lauantai 11. toukokuuta 2013

Paistettua haukea, pinaattimuhennosta ja kukkakaalia

Oman järven antimista koottua ruokaa.

Ainesosat:
1 hauki
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
muutama uusi peruna
muutama kukkakaalin nuppu
reilusti voita
250 g pinaattia

Otetaan yksi hauki.

Fileroidaan se helposti ja puolitetaan fileet. Kuvan hauki oli noin 2 kg:n painoinen, joten siitä riittäisi kyllä useammallekin. Suolataan ja pippuroidaan palat myllystä.



Pese ja raaputa uudet perunat kuorettomiksi. Pilko kukkakaali sopivan kokoisiksi nupuiksi. Vesi tietysti kiehuu jo täysillä ja sekaan pannaan siinä vaiheessa karkeaa merisuolaa ja varmistetaan, että kiehuminen jatkuu. Sitten sekaan perunat ja kukkakaalit.

Kippaa pinaatti kattilaan ja silppua sekaan sipuli ja valkosipuli ja reilu nokare voita. Kattila lämmölle ja loraus valkoviiniä sekaan. Kansi päälle ja anna hautua reilusti ja kasa pienenee ihan murto-osaan.

Tässä vaiheessa, kun perunat ja muut kiehuvat, lämmitetään paistinpannu ja kipataan sinne reilu annos voita. Odotetaan, kunnes se on hiljentynyt ja sitten kalat messiin. Kunnon paistopinta molemmille puolille ja sitten hyvin mietoa paistamista ja ihan pienen hetken.


Kun kaikki on tehty, on aika kasata annokset esimerkiksi näin:


Tähän ei sitten tarvita oikein muuta kuin hyvää valkoviiniä (esim. kiva Riesling) ja vähän voisulaa pannulta päälle. Ei kun ääntä kohti vaan!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Teriyakibroiler, varhaiskaalia ja lämpimiä kasviksia

Loraus, liraus ja ripaus ovat tämän ohjeen tärkeimmät mittayksiköt. Tämä johtuu siitä, että jokaisen omaan makuun sopiva, itse tehty teriyakikastike, on hyvin henkilökohtainen makuasia ja siksi soosia on maistltava koko sen valmistuksen ajan, jotta saat juuri sinulle sopivan kastikkeen, joka saa ensiksi tehdä marinadin virkaa.

Osta kokonaisia, ehdottomasti maustamattomia, broilerin rintafileitä. Tässä ohjeessa kun ei höttöhiilareita ole laisinkaan, saattaa esimerkiksi aikuisen miehen annokseksi sopia 1,5 filettä. Näin ainakin kävi itselleni. Vaimoni puolestaan sai ateriasta vielä maanantaipäivän eväät.

Tee ensin teriyakikastike astiaan, johon voit kaataa ripauksen fariinisokeria, lorauksen oliiviöljyä, lirauksen soijakastiketta ja taasen lirauksen etikkaa tai valkoviinietikkaa. Sekaan vielä tuubista pötkäle wasabia sekaan. Sekoile ja maistele, kunnes soosi on sinun makuusi. Kaupassa myytävät kastikkeet ovat ainakin minun makuuni liian makeita, joten teen mielelläni itse oman kastikkeeni. Jollekin muulle valmiskastike voi olla ihan fine. Kukin päättäkööt omasta puolestaan.

Asettele file pitkittäin leikkuulaudalle niin, että siitä on helppo leikata leveitä, pitkiä ja ohuita siivuja, jotka on sitten helppo rypyttäen pujottaa grillivartaisiin. Älä toki hätäile tikkujen kanssa, sillä jonkin verran on tehtävänä vielä ennen itse grillausta.

Upota muhkeat viipaleet kastikkeeseen ja anna maustua vaikka kuinka kauan. Oikeasti pari tuntia riittää, koska soosissa olevan soijan suola imee helposti lihasta nesteen ulos, jolloin lihasta tulee kuivaa. Juuri ennen grillausta, pujottele siivut grillivartaisiin poimutellen niin, että saat lyhyelle matkalle pujoteltua reilusti lihaa. Meikäläisen metallivartaille kolme filettä mahtui kevyesti kahdelle vartaalle.

Leikkele marinoinnin aikana varhaiskaalista mukavaa silppua noin puoli lautasellista per ruokailija. Päälle voit ripotella vaikka ituja, kuten kuvassa, tai pähkinöitä, pinjansiemeniä tms. Muutama kirsikkatomaatti käyvät myös hyvin. Salaatinkastiketta makusi mukaan.

Lämpimänä lisukkeena laitoin tällä kertaa kukkakaalia, parsakaalia, sipulia ja valkosipulia. Kaikki tämä lievästi soijalla maustetuna. Kaikki lämmin valmistui grillauksen aikana hautuen.

Lopuksi kaikki kauniisti lautaselle ja vaikkapa ripaus Tabascoa lihoille vielä. Makuasia!


sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Broilerinfilettä, perunakakkua ja itse keitettyä mangochutneytä

Keitä mangochutney edellisen ohjeen mukaisesti.

Laita muovipussiin korppujauhoja, suolaa, pipuria ja chilijauhetta.

Leikkaa broilerfileet tai ohutleikkeet (ei suolattuja!!!!!) noin etusormen paksuisiksi pötköiksi. Heittele pötköt pussiin korppujauhojen sekaan, solmi pussi ilmavasti kiinni ja sekoittele tehokkaasti, kunnes jokainen suikale on saanut mauste-korppujauhepinnoitteen. Voit avata muovipussin, jotta panerointi saa kuivahtaa hetken.

Muotoile valmiista perunamuusista rengasmuotilla pienet kakkuset. Itsellä jäi toissailtaisesta kala-ateriasta broccolilla ryyditettyä muusia, josta oli helppo pyöräyttää pienet kakut. Toki tässä voi lisukkeena käyttää riisiä, nuudelia, pastaa, salaattia tai mitä tahansa mauiltaan sopivaa lisuketta.

Valjasta viimeistelyyn pari paistinpannua. Toisessa paistat perunakakut miedolla lämmöllä. Toisella puolestaan broilersuikaleet oliiviöljyssä ( ja ehkä pieni nokere voita sekaan).

Tarjoile itse keitetyn mangochutneyn kera..

Mangochutney

1 mango
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 punainen chili
kanelia
inkivääriä
etikkaa
siirappia
vettä

Kuutioi mango ja silppua sipulit. Kaikki ainekset kattilaan pienen oliiviöljytilkan kera ja kun kypsyminen on alkanut, niin loraus vettä päälle. Sitten vain hiljaista keittoa noin tunti, hieman mangon kypsyysasteesta riippuen. Käytä lisukkeena esimerkiksi broilerille.

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Possunfilettä homejuustokastikkeessa, persikoita ja papuja

Possun siäfilettä n. 200 g per ruokailija
1 dl jasminriisiä per ruokailija
0,5 dl kuohukermaa per ruokailija
50 g Aura-Gold-juustoa per ruokailija
Pari säilykepersikkaa per ruokailija
Vihreitä papuja
Valkosipulia, muutama kynsi

Otetaan kotimaista possun siäfilettä mukava määrä per ruokailija. Esimerkiksi noin 200 g. Putsaa fileestä kalvot pois ja pätki noin 4 cm paloiksi. Suolaa ja pippuroi myllystä.

Keitä riisi alkuperäisen ohjeeni mukaisesti, eli reilusti pesua, keittoa 1+12+12 min.

Huuhtele ja valuta tuoreet vihreät pavut. Ota filepaloihin pannulla kaunis pinta molemmin puolin. Tietenkin mieluusti voissa. Nosta lihanpalat pois pannusta ja kippaa tilalle pavut ja valkosipulinkynnet. Nosta myös nämät pois ja laita pannuun homejuusto ja kerma. Sekoittele, kunnes kastike on mukavan näköistä. Palauta myös lihanpalat pannulle ja anna kypsyä loppuun miedolla lämmöllä. Lisää ihan lopuksi vielä paistetut pavut ja valkosipulin kynnet.

Kasaa lopuksi anos lautasille: keko riisiä, muutama lihanpala, pavut, kastike ja persikanpuolikkaat. Tarjoile mukavan punaviinin kera. Esimerkiksi Santiago, Syrah-Cabernet-Malbec Chilestä. Melko voimakas viini, mutta suolaisen kastikkeen kanssa ihan kiintoisa yhdistelmä.




sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Ricottapizza

Tee peruspizzataikina durumvehnästä, hiivasta, suolasta ja vedestä. Anna kohota noin 30 min.

Taikinan kohotessa sekoittele purkillinen ricottajuustoa ja 3 - 5 valkosipulinkynttä murskattuna. Mahdollisesti lisää ripaus suolaa, mutta ole varovainen tässä!!!

Murenna paketillinen Aura-Gold-sinihomejuustoa odottamaan täyttelyä. Samalla raasta non 2 dl parmesaaniraastetta. Riivi noon 3 - 4 oksaa tuoretta rosmariininlehtiä erilleen.

Kun taikina on kohonnut, kauli se leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi ja heitä pellille. Levitä ricottatäyte koko taikinan alueelle mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Paahda sillä aikaa kourallinen pinjansiemeniä.

Ripoittele pizzapohjan päälle homejuustomurut, raastettu parmesan ja lopuksi vielä rosmariininlehdet. Tältä se sitten näyttää:




Sitten vaan koko komeus uuniin ja kun se näyttää sopivan kauniilta ( noin 20 min 200 astetta), ota se pois, ripoittele päälle hyvää oliiviöljyä, myllystä mustapippuria ja päälle paahdetut pinjansiemenet. Nauti hyvän salaatin kera.

Lopputulos saattaa näyttää vaikka tältä:

Tästä voi tehdä loputtoman määrän variaatioita. Perinteisessä pizzassa tomaattikastike dominoi makuja, mutta tällaisessa pizzassa, hieman hennommankin maun täytteet saavat aivan uuden roolin. Esimerkiksi tuore herkkusieni viipaloituna ja vaikka rucola saavat ihan eri vivahteen tässä versiossa.

Myös muut yrtit tai vaikkapa hennomman makuinen kalakin voivat olla edukseen näin tehdyssä piiraassa.

Maryland Chicken & Corn Pancakes

Tässä tällaine jenkkien klassikkoresepti, joka tuntui varsin hyvältä suussa kuin lautasellakin

Corn Pancakes

200 g maissinjyviä säilykepurkista
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1,5 dl maitoa

Sekoita aineet ja anna vetäytyä sopivan ajan, kunnes muu ruoka on sopivassa jamassa.

Maryland Chicken

Puolikas broilerinrintafile per ruokailija
suolaa + pippuria myllystä
vehnäjauhoja, kananmuna+korppujauho(tai leiuvänmuruset), siis tuplapanerointi
paketti Amerikan Pekonia
3 banaania

Kuori banaanit ja puolita ne. Asettele pareittain leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Puolita kokonaiset broilerinfileet, suolaa ja pippuroi ne. Tuplapaneroi. Asettele banaanien päälle. Leikkaa pekonit puolikkaiksi siivuiksi ja lado ne fileiden päälle. Laita uuniin 200 asteeseen noin 20 - 30 minuutiksi, kunnes pekoni on kauniin väristä ja broileri kypsää

Sillä aikaa kun broileri on uunissa, paista lättytaikinasta kullankeltaisia ohukaisia. Tarjoile broileri ohukaisten päälle aseteltuna ja salaatin ja aiolin kera.


sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Moskovan Pata, sovellus

Oli tällä viikolla jossain lehdessä tämän ruoan ohje. Tarkemman Googlauksen tuloksena selvivi, että aslkuperäinen resepti on Mysi Lahtisen kehittämä ja vissiin vuodelta 1997. Haitanneekohan tuo mittään...

Oma panokseni tähän klassikkoannokseen, jota en ole aiemmin tehnyt, on tuo työjärjestys. En pidä siitä, että ainesosia ruskistellaan erikseen ja nostellaa sivuun odottamaan ja sitten taas yhdistellään ja taas on maailma tiskiä täynnä.

Simppelisti siis lihat maustetaan suolalla ja pippurilla, jauhotetaan ja ruskistetaan padassa. Sitten sekaan sipulit ja kurkut. Lopuksi homejuusto sulamaan mukaan ja viimeiseksi smetana. Sitten vaan uuniin muhimaan. Ei se nyt niin vaikeaa voi olla. Keep it simple, stupid (KISS), kuten Tami sanoisi.

Ainesosat:

Naudan paistia 0,6 - 1 kg, (sisä- , ulko-, kulma- ja paahtopaistit käyvät kaikki)
3 sipulia
3 venäläistä suolakurkkua (koosta riippuen)
2-100 valkosipulinkynttä maun mukaan
4-5 dl lihalientä (varovasti tässä)
hunajaa
Aura Gold-homejuustoa
2 prk smetanaa
ripaus vehnäjauhoa
mustapippuria
Cayennepippuria tai chiliä

Tee, kuten ohjeistin ja anna hautua uunissa (175 astetta) noin 2 tuntia. Tarjoile keitetyn riisin tai perunan kera. Kernaasti venäläisiä suolakurkkuja tykö.

Ehkä pieni varoituksen sana lienee paikallaan suolan osalta. Koska sekä kurkussa että homejuustossa on melko runsaasti suolaa, niin jättäkää lihaliemi/fondi vähän vähemmälle. Ainahan sitä voi lisätä, mutta pois on tosi paha ottaa.

Jos joku sattuu asumaan seudulla, jossa tuota aitoa venäläistä kurkkua ei ole saatavilla, voisin kuvitella, että melko lähelle samanlaista makumaailmaa voisi päästä hapankaalilla. Molemmat tehdään maitohappokäymisen, eli fermentaation keinoin, jolloin lopputuloskin on samankaltainen. Siis tavallinen suolakurkku ja hapankaali voisi viedä aika lähelle samaa lopputulosta. Jos vielä hapankaali on valkosipulilla ryyditetty, niin aina parempi.

Kuvasta tuli ihan törkeän huono. Ruoka oli todella hyvää, mutta suolaa oli ihan reippaasti ja jouduin lisäämään vettä aika lailla. Herkullista kyllä.

perjantai 8. helmikuuta 2013

Banaanikala

Tämä ei ole mikään hybridiversio vedenelävästä saatikka hedelmästä. On vain käsittämättömän hyvä perusmössö melkein mihin tahansa arkiseen sapuskointiin, tai vaikka perjantai-illan herkutteluun. On jotenkin pervolla tavalla hyvää.

Erikoista tässä on se, että se ei sovellu tajottavaksi minkään tärkkelyslisukkeen (peruna, riisi, pasta) kera, vaan on parhaimmillaan ihan sellaisenaan. Itse nautimme sen vain voilla päällystetyn hapankorpun ja valkoviinin kera. Siksi ei myöskään kovinkaan kaunista annoskuvaa ole odotettavissa.

Koko satsiin tarvitaan:

1 pkt pakasteseitä
1 punainen paprika
2 banaania
1 prk herkkusieniä liemineen
2 banaania
runsaasti valkosipulinkynsiä
1 prk kuohukermaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä tai voita

Siivuta paprika, banaanit ja herkkusienet pannulla. Kippaa kattilaan. Kaada sekaan herkkusienten liemi ja kerma. Kiehauta ja jätä hautumaan miedolle lämmölle. Mausta suolalla ja pippurilla ja purista sekaan niin paljon valkosipulia kuin sielu sietää, eli haluamasi määrä. Anna kiehua ihan mössöksi.

Siivuta pakastesei mukaviksi paloiksi ja paista niihinkin kaunis pinta, mieluusti voissa. Kippaa kattilaan ja anna makujen tasaantua hetki. Tarkista maku (varsinkin suola) ja tarjoile kekona lautasilla hapankorppujen ja valkoviinin kera. Aamulla on suussa raikas maku ja on kiva lähteä vaikka kyläilemään.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Suussa sulavaa, haudutettua häränhäntää ja makoisat tillbehöörit

En voinut vastustaa kiusausta, kun näin kaupassa kauniin paketillisen lehmän hännänpätkiä. Kahdelle hengelle tuo , noin 900 gramman satsi vaikutti ihan sopivalta ja svanssit näyttivät mukavan lihaisilta. Tätä kirjoitettaessa, ovat rustot vielä jääkaapissa, mutta huomenna, sunnuntaina, ne pääsevät muhimaan pataan muutamaksi tunniksi.

Ostin tykötarpeiksi taas tuoreita keittojuureksia, jotka ajattelin pilkkoa pienemmiksi. Lisäksi laitan pari tuoretta herkkusientä ja varmaankin pari tuoretta tomaattia tai pyreetä ja tietenkin hyvää vasikan-/häränlientä/-fondia. Saattaapa jokunen suppilokin päästä kahleistaan ja päätyä ahnaisiin suihimme.



Kun häränhännät ovat saaneet muhia liemessä (saattaa sisältää punaviiniä) noin 4 -5 tuntia, on aika kaapia rustoista lihat irti ja pusertaa niistä kullekin ruokailijalle kaunis keko lautaselle, ikään kuin pihviä kasaisi.

Haudutusliemestä otan erilleen osan, jossa voi kypsyttää beluga-linssit. Loppu liemi keitetään kasaan varsinaiseksi kastikkeeksi. Tästä sitten kasataan kaunis annos linssien ja salaatin kera ja ääntä kohti ihan vauhdilla!! Näillä maukkailla ruhon osilla on taipumus maistua siinä määrin, että ei paljon tuppaa ylitse jäämään... Alla kertomus muutoksesta, mutta älä unohda näitä linssejä, jotka ovat sekä hyviä että näyttäviä.

Matkan varrella tuli muutos suunnitelmiin, koska muistin ostaneeni kaksi komeaa palsternakkaa kaupasta. Siispä niistä ja yhdestä perunasta keitän soseen, joka sopii näihin hännyslihoihin varmasti paremmin kuin linssit olisivat sopineetkaan.

Häntäheikkien kanssa kiehuneet juurekset ja muut kasvikset olivat tehneet tehtävänsä ja näyttivät sen verran väsyneiltä, että kippasin pois kaikki muut paitsi herkkusienten neljännekset. Hyvä salaatti alkuun niin siitä se taas lähtee.. Lopulta myös herkkikset näyttivät siltä, että nekin olivat antaneet kaikkensa ja saivat siis mennä.

Herkkua on siinä monen laista...

Haukifile timjamilla, valkosipulilla ja sitruunalla ryyditettynä

Annos kahdelle

400 g haukifilettä
1/2 sitruuna
Nippu timjamia
Suolaa myllystä
Pippuria myllystä
Parmesaan-juustoa

Salaatti:
Romaine-salaattia
Kurkkua
Tomaattia
1 Avocado
Timjamia

Valmis haukifile ei paljon käsittelyä kaipaa. Se on mahdollista leikata täysin ruodottomaksi, mutta vaatii sen verran kalan anatomian tuntemusta, että suosittelen sitä vain pitkän harjoituksen jälkeen. Toisaalta hauen y-ruodot on helppo havaita, kunhan leikkaa filettä lautasella aina fileen pituussuuntaan. Silloin ruodot tulevat aina automaattisesti näkyviin ja ne on helppo poimia pois. Hauki sinäänsä on erinomaisen maukas kala ja mainettaan parempi kaikilta osin.

Leikkaa siis filee noin 200 g paloihin per syöjä. Suolaa ja pippuroi ja jätä maustumaan hetkeksi.

Valmistele lautasille salaatti. Revi Romaine paloiksi ja aseta lautasille. Pilko pätkä kurkkua ja pari kirsikkatomaattia per nuppi ja lusikoi puolikas avocado per ruokailija. Koristele tuoreen timjamin oksilla.

Kun salaatti on lautasilla, laita paistinpannu kuumenemaan oikein kunnolla ja pannuun reilusti voita, muutama valkosipulinkynsi ja timjaminoksia. Anna voin ruskistua ja hiljentyä ja sen jälkeen lämpöä vähän pienemmälle (10/12) ja kalat pannuun. Paista ihan kunnolla (muttei kuivaksi) ensin toinen puoli ja sitten kun käännät, niin raasta päälle rippunen parmesaania, purista puolikas sitruunaa ja asettele päälle pari tuoreen timjamin oksaa.

Nosta lopuksi kalat lautasille salaatin viereen ja nauti. Itsellä meni tällä kertaa kevyehkö punaviini. Argentiinalainen Trivento Bonarda 2011. Hienosti sopii.

Tässä vaatimattomia annoskuvia:


Kaiken perusta

Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...