Kypsennä pekoni uunissa. Jos
haluat sitä ihan tasaisen, tee se kahden leivinpaperin ja uunipellin välissä.
175 astetta ja 15-20 minuuttia riittää. Anna jäähtyä hetki. Paista kananmuna
rengasmuotin avulla tavallisella paistinpannulla tai ohukaispannussa hitaasti
niin, että keltuainen jää ehjäksi ja puoliraáksi “sunny side up”. Asettele
riisikakulle ensin pekoni ja päälle paistettu muna. Pari kieppiä merisuolaa
myllystä päälle ja koristelu villisuolaheinällä.
keskiviikko 10. helmikuuta 2016
Riisikakku, voissa tiristetyt suppilovahverot ja sipulia.
Tähän voi käyttää ihan mitä
sieniä tahansa, mitä sattuu löytymään. Itseltäni löytyi nyt kuivattuja
suppilovahveroita. Liota kuivatut suppilot tai muut kuivatut sienet tai käytä
pakastesieniä. Silppua puoli pientä sipulia ja tiristä oliiviöljyssä. Kasaa
riisikakulle ja kiepauta suolaa ja pippuria myllystä päälle. Koristeeksi vaikka
villisuolaheinää.
Riisikakku ja Guacamole
Tästä riittää sitten isollekin
porukalle, koska guacamolea on varsin runsaasti.
Guacamole:
3 kypsää avocadoa
2 limen mehut
5-6 kypsää kirsikkatomaattia
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuna
1 nippu korianteria
1 pieni keltainen sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
Silppua sipuli, tomaatit, korianteri ja chili. Kippaa sekaan oliiviöljy ja limen mehu. Puolita avocadot ja poista siemenet. Raavi sisus avocadoista rikki haarukalla ja lusikoi lopulta kaikki sisukset kulhoon. Jos avocadot olivat riittävän kypsiä, ei tarvita kuin lievää liikutusta, niin kaikki on ihanasti sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja laita kelmun alle jääkaappiin tasaantumaan, jos maltat. Chilin määrää voit säädellä makusi mukaan. Tällä ohjeella eivät vielä lieskat lennä suusta. Tosin chilien vahvuus voi vaihdella todella paljon. Voit laittaa päälle toisen riisikakun ja saat näin herkullisen riisikakkuhampparin.
2 limen mehut
5-6 kypsää kirsikkatomaattia
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuna
1 nippu korianteria
1 pieni keltainen sipuli
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
Silppua sipuli, tomaatit, korianteri ja chili. Kippaa sekaan oliiviöljy ja limen mehu. Puolita avocadot ja poista siemenet. Raavi sisus avocadoista rikki haarukalla ja lusikoi lopulta kaikki sisukset kulhoon. Jos avocadot olivat riittävän kypsiä, ei tarvita kuin lievää liikutusta, niin kaikki on ihanasti sekaisin. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja laita kelmun alle jääkaappiin tasaantumaan, jos maltat. Chilin määrää voit säädellä makusi mukaan. Tällä ohjeella eivät vielä lieskat lennä suusta. Tosin chilien vahvuus voi vaihdella todella paljon. Voit laittaa päälle toisen riisikakun ja saat näin herkullisen riisikakkuhampparin.
Lusikoi
riisikakuille ja nauti!
Riisikakku, tapenade, oliiviöljyä ja korianteria
Osta isoja kivellisiä vihreitä
oliiveja. Poista kivet ja aja oliivit karkeaksi rouheeksi mikserissä, loraus
oliiviöljyä mukana. Lusikoi riisikakuille, kiepautus pippuria päälle ja oksa
korianteria tykö. Nauti.
Riisikakku Caprese, eli tomaatti & mozzarella & basilika
Kirsikkatomaatteja siivutettuna,
mozzarellapalloja siivutettuna ja tuoretta basilikaa. Niin monelle kuin haluat.
Siivuta tomaatit ja juustopallot. Valuta hetki.
Kasaa vuorotellen tomaatti- ma
mozzarellasiivut riisikakulle, suolaa ja pippuria myllystä ja koristelu
basilikalla. Nauti!
Riisikakku, silakkachevice, korianteri ja lime
Tämä ohje on
kahdelle riisikakulle!
6 silakkafilettä, punaista ja
keltaista tuoretta chiliä, 1 limen mehu ja pieni nippu korianteria, suolaa ja
pippuria myllystä.
Ota silakkafileistä nahattomat
fileet ja silppua kala pieniksi kuutioiksi. Suolaa reilusti ja pippuroi, lisää
yhden limen mehu ja silputtua chiliä makusi mukaan sekä silputtu korianteri.
Laita mautumaan jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.
Kun kala on kypsynyt, valuta se
huolellisesi siivilässä, ettei se kostuta riisikakkua liikaa. Lusikoi chevice
riisikakuille, viimeistele vielä chilirenkailla ja nauti!
Riisikakku, kampasimpukkaa ja lime-valkosipulimajoneesia
Tämäkin ohje on kahdelle riisikakulle
2 keskikokoista kampasimpukkaa, ½
dl majoneesia, 1 valkosipulinkynsi, 1 tl limen mehua, suolaa ja pipppuria,
voita
Sekoita majoneesiin
valkosipulinkynsi ja limen mehu, suolaa ja pipuroi. Laita jääkaappiin
odottamaan.
Sulata kampasimpukat ja kuivaa ne
hyvin. Suolaa ja pippuroi. Paista pannulla voissa kovalla lämmöllä molemmin
puolin mediumiksi , ettei simpukka mene kumimaiseksi. Anna jäähtyä hetki,
siivuta sitten kolmeen osaan.
Levitä raita majoneesia
riisikakulle ja asettele kampasimpukan siivut kauniisti päälle. Vielä pieni
puristus limen mehua päälle ja ripaus suolaa ja pippuria ja koristeeksi vaikka
korianteria ja nauttiman!
Riisikakku, jättikatkaravun pyrstö ja chilimajoneesi
Tee majo sekoittamalla siihen
chilijauhetta ja paprika. Sulata jättikatkan pyrstöt. Kuori ne, mutta jätä
kuorta pieni osa pyrstöön. Halkaise pyrstöt poikittain niin, että jäävät
kuoriosastaan kiinni, poista suoli, levitä puolikkaat “viuhkamaisesti” erilleen,
suolaa ja pippuroi ja paista voissa kevyesti. Levitä majo riisikakulle ja
asettele katkanpyrstö kauniisti , koristele ja nauti.
Riisikakku ja lohisashimi
2 paksuhkoa viipaletta tuoretta lohta per riisikakku. Loraus
soijaa ja hieman wasabitahnaa.Dippaa lohenpalat molemmin puolin
soijaan, valuta ja laita kaksi palaa kakulle. Tipauta nokare wasabia kummankin
palan päälle ja nauti heti.
Riisikakku, banaania ja vaahterasiirappia
Suolaisen ja makean yhdistelmä
sai minut valitsemaan tämän riisikakkutyypin. Tämän nopeampaa ja helpompaa
välipalaa ei enää ole.
Siivuta banaani ja asettele
siivut riisikakulle. Purista päälle muutama tippa limeä tai sitruunaa ja
viimeistele vaahterasiirapilla. Nauti heti!
Jos olet vielä makeamman perään,
voit voidella riisikakun ensin vaikka Nutellalla tai maapähkinävoilla ja topata
muuten samalla tavalla. Sikamagee…
sunnuntai 7. helmikuuta 2016
Moussaka, reilusti lihaisampi ja ehkä hieman autenttisempi
Olen kovasti tykästynyt munakoisoon ja sen monikäyttöisyyteen ruoanlaitossa. Tällä kertaa tuli tehtyä vähän lihaisampi versio, kun sattui käsiin sopivan paljon jauhelihaa. Alla ohje taas vähän "korvakuulolla kätilöksi"-periaatteella.
2 munakoisoa
5 jauhoista perunaa (Rosamunda tms)
Lihakastike:
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
800 g jauhelihaa
500 g tomaattimurskaa
2 dl punaviiniä
kuivattuja yrttejä (timjamia, meiramia, salviaa ja rakuunaa)
suolaa ja pippuria
2 tl cayennepippuria
muskottia
ripaus sokeria
oliiviöljyä
2 rkl vasikanfondia
Valkokastike:
50 g voita
5 rkl vehnäjauhoa
4,5 dl maitoa
3 munaa
suolaa, mustapippuria myllystä ja muskottia
Mozzarellaraastetta
Aloita valmistelemalla lihakastike, koska se saa mielellään kiehua miedolla lämmöllä useampia tunteja. Kuutioi sipuli ja hakkaa valkosipulit. Freesaa kaikki kuumassaöljyssä hetken ja lisää lihat, sekoita ja anna lihan ruskistua. Lisää fondi, punaviini ja tomaattimurska. Sekaan yrtit ja muut mausteet ja mietoa lämpöä ihan vaikka 5 tuntia. Lisää ripaus sokeria taittamaan hapot ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.
Kun kastike on muutaman tunnin hautunut, aloita kasvisten käsittely itkettämällä munakoisot. Pese ne, poista kanta ja kärki ja siivuta paksuiksi kiekoiksi ja levitä leivinpaperille. Myllystä suolaa päälle ja anna suolan vetää siivuista nesteet pois. Välimerellisen ohjeen mukaan jokainen kiekko pitäisi paistaa runsaassa oliiviöljyssä, mutta itse en pidä tätä välttämättömänä. Monet sanovat lisäksi, että pieniä munakoisoja ei tarvitse itkettää, mutta teen sen aina varmuuden vuoksi, sillä se poistaa mahdollisen kitkeryyden. Paina käsipaperilla tai pyyhkeellä lopuksi nesteet kiekoista pois. Kuori sillä aikaa perunat ja siivuta ne ja laita odottamaan.
Tee valkokastike voista, jauhoista ja maidosta. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sekaan kananmunat. Sekoita hyvin.
Lado kerroksittain munakoisot, päälle lihakastiketta, kerros perunoita ja taas lihakastiketta, kerros munakoisoja ja lopuksi päälle valkokastike ja vielä sen päälle juustoraaste. Paista uunissa noin tunti 175 asteessa ja anna vetäytyä vielä toinen tunti. Nauti hyvän salaatin ja punaviinin kera!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Kaiken perusta
Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...

-
Jos joku muistaa vielä Römertopf-savipadat tai jopa vielä omistaa sellaisen, on tämä ohje varmaan mieluinen. Pataan voipi laittaa vaikka kok...
-
Tervehdys pitkästä aikaa! Tuli aika päivittää perinteinen karjalanpaisti tähän päivään. Voihan sitä perinteistäkin hyvin nauttia, mutta ...