kotiliesi

sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Shichimi togarashi yakitori, japanilainen misomarinoitu kanavarras togarashimajoneesin ja riisin ja misokeiton kera


Pahoitelen, mutta tästä tulee melko pitkä tarina! Työvaiheita on paljon ja komponentteja myös. Lopputulos palkitsee kyllä!

Aloitetaan broilerista, joka saa maata marinadissa vaikka yön yli:

300 - 500 g Broilerin fileitä, MAUSTAMATTOMINA! Jos ei löydy, tee jotain muuta.
1 dl Miriniä
1 dl riisiviinietikkaa
loraus Dashi-lientä
loraus soijaa
2-3 rkl Shiro Misotahnaa

Paloittele broiskut varraspaloiksi tai ohuiksi soiroiksi. Sekoita liemi ja lykkää broiskut sekaan. Anna marinoitua pari tuntia tai vaikka yön yli.

Teriyakikastike

Tähän löytyy valmiita variantteja kaupoista, mutta omaan makuuni ne ovat poikkeuksetta liian makeita. Siksi teen aina oman versioni ja sen on äärimmäisen yksinkertanen: loraus öljyä, loraus etikkaa ja loraus juoksevaa hunajaa. Sekoita ja tee itsellesi mieluinen versio. Maista ja sekoita, kunnes se maistuu mieluisalta. Tässä tapauksessa siitä tulee grillauskastike, joka saa hieman sakeutua lämmössä, mutta liika makeus pilaa silti lopputuloksen!  Etikan ei tarvitse olla mitään erityistä. Aivan tavallinen väkiviinaetikka riittää, kuten myös aivan tavallinen soijakastike (käytän itse Itä-Aasian marketista ostettua Lee Kum Kee, Dark Soy Saucea). Se maksaa vain 2,5 € ja peittoaa minkä tahansa kilpailijansa mennen tullen. Laita sivuun odottelemaan.

Togaraschimajoneesi

Tee perusmajoneesi: 

1 keltuainen
1 kokonainen muna
1 rkl dijonia
1/2 limen mehu
2 dl rypsiöljyä

Kippaa kaikki sauvasekoittimen mentävään kapeaan kulhoon. Miksaa pohjasta aloittaen ja hiljalleen nostaen mukavaksi majoneesiksi. Maista ja mausta Schimi Togaraschi mausteella ja lisää tarvittaessa happoa lisäämällä limeä. Kun olet tyytyväinen makuun, heitä jääkaappiin odottelemaan.

Riisi

Keitä riisi perinteisen ohjeen mukaan. (Itse käytän aasian sapuskoissa jasminriisiä, Intian ja Lähi-Idän sapuskoissa basmatia).

Huuhtele riisiä kattilassa kylmässä vedessä kädellä sekoittaen, kunnes vesi on täysin kirkasta. Valuta ja lisää 1 1/2-kertainen määrä vettä. Kiehauta ja käännä keittolevyn lämpö minimiin 12 minuutin ajaksi (älä turhaan kurkkaile kannen alle!). Tämän jälkeen lämpö kokonaan pois, mutta kattila edelleen levyllä vielä toiset 12 minuuttia. Älä turhaan hötkyile, vaan anna riisin levätä ja sekoita vasta ennen tarjoilua se irtonaiseksi. Toimii aina!

Laita grilli päälle samalla, kun laitat riisin kiehumaan. Törki broiskut vartaisiin ja odota sopivaa lämpöä. Ota teriyakikastike valmiiksi grillille vietäväksi ja pensseli valelua varten. Viimeistele vielä seesaminsiemenillä.

Misokeitto

Vettä
Dashilientä pullosta
Shiro Miso -tahnaa
Levää (Noria tai wakamea)
Kiinteää tofua
Kevätsipulia

Sekoita vesi ja Dashi sopivan makuiseksi. Lisää Miso ja muut komponentit, mutta älä keitä. Tarjoile kuumana ruoan osana. Nauti juomaksi vaikka japanilaista olutta, viiniä tai vihreää teetä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti