sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Gratinoitu hummeri


Oli pakko laittaa tämäkin simppeliakin simppelimpi ohje tänne, kun oli niin taivaisen hyvää.

1 hummeri per ruokailija (tässä käytin 300 g pakastehummeria)
Kuivaa valkoviiniä
Cayennepippuria
Mozzarellaa raastettuna
Voita
Leipää (paahtoleipää tai patonkia)

Sulata ja puolita hummerit. Puolita ensin pää ja käännä sitten toisin päin ja jatka samasta keskiviivasta pyrstöön päin. Raskas ja terävä kokkiveitsi on paras ase tähän. Poista puolikkaista suoli ja vataslaukku. Jälkimmäinen löytyy heti silmien takaa ja on selkeästi oma pussinsa. Älä missään nimessä poista vihertävää maksaa saatikka mahdollista mätiä.

Lado puolikkaat uunivuokaan niin, että ne pysyvät hyvin ja tasaisesti paikoillaan. Kaada korkillinen valkoviiniä jokaiseen pyrstöpulikkaaseen. Tähän käy myös esim. kuiva sherry tai vaikka sitruuna. Ripottele puolikkaille kevyesti cayennepippuria ja raasta päälle reilusti Mozzarellaa. Viimeistele vielä voinokareilla ja gratinoi uunin yläosassa grillivastusten alla, kunnes juusto ona kauniin väristä.

Älä kuumota liian pitkään, sillä liha sitkistyy.

Nämä tulee hotkaistua ihan hetkessä ja suosittelenkin mukaan leipää ja juustoa ja tietenkin hyvää valko- tai kuohuviiniä. Itsellä tällä kertaa Wolfbergering riesling+muscat-yhdistelmä.

torstai 19. maaliskuuta 2015

Pannulla paistetut broilerquenellit, herkkusienikastike ja riisi


Tällainen arkiruoka tällä kertaa. Ihan simppeliä safkaa broilerin jauhelihasta, mutta kuitenkin hieman uutta touchea.

Tästä riittäisi oikeastaan kolmellekin, vaikka emännän kanssa taas kahdestaan syötiinkin:

400 g broilerin jauhelihaa
2,5 dl jasminriisiä
400 g ruskeita tuoreita herkkusieniä
paahdettua kuivattua sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 dl raastettua mozzarellaa
suolaa ja pippuria myllystä
1 rkl Rajah Curry Paste. Mild tai Hot maun mukaan.
Oliiviöljyö
Voita
Kuohukermaa
vehnäjauhoa

Huuhtele riisi ja laita kiehumaan. Muista 1 + 12 + 12 min. Katso aiemmista ellet muista!

Sekoita broiskun jauheliha, valkosipuli ja muut mausteet sekä juusto. Paahdettu sipuli ja kerma sopivat hyvin sidonnaksi. Munaa tai korppujauhoa ei kertakaikkiaan tarvita taaskaan. Mausta ja paista koekappale, että tiedät maut.

Viipaloi herkkikset ja laita kattilaan. Loraus vettä, jotta saat nesteet irtoamaan. Anna kiehua ihan minimiin ja sitten vehnäjauhot ja voi kehiin. Sen jälkeen lievää liikutusta ja voita peliin ja sekoilun jälkeen kermalla kevyemmäksi ja taas sekoitellaan...

Soosiin voi lisätä joko suolaa, pippuria tai fondia. Laittaisin tähän kanafondia, jos siihen päädytään.

Muotoile broiskuquenellit ja paista niitä miedolla lämmöllä voissa pannulla, aina välillä käännellen. Riisi on jo valmis ja soosi maustamista vailla. Kasaa annokset ja nauti. Vihreät syödään erikseen.


sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Karitsan ulkofliettä, portviinikastiketta bataattipyrettä, tuoretta vihreää parsaa ja portviinikastiketta


Naistenpäivän päivälliseksi valikoitui tällainen kokonaisuus. Lähes kaikki on tehtävä samanaikaisesti, koska ainesosat kypsyvät nopeasti.

Karitsan ulkofilettä 100 - 200 g per ruokailija
Bataattia
Nippu tuoretta, vihreää parsaa
Kermaa
Portviiniä
Vasikanfondia tai itse keitettyä kastikepohjaa
Suolaa ja pippuria myllystä
Voita
Yrttejä (rosmariini, minttu,

Keitä kastike liemestä ja portviinistä ja anna redusoitua sopivan paksuiseksi. Suurukseksi suosittelisin pintasuurusta (beurre mainie), jos et malta keittää tarpeeksi kauan. Siispä pehmeää voita ja vehnäjauhoa sekaisin ja vatkatessa nokareina lisäillen, kunnes rakenne on sopiva.

Kuori bataatti Keitä suolatussa vedessä, kunnes saat siitä sopivan soseen. Vähän kuin pottumuusia tekisit. Saa toki jäädä hieman löysemmäksi. Kermalla ja voilla sen teet sopivaksi ja maustat myllystä.

Suolaa ja pippuroi karitsan filee. Toki olet ottanut sen hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paista voissa kauniin ruskeaksi yrteillä ryyditettynä. Kääri folioon ja anna vetäytyä saman ajan, kun oli pannussa.

Keitä parsat nopeasti suolatussa vedessä napakoiksi.

Siivuta karitsa sopiviksi paloiksi. Levitä bataattisosetta kauniisti lautasen reunalle ja karitsaa osittain sen päälle. Kiltävä kastike paikoilleen ja parsat sekaan tuomaan vihreyttä ja raikkautta ja ei kun syömään.

Katsotaan saanko annoskuvia vai meneekö parempiin suihin ennen sitä.

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Paistettua kuhaa, kermamuhennetttua palstennakkaa ja purjoa


Tällä kertaa kaupasta löytyi villiä ja tuoretta itämeren kuhaa. Kun se vielä oli kutkuttavan tuoretta, ei sitä voinut hinnasta huolimatta vastustaa. Vanhat lisukeet alkoivat jo tympiä ja siksi siis tällä kertaa tällaista:

250 g kuhafilettä per ruokailija (ota huomioon, että ruodottomaksi leikkauksessa katoaa noin 40-50 g per filee!) Tällä kertaa meille päätyi kaksi filettä per nuppi.

1 suurehko, tuore palsternakka
1 keskikokoinen purjo
1 sitruunan mehu
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
Suolaa ja pippuria myllystä

Leikkaa kuhafileet ruodottomiksi. Suolaa ne molemmin puolin ja anna levätä hetki.

Kuori palsternakka ja kuutioi se suurehkoiksi kuutioiksi. Puhdista purjo ja leikkaa se 4 cm pituisiksi pätkiksi ja halkaise ne. Huuhtele ne lävikössä puhtaiksi.

Ota hellalle pari paistinpannua. ja laita kasviksille varattu täysille ja siihen voita ja oliiviöljyä. Toisen voi laittaa lämpenemään pienelle volalle.

Kippaa vihannespannuun kuutioidut palsternakat ja anna freesaantua hetki. Lisää purjot ja jatka fresausta vielä heti. Lorauta sekaan valkoviini, sitruunan mehu ja anna taas kiehahtaa. Lisää kerma ja jätä muhimaan noin 20 minuutiksi. Sekoittele välillä ja mausta suolalla, pipurilla . Testaa palsternakan kypsyyttä neulalla koko prosessin ajan. Ota pannu pois levyltä, jos ne alkavat olla al dente.

Kuumenna voinen paistinpannu täysille ja ripottele kuhafileille korppujauhoja. Paista voissa rapeiksi ja asettele lautasille kauniiksi annoksiksi.






tiistai 3. maaliskuuta 2015

Herkullinen makaronilaatikko tunnissa



Tämä resepti on ollut meidän perheellämme käytössä jo kolmisenkymmentä vuotta ja taisi tulla opittua anopilta alunperin. Se on aiojen saatossa hieman muokkaantunut ja lähes joka kerta se on edellistä kertaa parempi. Vaimoni kanssa keskustelemme välillä ketsupin määrästä. Itse tykkään runsaammasta versiosta, hän taas niukemmasta. Oma maku siis ratkaiskoot. Yksi niistä sapuskoista, joka paranee seuraavaan kertaan, kun sitä lämmittää mikrossa seuraavina päivinä.

Tässä reilunkokoinen perheresepti, josta riittää vaikka kuinka. Olen jatkuvasti pienentämässä annoskokoa kahden hengen taloudelle sopivaksi, mutta aina sitä vain tulee iso satsi...

Tarvikkeet:

400 g sarvimakaronia
4-500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä tai voita tai molempia
suolaa, pippuria, chiliä (joku haluaa suolan ja pippurin sijasta jauhelihamaustetta!!!)
Heinz-tomaattiketsuppia
2 kananmunaa
4-5 dl maitoa
Mozzarellaraastetta

Nopean valmistuksen salaisuus:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Ota kaksi isoa kattilaa. Laita toiseen makaroneja varten vesi kiehumaan heti!  Lihaa varten toiseen kattilaan oliiviöljyä tai voita.

Laita kattilat täysille. Pilkkoa sipuli ja valkosipuli.  Kun öljytty kattila alka lämmetä, kiepauta sinne jauheliha ja sekoita hetki. Lisää sipuli ja valkosipuli ja mausteet ja kun liha on kypsää, nista pois hellalta ja lisää hieman justoraastetta. Sekoita ja jätä odottamaan. Tähän meni max 5 minuuttia.

Tässä vaiheessa on pastavesi jo varmaan alkanut kiehua ja ripaus karkeaa suolaa keitinveteen ja makaronit sekaan. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Max 8 minuuttia, josta osa samanaikaisesti lihan kypsymisen aikana.

Kun pasta on kypsää, valuta lävikössä nopeasti, kippaa jauhelihakattilaan ja sekoita.  Nyt sitten omantunnon mukaan sekaan ketsuppia. Mieluummin reilusti kuin liian vähän (oma mielipiteeni). Sekoita. Riko sekaan pari kananmunaa ja sekoita taas uudelleen. Kaada lopuksi sekaan maitoa niin, että seos on sopivan löysää, muttei litkua.

Kaada uunivuokaan ja ripottele päälle vielä vähän mozzarellaraastetta. Sitten uuniin noin 50 minuutiksi. Pienen harjoittelun jälkeen sapuska on lautasilla tunti aloituksen jälkeen. Sitten vain salaattia reilusti ja mahdollisesti lisää ketsuppia (ainakin mulle) makaronilaatikon päälle.

Tästä voi tehdä ihan väkevänkin version, kun vaihtaa ketsupin vähän vahvempaan ja maustaa jauhelihan vaikka tacomausteella. Mielikuvitus käyttöön!




lauantai 14. helmikuuta 2015

Paahdettua kirjolohta, kermamuhennettua savoijinkaalia ja pottumuusia


Tuli jo osa ahmittua ennen kuin tuli mieleen ottaa annoskuva! Tässä todella simppeli ruoka, jonka lisuke nosti sen aivan uudelle tasolle.

Ruodotonta kirjolohta nahkoineen noin 200g per ruokailija
suolaa ja pippuria myllystä
Savoijinkaalia pala
1/2 sipuli
1 sitruunan mehu
1 tlk kuohukermaa
Perunoita
Voita
Maitoa

Leikkaa kala annospaloiksi. Jos pyrstöä jää, graavaa se aamupalan ruisleivän päälliseksi. Suolaa ja pippuroi kalanpalat ja laita vielä jääkaappiin odottelemaan.

Tee perunamuusi.

Siivuta kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Ota sopiva kattila ja heitä sinne reilu nokare voita. Kun voi alkaa sulaa, kippaa perään kaali ja sipuli. Anna freesaantua hetki. Lisää kattilaan sitruunan mehu ja kerma sekä muutama kierros suolaa myllystä ja ihan vähän pippuria. Tiputa lämpö ja sekoittele hetki. Laita sen jälkeen kansi päälle ja anna hautua kypsäksi. Ei tähän mene kuin ehkä max 10 minuuttia.

Ota paistinpannu ja lämmitä se kuumaksi. Nyt voit valita joko paahtamisen tai paistamisen. Paahtaessa tarvitset vain hieman suolaa myllystä pannuun ja kalat päälle, nahkapuoli alaspäin. Vaihtoisesti voit myös paistaa kalat voissa. Makuasia. Jos maltti riittää, paista vain nahkapuolelta, että kala jää mukavasti mediumiksi. Voit toki kääntääkin, jos haluat.

Viimeistele muusi ja annostele lautasille. Asettele kalat haluamallasi tavalla ja vierelle kaali, jonka kermainen ja sitruunainen maku on todellinen herkku. Toimisi hyvin ilman muusiakin.

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Clubsandwich ja lohkoperunat

Tämä ei paljon ohjeita kaipaa, mutta ehkä pientä kertausta. Yritin tehdä hireman kevyempää versiota, mutta kyllähän tästä poweria löytyy.

6 paahdettua paaholeipävipaletta
1 pkt pekonia
1 tomaatti siivuina
4 juustoviipaletta
2 paistettua kananmunaa
2 broilerin ohutleikettä (naturell)
voita
Dijon-sinappia
majoneesia
Romaine-salaattia

Kypsennä pekonit uunissa
Paahda leivät paahtimessa ja levitä kunkin siivun toiselle puolelle voita ja dijonia
Paista broiskufileet ja laita vetäytymään folioon

Tee lohkoperunat ja kypsennä ne uunissa tai pannulla

Asettele alimmalle leipäviipaleelle juusto ja rapeat pekonit, lado vielä päälle tomaattiviipaleet ja näiden päälle vielä majoneesia.

Seuraava leipäviipale edellisten päälle, taas juustoviipale leivän voidellulle puolelle ja salaattia tähän. Mahdollisesti vielä majoneesia ja lämpimät broilerfileet vielä päälle ja viimeinen leipäviipale voideltu puoli alaspäin. Parilla grillitikulla niput kasaan ja leikkaa ne vinoittain kauniiksi kolmioiksi. Asettele lautasille ja lohkoperunat tykö ja sitten nauttimaan. Tässä tämän sununtain annos.


lauantai 7. helmikuuta 2015

Tattariblinit hieman nopeammin, siianmätiä, suolasieniä ja muut perinteiset tykötarpeet

Päätin testata perinteisiä tattariblinejä hieman nopeutetulla konstilla. Nähtäväksi jää, onistuuko. En jaksanut nimittäin tehdä taikinaa edellisenä iltana, vaan vasta nyt päivällä. Taikinalle jää noin 4-5- tuntia aikaa pulputtaa, jos kaikki menee putkeen. Näin sen tein:

Taikinaan

4 dl kevytmaitoa
20 g hiivaa
3 1/2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
loraus rypsiöljyä (tai voisulaa)
3 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset)
reilu loraus eli noin 1 1/2 dl oluttta
2 dl kermaviiliä
1 tl suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöisksi ja anna hiivan liueta siihen kädellä avustaen. Lisää muut ainekset haluamassasi järjestyksessä, mutta muista sekoittaa vatkaimella tasaiseksi.

Normaalistihan tämän annetaan käydä huoneenlämmössä mieluusti yön yli. Lorottelin hanasta kädenlämpöistä vettä tiskialtaaseen ja laitoin kulhon sinne hautumaan. Uskoisin, että tällä voi olla aika lailla nopeuttava vaikutus lopputulokseen. Jo vajaan tunnin jälkeen taikina on alkanut pulpahdella lupaavasti!
Sitten vain siian mäti siivilään sulamaan ja valuuntumaan, suolasienet likoamaan ja itse kuolaa nieleskelemään.

Tältä se taikina sitten hetken päästä näytti:


Sitten vain eteen päin ja pannulle kuten esimerkiksi näin:


Ja annos voi näyttää vaikka tältä:




perjantai 6. helmikuuta 2015

Punakampelafileitä, ruohosipulia ja kermaa

Tällainen, vähän vastaava annos on tulut tehtyä ennenkin. Tuorejuusto oli erilaista, mutta tässä taas uutta versiota. Tein näistä taas rullia ja ajattelin ehkä turhan rationaalisesti ja jätin cocktailtikut rullista pois. Kaikkihan ne aukesivat kuin simpukat kattilassa.Ei vaikuta makuun, mutta ulkonäköön kylläkin. Suosittelen siis edellen käyttämään rulliin cocktailtikkuja, että pysyvät rullina.

Tästä annoksesta riittää varmasti neljälle hengelle:

8 kpl = 600g punakampelafileitä
Nippu ruohosipulia
1 prk ruohosipulituorejuustoa
1 tlk kuohukermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria myllystä (pippuri tarkoittaa siis aina mustapippuria, ellen ole sitä aiemmin tuonut ilmi)
Vihreitä papuja (tuoreita)
Pottumuusia

Suolaa ja pippuroi punakampelat sisäpuolelta: (muuten et pysty kunnolla rullaamaan) lusikoi kullekin pyrstöpuolelle nokare tuorejuustoa.

Rullaa fisut kasaan ja laita nippu ruohosipulia kunkin fileen päälle. Voita reilusti pannulle ja fisut kehiin.

Loput tuorejuustot, kerma ja valkkari pannulle, kun olet ensin paistanut kummallekin puolelle pinnat. Lisää pannulle myös haricots-pavut kypsymään kastikkeeseen.



Tee pottumuusi valmiiksi ajoissa ja viimeistele se, kun kalat ovat pannussa. Rakenna annokset lautasille jotenkin näin:











Kevyttä punaviiniä tai tukevaa valkoviiniä tykö!

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Osso bucco

Taitaisi oikeampi kirjoitusasu olla osso buco, koska buco tarkoittaa onttoa luuta. Siitähän tähän tarkoitukseen sahatusta potkakiekosta ja sen luun ytimestä tulee mahtavan täydellistä makua. Sinne se sulaa, kunhan saa aikansa hautua rauhassa.

Tässä ohjeessa olen käyttänyt vain kahta potkakiekkoa, jotka painoivat yhteensä lähes kilon. Saattaa olla, että jää vielä jämät huomisellekin.

Risottoa tämän kanssa pitäisi tarjoilla, mutta saattaa sahramilla maustettu, keitetty riisikin ajaa saman asian. Tätä kirjoittaessani en ole vielä päättänyt kumpaa kaveriksi tulee.

Tästä lähdetään:

Sopiva määrä potkakiekkoja
Valurautapata
Oliiviöljyä ja voita
suolaa ja pippuria myllystä
sipulia
valkosipulia
sellleriä ja/tai palsternakkaa
porkkanaa
yrttejä (salviaa, oreganoa, rosmariinia jne)
tomaattimurskaa (Mutti)
häränfondia (jos haluat)
valkoviiniä

Ota potkakiekot lämpenemään ajoissa ja raaputa pois mahdolliset "sahanpurut". Suolaa ja pippuroi.



Kuumenna valurautapadassa oliiviöljy ja voi ja ruskista yksi kerrallaan kummaltakin puolelta vuorotellen. Kun kaikki on ruskistetu, kippaa pataan juurekset ja annan niden ruskistua hetki. Sitten vain potkakiekot takaisin pataan, päälle reilusti valkoviiniä, purkkitomaatteja ja loraus fondia. Ja yrtit tietenkin. Käytin itse tällä kertaa tuoretta oreganoa ja uskokaa pois, tuoksu on mahtava!


Tämän näköistä setti sitten tulille ja pienen sekoituksen jälkeen uuniin 150-175 astetta ja pari-kolme tuntia:

Riisillä, risotolla tai ilman... Aivan mahtavaa!

Kaiken perusta

Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...