lauantai 14. kesäkuuta 2014

Grillattua pihvikarja kuvetta (flank steak), valkosipulivoita, bataattia, herkkusieniä ja halloumijuustoa

Nyt saa vihdoin meiltäkin oikein kunnon lihoja aina vain yleisemmin. Viimeisin marketlöytöni oli pihvikarjan kuvepaisti, eli maailmalla jo pitkään herkuteltu flank steak. Se on vallan mahdottoman hyvää lihaa, vaikkakin meillä hieman vielä ylihinnoiteltua, joskin mauttomaan fileeseen verrattuna edullista.. Jos raakakypsytys on tehty riittävän pitkään, ei liha kaipaa mausteeksi kuin suolaa ja pippuria myllystä. Oman mieltymykseni mukaan naudanlihaa tulisi raakakypsyttää/riiputtaa 4 - 6 viikkoa. Monenkaan yrityksen rahkeet eivät tähän riitä ja varaston kierto hidastuu liikaa. Siksi niin usein kaupasta saatava liha on aivan liian nuorta heti syötäväksi eli noin kaksiviikkoista. Kannattaa siis ostaa ainakin vakuumipakattu nauta kotiin hyvissä ajoin ja jos jääkaappi on turvallisen kylmä, voi lihaa pitää siellä melko pitkään ja antaa entsyymien pilkkoa lihan sidekudosproteiinit eli kollageenit ja sitä kautta saadaan maukas ja murea liha. Täytyy muistuttaa, että jääkaapin lihaosaston tulisi olla max +3 asteista, jotta tämä olisi turvallista vakuumipakkauksissa. Muutoin voipi ikäviä listeriaa ja jopa botuliinia olla enemmän kuin Hollywoodin julkkisten otsissa! Mitatkaa kaappinne lämpö ihan oikeasti, koska muutkin safkat tarvitsevat ihan oikeasti kylmää!!!

Kuvepaisti kannattaa/pitää grillata kokonaisena ja siivuttaa sitten siivuiksi. Maksimi paistoaste on medium, sillä muuten on suuri riski siitä, että lihasta tulee sitkeää. Tällä kertaa kimpaleet olivat sen verran pieniä, että päätin laittaa vähän enemmän lisukkeita.


Kuvassa vajaan puolen kilon kuvelihas, joka korkeasta kilohinnasta huolimatta maksoi vajaat 9€. Kuten kuvasta näkyy, se on todella ohut, joten grillimestari saa olla tarkkana. Ei siis mikään grand kuvee. Lihassyyt erottuvat erittäin hyvin ja siksi lihas on helppo siivuttaa poikkisyin. Halutessaan  grillimestari tai ruokailija voi vielä jälkimaustaa lihan vaikka marinadilla tai majoneesilla tms. Taivas kattona tässäkin.

Tarveaineet:

Pihvikarjan kuvepaistia haluamasi määrä. Itse laskin puolen kilon riittävän kolmelle.
Isoja herkkusieniä 2 per ruokailija
Pekonia
Sulatejuustoa
1 bataatti (pari-kolme siivua per nuppi)
1 halloumijuusto (2-3 siivua per ruokailija)
Voita
Valkospulia
Ja se öljy on tietysti vain ja ainoastaan extra vergine oliiviöljyä!!!!

Ota liha lämpiämään hyvissä ajoin ennen grillausta. Irroita herkkusienistä lakit ja täytä ne esimerkiksi sulatejuustolla ja kiepsauta kauniisti pekonin syleilyyn. Jätä odottelemaan. (Säästä sienten jalat, koska ne voivat tuoda makua ihan mihin vaan; keittoon kastikkeisiin, liemiin yms. Jos ei heti ole käyttöä, pakasta tai kuivata ja jauha!)

Kuori bataatti ja siivuta se vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi. Sivele kevyesti öljyllä ja jätä odottelemaan vuokaan. Tähän käy ihan yhtä hyvin vaikka isokokoinen peruna samalla tavoin siivutettuna tai sitten tilalle hyvä salaatti. (Jos kevennetään niin jättäisin myös valkosipulivoin pois)

Ota halloumi pois pakkauksesta, siivuta se terävällä veitsellä (tai osta valmiiksi siivutettuna) ja liota ylimääräinen suola pois kylmässä vedessä. Lopuksi sivele myös halloumisiivut kevyesti öljyllä ja laita odottelemaan.

Ota voi lämpeämään ja kun se on sopivan notkeaa, purista sekaan sopivaksi katsomasi määrä valkosipulin kynsiä. Omasta mielestäni nitä on kovin vaikeaa laittaa liikaa. Jos sovelletaan samaa sääntöä kuin kaupan valmisteissa, niin ainesosat ovat aina alenevassa suuruusjärjestyksessä. Valkosipulivoi sisältää täten enemmän valkosipulia kuin voita. Tässäkin voi käyttää mielikuvitusta ja soveltaa omaa makua lisäämällä vaikka chiliä, currya, korianteria etc. Kääräise valmis sekoitus pötköksi kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan siivutusta.

Tähän asti voi kaiken valmistella hyvissä ajoin, kunhan ei vielä mausta suolalla, joka vetä kaikki nesteet ulos ja grillattavat kuivuvat.

Itse jätin vielä bataatinkin siivuttamatta kaikkea muuta odotellessa. Myös öljyt sivelemättä vielä.

Kun hetki koittaa, lämmitä grilli ja suolaa ja pippuroi bataatti ja liha. Ekaksi bataati grilliin ja niihin sopivan kaunis raidoitus, jonka jälkeen ne voii nostaa ylemmälle ritilälle jälkikypsymään. Herkkusienet ja halloumi saavat saman kohtelun sopivassa järjestyksessä parhaan arvioinnin mukaan.

Liha grilliin ja nopea, mutta tehokas grillaus kummankin puolen ja nopeasti vetäytymään folioon. Päääsääntönä tupla aika foliossa verrattuna grillausaikaan. Sitten vaan kaikki pöytään ja liha viipaleiksi ja taasen ääntä kohti hyvän punaviinin komppaamana. Ja valkosipulivoita vaikka bataattien päälle makua tuomaan.

Kas tässä oma lautasellinen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti