Alkaa näköjään kokkikolmonen toistaa itseään, kun on niin kovin tutunoloinen resepti taas käsillä. Lemppariraaka-aineista sitä niin mielellään tekee ja kirjoittaa. Saattaa tässä jotain ennen mainitsematonta kuitenkin olla. Ainakin tuo haudutuskattilan käyttö ja ajoituksen tärkeys.
Joskus tuntuu, että pitkään aikaan ei ole itse oppinut muuta kuin sen, että kaikki valmistuu yhtä aikaa. Mikäs se loppujen lopuksi onnistuneessa ruokakokemuksessa voisi paljon tärkeämpää ollakaan? No vain kolme pientä asiaa: maku, maku ja maku.
Tässä ruoassa ajoitus on kaikkein tärkeintä, koska yksikään komponentti ei saa päästä jäähtymään, vaan kaiken pitää valmistua minuutilleen samanaikaisesti.Siksipä tästäkin jäi annoskuva ottamatta, koska piti heti päästä syömään...
Neljälle:
4 palaa hyvää, ruodotonta lohifilettä
8 kampasimpukkaa
24 jättikatkaravun pyrstöä kuorittuna
oliiviöljyä
suolaa
tuoretta valkosipulia
tabascoa
Kastike:
150 g voita
4 munankeltuaista
1 rkl valkoviinietikkaa
murskattua valkopippuria
vettä
Riisi: Jasminriisiä keitettynä aiemman ohjeen mukaisesti.
Suomessa kun ollaan, niin äyriäiset löytyvät pakasteesta ja ne on hyvä sulattaa pakkauksissaan vaikka vesihauteessa. Kun tämä on tehty, laita sekä kampasimpukat että kuoritut jättikatkaravun/tiikeriravun/scampin pyrstöt öljystä, suolasta, tabascosta ja valkosipulista rakennettuun marinadiin maustumaan. Lohipalat voit maustaa merisuolalla ennakkoon.
Kastikkeen voit valmistella niin, että erottelet kulhoon neljä keltuaista, sulatat voin ja laitat veden, valkopippurin ja viinietikan kattilaan, mieluusti haudutuskattilaan, joka antaa hieman pelivaraa. Muuten täytyy pelata joko vesihauteen kanssa tai olla todella taitava ihan perinteisen kattilan käytössä. Kaikkia on kokeiltu ja kaikki onnistuu, mutta tarkkana saa olla. Itse käytän haudutuskattilaa ja siksi tässä vaiheessa laitan kattilan lämpenemään.
Neste saa redusoitua todella vähiin, ehkä 1-2 rkl jäljellä kattilan pohjalla. Kun tämä on toteutumassa, niin sillä aikaa:
Pese riisi kunnolla ja laita se kiehumaan. 1 + 12 + 12 minuuttia yhteensä. Ks aiempi ohje.
Laita grilli lämpenemään ja tikuta äyriäiset omiin vartaisiinsa, puhdista grilliritilä huolellisesti ja öljyä joko ritilä tai kalat. Äyriäisissähän öljyä jo onkin ihan mukavasti.
Kun riisinkeitosta ovat ensimmäiset 13 minuuttia kuluneet, eli lämpö ruuvataan nollaan, on aika tehdä kastike nopeasti. Kippaa keltuaiset nesteen sekaan ja vatkaa kunnes saat sopivan paksun ja kauniin vaahtomaisen rakenteen. Viimeistään tässä vaiheessa katti kauas levyltä ja edelleen vatkatessa kaadetaan sekaan voisula ohuena nauhana. Tässä vaiheessa haudutuskattilan edut tuleva todella tarpeeseen. Vesivaippa kattilan kerrosten välissä pitää kastikkeen mukavasti lämpöisenä, kun juokset heittämään meren antimet grilliin. Hopihopi!
Kalat ensin, nahkapuoli alas päin. Laadukas lohikala saa kernaasti jäädä keskeltä melkein raa'aksi. Sitten äyriäiset mukaan, mutta ei liian pitkäksi aikaa, ettei synny kumimaista purkkaa. Kokemus auttaa löytämään oikean, lähinnä värin ja pehmeyden perusteella määriteltävän kypsyysasteen.
Juokse välillä kyökkiin tarkistamaan, että riisi on valmista, sekoittele vähän kastikekattilaa ja taas juoksujalkaa grillin ääreen. On aika kääntää vartaat ja - jos haluat - ottaa lohelle myös kylkiin, kauniit grilliraidat. Älä kuitenkaan päästä tätäkään herkkua kuivumaan!!!
Los satsumas! Kaikki on valmista! Ei muuta kuin jengi pöytään ja safkaa ääntä kohti. Ripaus sitruunaa saattaa nostaa makuja vielä korkeammalle tasolle. Kenties myös hyppysellinen sormisuolaa.
Laadukasta valkoviiniä tykö ja nauttikaa. Itsellä meni tällä kertaa itävaltalainen Leth, jossa on sekä Riesling että Viognier sulassa sovussa ja maistuupi muuten kerrassaan hyvältä. Nam!
lauantai 6. heinäkuuta 2013
perjantai 31. toukokuuta 2013
Grillattu tournedos, mustapekkakastike, grilliperunat ja grillatut herkkusienet/Turtsikka, soosi ja grillipotut
Tervehdys!
Pakko laittaa ihan perusresepti, kun sattui taasen kaikki maut kohdalleen:
Kotimaista pihvikarjan sisäfilettä, n. 250 - 300 g per syöjä
Pari siivua isoa kiinteätä perunaa per syöjä
1 mustapekkajuusto
loraus - liraus kermaa (makuasia)
pari suurehkoa herkkistä per syöjä (siis tuoretta herkkusientä)
Varhaiskaalia ja sinihomejuustokastiketta (1 aura gold ja 1 kermaviili)
Putsaa filee ja leikkaa sopivan kokoiset pihvit kullekin. Anna lämmetä huoneenlämpöisiksi ihan rauhassa.
Pilkkoa kaali ja sekoita homejuustokastike paketista Aura Gold-homejuustoa ja Keittiön Kermaviiliä. Pidän itse tärkeänä juuri kermaviilin 10 rasvaprosentin tasoa. Silloin siinä on vielä vähän makua jäljellä. Huomatkaa, että lähes mihin tahansa salaatinkastikkeeseen verrattuna tämä on varsin kevyttä!!! Rasvaisempi jogurtti tai jopa Creme Fraiche olisivat vielä parempia, mutta kesäinen keveys kärsii voimakkaasti. Jokainen tekee tietysti omat johtopäätöksensä, mutta itse en äärimmäisessä hädässäkään lähtisi tekemään kastiketta vielä kevyemmästä kermaviilistä.
Laita Mustapekka ja kerma kattilaan ja anna lämmetä miedolla lämmöllä pikku hiljaa.
Irroita herkkusienten lakeista jalat ja pilkkoa ne pieniksi kuutioiksi. Mausta sienten lakit suolalla ja pippurilla tai mieleiselläsi grillauskastikkeella. Paras ja rasvaisin vaihteoehto on tietysti täyttää lakit voimakkaalla koskenlaskijalla tai mustapekalla ja kääriä ne pekoniin. Huh, nam... Silppua sienten jalat ja sekoita ne soosikattilaan. Saat tämän myötä kastikkeeseen sekä nestettä että täyteläisyyttä, sillä herkkusienissä on reilusti umamia, eli sitä kuuluisaa viidettä makua.
Pese isot perunat harjalla ja siivuta pitkittäin, noin 1/2 cm paksuisiksi siivuiksi. Heitä ronskisti kantit roskiin. Et mene konkurssiin. Pyörittele siivut öljyssä, jos haluat. Ilmankin onnistuu!
Grilli kuumenemaan ja perunasiivut ja sienilakit ritilälle. Perunat keskiöön ja sienet hieman sivummalle. Anna saada reilusti väriä ja käännä perunat, kun ne ovat saaneet sopivasti väriä. Käytän itse mielestäni maailman parasta kaasugrilliä, Beefeateria, jonka vuoksi olen onnistunut heivaamaan hiiligrillin kokonaan. Kolmen polttimen grillin teho on jopa 16 kW, joten tehoa riittää...
Kun nämä kasvimaan antimet näyttävät hyvältä, siirrä ne sivummalle, jotta pysyvät lämpiminä. Suolaa ja pippuroi fileet myllyistä ja ripottele päälle muutama pisara EVOO:ä. Anna grillauspinnan saada kaunis väri ja käännä lihat vasta, kun lihasneste on juuri nousemassa yläpinnalle. Älä odota hetkeäkään enempää, etteivät lihat kypsy pilalle! Jos olet täysin kypsän lihan ystävä - vaihda possuun tai broileriin. Nauta on täysin pilalla, jos se on lävitse kypsää. Sori vaan!
Kun myös toinen puoli lihoista on saanut kauniin värin, eivätkä mehut ole vielä karanneet, on aika lusikoida lautasille lammikko kastiketta, asetella päälle liha ja ympärille tllbehöörit. Tässä kuvasta puuttuvat kaikki vihreät, mutta käytännössä kaalia oli lautasilla puolet.
Tässä siis itse annos:
Pakko laittaa ihan perusresepti, kun sattui taasen kaikki maut kohdalleen:
Kotimaista pihvikarjan sisäfilettä, n. 250 - 300 g per syöjä
Pari siivua isoa kiinteätä perunaa per syöjä
1 mustapekkajuusto
loraus - liraus kermaa (makuasia)
pari suurehkoa herkkistä per syöjä (siis tuoretta herkkusientä)
Varhaiskaalia ja sinihomejuustokastiketta (1 aura gold ja 1 kermaviili)
Putsaa filee ja leikkaa sopivan kokoiset pihvit kullekin. Anna lämmetä huoneenlämpöisiksi ihan rauhassa.
Pilkkoa kaali ja sekoita homejuustokastike paketista Aura Gold-homejuustoa ja Keittiön Kermaviiliä. Pidän itse tärkeänä juuri kermaviilin 10 rasvaprosentin tasoa. Silloin siinä on vielä vähän makua jäljellä. Huomatkaa, että lähes mihin tahansa salaatinkastikkeeseen verrattuna tämä on varsin kevyttä!!! Rasvaisempi jogurtti tai jopa Creme Fraiche olisivat vielä parempia, mutta kesäinen keveys kärsii voimakkaasti. Jokainen tekee tietysti omat johtopäätöksensä, mutta itse en äärimmäisessä hädässäkään lähtisi tekemään kastiketta vielä kevyemmästä kermaviilistä.
Laita Mustapekka ja kerma kattilaan ja anna lämmetä miedolla lämmöllä pikku hiljaa.
Irroita herkkusienten lakeista jalat ja pilkkoa ne pieniksi kuutioiksi. Mausta sienten lakit suolalla ja pippurilla tai mieleiselläsi grillauskastikkeella. Paras ja rasvaisin vaihteoehto on tietysti täyttää lakit voimakkaalla koskenlaskijalla tai mustapekalla ja kääriä ne pekoniin. Huh, nam... Silppua sienten jalat ja sekoita ne soosikattilaan. Saat tämän myötä kastikkeeseen sekä nestettä että täyteläisyyttä, sillä herkkusienissä on reilusti umamia, eli sitä kuuluisaa viidettä makua.
Pese isot perunat harjalla ja siivuta pitkittäin, noin 1/2 cm paksuisiksi siivuiksi. Heitä ronskisti kantit roskiin. Et mene konkurssiin. Pyörittele siivut öljyssä, jos haluat. Ilmankin onnistuu!
Grilli kuumenemaan ja perunasiivut ja sienilakit ritilälle. Perunat keskiöön ja sienet hieman sivummalle. Anna saada reilusti väriä ja käännä perunat, kun ne ovat saaneet sopivasti väriä. Käytän itse mielestäni maailman parasta kaasugrilliä, Beefeateria, jonka vuoksi olen onnistunut heivaamaan hiiligrillin kokonaan. Kolmen polttimen grillin teho on jopa 16 kW, joten tehoa riittää...
Kun nämä kasvimaan antimet näyttävät hyvältä, siirrä ne sivummalle, jotta pysyvät lämpiminä. Suolaa ja pippuroi fileet myllyistä ja ripottele päälle muutama pisara EVOO:ä. Anna grillauspinnan saada kaunis väri ja käännä lihat vasta, kun lihasneste on juuri nousemassa yläpinnalle. Älä odota hetkeäkään enempää, etteivät lihat kypsy pilalle! Jos olet täysin kypsän lihan ystävä - vaihda possuun tai broileriin. Nauta on täysin pilalla, jos se on lävitse kypsää. Sori vaan!
Kun myös toinen puoli lihoista on saanut kauniin värin, eivätkä mehut ole vielä karanneet, on aika lusikoida lautasille lammikko kastiketta, asetella päälle liha ja ympärille tllbehöörit. Tässä kuvasta puuttuvat kaikki vihreät, mutta käytännössä kaalia oli lautasilla puolet.
Tässä siis itse annos:
lauantai 11. toukokuuta 2013
Paistettua haukea, pinaattimuhennosta ja kukkakaalia
Oman järven antimista koottua ruokaa.
Ainesosat:
1 hauki
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
muutama uusi peruna
muutama kukkakaalin nuppu
reilusti voita
250 g pinaattia
Otetaan yksi hauki.
Fileroidaan se helposti ja puolitetaan fileet. Kuvan hauki oli noin 2 kg:n painoinen, joten siitä riittäisi kyllä useammallekin. Suolataan ja pippuroidaan palat myllystä.
Pese ja raaputa uudet perunat kuorettomiksi. Pilko kukkakaali sopivan kokoisiksi nupuiksi. Vesi tietysti kiehuu jo täysillä ja sekaan pannaan siinä vaiheessa karkeaa merisuolaa ja varmistetaan, että kiehuminen jatkuu. Sitten sekaan perunat ja kukkakaalit.
Kippaa pinaatti kattilaan ja silppua sekaan sipuli ja valkosipuli ja reilu nokare voita. Kattila lämmölle ja loraus valkoviiniä sekaan. Kansi päälle ja anna hautua reilusti ja kasa pienenee ihan murto-osaan.
Tässä vaiheessa, kun perunat ja muut kiehuvat, lämmitetään paistinpannu ja kipataan sinne reilu annos voita. Odotetaan, kunnes se on hiljentynyt ja sitten kalat messiin. Kunnon paistopinta molemmille puolille ja sitten hyvin mietoa paistamista ja ihan pienen hetken.
Ainesosat:
1 hauki
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
muutama uusi peruna
muutama kukkakaalin nuppu
reilusti voita
250 g pinaattia
Otetaan yksi hauki.
Fileroidaan se helposti ja puolitetaan fileet. Kuvan hauki oli noin 2 kg:n painoinen, joten siitä riittäisi kyllä useammallekin. Suolataan ja pippuroidaan palat myllystä.
Pese ja raaputa uudet perunat kuorettomiksi. Pilko kukkakaali sopivan kokoisiksi nupuiksi. Vesi tietysti kiehuu jo täysillä ja sekaan pannaan siinä vaiheessa karkeaa merisuolaa ja varmistetaan, että kiehuminen jatkuu. Sitten sekaan perunat ja kukkakaalit.
Kippaa pinaatti kattilaan ja silppua sekaan sipuli ja valkosipuli ja reilu nokare voita. Kattila lämmölle ja loraus valkoviiniä sekaan. Kansi päälle ja anna hautua reilusti ja kasa pienenee ihan murto-osaan.
Tässä vaiheessa, kun perunat ja muut kiehuvat, lämmitetään paistinpannu ja kipataan sinne reilu annos voita. Odotetaan, kunnes se on hiljentynyt ja sitten kalat messiin. Kunnon paistopinta molemmille puolille ja sitten hyvin mietoa paistamista ja ihan pienen hetken.
Kun kaikki on tehty, on aika kasata annokset esimerkiksi näin:
Tähän ei sitten tarvita oikein muuta kuin hyvää valkoviiniä (esim. kiva Riesling) ja vähän voisulaa pannulta päälle. Ei kun ääntä kohti vaan!
sunnuntai 14. huhtikuuta 2013
Teriyakibroiler, varhaiskaalia ja lämpimiä kasviksia
Loraus, liraus ja ripaus ovat tämän ohjeen tärkeimmät mittayksiköt. Tämä johtuu siitä, että jokaisen omaan makuun sopiva, itse tehty teriyakikastike, on hyvin henkilökohtainen makuasia ja siksi soosia on maistltava koko sen valmistuksen ajan, jotta saat juuri sinulle sopivan kastikkeen, joka saa ensiksi tehdä marinadin virkaa.
Osta kokonaisia, ehdottomasti maustamattomia, broilerin rintafileitä. Tässä ohjeessa kun ei höttöhiilareita ole laisinkaan, saattaa esimerkiksi aikuisen miehen annokseksi sopia 1,5 filettä. Näin ainakin kävi itselleni. Vaimoni puolestaan sai ateriasta vielä maanantaipäivän eväät.
Tee ensin teriyakikastike astiaan, johon voit kaataa ripauksen fariinisokeria, lorauksen oliiviöljyä, lirauksen soijakastiketta ja taasen lirauksen etikkaa tai valkoviinietikkaa. Sekaan vielä tuubista pötkäle wasabia sekaan. Sekoile ja maistele, kunnes soosi on sinun makuusi. Kaupassa myytävät kastikkeet ovat ainakin minun makuuni liian makeita, joten teen mielelläni itse oman kastikkeeni. Jollekin muulle valmiskastike voi olla ihan fine. Kukin päättäkööt omasta puolestaan.
Asettele file pitkittäin leikkuulaudalle niin, että siitä on helppo leikata leveitä, pitkiä ja ohuita siivuja, jotka on sitten helppo rypyttäen pujottaa grillivartaisiin. Älä toki hätäile tikkujen kanssa, sillä jonkin verran on tehtävänä vielä ennen itse grillausta.
Upota muhkeat viipaleet kastikkeeseen ja anna maustua vaikka kuinka kauan. Oikeasti pari tuntia riittää, koska soosissa olevan soijan suola imee helposti lihasta nesteen ulos, jolloin lihasta tulee kuivaa. Juuri ennen grillausta, pujottele siivut grillivartaisiin poimutellen niin, että saat lyhyelle matkalle pujoteltua reilusti lihaa. Meikäläisen metallivartaille kolme filettä mahtui kevyesti kahdelle vartaalle.
Leikkele marinoinnin aikana varhaiskaalista mukavaa silppua noin puoli lautasellista per ruokailija. Päälle voit ripotella vaikka ituja, kuten kuvassa, tai pähkinöitä, pinjansiemeniä tms. Muutama kirsikkatomaatti käyvät myös hyvin. Salaatinkastiketta makusi mukaan.
Lämpimänä lisukkeena laitoin tällä kertaa kukkakaalia, parsakaalia, sipulia ja valkosipulia. Kaikki tämä lievästi soijalla maustetuna. Kaikki lämmin valmistui grillauksen aikana hautuen.
Lopuksi kaikki kauniisti lautaselle ja vaikkapa ripaus Tabascoa lihoille vielä. Makuasia!
Osta kokonaisia, ehdottomasti maustamattomia, broilerin rintafileitä. Tässä ohjeessa kun ei höttöhiilareita ole laisinkaan, saattaa esimerkiksi aikuisen miehen annokseksi sopia 1,5 filettä. Näin ainakin kävi itselleni. Vaimoni puolestaan sai ateriasta vielä maanantaipäivän eväät.
Tee ensin teriyakikastike astiaan, johon voit kaataa ripauksen fariinisokeria, lorauksen oliiviöljyä, lirauksen soijakastiketta ja taasen lirauksen etikkaa tai valkoviinietikkaa. Sekaan vielä tuubista pötkäle wasabia sekaan. Sekoile ja maistele, kunnes soosi on sinun makuusi. Kaupassa myytävät kastikkeet ovat ainakin minun makuuni liian makeita, joten teen mielelläni itse oman kastikkeeni. Jollekin muulle valmiskastike voi olla ihan fine. Kukin päättäkööt omasta puolestaan.
Asettele file pitkittäin leikkuulaudalle niin, että siitä on helppo leikata leveitä, pitkiä ja ohuita siivuja, jotka on sitten helppo rypyttäen pujottaa grillivartaisiin. Älä toki hätäile tikkujen kanssa, sillä jonkin verran on tehtävänä vielä ennen itse grillausta.
Upota muhkeat viipaleet kastikkeeseen ja anna maustua vaikka kuinka kauan. Oikeasti pari tuntia riittää, koska soosissa olevan soijan suola imee helposti lihasta nesteen ulos, jolloin lihasta tulee kuivaa. Juuri ennen grillausta, pujottele siivut grillivartaisiin poimutellen niin, että saat lyhyelle matkalle pujoteltua reilusti lihaa. Meikäläisen metallivartaille kolme filettä mahtui kevyesti kahdelle vartaalle.
Leikkele marinoinnin aikana varhaiskaalista mukavaa silppua noin puoli lautasellista per ruokailija. Päälle voit ripotella vaikka ituja, kuten kuvassa, tai pähkinöitä, pinjansiemeniä tms. Muutama kirsikkatomaatti käyvät myös hyvin. Salaatinkastiketta makusi mukaan.
Lämpimänä lisukkeena laitoin tällä kertaa kukkakaalia, parsakaalia, sipulia ja valkosipulia. Kaikki tämä lievästi soijalla maustetuna. Kaikki lämmin valmistui grillauksen aikana hautuen.
Lopuksi kaikki kauniisti lautaselle ja vaikkapa ripaus Tabascoa lihoille vielä. Makuasia!
sunnuntai 17. maaliskuuta 2013
Broilerinfilettä, perunakakkua ja itse keitettyä mangochutneytä
Keitä mangochutney edellisen ohjeen mukaisesti.
Laita muovipussiin korppujauhoja, suolaa, pipuria ja chilijauhetta.
Leikkaa broilerfileet tai ohutleikkeet (ei suolattuja!!!!!) noin etusormen paksuisiksi pötköiksi. Heittele pötköt pussiin korppujauhojen sekaan, solmi pussi ilmavasti kiinni ja sekoittele tehokkaasti, kunnes jokainen suikale on saanut mauste-korppujauhepinnoitteen. Voit avata muovipussin, jotta panerointi saa kuivahtaa hetken.
Muotoile valmiista perunamuusista rengasmuotilla pienet kakkuset. Itsellä jäi toissailtaisesta kala-ateriasta broccolilla ryyditettyä muusia, josta oli helppo pyöräyttää pienet kakut. Toki tässä voi lisukkeena käyttää riisiä, nuudelia, pastaa, salaattia tai mitä tahansa mauiltaan sopivaa lisuketta.
Valjasta viimeistelyyn pari paistinpannua. Toisessa paistat perunakakut miedolla lämmöllä. Toisella puolestaan broilersuikaleet oliiviöljyssä ( ja ehkä pieni nokere voita sekaan).
Tarjoile itse keitetyn mangochutneyn kera..
Laita muovipussiin korppujauhoja, suolaa, pipuria ja chilijauhetta.
Leikkaa broilerfileet tai ohutleikkeet (ei suolattuja!!!!!) noin etusormen paksuisiksi pötköiksi. Heittele pötköt pussiin korppujauhojen sekaan, solmi pussi ilmavasti kiinni ja sekoittele tehokkaasti, kunnes jokainen suikale on saanut mauste-korppujauhepinnoitteen. Voit avata muovipussin, jotta panerointi saa kuivahtaa hetken.
Muotoile valmiista perunamuusista rengasmuotilla pienet kakkuset. Itsellä jäi toissailtaisesta kala-ateriasta broccolilla ryyditettyä muusia, josta oli helppo pyöräyttää pienet kakut. Toki tässä voi lisukkeena käyttää riisiä, nuudelia, pastaa, salaattia tai mitä tahansa mauiltaan sopivaa lisuketta.
Valjasta viimeistelyyn pari paistinpannua. Toisessa paistat perunakakut miedolla lämmöllä. Toisella puolestaan broilersuikaleet oliiviöljyssä ( ja ehkä pieni nokere voita sekaan).
Tarjoile itse keitetyn mangochutneyn kera..
Mangochutney
1 mango
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 punainen chili
kanelia
inkivääriä
etikkaa
siirappia
vettä
Kuutioi mango ja silppua sipulit. Kaikki ainekset kattilaan pienen oliiviöljytilkan kera ja kun kypsyminen on alkanut, niin loraus vettä päälle. Sitten vain hiljaista keittoa noin tunti, hieman mangon kypsyysasteesta riippuen. Käytä lisukkeena esimerkiksi broilerille.
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 punainen chili
kanelia
inkivääriä
etikkaa
siirappia
vettä
Kuutioi mango ja silppua sipulit. Kaikki ainekset kattilaan pienen oliiviöljytilkan kera ja kun kypsyminen on alkanut, niin loraus vettä päälle. Sitten vain hiljaista keittoa noin tunti, hieman mangon kypsyysasteesta riippuen. Käytä lisukkeena esimerkiksi broilerille.
lauantai 9. maaliskuuta 2013
Possunfilettä homejuustokastikkeessa, persikoita ja papuja
Possun siäfilettä n. 200 g per ruokailija
1 dl jasminriisiä per ruokailija
0,5 dl kuohukermaa per ruokailija
50 g Aura-Gold-juustoa per ruokailija
Pari säilykepersikkaa per ruokailija
Vihreitä papuja
Valkosipulia, muutama kynsi
Otetaan kotimaista possun siäfilettä mukava määrä per ruokailija. Esimerkiksi noin 200 g. Putsaa fileestä kalvot pois ja pätki noin 4 cm paloiksi. Suolaa ja pippuroi myllystä.
Keitä riisi alkuperäisen ohjeeni mukaisesti, eli reilusti pesua, keittoa 1+12+12 min.
Huuhtele ja valuta tuoreet vihreät pavut. Ota filepaloihin pannulla kaunis pinta molemmin puolin. Tietenkin mieluusti voissa. Nosta lihanpalat pois pannusta ja kippaa tilalle pavut ja valkosipulinkynnet. Nosta myös nämät pois ja laita pannuun homejuusto ja kerma. Sekoittele, kunnes kastike on mukavan näköistä. Palauta myös lihanpalat pannulle ja anna kypsyä loppuun miedolla lämmöllä. Lisää ihan lopuksi vielä paistetut pavut ja valkosipulin kynnet.
Kasaa lopuksi anos lautasille: keko riisiä, muutama lihanpala, pavut, kastike ja persikanpuolikkaat. Tarjoile mukavan punaviinin kera. Esimerkiksi Santiago, Syrah-Cabernet-Malbec Chilestä. Melko voimakas viini, mutta suolaisen kastikkeen kanssa ihan kiintoisa yhdistelmä.
1 dl jasminriisiä per ruokailija
0,5 dl kuohukermaa per ruokailija
50 g Aura-Gold-juustoa per ruokailija
Pari säilykepersikkaa per ruokailija
Vihreitä papuja
Valkosipulia, muutama kynsi
Otetaan kotimaista possun siäfilettä mukava määrä per ruokailija. Esimerkiksi noin 200 g. Putsaa fileestä kalvot pois ja pätki noin 4 cm paloiksi. Suolaa ja pippuroi myllystä.
Keitä riisi alkuperäisen ohjeeni mukaisesti, eli reilusti pesua, keittoa 1+12+12 min.
Huuhtele ja valuta tuoreet vihreät pavut. Ota filepaloihin pannulla kaunis pinta molemmin puolin. Tietenkin mieluusti voissa. Nosta lihanpalat pois pannusta ja kippaa tilalle pavut ja valkosipulinkynnet. Nosta myös nämät pois ja laita pannuun homejuusto ja kerma. Sekoittele, kunnes kastike on mukavan näköistä. Palauta myös lihanpalat pannulle ja anna kypsyä loppuun miedolla lämmöllä. Lisää ihan lopuksi vielä paistetut pavut ja valkosipulin kynnet.
Kasaa lopuksi anos lautasille: keko riisiä, muutama lihanpala, pavut, kastike ja persikanpuolikkaat. Tarjoile mukavan punaviinin kera. Esimerkiksi Santiago, Syrah-Cabernet-Malbec Chilestä. Melko voimakas viini, mutta suolaisen kastikkeen kanssa ihan kiintoisa yhdistelmä.
sunnuntai 3. maaliskuuta 2013
Ricottapizza
Tee peruspizzataikina durumvehnästä, hiivasta, suolasta ja vedestä. Anna kohota noin 30 min.
Taikinan kohotessa sekoittele purkillinen ricottajuustoa ja 3 - 5 valkosipulinkynttä murskattuna. Mahdollisesti lisää ripaus suolaa, mutta ole varovainen tässä!!!
Murenna paketillinen Aura-Gold-sinihomejuustoa odottamaan täyttelyä. Samalla raasta non 2 dl parmesaaniraastetta. Riivi noon 3 - 4 oksaa tuoretta rosmariininlehtiä erilleen.
Kun taikina on kohonnut, kauli se leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi ja heitä pellille. Levitä ricottatäyte koko taikinan alueelle mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Paahda sillä aikaa kourallinen pinjansiemeniä.
Taikinan kohotessa sekoittele purkillinen ricottajuustoa ja 3 - 5 valkosipulinkynttä murskattuna. Mahdollisesti lisää ripaus suolaa, mutta ole varovainen tässä!!!
Murenna paketillinen Aura-Gold-sinihomejuustoa odottamaan täyttelyä. Samalla raasta non 2 dl parmesaaniraastetta. Riivi noon 3 - 4 oksaa tuoretta rosmariininlehtiä erilleen.
Kun taikina on kohonnut, kauli se leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi ja heitä pellille. Levitä ricottatäyte koko taikinan alueelle mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Paahda sillä aikaa kourallinen pinjansiemeniä.
Ripoittele pizzapohjan päälle homejuustomurut, raastettu parmesan ja lopuksi vielä rosmariininlehdet. Tältä se sitten näyttää:
Sitten vaan koko komeus uuniin ja kun se näyttää sopivan kauniilta ( noin 20 min 200 astetta), ota se pois, ripoittele päälle hyvää oliiviöljyä, myllystä mustapippuria ja päälle paahdetut pinjansiemenet. Nauti hyvän salaatin kera.
Lopputulos saattaa näyttää vaikka tältä:
Tästä voi tehdä loputtoman määrän variaatioita. Perinteisessä pizzassa tomaattikastike dominoi makuja, mutta tällaisessa pizzassa, hieman hennommankin maun täytteet saavat aivan uuden roolin. Esimerkiksi tuore herkkusieni viipaloituna ja vaikka rucola saavat ihan eri vivahteen tässä versiossa.
Myös muut yrtit tai vaikkapa hennomman makuinen kalakin voivat olla edukseen näin tehdyssä piiraassa.
Maryland Chicken & Corn Pancakes
Tässä tällaine jenkkien klassikkoresepti, joka tuntui varsin hyvältä suussa kuin lautasellakin
Corn Pancakes
200 g maissinjyviä säilykepurkista
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1,5 dl maitoa
Sekoita aineet ja anna vetäytyä sopivan ajan, kunnes muu ruoka on sopivassa jamassa.
Maryland Chicken
Puolikas broilerinrintafile per ruokailija
suolaa + pippuria myllystä
vehnäjauhoja, kananmuna+korppujauho(tai leiuvänmuruset), siis tuplapanerointi
paketti Amerikan Pekonia
3 banaania
Kuori banaanit ja puolita ne. Asettele pareittain leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Puolita kokonaiset broilerinfileet, suolaa ja pippuroi ne. Tuplapaneroi. Asettele banaanien päälle. Leikkaa pekonit puolikkaiksi siivuiksi ja lado ne fileiden päälle. Laita uuniin 200 asteeseen noin 20 - 30 minuutiksi, kunnes pekoni on kauniin väristä ja broileri kypsää
Sillä aikaa kun broileri on uunissa, paista lättytaikinasta kullankeltaisia ohukaisia. Tarjoile broileri ohukaisten päälle aseteltuna ja salaatin ja aiolin kera.
Corn Pancakes
200 g maissinjyviä säilykepurkista
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1,5 dl maitoa
Sekoita aineet ja anna vetäytyä sopivan ajan, kunnes muu ruoka on sopivassa jamassa.
Maryland Chicken
Puolikas broilerinrintafile per ruokailija
suolaa + pippuria myllystä
vehnäjauhoja, kananmuna+korppujauho(tai leiuvänmuruset), siis tuplapanerointi
paketti Amerikan Pekonia
3 banaania
Kuori banaanit ja puolita ne. Asettele pareittain leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Puolita kokonaiset broilerinfileet, suolaa ja pippuroi ne. Tuplapaneroi. Asettele banaanien päälle. Leikkaa pekonit puolikkaiksi siivuiksi ja lado ne fileiden päälle. Laita uuniin 200 asteeseen noin 20 - 30 minuutiksi, kunnes pekoni on kauniin väristä ja broileri kypsää
Sillä aikaa kun broileri on uunissa, paista lättytaikinasta kullankeltaisia ohukaisia. Tarjoile broileri ohukaisten päälle aseteltuna ja salaatin ja aiolin kera.
sunnuntai 24. helmikuuta 2013
Moskovan Pata, sovellus
Oli tällä viikolla jossain lehdessä tämän ruoan ohje. Tarkemman Googlauksen tuloksena selvivi, että aslkuperäinen resepti on Mysi Lahtisen kehittämä ja vissiin vuodelta 1997. Haitanneekohan tuo mittään...
Oma panokseni tähän klassikkoannokseen, jota en ole aiemmin tehnyt, on tuo työjärjestys. En pidä siitä, että ainesosia ruskistellaan erikseen ja nostellaa sivuun odottamaan ja sitten taas yhdistellään ja taas on maailma tiskiä täynnä.
Simppelisti siis lihat maustetaan suolalla ja pippurilla, jauhotetaan ja ruskistetaan padassa. Sitten sekaan sipulit ja kurkut. Lopuksi homejuusto sulamaan mukaan ja viimeiseksi smetana. Sitten vaan uuniin muhimaan. Ei se nyt niin vaikeaa voi olla. Keep it simple, stupid (KISS), kuten Tami sanoisi.
Ainesosat:
Naudan paistia 0,6 - 1 kg, (sisä- , ulko-, kulma- ja paahtopaistit käyvät kaikki)
3 sipulia
3 venäläistä suolakurkkua (koosta riippuen)
2-100 valkosipulinkynttä maun mukaan
4-5 dl lihalientä (varovasti tässä)
hunajaa
Aura Gold-homejuustoa
2 prk smetanaa
ripaus vehnäjauhoa
mustapippuria
Cayennepippuria tai chiliä
Tee, kuten ohjeistin ja anna hautua uunissa (175 astetta) noin 2 tuntia. Tarjoile keitetyn riisin tai perunan kera. Kernaasti venäläisiä suolakurkkuja tykö.
Ehkä pieni varoituksen sana lienee paikallaan suolan osalta. Koska sekä kurkussa että homejuustossa on melko runsaasti suolaa, niin jättäkää lihaliemi/fondi vähän vähemmälle. Ainahan sitä voi lisätä, mutta pois on tosi paha ottaa.
Jos joku sattuu asumaan seudulla, jossa tuota aitoa venäläistä kurkkua ei ole saatavilla, voisin kuvitella, että melko lähelle samanlaista makumaailmaa voisi päästä hapankaalilla. Molemmat tehdään maitohappokäymisen, eli fermentaation keinoin, jolloin lopputuloskin on samankaltainen. Siis tavallinen suolakurkku ja hapankaali voisi viedä aika lähelle samaa lopputulosta. Jos vielä hapankaali on valkosipulilla ryyditetty, niin aina parempi.
Kuvasta tuli ihan törkeän huono. Ruoka oli todella hyvää, mutta suolaa oli ihan reippaasti ja jouduin lisäämään vettä aika lailla. Herkullista kyllä.
Oma panokseni tähän klassikkoannokseen, jota en ole aiemmin tehnyt, on tuo työjärjestys. En pidä siitä, että ainesosia ruskistellaan erikseen ja nostellaa sivuun odottamaan ja sitten taas yhdistellään ja taas on maailma tiskiä täynnä.
Simppelisti siis lihat maustetaan suolalla ja pippurilla, jauhotetaan ja ruskistetaan padassa. Sitten sekaan sipulit ja kurkut. Lopuksi homejuusto sulamaan mukaan ja viimeiseksi smetana. Sitten vaan uuniin muhimaan. Ei se nyt niin vaikeaa voi olla. Keep it simple, stupid (KISS), kuten Tami sanoisi.
Ainesosat:
Naudan paistia 0,6 - 1 kg, (sisä- , ulko-, kulma- ja paahtopaistit käyvät kaikki)
3 sipulia
3 venäläistä suolakurkkua (koosta riippuen)
2-100 valkosipulinkynttä maun mukaan
4-5 dl lihalientä (varovasti tässä)
hunajaa
Aura Gold-homejuustoa
2 prk smetanaa
ripaus vehnäjauhoa
mustapippuria
Cayennepippuria tai chiliä
Tee, kuten ohjeistin ja anna hautua uunissa (175 astetta) noin 2 tuntia. Tarjoile keitetyn riisin tai perunan kera. Kernaasti venäläisiä suolakurkkuja tykö.
Ehkä pieni varoituksen sana lienee paikallaan suolan osalta. Koska sekä kurkussa että homejuustossa on melko runsaasti suolaa, niin jättäkää lihaliemi/fondi vähän vähemmälle. Ainahan sitä voi lisätä, mutta pois on tosi paha ottaa.
Jos joku sattuu asumaan seudulla, jossa tuota aitoa venäläistä kurkkua ei ole saatavilla, voisin kuvitella, että melko lähelle samanlaista makumaailmaa voisi päästä hapankaalilla. Molemmat tehdään maitohappokäymisen, eli fermentaation keinoin, jolloin lopputuloskin on samankaltainen. Siis tavallinen suolakurkku ja hapankaali voisi viedä aika lähelle samaa lopputulosta. Jos vielä hapankaali on valkosipulilla ryyditetty, niin aina parempi.
Kuvasta tuli ihan törkeän huono. Ruoka oli todella hyvää, mutta suolaa oli ihan reippaasti ja jouduin lisäämään vettä aika lailla. Herkullista kyllä.
perjantai 8. helmikuuta 2013
Banaanikala
Tämä ei ole mikään hybridiversio vedenelävästä saatikka hedelmästä. On vain käsittämättömän hyvä perusmössö melkein mihin tahansa arkiseen sapuskointiin, tai vaikka perjantai-illan herkutteluun. On jotenkin pervolla tavalla hyvää.
Erikoista tässä on se, että se ei sovellu tajottavaksi minkään tärkkelyslisukkeen (peruna, riisi, pasta) kera, vaan on parhaimmillaan ihan sellaisenaan. Itse nautimme sen vain voilla päällystetyn hapankorpun ja valkoviinin kera. Siksi ei myöskään kovinkaan kaunista annoskuvaa ole odotettavissa.
Koko satsiin tarvitaan:
1 pkt pakasteseitä
1 punainen paprika
2 banaania
1 prk herkkusieniä liemineen
2 banaania
runsaasti valkosipulinkynsiä
1 prk kuohukermaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä tai voita
Siivuta paprika, banaanit ja herkkusienet pannulla. Kippaa kattilaan. Kaada sekaan herkkusienten liemi ja kerma. Kiehauta ja jätä hautumaan miedolle lämmölle. Mausta suolalla ja pippurilla ja purista sekaan niin paljon valkosipulia kuin sielu sietää, eli haluamasi määrä. Anna kiehua ihan mössöksi.
Siivuta pakastesei mukaviksi paloiksi ja paista niihinkin kaunis pinta, mieluusti voissa. Kippaa kattilaan ja anna makujen tasaantua hetki. Tarkista maku (varsinkin suola) ja tarjoile kekona lautasilla hapankorppujen ja valkoviinin kera. Aamulla on suussa raikas maku ja on kiva lähteä vaikka kyläilemään.
Erikoista tässä on se, että se ei sovellu tajottavaksi minkään tärkkelyslisukkeen (peruna, riisi, pasta) kera, vaan on parhaimmillaan ihan sellaisenaan. Itse nautimme sen vain voilla päällystetyn hapankorpun ja valkoviinin kera. Siksi ei myöskään kovinkaan kaunista annoskuvaa ole odotettavissa.
Koko satsiin tarvitaan:
1 pkt pakasteseitä
1 punainen paprika
2 banaania
1 prk herkkusieniä liemineen
2 banaania
runsaasti valkosipulinkynsiä
1 prk kuohukermaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä tai voita
Siivuta paprika, banaanit ja herkkusienet pannulla. Kippaa kattilaan. Kaada sekaan herkkusienten liemi ja kerma. Kiehauta ja jätä hautumaan miedolle lämmölle. Mausta suolalla ja pippurilla ja purista sekaan niin paljon valkosipulia kuin sielu sietää, eli haluamasi määrä. Anna kiehua ihan mössöksi.
Siivuta pakastesei mukaviksi paloiksi ja paista niihinkin kaunis pinta, mieluusti voissa. Kippaa kattilaan ja anna makujen tasaantua hetki. Tarkista maku (varsinkin suola) ja tarjoile kekona lautasilla hapankorppujen ja valkoviinin kera. Aamulla on suussa raikas maku ja on kiva lähteä vaikka kyläilemään.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Kaiken perusta
Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...

-
Jos joku muistaa vielä Römertopf-savipadat tai jopa vielä omistaa sellaisen, on tämä ohje varmaan mieluinen. Pataan voipi laittaa vaikka kok...
-
Tervehdys pitkästä aikaa! Tuli aika päivittää perinteinen karjalanpaisti tähän päivään. Voihan sitä perinteistäkin hyvin nauttia, mutta ...