lauantai 23. lokakuuta 2021

Metsästäjän lihapyörykät


En oikein koskaan ole ymmärtänyt, miksi sienikastikkeellisia ruokia nimitetään "metsästäjän" -etuliitteellä. Kenties on niin, että meillä on niin surkeita metsästäjiä, että kotiin tuotavaksi on jäänyt aina vain sieniä. Vähän niin kuin leikkisästi sanotaan, että englanninkielen "vegeterian" on intiaanien kieltä ja tarkoittaa "huonoa metsästäjää". Se vitseistä ja asiaan.

Olemme eläneet kenties kaikkien aikojen sienisyksyä vuonna 2021. Siksi omassa hamsterijemmassa on jo pelkkkiä suppilovahveroita lähes 100 litraa (tuoreena mitattuna). 6 litraa kuivattuja ja loput pakastettuina. Tatteja paikat pullollaan ja suolasieniäkin on vuosiksi jo jemmassa.

Tykkään käyttää sekä keitoissa että kastikkeissa sientä kolmessa muodossa: pakastettuna, kuivattuna ja jauheena. Jauhe toimii erinomaisena suurusteena ja maun korostajana missä tahansa ruoassa. Tässä tapauksessa sieniä on reilusti myös lihapullataikinassa.

Tarveaineet lihapulliin:

700 g rotukarjan jauhelihaa, rasvaa 10% (voisi olla enemmän, mutta voilla ja öljyllä saa hyvää!)

1 sipuli hienoksi silputtuna ja pannulla freesattuna

2 dl kuivattuja suppilovahveroita niukassa vedessä liotettuna

4 valkosipulin kynttä

1 kananmuna

1 loraus kuohukermaa

kohtuullisesti korppujauhoa

mausteita: suolaa, mustapippuria, riistamaustetta (ilman suolaa), tuoretta timjamia, jauhettua korianteria, cayennepippuria

Kippaa yleiskoneen kulhoon korppujauho, kananmuna, kerma ja mausteet. Pyöräytä hetki ja anna turvota. Puristele sienistä neste pois (säästä se kastikkeeseen!) ja silppua sienet hyvin pieneksi silpuksi ja lisää ne, sekä kuullotetut sipulit sekaan. Pyöräytä taas kaikki sekaisin ja lisää jauheliha. Sekoile vielä niin, että taikina on valmis. 

Pyöräyttele omin pikku kätösin sopivan kokoiset pallerot ja paista uunissa 225 asteessa kauniin ruskeiksi. Nosta huilaamaan.

Kastike:

n. 170 g pakastettuja suppilovahveroita (neste haihdutettuna ennen pakastusta)

3 hyppysellistä kuivattuja suppilovahveroita

2 inaa suppilovahverojauhetta

1 sipuli

kermaa, suolaa ja pippuria 

Ota lihapullataikinaa varten liotettujen sienten neste ja kippaa sinne lisää kuivattuja sieniä. Sulata pakastesienet kohmeisiksi ja silppua ne pienemmäksi. Kuori ja silppua sipuli. Kippaa sienet ja sipuli pannulle tai kattilaan voi -oliiviöljyseokseen ja anna paistua sopivasti. Lorauta sekaan kerma ja kuivattujen, liotettujen sienien neste sekä liotetut suppikset. Anna hautua, kunnes neste ja sienet ovat sopivassa suhteessa. Soosi saa hautua hyvin miedolla lämmöllä vaikka kuinka kauan, kunhan nestettä on riittävästi. Lopuksi suurusta kastike suppisjauheella ja mausta suolalla ja pippurilla.

Viimeistele tarjottavat pyörykät pannulla voissa paistaen. Tarjoile lempparilisukkeiden kera! Itse vedin tässä kohtaa mutkat suoriksi ja käytin valmiita perunakroketteja sekä tuoreita, kotimaisia ruusukaaleja. Herkullinen pottuvoi tai muusi sopivat kuin nenä päähän myös. Miksei hyvää punaviiniä tykö...

tiistai 3. elokuuta 2021

Korealainen bulgogi naudasta, riisiä ja kimchiä


Tällä kertaa mentiin ihan valmiilla bulgogi -marinadilla ja ehkä hieman laajennetulla kasvisosuudella. Tampereen Tullintorin East Asian Mart tarjoilee kaikki eväät Kaakkois-Aasian keittiöihin. Käsittämättömän laaja valikoima tuoretta ja säilyvää elintarviketta löytyy hyllyistä maittain aina Kiinasta, Intiasta, Japanista, Koreasta ja muista tuon ilmansuunnan maista. Jos puutteita pitää hakemalla hakea, saattaa Malesia jäädä melko pienelle osuudelle kokonaisuutta ajatellen.

Korean Bulgogi on aina kiinnostanut minua, jo ihan nimensäkin perusteella. Ainahan sitä leikkisästi nyt yhdet bulldogit vedetään! Hahaa!

Tällä kertaa mentiin kuitenkin ihan alkuperäisillä valmisteilla alusta lopuun. Riisinä käytin "kerettiläisesti" jasminriisiä, mutta muut ainesosat tulivat tuoreina alkuperisestä lokaatioistaan. Nauta on toki täkäläistä.

Tykötarpeet:

300 g naudan ulkofilettä ohueksi siivutettuna

400 g shiitakesieniä siivutettuina

1 pieni purjo renkaiksi siivutettuna

1 keskikokoinen porkkana viistoiksi kiekoiksi siivutettuna

Jasminriisiä sopivasti kaikille ( 2 - 3 dl kahdelle, esim.)

Korean Bulgogi -marinointikastiketta

Korean Bulgogi -dippikastiketta

1 rkl sesaminsiemeniä.

Tarjoiluun:  Kimchiä!

Valmistus:

Siivuta liha hyvin ohuiksi siivuiksi (2-3 mm), kippaa kulhoon ja kaada marinadia päälle niin että riittää. Peitä kelmulla ja heitä jääkaappiin. Mitä pitempi aika, sen parempi. Jopa vuorokausi käy mainiosti.

Riisi:

Taasen sama proseduuri: Huuhtelu niin kauan, että vesi on kirkasta ja sitten tuo 1 + 12 min hitaasti kiehuen ja 12 min levyllä, mutta ilman lämpöä.  Löytyy aiemmasta ohjeesta "riisin keitto".

Loppusilaus:

Kun riisi on kypsää, laita tulille wokki tai paistinpannu. Loraus öljyä pannulle ja odotusta, kunnes lämpöä on kunnolla. Kippaa ekana pannuun porkkanat, sitten sienet, sipulit ja viimeiseksi lihat. Anna paistua ja karamelisoitua hetki ja ota pannu sivummalle ja ripottele päälle sesamsiemenet. Annostele riisi ja lusikoi bulgogi päälle. Nauti kimchin kera! Itse tykkään maustaa tätä hieman makeaa ruokaa ihan kunnon schriratchalla, jolloin saadaan lisää potkua, suolaa ja umamiakin. Nyt, kun se alkuperäinen "kukkoschriratcha" on ollut niukilla, pidän Poppamiehen  kastiketta ylivoimaisesti parhaana.

lauantai 10. heinäkuuta 2021

Naudan picanha, chimichurri, hölskytysperunat ja kasviksia

 


Tässä erinomaisen herkullinen annos naudan picanhasta ja kasviksista. Kypsensin itse lihan vakuumissa sisälämpötilaan 56 - astetta ja sen jälkeen grillissä mukava grillipinta perään. (sous vide 56 astetta, 2,5 tunatia). Homma onnistuu toki ihan perusgrillihommana myös, mutta paras lopputulos syntyy, jos pystyy kypsentämään lihan ennakkoon, jo sopivaan lämpötilaan.

Hölskytysperunat

Tuoretta siikliä, vettä ja reilusti karkeaa suolaa. Pese potut ja kippaa ne reilusti suolattuun, kiehuvaan veteen. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes potut nousevat kohti pintaa. Kaada vesi pois ja laita perunoiden päälle pari talouspaperiarkkia ja kansi. Anna hautua hetki. Kipppaa perunat uunivuokaan, murskaa niitä hieman, lisää suolaa, hienonnetua sipulin naattia ja juustorastetta. Laita odottamaan, kunnes muut hommat ovat mallillaan.

Chimichurri - muunnos

Nippu lehtipersiljaa

Nippu sipulinnaatteja

Pari - kolme valkosipulin kynttä

Yrttejä oman maun mukaan (itsellä timjamia, salviaa, oreganoa)

Reilut ripaukset Maldon -suolaa

Mustapippuria myllystä

Chiliä (ihan ruokailijoiden toiveiden mukaan)

1/2 dl oliiviöljyä

1/4 dl punaviinietikkaa (tai esim. riisiviinietikkaa)

1 tl paprikajauhetta

pikkuinen ripaus sokeria

Kaikki yhtenä poikana vaan myllyyn ja sekaisin. Tarkista maku ja laita jääkaappiin odottelemaan.

Kasvikset

Nipistä tuoreista porkkanoista varsien vihreää osaa niin, että siitö jää kivasti jäljelle. Kuori porkkanat ja laita odottamaan.

Ota sipulinipusta yksi per ruokailija, napsaise naatti kohtuullisen lyhyeksi.

Valmistus:

Grilli ja uuni kuumaksi. Kippaa perunat uuniin ja loput ainekset grilliin. Ota chimichurri jo lämpenemään. Kääntele porkkanoita ja sipulieita kunnes ne saavat kauniin värin ja ovat "al dente". kääntele lihaa, kunnes kaikki pinnat ovat nätisti kiinni ja kauniin värisiä.

Kokoa annokset lautasille. Leikkaa picanha reiluiksi siivuiksi ja lusikoi päälle chimichurria. Asettele muut ainekset nätisti ja sitten vain hyvän punaviinin kera ääntä kohti! 

lauantai 6. maaliskuuta 2021

Punajuuricarpaccio, pankopaneroidut kuhafileet, fenkolia, puikulaa, porkkanaa



Punajuuricarpaccio

Tarveaineet:

Pari kookasta punajuurta
Fetajuustoa
Oliiviöljyä
Sitruunan mehua
Suolaa ja pippuria myllystä
Parmesan -juustoa

Pese ja/tai kuori juurekset. Esikypsennä kaikki sopivaan kypsyyteen. Itse kypsensin vakuumiin pakatut punajuuret, perunat ja porkkanat 2 tuntia 85 asteessa, fenkolin 1 tunnin samassa lämmössä. Kaikki sirkulaattorilla. Normaali keittäminen käy vallan mainiosti.

Viilennä kypsät punajuuret nopeasti jääkaappilämpöön. Siivuta ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai muilla härpäkkeillä, joilla saat todella ohuet siivut aikaiseksi.

Asettele siivut kauniisti lautasille ja roiski päälle sitruunan mehua, oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria myllystä. Viimeistele fetajuustomuruilla ja parmesaaniraasteella. Ei muuta kuin ääntä kohti. Jos haluat parantaa suutuntumaa, raasta esimerkiksi saksanpähkinää tai pistaasipähkinää päälle.  Nauti!

Pankopaneroidut kuhafileet ja kasvikset

Tarveaineet:

1 tuore kuhafile per ruokailija
Suolaa ja pippuria myllystä
Pankojauhoja
Voita paistamiseen

Paista samaan aikaan toisella pannulla perunat, porkkanat ja fenkoli. Yhdistele lautasille haluamasi kaltaiset annokset.



lauantai 20. helmikuuta 2021

Karamellibroileri, japanilaista riisiä ja vähän vihreää




Kanavalla on ollut melkoista hiljaiseloa jo jonkin aikaa. Tämä johtuu osittain suunnattomasta laiskuudestani ja osittain siitä, että olen opetellut uutta kotikeittiöihin rantautunutta kypsennystekniikkaa: Sous videä. Sous vide, tarkoittaa ilman happea, eli ruoka-aines (yleensä proteiini) pakataan vakuumiin ja kypsennetään tasaisessa lämmössä sirkulaattorin avulla kauttaaltaan ihannelämpötilaan. Tämä tehdään vesihauteessa, jonka tuo sirkulaattori pitää koko ajan oikeassa lämpötilassa ja kierrättää samalla vettä niin, että se todellakin on tasalämpöinen koko kypsennyksen ajan.

Menetelmä on lähtöisin 1980-luvun ranskalaisista huippuravintoloista, joissa tasainen lopputulos haluttiin varmistaa esikäsittelemällä raaka-aineet optimaaliseen kypsyyteen ja helpottamaan ja nopeuttamaan annosten nopeaa valmistamista, kun tilauksia alkaa tulla kuin liukuhihnalta. Nyt tekniikka on saatu taviksille sopivaan hintaan ja on kaikkien saavutettavissa. Tarvitaan vakuumipakkauskone ja sirkulaattori. Näitä löytyy ihan joka kukkarolle.

Menetelmään liittyy mikrobiologisia riskejä, jotka on hallittava, ettei ruokailija sairastu tai peräti kuole syömästään ruoasta saamiinsa patogeeneihin. Oikea kypsennyslämpötila, -aika ja nopea jäähdytys on opeteltava perin pohjin. Kaikki oppimateriaali löytyy osoitteesta www.sousvide.fi 

Tässä reseptissä broilerfileet on lypsennetty sous vide -menetelmällä ja sisälämpötilaksi asetin 68 astetta ja ajaksi 2h30min. On muuten mehukasta ja herkullista. Lopuksi herkullinen paistopinta otetaan kuumalla paistinpannulla ja mausteet vasta tässä vaiheessa lisäten. Suola imeytyy vakuumipussissa, muut maut yleensä eivät. Sama onnistuu myös perinteisin menetelmin, mutta niissä on aina se riski, että liha on kuivaa.

Tein kastikkeeksi hieman tulisemman korealaistyyppisen kastikkeen ja sapuskan lisukkeeksi japanilaista riisiä (etnokaupsata) ja hitusen vihreää kesäkurpitsan muodossa.

Kastike:

2 rkl soijakastiketta

6 rkl riisiviiniä tai Miriniä

4 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl Schrirachaa (tai vähemmän, jos haluat miedompaa. Korvaa vähennys ketsupilla)

6 rkl hunajaa

4 rkl muscovadosokeria tai muuta tummaa sokeria

2 tl murskattua valkosipulia

2 tl raastettua inkivääriä

ripaus pippuria myllystä

Jos haluat, 2 - 4 rkl karkeaksi hakattua pähkinää koristeeksi ja suutuntuman vuoksi (itse en käytä)

Yhdistä kastike ja broileri pannulla ja nauti riisin ja lisukkeiden kera. Nauti!





tiistai 5. tammikuuta 2021

Tryffelipasta




Tuli hetki, jolloin ei ollutkaan mitään sapuskaa mietittynä ja jääkaappi ammotti tyhjyyttään. Raavin hetken kaljua päälakeani, kunnes hoksasin, että pakastimessa on pala tryffelivoita ja jääkaapin ovihyllyssä pikkuinen lahjaksi saatu purkki mustaa tryffeliä!

Äkkiä syntyikin todellinen gourmetannos. Kuiva-aineista pasta kattlaan ja voi lämpeämään. Pastan kiehuessa raastoin vielä kourallisen parmesaania valmiiksi.

Valuta pasta, kippaa sekaan tryffelivoi, sekoita ja kruunaa annokset parmesaanilla ja höylätyllä tryffelillä. Osui ja upposi!

lauantai 21. marraskuuta 2020

Thaimaalaiset haukiquenellit panäng-currykastikkeessa



Nyt oli pakko tehdä toisinto tästä vanhasta reseptistä, koska Näsijärvi antoi taas yhden 1,54 kg:n painoisen hauen. Hauki on maukas ja hyvä kala, jota turhaan moititaan kuivuuden tai ruotoisuuden vuoksi. Molemmat väitteet haluan täten kumota.

Ainakin lievästi thaikkuruoan ystävänä keksin, että thamaalaiset kalapyörykät voisivat olla aika kivat. Siispä sitä kohti.

Tarvikkeet:

Yhden, noin 1,5 kilon painoisen hauen fileet
8 jättikatkaravunpyrstöä
Panäg Red Curry tahnaa 3 rkl
1 purkki kookosmaitoa
10 cm sitruunaruohoa
3 kaffirlimen lehteä
2 porkkanaa
4 rosamunda-perunaa
5 tuoretta shiitakesientä neljänneksiksi paloiteltuna
6 dl kalalientä
1 keltasipuli
2 punainen chili
3 valkosipulin kynttä
1 rl kalakastiketta
1 rkl osterikastiketta
4 limettiä kuorineen, raasta kuoret ennen mehustamista
2 dl Creme Fraichea
1 kunnon kevätsipul tai pala purjoa
3 cm pala inkivääriä x 2
3 dl jasminriisiä

Kalaliemi:

Käytä joko fondista laimennettua lientä tai sitten kalan perkeistä keitettyä, kuten itse tein. Minulla sattui olemaan yhden järvitaimenen ja hauen runko päineen. Keitin niistä maukkaan liemen (max 15 minuuttia, ettei ala koaguloitua ja siihen kunnon maustus sitruunaruohosta, limetitstä, suolasta ja pippurista. Redusoi, maista ja mausta, kunnes se on oikein hyvää!!! Muista siivilöidä, jos teet kuten minä!

Silppua puolet sitruunaruohosta todella ohuiksi renkaiksi, raasta puolet inkivääriä ja silppua chili ilman siemeniä, murenna caffirlimet sekaan. Tee samanlainen sekoitus kastiketta varten.

Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Kuumenna liemi ja laita juurekset kypsymään liemeen sillä aikaa kun teet färssin.

Paloittele kala ja jättikatkan pyrstöt, yhdistä näihin kevätsipuli, tuore chili, caffirlime ja yllä mainittu sitruunaruoho-inkivääri-sekoitus. Aja koko komeus kahteen kertaan lihamyllyn hienoimman laipan läpi. Kippaa färssi monitoimikoneeseen, mausta suolalla ja pippurilla ja aloita sekoittaminen maltillisella teholla. Lisää mukaan creme fraiche ja anna seoksen rauhoittua.

Nosta liemestä perunat ja porkkanat pois ja anna liemen kiehua. Muotoile kalafärssistä quenellit kahdella ruokalusikalla ja heittele poreilevaan liemeen. Kun quenellit kelluvat mukavasti, nosta ne valuuntumaan lävikköön tai lautaselle. Siivilöi liemi vielä uudestaan.

Keitä jasminriisi perinteisen ohjeen mukaan: huuhteluita riittävästi, keittoa 1 + 12 + 12 min. Nosta korkkialustalle.

Kippaa syvään paistinpannuun kookosmaidon kiinteä osa = kookoskerma. Lämpöä alle ja sekoittele mukaan panäng currytahna. Lisää sipuli, valkosipuli, porkkanat ja perunat, sekoita vielä ja lisää hieman kalalientä, osteri- ja kalakastiketta ja lopuksi valmiit haukiquenellit. Anna hautua hetki ja käännä quenellit niin, että ne saavat makua kummaltakin puolelta.

Laita tarjolle riisin kanssa ja koristele kevätsipulirenkailla esimerkiksi näin:


Nauti! Ainakin oma suoritus meni lähes täydelisesti ja ruokailijoiden arviointi oli 11/10. Ei ihan huono laisinkaan.




 

sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Shichimi togarashi yakitori, japanilainen misomarinoitu kanavarras togarashimajoneesin ja riisin ja misokeiton kera


Pahoitelen, mutta tästä tulee melko pitkä tarina! Työvaiheita on paljon ja komponentteja myös. Lopputulos palkitsee kyllä!

Aloitetaan broilerista, joka saa maata marinadissa vaikka yön yli:

300 - 500 g Broilerin fileitä, MAUSTAMATTOMINA! Jos ei löydy, tee jotain muuta.
1 dl Miriniä
1 dl riisiviinietikkaa
loraus Dashi-lientä
loraus soijaa
2-3 rkl Shiro Misotahnaa

Paloittele broiskut varraspaloiksi tai ohuiksi soiroiksi. Sekoita liemi ja lykkää broiskut sekaan. Anna marinoitua pari tuntia tai vaikka yön yli.

Teriyakikastike

Tähän löytyy valmiita variantteja kaupoista, mutta omaan makuuni ne ovat poikkeuksetta liian makeita. Siksi teen aina oman versioni ja sen on äärimmäisen yksinkertanen: loraus öljyä, loraus etikkaa ja loraus juoksevaa hunajaa. Sekoita ja tee itsellesi mieluinen versio. Maista ja sekoita, kunnes se maistuu mieluisalta. Tässä tapauksessa siitä tulee grillauskastike, joka saa hieman sakeutua lämmössä, mutta liika makeus pilaa silti lopputuloksen!  Etikan ei tarvitse olla mitään erityistä. Aivan tavallinen väkiviinaetikka riittää, kuten myös aivan tavallinen soijakastike (käytän itse Itä-Aasian marketista ostettua Lee Kum Kee, Dark Soy Saucea). Se maksaa vain 2,5 € ja peittoaa minkä tahansa kilpailijansa mennen tullen. Laita sivuun odottelemaan.

Togaraschimajoneesi

Tee perusmajoneesi: 

1 keltuainen
1 kokonainen muna
1 rkl dijonia
1/2 limen mehu
2 dl rypsiöljyä

Kippaa kaikki sauvasekoittimen mentävään kapeaan kulhoon. Miksaa pohjasta aloittaen ja hiljalleen nostaen mukavaksi majoneesiksi. Maista ja mausta Schimi Togaraschi mausteella ja lisää tarvittaessa happoa lisäämällä limeä. Kun olet tyytyväinen makuun, heitä jääkaappiin odottelemaan.

Riisi

Keitä riisi perinteisen ohjeen mukaan. (Itse käytän aasian sapuskoissa jasminriisiä, Intian ja Lähi-Idän sapuskoissa basmatia).

Huuhtele riisiä kattilassa kylmässä vedessä kädellä sekoittaen, kunnes vesi on täysin kirkasta. Valuta ja lisää 1 1/2-kertainen määrä vettä. Kiehauta ja käännä keittolevyn lämpö minimiin 12 minuutin ajaksi (älä turhaan kurkkaile kannen alle!). Tämän jälkeen lämpö kokonaan pois, mutta kattila edelleen levyllä vielä toiset 12 minuuttia. Älä turhaan hötkyile, vaan anna riisin levätä ja sekoita vasta ennen tarjoilua se irtonaiseksi. Toimii aina!

Laita grilli päälle samalla, kun laitat riisin kiehumaan. Törki broiskut vartaisiin ja odota sopivaa lämpöä. Ota teriyakikastike valmiiksi grillille vietäväksi ja pensseli valelua varten. Viimeistele vielä seesaminsiemenillä.





Misokeitto

Vettä
Dashilientä pullosta
Shiro Miso -tahnaa
Levää (Noria tai wakamea)
Kiinteää tofua
Kevätsipulia

Sekoita vesi ja Dashi sopivan makuiseksi. Lisää Miso ja muut komponentit, mutta älä keitä. Tarjoile kuumana ruoan osana. Nauti juomaksi vaikka japanilaista olutta, viiniä tai vihreää teetä. 

sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Kuhaa, fenkolia, sitruunaa, valkosipulia, timjamia ja parsaa


Nyt syntyi kerrassaan maukas kokonaisuus selkeistä ja yksinkertaisista raaka-aineista. Nämä kaikki ovat jo voita, suolaa ja pippuria mukaan ottamatta jo tuossa otsikossa.

Ainekset kahdelle:

2 keskikokoista kuhafilettä
1 nippu parsaa
4 valkosipulinkynttä
1/2 fenkoli
2 sitruunaa
voita niin, että riittää :) 
Nippu tuoretta timjamia
Ripaus pankojauhoja
Suolaa ja pippuria myllystä 

Housuleikkaa kuhafileet ruodottomiksi, suolaa ja pippuroi, ripottele paraatipuolelle ripaus pankojauhoja, niin saat rapean ja kauniin paistopinnan kaloihin. Puolita fenkoli lohkoiksi, leikkaa sitruunat neljään lohkoon, poista siemenet. Sieppaa 4 valkosipulinkynttä ja paina ne kevyesti rikki vetisellä, kuorta ei tarvitse poistaa. Väännä parsat irti puumaisista tyviosistaan.

Esikeitä parsat suolatussa vedessä pari minuuttia ja laita jääkylmään veteen odottelemaan, jotta väri säilyy raikkaan vihreänä.

Kourallinen voita pannuun ja kun se on sulanut, kippaa mukaan valkosipulit, fenkolit, sitruunat ja timjami ja paista kaikki kauniin värisiksi. Nosta timjamia lukuun ottamatta kaikki pannusta ja pidä lämpiminä.

Paista samassa voissa kuhafileet (pankopuoli ensin), käännä varovasti. Asettele lautasille. Freesaa lopuksi vielä parsat ja nosta suoraan lautasille. Komppaa mukaan kaikki lohkot ja kynnet ja lusikoi lopuksi päälle pannulta kullankeltainen voi.

Satumaisen hyvää! Alsace riesling on oma suosikkini tähän komboon, mutta kukin ottaa, mitä haluaa.

P

perjantai 21. helmikuuta 2020

Kalamurekepihvit kirjolohesta, kuhasta ja ahvenista, tabouleh ja sumakki-granaattiomenakastike jogurtista




















Olen sen verran onnekas, että saan asua Tampereen Näsijärven rannalla ja kalastelen avovesikaudella melko paljon. Ostin tänään kokonaisen korjolohen ja tyhjensin pakastimeni viimeisistä syksyn valkoisista kaloista. Sieltä löytyi pari kuhafilettä ja muutama ahvenfile. Näistä ja kirjolohesta syntyi mukavantuntuinen massa, josta paistoin reilun kokoisia pihvejä. Vaikka pihvit olivat suuria, tuli niistä kuitenkin 8 kpl. Taidamme syödä näitä vielä toisenkin kerran!

Kalamurekemassa:

500 g kirjolohifilettä
400 g valkoista kalaa (mitä sattuu löytymään, hauki, kuha, ahven jne ovat aivan loistavia)
1 keskikokoinen purjo
2 kananmunaa
hieman korppujauhoja
nippu silputtua persiljaa
nippu silputtua timjamia
suolaa
pippuria
chiliä
Kaffir-limen lehtiä
2 dl kuohukermaa

Pilko kalat, yrtit ja purjo kaikki sopivan kokoisiksi paloiksi ja jauha lihamyllyssä mukavaksi massaksi. Sekoita muut ainekset massaan yleiskoneessa, viimeistele kermalla ja laita jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.

Tabouleh

2 dl bulgur-vehnää
1 tl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
2 dl vettä
Persiljaa silputtuna
Timjamia silputtuna
1 punasipul silputtuna
3 tomaattia, siemenet poistettuina ja kuutioituina
1/2 kurkkua, siemenet poistettuna ja kuutioituna
suolaa ja pippuria myllystä
yhden granaattiomenan siemenet
1 avokado siivutettuna ja yhden limetin mehulla maustettuna
yhden limetin mehu

Keitä vesi, öljy ja suola. Ota kattila pois liedeltä ja sekoile mukaan bulgur. Anna vetäytyä 5 minuuttia, ota kansi pois ja sekoita bulgur ilmavaksi ja anna jäähtyä. Kippaa sekaan muut ainekset, tee kaunis keko salaattiastiaan ja asettele limemehussa marinoidut avokadonsiivut sekä toppaa vielä granaattiomenan siemenillä.

Jogurttikastike

2dl kreikkalaista jogurttia (ei mitän kevytversiota)
loraus limetin mehua
suolaa ja pippuria myllystä
1 rkl sumakkijauhetta
3 rkl granaattiomenan mehua
ripaus hunajaa

Sekoita ja säilytä kylmässä tarjoiluun asti. On muuten herkullinen kastike tälle reseptille ja moneen muuhunkin!




lauantai 11. tammikuuta 2020

Melanzane alla parmigiana



Viikonlopun toivelistalle ilmaantui "jotain kasvisruokaa". Melko äkkiä tuli mieleen tämä italialainen klassikko, jota en oikeasti ole koskaan ennen valmistanutkaan. Mikäs sen parempaa inspiraatiota lauantaiseen kotikeittiöön. Päätin tehdä siitä "niin hyvää kuin se vain on mahdollista". Eri reseptien googlauksen ja oman makuaistini tuoksena syntyi tällainen versio. Monessa ohjeessa oiotaan kastikkeen keitossa rajusti. Oman kokemukseni mukaan kunnon tomaattikastiketta ei tee kunnolla alle tunnissa kukaan. Mieluusti siihen voisi käyttää vähintään kaksi tuntia. Toki tässä versiossa soosiin ei tule punaviiniä, joten se ehkä hieman antaa lisää pelivaraa.

Tykötarpeet omassa versiossani:

2 suurta sipulia kuutioituna
10 valkosipulinkynttä
4 keskikokoista munakoisoa (itselläni näistä tuli 1,3 kg brutto)
2 purkkia Mutti-tomaattimurskaa
1 ruukku tuoretta basilikaa silputtuna
1 ruukku tuoretta timjamia silputtuna
1 ruukku tuoretta persiljaa silputtuna
2 mozzarellapalloa
1 pussi mozzarellaraastetta
100 g parmesaaniraastetta
2 dl creme fraichea
reilusti oliiviöljyä
1 tl suolaa kastikkeeseen
1 rkl sokeria kastikkeeseen
loraus balsamicoa kastikkeeseen
suolaa ja pippuria myllystä

Kastike:

Lorauta kattilaan reilusti oliiviöljyä. Kippaa sekaan sipulit, valkosipuli ja noin puolet yrteistä ja freesaa tovi. Kaada sekaan tomaatit, balsamico, suola ja sokeri ja anna hautua vähintään tunti miedolla lämmöllä. Viimeistele creme fraichella ja anna jäähtyä ihan rauhassa.

Munakoisot:

Pese munakoisot, kuivaa ja siivuta noin 1/2 - 1 cm siivuiksi. Aivan reunimmaiset siivut otin erilleen ja silppusin kastikkeen sekaan, ettei mene roskiin. Levitä siivut leivinpaperiarkeille, päälle suolaa ja itketä nesteet ulos. Kuivaa talouspaperilla. Laita leivinarkki kerrallaan uuniin, kun olet ensin lorautellut viipaleiden päälle oliiviöljyä. 200 astetta ja noin 15 - 20 minuuttia per pelti. Mausta lopuksi pippurilla myllystä. Anna myös näiden levätä hetki.

Valuta ja viipaloi mozzarellat ja raasta parmesaani. Ota esiin myös loput yrtit ja ryhdy kasaamaan annosta sopivan kokoiseen uunivuokaan.

Alin kerros munakoisoja ja päälle tomaattikastiketta. Sen päälle mozzarellaviipaleet, mozzarellaraastetta, reilusti tuoreita yrttejä. Sama toistuu, kunnes kaikki on käytetty. Itselläni päällimmäiseksi jäi kastike, jonka kruunasin runsaalla mozzarella- ja parmesaaniraasteella.

200 -asteiseen uuniin puoleksi tunniksi ja koko komeus on valmis. Anna mieluusti vetäytyä vielä puoli tuntia, jos maltat, koska ylimääräinen neste imeytyy kyllä munakoisoviipaleisiin ja odotus palkitaan.


Kaiken perusta

Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...