sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Spurgun lihapataa, muusia (boeuf bourgingnon)


 Tämä ruoka vaatii hassun nimensä vuoksi pienen selityksen. Kun lapsemme olivat kouluikäisiä, terjottiin heille säännöllisen epäsäännöllisesti koulussa ruokaa nimeltään "burgundin pataa". Jostain käsittämättömästä syystä ei ruoka ollut ihan lastemme makunystyröihin sopivaa ja niinpä he antoivat sapuskalle nimen "spurgun lihapata". Siitä asti se on sellaisena kulkenut perheessämme, vaikkemme sitä lapsille tai lastenlapsillemme sitä edes yritä tarjota.

Modifioin tuhatta "alkuperäisreseptiä" sen verran, että jätin pois pekonin ja lisäsin tilalle possun "patapaistikuutiot". Sain tällä konstilla siivottuaa pekonit pois ja muutenkin tehtyä koko safkan yhdessä kunnon valurautapadassa alusta loppuun asti.

Tykötarpeet

n. 1 kg naudan sisäpaistia kalvoista puhdistettuna ja kuutioituna

350 g possun patapaistikuutioita

1 suuri sipuli

6 valkosipulin kynttä

1 iso porkkana kuutioituna

4-5 rkl tomaattipuretta

1/2 pulloa punaviniä

1/2 litraa tummaa naudan lihalientä (kuutiosta tai fondipullosta)

200 g herkkutatteja/punikkitatteja pakkasesta (tai reilusti kaupan herkkusieniä tuoreena)

suolaa ja pippuria myllystä

 7-8 kokonaista mustapippuria

2 laakerinlehteä

2 tl sokeria

Pottumuusiin:

1 kg jauhoista perunaa

5 valkosilpulinkynttä

voita

1 palsternakka

2 dl kuohukermaa

Kuumenna pata öljyn ja voin kanssa. Lisää pohjalle possukuutiot ja anna freesaantua hetken. Kippaa sen jälkeen lehmän lihat ja kiepsauttele niitäkin rasvassa mukavan ruskeiksi. Eivät kauheasti ruskistu, mikäli pata ei onnistu olemaan koko ajan ihan tulikuuma... Kippaa sekaan sipulit, porkkanat ja valkosipulit. Lisää myös tomaattipyree ja anna freesaantua hetki. Lorauta perään  1/2 pulloa punaviiniä ja kiepsauta taas kertaalleen. Nöiden päälle vielä 1/2 l lihalientä ja sitten koko komeus uuniin noin 4 tunniksi keskilämpöön 150 - 175 astetta kiertoilmaan.

Muusi:

Kuori perunat ja pilko vähintäänkin puolikkaiksi

Lataa vettä kattilaan niin, että perunat melkein peittyvät. Keitä keskilämmöllä kypsiksi ja muusaa vatkaimella, mausta suolalla ja pippurilla.

Rakenna annkokset muusin päälle ja tarjoile suolakurkun kanssa (venäläistä suolakurkkua, ei mitään maustekurkkua!!!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti