alkupala-annosta.
Ainesosat:
2 kokonaista valkosipulia
voita
2 jauhoista perunaa
4 dl kanafondista tehtyä kanalientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pipuria
ruisleipää
timjamia
Halkaise kokonaiset valkosipulit poikittain. Levitä kullekin puolikkaalle nokare voita ja paahda uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Kun valkosipulit paahtuvat uunissa, ota pari oksaa tuoretta tai ruokalusikallinen kuivattua timjamia ja laita kattilan pohjalle. Kaada päälle kanaliemi. Kuori perunat ja paloittele pieniksi kuutioiksi.
Kun valkosipulit ovat paahtuneet, kaiva ne puolikkaina kynsinä kattilaan ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja anna hautua vielä hetki.
Sekoita sauvasekoittimella keitto kauniin sileäksi ja vaahtoavaksi herkuksi, mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile voissa paistettujen ruisleipäkrutonkejen kera.
lauantai 3. lokakuuta 2015
Siianmätialkupala paahtoleivällä, lehtikaalipeti ja kermaviiliä
Tuore lehtikaali ruukussa on todella herkullista ja sen päälle sovitettu, voissa paistettu paahtoleipäsiivu runsaalla siianmädillä ja kermaviilillä toimii aika hyvin. Suola, pippuri ja vain ääntä kohti. Kaikki hyvin.
Haudutettuja possunposkia liemessä, linssejä, papuja ja palsternakkapyreetä
Etsi hyvä lihakauppa. Osta sieltä possun poskia, koska ne ovat herkullisen hyviä. Varaa itsellesi riittävästi nautinnollista ruoanlaittoaikaa. Juuri tämän ruoan valmistumisen aikana voit tehdä paljon muutakin, esimerkiksi ulkoilla. Itse tein ensin hieman pihatöitä ja sitten tämän blogin päivitystä.
Tässä ohje taasen kahdelle hengelle, mutta voipi sellaisenaan kertoa vaikka kuinka monella ja vaikka kuinka monelle:)
Jokin aika sitten kirjoitin ohjeen possun potkista ja niistä jäävästä liemestä. Tähän reseptiin on nyt käytetty juuri sitä lientä. Jos sinulla ei ole itse keitettyä lientä, käypi se vallan mainiosti, että sekoittelet vedestä ja vaikkapa vasikan-, kana- tai kasvisfondista sopivan vahvuisen liemen ja haudutat naurulihakset siinä.
Tykötarpeet:
4 kpl possun poskilihaksia
valmista lihalientä
suolaa ja pippuria
pari palsternakkaa
Punaisia linssejä purkista
Mustia papuja purkista (tai vaikka belugalinssejä). Molemmat voit myös keittää itse, jos olet innokas. Se vaatii vain yleensä yön yli haudutuksen ja sitten keittämisen, ainakin papujen osalta. Linssit ovat hieman helpompia toki.
Koristeita makusi mukaan
Puhdista poskilihaksista rasvaa ja kalvoja vähän pois. Tämä on vähän nuoralla tanssimista koska jos poistat kaiken, homma hajoaa käsiin, jos et mitään, saattaa jollekin syöminen olla vastenmielistä. Makuasia siis.
Suolaa ja pippuroi lihat molemmin puolin. Laita sopivan kokoisen uuninkestävän vuoan pohjalle ja lisää lientä niin, että lihat peittyvät. Peitä foliolla tai tiiviillä kannella ja laita uuniin hautumaan noin 3-4 tunniksi 125 asteeseen. Jos on kiire niin 150 on myös ihan ok.
Palkitse itsesi vaikka lasillisella punaviiniä nyt, kun monen tunnin työ on tehty! Samalla mietit tietenkin kuinka kauniin annoksen voisit lopulta rakentaa. Linssien ja papujen värit olen tietenkin valinnut niin, että ne ovat lähes vastakkaiset ja silloin saa rakennettua kaunimman näköisen annoksen.
Kuori ja paloittele palsternakat. Keitä vedessä/maidossa/kermassa tms, kunnes ovat valmiita soseutettavaksi. Tee se siivilän läpi pusertamalla tai sauvasekoittimella. Sekaan tietysti voita, suolaa ja pippuria (ehkä jopa kermaa). Tarkista maku!
Valuta pavut ja linssit.
Kun posket alkavat olla suussa sulavia, ota ne erilleen ja pidä lämpiminä vaikka foliossa. ÄLÄ KAADA LIENTÄ POIS! Jos liemi on sameaa, voit joko siivilöidä tai kirkastaa sen vatkatulla munanvalkuaisella. Googlaa, jos tuntuu vaikealta.
Lämmitä linssit ja pavut eri astioissa, mutta kuitenkin yllä mainitussa liemessä. Voit maustaa ne eri tavoin ja saat siten makukirjoa annokseen. Chili, valkosipuli, yrtit etc. vain taivas kattona tässäkin. Älä kuitenkaan liioittele, sillä poskilihojen maku on hienostunut ja täyteläinen jo itsessään.
Annoksen asettelisin joko pitkänmalliseen astiaan tai syvälle lautaselle. Pohjalle palsternakkapuree, jonka päälle asettelet lihakset. Kummallekin puolelle pavut/linssit. Kaunista ja herkullista.
Croisanttaikinaan leivotut uuniomenat
Näin jossain tällaisen reseptin, mutten löydä sitä uudelleen mistään. En muista siitä muuta kuin, että siinä oli käytetty valmista croissanttaikinaa, jota kaupastaa saa tuoreena rikottavissa pahvipurkeissa. Täytyy siis lähteä itse keksimään resepti uudelleen. Pyydän anteeksi, jos siitä tulee samanlainen kuin alkuperäinen, mutta en todellakaan edes lukenut sitä, kunnes se katosi.
Käytän kotimaisia hapahkoja omnenoita, jotka kuorin ja pilkkoan ja kiehautan niistä kiinteähkön täytteen. Ei mitään hilloa, mutta pientä lämpöä kuitenkin ja tietenkin makua kanelista, inkivääristä, hunajasta, sitruunasta ja kenties myös jostain musta. Lähden kokeilemaan.
4 kpl Summer Red-omenaa
Crowmoor Extra Dry-omenasiideriä
Hunajaa
Kanelia
Chiliä
Perunajauhoa
Poraa omenista karat ja kuori. Puolita ja pilko ronskeiksi paloiksi. Kippaa kattilaan ja lämpöä alle. Kun sihinä alkaa kuulua, lorauta 1 1/2 desiä siideriä sekaan ja sekoita. Mausta kanelilla, chilillä ja hunajalla. Siivilöi lopuksi perunajauhot kokko ajan sekoittaen ja laita jäähtymään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa ja muita mausteita.
Kun hetki on läsnä, ota taikinat esiin, levitä omenatäyte taikinalle ja muotoile palloiksi ja laita paperivuokiin. Paista uunissa noin 200 asteessa reilut 10 minuuttia.
Tarjoile esimerkiksi hyvän jäätelön kera.
perjantai 2. lokakuuta 2015
Paistettua siikaa, parmesanrösti ja sitruunainen kermakastike
1 kokonainen perattu siika, noin 1 kg tai kaksi filettä
muutama peruna
1/2 sitruunan mehu
loraus valkoviiniä
1 dl kermaa
Voita
Salaattia
Suomusta ja fileroi siika ja nypi ruodot. Valmista filettä on hankala suomustaa, joten siksi etsisin joko kokonaista kalaa tai suomustettua filettä, mutta kuitenkin nahka päällä!
Leikkaa kauniiksi annospaloiksi (Pyrstöt voi graavata seuraavaksi aamuksi. On muuten hyvää paahdetulla ruisleivällä!)
Kippaa loraus valkoviiniä ja puolet sitruunan mehusta kattilaan ja anna heille lievä kiehautus. Kaada perään kerma ja anna hautua sopivan paksuiseksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Raasta perunat ja niidensekaan hieman parmesaania. Muotoile niistä röstikeot ja paista pannulla
miedolla lämmöllä kauniin värisiksi ja rapeiksi. Voissa tietysti! Olen kyllä tietoinen siitä, että oikeasta röstistä pitäisi vielä nestettäkin puristella pois perunasta, mutta aina ei ehdi eikä tarvitse.
Kun röstit alkavat olla valmiita, laita toinen paistinpannu kuumaksi ja siihen reilu nokare voita. Suolaa ja pippuroi siikafileet molemmin puolin. Paista nahkapuolelta niin kauan, että sisälämpö on noin 45 astetta ja nahka ihanan rapea. Kypsyyden näkee kyllä ihan silmälläkin. Kun pinta on lähes valkoinen, on kala valmis.
Kasaa annokset. Rösti alle ja kala nahkapuoli ylöspäin röstin päälle. Annostele kastiketta lautaselle ja ripottele kalojen päälle loput sitruunan mehut. Nauti hyvän valkoviinin kera.
Salaatin teit tietysti jossain välissä jo valmiiksi ennakkoon!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)