sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Grillatut kreikkalaiset karitsanlihapihvit itse jauhetusta paistista ja kreikkalaiset lisukkeet

Tein kaupassa heräteostoksia ja ostin kaappiin tulevaisuuden varalle kreikkalaisia viininlehtikääryleitä ja paketin fetajuustoa. Ainahan niitä täytyy olla varastossa. Ne ovat niin hyviä ja perin työläitä tehdä itse, joten käytän surutta näitä purkitettuja. Ja kas, yhtäkkiä koko porukka kotona alkaa puhua kuinka mukavaa olisi syödä lammasta/karitsaa oikein kreikkalaisittain. Vastassa oli sunnuntai ja kunnon lihatiskit tietenkin kiinni!

Reipas kotikokkipoika karauttaa autollaan paikallisen marketin pihaan ja ostaa pakastealtaasta karitsan luuttoman paistin. Tästä se lähtee! Kyseinen pala oli tunnelileikattu karitsan paisti, eli takajalkaa, josta setä on leikannut veitsellä reisiluun pois, mutta jättänyt kuitenkin lihan yhtenäiseksi palaksi. Tällaista on kivampi käsitellä yleensä. Juuri tähän tarkoitukseen sillä ei ole mitään merkitystä ja käytännössä huomattavasti edullisempi lammaskin olisi kelvannut ihan yhtä hyvin, mutta sitä ei ollut tarjolla. Paisti vain pakkauksessaan kylmään vesihauteeseen ja noin 4 tunnin sulattelun jälkeen alkaa liha olla leikattavissa. Sitten vain taasen lihamylly esiin ja karitsaa jauhamaan.


Sen verran on nyt tullut oppia tuon lihamyllyn käytössä, että kaikki mahdolliset kalvot kannattaa kyllä poistaa ennakkoon, jos se vain on mahdollista. Saahan ne sitten tuon lihamyllyn laipastakin pois, mutta ihan helkkarin paljon vaikeamman kautta. Jos joku vielä kuvittelee, että jauhelihassa voi olla mitä vaan, niin reippaasti kokeilemaan! Lihaa ja rasvaa voi olla, mutta kalvot eivät myllylle sovi. Kamaraa täytyy tietysti ainakin makkaramassassa olla jo ihan rakenteenkin takia, vaikka joku ihan julkisuudessa väittää, että se olisi jokin etu, ettei makkarassa ole kamaraa. Kaikki ruhon osat on käytettävä! Ajatelkaa jos vaikka Tapolalle joku saisi päähänsä väittää, ettei elukan verta voi käyttää makkaraan!!! Voisi tamperelaisilta mennä ohranjyvä väärään kurkkuun! Mistäs se musta sitten tehdään??? Kaikkea ei vain aina tule niin tarkkaan ajatelleeksi.Syödään, juodaan ja nautitaan ja sitten joku tulee sanomaan, ettei saisi.



Periaatteessa näitä pihvejä voi tehdä ihan perinteisen keftedes-lihapyörykkäohjeen mukaan, mutta turhat leivät tai korppujauhot ja kananmunan voi jättää pois. Lihaa oli tällä kertaa 1,4 kg, joten siitä riittää seuraavaankin päivään.



Tarveaineet:

Karitsan tai lampaan tunneliluuton paisti (n. 1,5 kg)
1-2 keltasipulia
4 - 10 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
1 rkl jauhettua kuminaa/korianteria (itse käytin tällä kertaa korianteria)
2 rkl Maldon-suolaa  ja pippuria myllystä
silputtuja yrttejä (persilja, oregano, minttu, salvia, rosmariini tai timjami) taikka sitten kuivattuja, mitä sattuu olemaan kaapissa. Ei se koskaan ole niin karvan tarkkaa.

Jauha kaikki myllyssä karkeiammalla laipalla kolmeen kertaan. Paista koepallero, jotta suola ja muut maut ovat kohdallaan. Lisää tarvittaessa mausteita ja muotoile pihveiksi. Laita jääkaappiin odottelemaan, että saat lisukkeet tehtyä.


Nyt meni annostelut ja mausteet ihan nappiin ja pihvejä syntyi 9 kpl. Karkeasti laskien noin 2 € per kpl. Ei paha!


Tzaziki

Kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
Raastettua kurkkua
Valkosipulia
Suolaa ja pippuria

Suolaa raastettu kurkku ja anna valua hyvin. Sekoita lopuksi kaikki. Mausta.

Maalaissalaatti - Horiatiki

Kurkkua
Tomaattia
Sipulia
Fetaa
Mustia Kalamataoliiveja
Oliiviöljyä
Minttua

Paloittele, sekoita ja mausta oliiviöljyllä ja mintulla.



Muita lisukkeita voit keksiä vaikka mitä.

Itsellä tosiaan seurana vielä viininlehtikääryleet, Dolmades ja valkosipulimarinoituja papuja. Muita hyviä ovat esimerkiksi munakoisokaviaari, Tabouleh (ei niin kreikkalainen bulgur-salaatti), Couscous, Hummus jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti