Tarveaineet kahdelle:
4 snack -sitruunaa
2 sydänsalaattia
Tarveaineet kahdelle:
Olemme eläneet kenties kaikkien aikojen sienisyksyä vuonna 2021. Siksi omassa hamsterijemmassa on jo pelkkkiä suppilovahveroita lähes 100 litraa (tuoreena mitattuna). 6 litraa kuivattuja ja loput pakastettuina. Tatteja paikat pullollaan ja suolasieniäkin on vuosiksi jo jemmassa.
Tykkään käyttää sekä keitoissa että kastikkeissa sientä kolmessa muodossa: pakastettuna, kuivattuna ja jauheena. Jauhe toimii erinomaisena suurusteena ja maun korostajana missä tahansa ruoassa. Tässä tapauksessa sieniä on reilusti myös lihapullataikinassa.
Tarveaineet lihapulliin:
700 g rotukarjan jauhelihaa, rasvaa 10% (voisi olla enemmän, mutta voilla ja öljyllä saa hyvää!)
1 sipuli hienoksi silputtuna ja pannulla freesattuna
2 dl kuivattuja suppilovahveroita niukassa vedessä liotettuna
4 valkosipulin kynttä
1 kananmuna
1 loraus kuohukermaa
kohtuullisesti korppujauhoa
mausteita: suolaa, mustapippuria, riistamaustetta (ilman suolaa), tuoretta timjamia, jauhettua korianteria, cayennepippuria
Kippaa yleiskoneen kulhoon korppujauho, kananmuna, kerma ja mausteet. Pyöräytä hetki ja anna turvota. Puristele sienistä neste pois (säästä se kastikkeeseen!) ja silppua sienet hyvin pieneksi silpuksi ja lisää ne, sekä kuullotetut sipulit sekaan. Pyöräytä taas kaikki sekaisin ja lisää jauheliha. Sekoile vielä niin, että taikina on valmis.
Pyöräyttele omin pikku kätösin sopivan kokoiset pallerot ja paista uunissa 225 asteessa kauniin ruskeiksi. Nosta huilaamaan.
Kastike:
n. 170 g pakastettuja suppilovahveroita (neste haihdutettuna ennen pakastusta)
3 hyppysellistä kuivattuja suppilovahveroita
2 inaa suppilovahverojauhetta
1 sipuli
kermaa, suolaa ja pippuria
Ota lihapullataikinaa varten liotettujen sienten neste ja kippaa sinne lisää kuivattuja sieniä. Sulata pakastesienet kohmeisiksi ja silppua ne pienemmäksi. Kuori ja silppua sipuli. Kippaa sienet ja sipuli pannulle tai kattilaan voi -oliiviöljyseokseen ja anna paistua sopivasti. Lorauta sekaan kerma ja kuivattujen, liotettujen sienien neste sekä liotetut suppikset. Anna hautua, kunnes neste ja sienet ovat sopivassa suhteessa. Soosi saa hautua hyvin miedolla lämmöllä vaikka kuinka kauan, kunhan nestettä on riittävästi. Lopuksi suurusta kastike suppisjauheella ja mausta suolalla ja pippurilla.
Viimeistele tarjottavat pyörykät pannulla voissa paistaen. Tarjoile lempparilisukkeiden kera! Itse vedin tässä kohtaa mutkat suoriksi ja käytin valmiita perunakroketteja sekä tuoreita, kotimaisia ruusukaaleja. Herkullinen pottuvoi tai muusi sopivat kuin nenä päähän myös. Miksei hyvää punaviiniä tykö...
Tällä kertaa mentiin ihan valmiilla bulgogi -marinadilla ja ehkä hieman laajennetulla kasvisosuudella. Tampereen Tullintorin East Asian Mart tarjoilee kaikki eväät Kaakkois-Aasian keittiöihin. Käsittämättömän laaja valikoima tuoretta ja säilyvää elintarviketta löytyy hyllyistä maittain aina Kiinasta, Intiasta, Japanista, Koreasta ja muista tuon ilmansuunnan maista. Jos puutteita pitää hakemalla hakea, saattaa Malesia jäädä melko pienelle osuudelle kokonaisuutta ajatellen.
Korean Bulgogi on aina kiinnostanut minua, jo ihan nimensäkin perusteella. Ainahan sitä leikkisästi nyt yhdet bulldogit vedetään! Hahaa!
Tällä kertaa mentiin kuitenkin ihan alkuperäisillä valmisteilla alusta lopuun. Riisinä käytin "kerettiläisesti" jasminriisiä, mutta muut ainesosat tulivat tuoreina alkuperisestä lokaatioistaan. Nauta on toki täkäläistä.
Tykötarpeet:
300 g naudan ulkofilettä ohueksi siivutettuna
400 g shiitakesieniä siivutettuina
1 pieni purjo renkaiksi siivutettuna
1 keskikokoinen porkkana viistoiksi kiekoiksi siivutettuna
Jasminriisiä sopivasti kaikille ( 2 - 3 dl kahdelle, esim.)
Korean Bulgogi -marinointikastiketta
Korean Bulgogi -dippikastiketta
1 rkl sesaminsiemeniä.
Tarjoiluun: Kimchiä!
Valmistus:
Siivuta liha hyvin ohuiksi siivuiksi (2-3 mm), kippaa kulhoon ja kaada marinadia päälle niin että riittää. Peitä kelmulla ja heitä jääkaappiin. Mitä pitempi aika, sen parempi. Jopa vuorokausi käy mainiosti.
Riisi:
Taasen sama proseduuri: Huuhtelu niin kauan, että vesi on kirkasta ja sitten tuo 1 + 12 min hitaasti kiehuen ja 12 min levyllä, mutta ilman lämpöä. Löytyy aiemmasta ohjeesta "riisin keitto".
Loppusilaus:
Kun riisi on kypsää, laita tulille wokki tai paistinpannu. Loraus öljyä pannulle ja odotusta, kunnes lämpöä on kunnolla. Kippaa ekana pannuun porkkanat, sitten sienet, sipulit ja viimeiseksi lihat. Anna paistua ja karamelisoitua hetki ja ota pannu sivummalle ja ripottele päälle sesamsiemenet. Annostele riisi ja lusikoi bulgogi päälle. Nauti kimchin kera! Itse tykkään maustaa tätä hieman makeaa ruokaa ihan kunnon schriratchalla, jolloin saadaan lisää potkua, suolaa ja umamiakin. Nyt, kun se alkuperäinen "kukkoschriratcha" on ollut niukilla, pidän Poppamiehen kastiketta ylivoimaisesti parhaana.
Tässä erinomaisen herkullinen annos naudan picanhasta ja kasviksista. Kypsensin itse lihan vakuumissa sisälämpötilaan 56 - astetta ja sen jälkeen grillissä mukava grillipinta perään. (sous vide 56 astetta, 2,5 tunatia). Homma onnistuu toki ihan perusgrillihommana myös, mutta paras lopputulos syntyy, jos pystyy kypsentämään lihan ennakkoon, jo sopivaan lämpötilaan.
Hölskytysperunat
Tuoretta siikliä, vettä ja reilusti karkeaa suolaa. Pese potut ja kippaa ne reilusti suolattuun, kiehuvaan veteen. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes potut nousevat kohti pintaa. Kaada vesi pois ja laita perunoiden päälle pari talouspaperiarkkia ja kansi. Anna hautua hetki. Kipppaa perunat uunivuokaan, murskaa niitä hieman, lisää suolaa, hienonnetua sipulin naattia ja juustorastetta. Laita odottamaan, kunnes muut hommat ovat mallillaan.
Chimichurri - muunnos
Nippu lehtipersiljaa
Nippu sipulinnaatteja
Pari - kolme valkosipulin kynttä
Yrttejä oman maun mukaan (itsellä timjamia, salviaa, oreganoa)
Reilut ripaukset Maldon -suolaa
Mustapippuria myllystä
Chiliä (ihan ruokailijoiden toiveiden mukaan)
1/2 dl oliiviöljyä
1/4 dl punaviinietikkaa (tai esim. riisiviinietikkaa)
1 tl paprikajauhetta
pikkuinen ripaus sokeria
Kaikki yhtenä poikana vaan myllyyn ja sekaisin. Tarkista maku ja laita jääkaappiin odottelemaan.
Kasvikset
Nipistä tuoreista porkkanoista varsien vihreää osaa niin, että siitö jää kivasti jäljelle. Kuori porkkanat ja laita odottamaan.
Ota sipulinipusta yksi per ruokailija, napsaise naatti kohtuullisen lyhyeksi.
Valmistus:
Grilli ja uuni kuumaksi. Kippaa perunat uuniin ja loput ainekset grilliin. Ota chimichurri jo lämpenemään. Kääntele porkkanoita ja sipulieita kunnes ne saavat kauniin värin ja ovat "al dente". kääntele lihaa, kunnes kaikki pinnat ovat nätisti kiinni ja kauniin värisiä.
Kokoa annokset lautasille. Leikkaa picanha reiluiksi siivuiksi ja lusikoi päälle chimichurria. Asettele muut ainekset nätisti ja sitten vain hyvän punaviinin kera ääntä kohti!
Tarveaineet:
Viilennä kypsät punajuuret nopeasti jääkaappilämpöön. Siivuta ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai muilla härpäkkeillä, joilla saat todella ohuet siivut aikaiseksi.
Asettele siivut kauniisti lautasille ja roiski päälle sitruunan mehua, oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria myllystä. Viimeistele fetajuustomuruilla ja parmesaaniraasteella. Ei muuta kuin ääntä kohti. Jos haluat parantaa suutuntumaa, raasta esimerkiksi saksanpähkinää tai pistaasipähkinää päälle. Nauti!
Pankopaneroidut kuhafileet ja kasvikset
Tarveaineet:
Menetelmä on lähtöisin 1980-luvun ranskalaisista huippuravintoloista, joissa tasainen lopputulos haluttiin varmistaa esikäsittelemällä raaka-aineet optimaaliseen kypsyyteen ja helpottamaan ja nopeuttamaan annosten nopeaa valmistamista, kun tilauksia alkaa tulla kuin liukuhihnalta. Nyt tekniikka on saatu taviksille sopivaan hintaan ja on kaikkien saavutettavissa. Tarvitaan vakuumipakkauskone ja sirkulaattori. Näitä löytyy ihan joka kukkarolle.
Menetelmään liittyy mikrobiologisia riskejä, jotka on hallittava, ettei ruokailija sairastu tai peräti kuole syömästään ruoasta saamiinsa patogeeneihin. Oikea kypsennyslämpötila, -aika ja nopea jäähdytys on opeteltava perin pohjin. Kaikki oppimateriaali löytyy osoitteesta www.sousvide.fi
Tässä reseptissä broilerfileet on lypsennetty sous vide -menetelmällä ja sisälämpötilaksi asetin 68 astetta ja ajaksi 2h30min. On muuten mehukasta ja herkullista. Lopuksi herkullinen paistopinta otetaan kuumalla paistinpannulla ja mausteet vasta tässä vaiheessa lisäten. Suola imeytyy vakuumipussissa, muut maut yleensä eivät. Sama onnistuu myös perinteisin menetelmin, mutta niissä on aina se riski, että liha on kuivaa.
Tein kastikkeeksi hieman tulisemman korealaistyyppisen kastikkeen ja sapuskan lisukkeeksi japanilaista riisiä (etnokaupsata) ja hitusen vihreää kesäkurpitsan muodossa.
Kastike:
2 rkl soijakastiketta
6 rkl riisiviiniä tai Miriniä
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl Schrirachaa (tai vähemmän, jos haluat miedompaa. Korvaa vähennys ketsupilla)
6 rkl hunajaa
4 rkl muscovadosokeria tai muuta tummaa sokeria
2 tl murskattua valkosipulia
2 tl raastettua inkivääriä
ripaus pippuria myllystä
Jos haluat, 2 - 4 rkl karkeaksi hakattua pähkinää koristeeksi ja suutuntuman vuoksi (itse en käytä)
Yhdistä kastike ja broileri pannulla ja nauti riisin ja lisukkeiden kera. Nauti!
Tuli hetki, jolloin ei ollutkaan mitään sapuskaa mietittynä ja jääkaappi ammotti tyhjyyttään. Raavin hetken kaljua päälakeani, kunnes hoksasin, että pakastimessa on pala tryffelivoita ja jääkaapin ovihyllyssä pikkuinen lahjaksi saatu purkki mustaa tryffeliä!
Äkkiä syntyikin todellinen gourmetannos. Kuiva-aineista pasta kattlaan ja voi lämpeämään. Pastan kiehuessa raastoin vielä kourallisen parmesaania valmiiksi.
Valuta pasta, kippaa sekaan tryffelivoi, sekoita ja kruunaa annokset parmesaanilla ja höylätyllä tryffelillä. Osui ja upposi!
Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...