Kuvepaisti kannattaa/pitää grillata kokonaisena ja siivuttaa sitten siivuiksi. Maksimi paistoaste on medium, sillä muuten on suuri riski siitä, että lihasta tulee sitkeää. Tällä kertaa kimpaleet olivat sen verran pieniä, että päätin laittaa vähän enemmän lisukkeita.
Kuvassa vajaan puolen kilon kuvelihas, joka korkeasta kilohinnasta huolimatta maksoi vajaat 9€. Kuten kuvasta näkyy, se on todella ohut, joten grillimestari saa olla tarkkana. Ei siis mikään grand kuvee. Lihassyyt erottuvat erittäin hyvin ja siksi lihas on helppo siivuttaa poikkisyin. Halutessaan grillimestari tai ruokailija voi vielä jälkimaustaa lihan vaikka marinadilla tai majoneesilla tms. Taivas kattona tässäkin.
Tarveaineet:
Pihvikarjan kuvepaistia haluamasi määrä. Itse laskin puolen kilon riittävän kolmelle.
Isoja herkkusieniä 2 per ruokailija
Pekonia
Sulatejuustoa
1 bataatti (pari-kolme siivua per nuppi)
1 halloumijuusto (2-3 siivua per ruokailija)
Voita
Valkospulia
Ja se öljy on tietysti vain ja ainoastaan extra vergine oliiviöljyä!!!!
Ota liha lämpiämään hyvissä ajoin ennen grillausta. Irroita herkkusienistä lakit ja täytä ne esimerkiksi sulatejuustolla ja kiepsauta kauniisti pekonin syleilyyn. Jätä odottelemaan. (Säästä sienten jalat, koska ne voivat tuoda makua ihan mihin vaan; keittoon kastikkeisiin, liemiin yms. Jos ei heti ole käyttöä, pakasta tai kuivata ja jauha!)
Kuori bataatti ja siivuta se vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi. Sivele kevyesti öljyllä ja jätä odottelemaan vuokaan. Tähän käy ihan yhtä hyvin vaikka isokokoinen peruna samalla tavoin siivutettuna tai sitten tilalle hyvä salaatti. (Jos kevennetään niin jättäisin myös valkosipulivoin pois)
Ota halloumi pois pakkauksesta, siivuta se terävällä veitsellä (tai osta valmiiksi siivutettuna) ja liota ylimääräinen suola pois kylmässä vedessä. Lopuksi sivele myös halloumisiivut kevyesti öljyllä ja laita odottelemaan.
Ota voi lämpeämään ja kun se on sopivan notkeaa, purista sekaan sopivaksi katsomasi määrä valkosipulin kynsiä. Omasta mielestäni nitä on kovin vaikeaa laittaa liikaa. Jos sovelletaan samaa sääntöä kuin kaupan valmisteissa, niin ainesosat ovat aina alenevassa suuruusjärjestyksessä. Valkosipulivoi sisältää täten enemmän valkosipulia kuin voita. Tässäkin voi käyttää mielikuvitusta ja soveltaa omaa makua lisäämällä vaikka chiliä, currya, korianteria etc. Kääräise valmis sekoitus pötköksi kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan siivutusta.
Tähän asti voi kaiken valmistella hyvissä ajoin, kunhan ei vielä mausta suolalla, joka vetä kaikki nesteet ulos ja grillattavat kuivuvat.
Itse jätin vielä bataatinkin siivuttamatta kaikkea muuta odotellessa. Myös öljyt sivelemättä vielä.
Kun hetki koittaa, lämmitä grilli ja suolaa ja pippuroi bataatti ja liha. Ekaksi bataati grilliin ja niihin sopivan kaunis raidoitus, jonka jälkeen ne voii nostaa ylemmälle ritilälle jälkikypsymään. Herkkusienet ja halloumi saavat saman kohtelun sopivassa järjestyksessä parhaan arvioinnin mukaan.
Liha grilliin ja nopea, mutta tehokas grillaus kummankin puolen ja nopeasti vetäytymään folioon. Päääsääntönä tupla aika foliossa verrattuna grillausaikaan. Sitten vaan kaikki pöytään ja liha viipaleiksi ja taasen ääntä kohti hyvän punaviinin komppaamana. Ja valkosipulivoita vaikka bataattien päälle makua tuomaan.
Kas tässä oma lautasellinen:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti