lauantai 3. lokakuuta 2015
Siianmätialkupala paahtoleivällä, lehtikaalipeti ja kermaviiliä
Tuore lehtikaali ruukussa on todella herkullista ja sen päälle sovitettu, voissa paistettu paahtoleipäsiivu runsaalla siianmädillä ja kermaviilillä toimii aika hyvin. Suola, pippuri ja vain ääntä kohti. Kaikki hyvin.
Haudutettuja possunposkia liemessä, linssejä, papuja ja palsternakkapyreetä
Etsi hyvä lihakauppa. Osta sieltä possun poskia, koska ne ovat herkullisen hyviä. Varaa itsellesi riittävästi nautinnollista ruoanlaittoaikaa. Juuri tämän ruoan valmistumisen aikana voit tehdä paljon muutakin, esimerkiksi ulkoilla. Itse tein ensin hieman pihatöitä ja sitten tämän blogin päivitystä.
Tässä ohje taasen kahdelle hengelle, mutta voipi sellaisenaan kertoa vaikka kuinka monella ja vaikka kuinka monelle:)
Jokin aika sitten kirjoitin ohjeen possun potkista ja niistä jäävästä liemestä. Tähän reseptiin on nyt käytetty juuri sitä lientä. Jos sinulla ei ole itse keitettyä lientä, käypi se vallan mainiosti, että sekoittelet vedestä ja vaikkapa vasikan-, kana- tai kasvisfondista sopivan vahvuisen liemen ja haudutat naurulihakset siinä.
Tykötarpeet:
4 kpl possun poskilihaksia
valmista lihalientä
suolaa ja pippuria
pari palsternakkaa
Punaisia linssejä purkista
Mustia papuja purkista (tai vaikka belugalinssejä). Molemmat voit myös keittää itse, jos olet innokas. Se vaatii vain yleensä yön yli haudutuksen ja sitten keittämisen, ainakin papujen osalta. Linssit ovat hieman helpompia toki.
Koristeita makusi mukaan
Puhdista poskilihaksista rasvaa ja kalvoja vähän pois. Tämä on vähän nuoralla tanssimista koska jos poistat kaiken, homma hajoaa käsiin, jos et mitään, saattaa jollekin syöminen olla vastenmielistä. Makuasia siis.
Suolaa ja pippuroi lihat molemmin puolin. Laita sopivan kokoisen uuninkestävän vuoan pohjalle ja lisää lientä niin, että lihat peittyvät. Peitä foliolla tai tiiviillä kannella ja laita uuniin hautumaan noin 3-4 tunniksi 125 asteeseen. Jos on kiire niin 150 on myös ihan ok.
Palkitse itsesi vaikka lasillisella punaviiniä nyt, kun monen tunnin työ on tehty! Samalla mietit tietenkin kuinka kauniin annoksen voisit lopulta rakentaa. Linssien ja papujen värit olen tietenkin valinnut niin, että ne ovat lähes vastakkaiset ja silloin saa rakennettua kaunimman näköisen annoksen.
Kuori ja paloittele palsternakat. Keitä vedessä/maidossa/kermassa tms, kunnes ovat valmiita soseutettavaksi. Tee se siivilän läpi pusertamalla tai sauvasekoittimella. Sekaan tietysti voita, suolaa ja pippuria (ehkä jopa kermaa). Tarkista maku!
Valuta pavut ja linssit.
Kun posket alkavat olla suussa sulavia, ota ne erilleen ja pidä lämpiminä vaikka foliossa. ÄLÄ KAADA LIENTÄ POIS! Jos liemi on sameaa, voit joko siivilöidä tai kirkastaa sen vatkatulla munanvalkuaisella. Googlaa, jos tuntuu vaikealta.
Lämmitä linssit ja pavut eri astioissa, mutta kuitenkin yllä mainitussa liemessä. Voit maustaa ne eri tavoin ja saat siten makukirjoa annokseen. Chili, valkosipuli, yrtit etc. vain taivas kattona tässäkin. Älä kuitenkaan liioittele, sillä poskilihojen maku on hienostunut ja täyteläinen jo itsessään.
Annoksen asettelisin joko pitkänmalliseen astiaan tai syvälle lautaselle. Pohjalle palsternakkapuree, jonka päälle asettelet lihakset. Kummallekin puolelle pavut/linssit. Kaunista ja herkullista.
Croisanttaikinaan leivotut uuniomenat
Näin jossain tällaisen reseptin, mutten löydä sitä uudelleen mistään. En muista siitä muuta kuin, että siinä oli käytetty valmista croissanttaikinaa, jota kaupastaa saa tuoreena rikottavissa pahvipurkeissa. Täytyy siis lähteä itse keksimään resepti uudelleen. Pyydän anteeksi, jos siitä tulee samanlainen kuin alkuperäinen, mutta en todellakaan edes lukenut sitä, kunnes se katosi.
Käytän kotimaisia hapahkoja omnenoita, jotka kuorin ja pilkkoan ja kiehautan niistä kiinteähkön täytteen. Ei mitään hilloa, mutta pientä lämpöä kuitenkin ja tietenkin makua kanelista, inkivääristä, hunajasta, sitruunasta ja kenties myös jostain musta. Lähden kokeilemaan.
4 kpl Summer Red-omenaa
Crowmoor Extra Dry-omenasiideriä
Hunajaa
Kanelia
Chiliä
Perunajauhoa
Poraa omenista karat ja kuori. Puolita ja pilko ronskeiksi paloiksi. Kippaa kattilaan ja lämpöä alle. Kun sihinä alkaa kuulua, lorauta 1 1/2 desiä siideriä sekaan ja sekoita. Mausta kanelilla, chilillä ja hunajalla. Siivilöi lopuksi perunajauhot kokko ajan sekoittaen ja laita jäähtymään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa ja muita mausteita.
Kun hetki on läsnä, ota taikinat esiin, levitä omenatäyte taikinalle ja muotoile palloiksi ja laita paperivuokiin. Paista uunissa noin 200 asteessa reilut 10 minuuttia.
Tarjoile esimerkiksi hyvän jäätelön kera.
perjantai 2. lokakuuta 2015
Paistettua siikaa, parmesanrösti ja sitruunainen kermakastike
1 kokonainen perattu siika, noin 1 kg tai kaksi filettä
muutama peruna
1/2 sitruunan mehu
loraus valkoviiniä
1 dl kermaa
Voita
Salaattia
Suomusta ja fileroi siika ja nypi ruodot. Valmista filettä on hankala suomustaa, joten siksi etsisin joko kokonaista kalaa tai suomustettua filettä, mutta kuitenkin nahka päällä!
Leikkaa kauniiksi annospaloiksi (Pyrstöt voi graavata seuraavaksi aamuksi. On muuten hyvää paahdetulla ruisleivällä!)
Kippaa loraus valkoviiniä ja puolet sitruunan mehusta kattilaan ja anna heille lievä kiehautus. Kaada perään kerma ja anna hautua sopivan paksuiseksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Raasta perunat ja niidensekaan hieman parmesaania. Muotoile niistä röstikeot ja paista pannulla
miedolla lämmöllä kauniin värisiksi ja rapeiksi. Voissa tietysti! Olen kyllä tietoinen siitä, että oikeasta röstistä pitäisi vielä nestettäkin puristella pois perunasta, mutta aina ei ehdi eikä tarvitse.
Kun röstit alkavat olla valmiita, laita toinen paistinpannu kuumaksi ja siihen reilu nokare voita. Suolaa ja pippuroi siikafileet molemmin puolin. Paista nahkapuolelta niin kauan, että sisälämpö on noin 45 astetta ja nahka ihanan rapea. Kypsyyden näkee kyllä ihan silmälläkin. Kun pinta on lähes valkoinen, on kala valmis.
Kasaa annokset. Rösti alle ja kala nahkapuoli ylöspäin röstin päälle. Annostele kastiketta lautaselle ja ripottele kalojen päälle loput sitruunan mehut. Nauti hyvän valkoviinin kera.
Salaatin teit tietysti jossain välissä jo valmiiksi ennakkoon!
torstai 1. lokakuuta 2015
Suussa sulavat jauhemaksapihvit, pekonia, pottumuusia ja ruskeaakastiketta sipulin ja kapriksen kera
Tämä ohje on varmaan viidelle, vaikka meitä syöjiä oli vain kaksi. Seitsemästä pihvistä jäi jääkaappiin vain kaksi kappaletta. Nyt on pakko tunnustaa, että käytin muusiin Oolannin pakastehiutaleita, jotka ovat mielestäni aivan ylivoimainen ratkaisu varsinkin pienimpiin annoksiin. Reilusti voita ja suolaa ja maitoa eikä mitään vettä sekaan laisinkaan, niin hyvää tulee ja nopeasti.
350 g Tammisen jauhettua naudan maksaa
noin 300 g raakaa perunaa
1 keltasipuli
1 kananmuna
1 tl suolaa
1/2 tl meiramia
1/2 tl valkopippuria
2 keskikokoista sipulia
1 prk pieniä kapriksia
1 pkt pekonia
Oolannin perunamuusihiutaleita pakasteesta
voita ja oliiviöljyä
vehnäjauhoa
vettä ja soijakastiketta
tabascoa
Raasta perunat kulhoon. Lisää kananmuna, suola, pippuri, meirami ja veitsellä hienoksi silputtu sipuli. Sipulia ei kannata raastaa riivinraudalla, sillä siihen saattaa tulla kitkerä maku. Parempi silputa itse käsin.
Sekoita hyvin ja anna seistä hetken ihan rauhassa. Levitä pekonit uunipellille leivinpaperin päälle ja paista rapeaksi 200 asteessa.
Tee ruskea kastike valmiiksi. Sekoita voi ja vahnäjauho ja anna ruskistua kunnolla. Lisää kuuma vesi ja sekoita hyvin. Mausta soijakastikkeella ja pippurilla.
Valmistele sinä aikana muusi puolivalmiiksi pussin ohjeiden mukaan. Kuten sanottu, unohda vesi ja käytä vain maitoa ja voita ja suolaa.
Kuori pari sipulia. Irroita renkaat toisistaan ja laita pannulle sokerin kanssa aluksi saamaan hieman väriä Lisää sitten rasva ja lopuksi kaprikset.
Paista joko lättypannussa tai blinipannussa paksuja pihvejä. Itse paistoin blinipannussa ja jälkikypsensin uunissa ihan vain 100 asteessa. Kunnes annokset voi kasata.
Viimeistele mausteilla ja nauti Tabascon kera!
Tunnisteet:
Kotiruoka,
Maksaruoat,
Naudanliha,
Pihvit
Kunnon burgeripihvi ja lisukkeet, suppilovahveropedillä
Kyllä sillä vain on merkitystä, kun omin silmin näkee paistipalojen menevän myllyyn ja ulos tulee max 2% rasvaa sisältävää puhdasta lihaa. Siitä syntiyvät tällä kertaa pihvit ja kun liha tuli ostettua vielä sieniretken päätteeksi, niin saatiin pihveille vielä kaunis suppilopeti.
Kahdelle:
400 g tuoretta naudan paistijauhelihaa
suolaa ja pippuria myllystä
Litra suppilovahveroita
1 pieni sipuli
1 dl kuohukermaa
salaattia
ranskanperunoita tai lohkoperunoita
öljyä uppopaistoon
chilimajoneesia tai makusi mukaan maustettua majoa
Putsaa sienet ja haihduta pannulla neste pois. Lisää silputtu sipuli ja kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna pikku hiljaa hautua miedolla lämmöllä ja paksuuntua sopivaksi. Älä kuitenkaan unohda lievää liikutusta silloin tällöin.
Levitä jauheliha leivinpaperille mahdillisimman ohueksi levyksi, mausta suolalla ja pippurilla, kääri rullaksi ja pyörittele pihveiksi. Tällä konstilla saat mausteet tasaisesti massaan. Tähän EI TODELLA tule mitään muuta jatketta.
Tee ranskikset tai ota pakkasesta. Paista pihvit, pidä lämpimänä ja sillä aikaa kun perunat kylpevät öljyssä, valmista salaatti ja sitten vain annokset lautasille ja ääntä kohti. Mausta majoneesilla, suolalla ja pippurilla ihan oman maun mukaan.
Tunnisteet:
Naudanliha,
Pihvit,
Punainen liha,
Tuoreet sienet
perjantai 25. syyskuuta 2015
Turskaa, kermamuhennettua nuorta lehtikaalia ja avokadoa
Nyt pukkaa taas lehtikaalia, mutta tällä kertaa tuoretta sellaista ruukussa. Oli muuten ihan erilaista kuin vanhemmasta, kovasta ja kuivasta tehtyä!
Tykötarpeet kahdelle:
Sopivasti tuoretta turskafilettä per ruokalija
Lehtikaalia ruukussa
1 pieni keltasipuli
1 sitruunan mehu
1 avokado
oliiviöljyä
kermaa
voita
suolaa ja pippuria
tilliä koristeeksi
Putsaa turskafileistä ruodot pois. Se on aivan yhtä helppoa kuin ahvenesta tai kuhasta. Leikkaa vain se perinteinen "housuleikkaus" ja kaikki on poissa. Ruodot tunnet oikein hyvin sormenpäällä tunnustellen. Suolaa ja pippuroi.
Revi lehtikaalit lähes tyvestä irti ja huuhtele ne. Heittele kattilaan ja oliiviöljyä päälle ja myllystä suolaa ja pippuria päälle. Mieto lämpö. Kun freesaantuminen on käynnissä, lisää pieni sipuli silputtuna ja odota hetki. Lisää sitten loraus kermaa niin että kaikki muhii mukavasti. Ihan lopuksi purista sitruunasta hieman mehua päälle. Tarkista maku ja tee tarvittavat korjausliikkeet.
Reilusti voita paistinpannulle ja kun pannu on hiljennyt, laita kalat pannuun ja käännä nopeasti, heti kun kunnon paistopinta on saatu. Heti pannu pois levyltä ja loppua kohti lievästi hautuen.
Puolita avokado ja kauho siitä kullekin ruokailijoille puolikas parina palana. Asettele kauniisti lautaselle, purista vielä lopuksi sitruunan mehua annoksen päälle ja nauti.
On muuten hyvää!
sunnuntai 13. syyskuuta 2015
Timjamibroileria grillissä ja kotipihan salaattia oliiviöljyn ja balsamicon kera
Tässä tykötarpeet kahdelle ja on muuten hyvää! Kuvissa on osassa 3 kpl, mutta yksi jäi huomiseksi!
2 broilerin rintafilettä
nippu tuoretta timjamia
1 valkosipulin kynsi per filee
voita 1 nokare per filee
suolaa ja pippuria myllystä
oliiviöljyä
balsamicoa tai balsamicosiirappia
villirucolaa
lehtipersiljaa
lehtisalaattia
sekasalaattia
kotipihan pikku tomaatteja
Leikkaa kokonaisiin broilerinfileisiin kunnon taskut. Suolaa ja pippuroi. Täytä taskut valkosipulilla, voilla ja timjamilla.
Kerää salaatti ja lehtipersilja kasaan huuhtele ja linkoa salaattilingolla. Nouki muutama tomaatti pihasta tai osta jokunen kaupallinen kirsikkatomaatti. Nosta keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan.
Lämmitä grilli ja asettele oliiviöljyllä voidellut ja suolalla ja pippurilla maustetut fileet grilliin "entinen" nahkapuoli alaspäin.
Kun broisku alkaa saada väriä ja voi fileen keskellä sulaa, käännä komeudet toisin päin, mutta yritä pitää voi mahdollisimman fileiden sisällä. Lopuksi ota fileet vetäytymään folioon, ettei liha pääse kuivumaan.
Lopuksi vain ääntä kohti. Maistuvaa punaviiniä kyytipojaksi.
lauantai 12. syyskuuta 2015
Grillattua possun potkaa ja kasviksia ja kenties hapankaaliakin
En pystynyt vastustamaan, kun ihan perusmarketista löytyi possun etupotkaa. Ei se valikoima nyt ihan hirveästi pullistellut ja niinpä ostin molemmat. Ne on nyt keitetty ja jäähtyvät keitinliemessään. Ei ole ennen tullut possun potkaa laitettuakaan. Lammasta ja karitsaa kylläkin, joten ensikertalainen siis olen tämän reseptin myötä. Syönyt olen sitäkin useammin aina Saksassa käydessäni. Keitetty on ok, grillattu ihan huippua.
Näillä mennään taaskin kahdelle:
2 x 1 kg possun etupotkaa
1 pkt tuoreita keittojuureksia
merisuolaa keitinveteen 8 g per litra
muutama mustapippuri
chiliä tai tabascoa
2 dl kuivaa valkoviiniä
Huuhtele potkat kylmässä vedessä hyvin. Tiputtele mahdollisimman suureen kattilaan ja mittaa päälle vettä (että osaat annostella suolan) niin, että potkat peittyvät. Lisää suola. Lämpö päälle ja kun homma kiehuu, kuori vaahto. Lisää tämän jälkeen valkoviini, pippurit ja keittojuurekset. Keitä vähintään kaksi tuntia ja anna jäähtyä keittoliemessä. Paras konsti on kylmässä vesihauteessa kattila tiskialtaassa.
Poimi varovasti potkat ehjänä pois kattilasta, yritä suoristaa kamaraa, mikäli mahdollista (vain esteettisistä syistä) ja anna vetäytyä vielä hetki vaikka lautasella.
Näistä on vielä pieni matka lopulliseen annokseen, vaikka kypsiä ovatkin.
Tämän jälkeen on tarkoitus grillata potka kamaroineen mahdollisimman rapeaksi ja kauniin vaalean ruskeaksi. Jonkun mielestä tähän auttaa vesi-siirappi-suolaseos, mutta itse ajattelin selvitä ihan pelkän lämmön avulla.
Ruispaneroitua haukifilettä ja valkosipulivoissa paistettua lehtikaalia.
Jos et keksi haukifileelle käyttöä niin kokeile tätä! Yhdistelmä toimii.
Resepti on kahdelle, mutta näistä kokonaisista fileistä riittää kyllä vaikka neljälle, kun lisää vähän lisukkeiden määrää ja/tai perunaa. Tässä olen käyttänyt reilun kilon painoisesta hauesta leikatut fileet.
Tarvikkeet:
2 kokonaista haukifilettä (voi toki paloitellakin)
ruiskorppujauhoja
1 dl kermaa
1/2 sitruunan mehu
pari pientä tomaattia
350 g lehtikaalia
1 valkosipulin kynsi
kohtuudella voita paistamiseen
suolaa ja pippuria myllystä
pari paistinpannua, sillä molemmat tarvitaan yhtä aikaa
Suolaa, pippuroi ja korppujauhota haukifileet ja anna niiden kuivahtaa hetki, että panerointi tarttuu paremmin. Huuhtele lehtikaalit ja kuivaa hyvin. Leikkaa lehdet irti lehtiruodista ja revi lehdet pienemmiksi.
Laita paistinpannut levyille ja lämmöt täysille. Laita kumpaankin pannuun voita ja lehtikaalipannuun murskattu valkosipuli.
Kun pannut ovat hiljenneet, laita haukifileet toiselle ja lehtikaalit toiselle pannulle. Sekoittele lehtikaalia välillä ja lisää pari kiepausta pippuria ja suolaa myllystä. Jatka sekoittamista aina silloin tällöin.
Käännä haukifileet, kun toinen puoli on kauniin ruskea. Tässä vaiheessa voi pannun ottaa jo levyltä sivuun ja antaa kalan kypsyä meheväksi. Hauessa ei paljon rasvaa ole, joten se kuivuu herkästi.
Lisää lehtikaalin sekaan 1 dl kermaa ja sekoita taas. Lehtikaali jää tällä ohjeella aika napakaksi. Jos haluat siihen enemmän pehmeyttä, paista kauemmin tai hauduta kannen alla.
Kasaa annokset: lehtikaali alle ja kala kauniisti päälle. Lusikoi päälle kermatilkat pannulta ja purista annosten päälle puolikkaan sitruunan mehu. Hyvää valkoviiniä kyytipojaksi ja ääntä kohti.
Pieni syöntivinkki hänelle, joka pelkää hauen ruotoja: jos leikkaat fileestä pituussuunnassa vajaan sentin suikaleita selkäpuolelta alkaen, saat nopeasti näkyviin kaikkien ruotojen päät. Kun nypit ne pois, on koko loppu kala täysin ruodoton!
torstai 3. syyskuuta 2015
Paistetut muikut, kesäperunat ja tillinen kermaviilikastike
Ohje kahdelle:
350 g perattuja muikkuja
1 dl ruiskorppujauhoja
100 g kirkastettua voita
suolaa ja pippuria myllystä
muutama siikli
tilliä
kermaviiliä
sokeria
loraus sitruunan mehua (ei välttämätön)
Pese perunat ja laita perunavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää karkeaa merisuolaa ja perunat. (Jos laitat riittävästi suolaa ja vettä, tunnistat kypsät perunat siitä, että ne kelluvat pinnalla).
Suolaa muikut ja leivitä ne ruiskorppujauhoilla ja anna kuivahtaa niin, että jauhot tarttuvat paremmin.
Kirkasta voi: sulata pienessä kattilassa voi ja ota seisomaan hetkeksi. Älä heiluttele.
Tee kermaviilikastike sekoittamalla kermaviilipurkilliseen pieni nippu tilliä, vähän suolaa ja ripaus sokeria sekä sitruunan mehu.
Kun perunat kiehuvat ja soosi on tehty, ota kunnon paistinpannu, lämmitä se kuumaksi ja kaada varovasti voin kirkastettu osa pannulle. Ei räisky ja kestää lämpöä!
Paista muikut ihanan rapeiksi ja popsi kokonaisina perunoiden ja soosin kera. Simple and gooooood!
350 g perattuja muikkuja
1 dl ruiskorppujauhoja
100 g kirkastettua voita
suolaa ja pippuria myllystä
muutama siikli
tilliä
kermaviiliä
sokeria
loraus sitruunan mehua (ei välttämätön)
Pese perunat ja laita perunavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää karkeaa merisuolaa ja perunat. (Jos laitat riittävästi suolaa ja vettä, tunnistat kypsät perunat siitä, että ne kelluvat pinnalla).
Suolaa muikut ja leivitä ne ruiskorppujauhoilla ja anna kuivahtaa niin, että jauhot tarttuvat paremmin.
Kirkasta voi: sulata pienessä kattilassa voi ja ota seisomaan hetkeksi. Älä heiluttele.
Tee kermaviilikastike sekoittamalla kermaviilipurkilliseen pieni nippu tilliä, vähän suolaa ja ripaus sokeria sekä sitruunan mehu.
Kun perunat kiehuvat ja soosi on tehty, ota kunnon paistinpannu, lämmitä se kuumaksi ja kaada varovasti voin kirkastettu osa pannulle. Ei räisky ja kestää lämpöä!
Paista muikut ihanan rapeiksi ja popsi kokonaisina perunoiden ja soosin kera. Simple and gooooood!
torstai 23. heinäkuuta 2015
Kermainen kesäkeitto
Jokaisen suomalaisen kesäinen herkku, kun parhaat uudet siiklit ja vihannekset ilmestyvät kauniin maamme toreille. Reseptejä löytyy kymmeniä, ellei satoja, mutta pidän itse kermaisista keitoista enemmän. Myös kesäkeiton tapauksessa. Vetinen keitto ei anna kunnon suutuntumaa eikä täyteläistä makuakaan. Omassa versiossani ei maitoa ole ollenkaan, vaan ainoastaan voita ja kermaa ja vettä. Noin neljän hengen annokseen tarvitset:
5-6 tuoretta keskikokoista siikliä
1 nippu tuoreita porkkanoita
1 kukkakaali
1-2 dl tuoreita, paloista riivittyjä herneitä
2 tuoretta sipulia varsineen
vehnäjauhoa
suolaa ja pippuria
3 dl kuohukermaa
4-5 dl vettä
ripus sokeria
melko paljon voita
Pese kasvikset ja raaputa perunat ja porkkanat kunnolla puhtaiksi. Pilkkoa kaikki sopiviksi paloiksi (jätä vielä herneet odottamaan).Kippaa koko komeus kattilaan jareilusti voita mukaan ja freesaa kasvikset voissa (ei liian kovalla lämmöllä). Lisää vehnäjauho ja tarvittaessa vielä lisää voita ja sekoita vielä uudelleen. Lisää vesi pienissä erissä, koko ajan sekoittaen niin, että kasvikset melkein peittyvät. Anna kiehua miedosti, kunnes kaikki on melkein kypsää.
Lisää suola ja pippuri, sokeri, kerma ja herneet. Anna hautua hetki, tarkista maku ja tarjoile! Tästä ei kasvisruoka parane!
Kattilaan katsottuna:
sunnuntai 24. toukokuuta 2015
Naudan kuvepaistia, kevään kasviksia ja basilikaöljyä
Näin alkukesästä tulee houkutus syödä enemmän kasviksia ja hieman vähemmän lihaa, vaikka grillaus onkin lähes jokapäiväistä. Tässä sapuskassa ei vielä vihreys kovin paljon loista, vaikka kasvikset ovatkin pääosassa. Tämä johtuu siitä, että idea ruoasta syntyi vasta kauppareissun jälkeen. Eli mentiin sillä mitä oli. Tällä kertaa syöjiä oli kolme ja kaikkea jäi.
Tykötarpeet:
Kasvislisuke
4 suurta kiinteää perunaa (parempi olisi kourallinen varhaisperunoita)
1 sipuli/purjo/nippu kevätsipulia
1/2 varhaiskaali
1 kukkakaali
Oliiviöljyä
(Tässä vain mielikuvitus on rajana. Vihreä parsa, broccoli, kesäkurpitsa, pavut etc.kaikki käy)
Basilikaöljy:
Nippu tuoretta basilikaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 - 1 dl raastettua parmesaania
loraus punaviinietikkaa
suolaa ja
mustapipuria myllystä
pari tippaa Tabascoa
riittävästi oliiviöljyä
Liha:
1 pihvinaudan kuvepaisti (meillä oli noin 500g)
suolaa, pippuria ja öljyä
Öljyä kevyesti paisti ja suolaa ja pippuroi se mlemmin puolin. Anna huilata huoneenlämmössä.
Laita isoon kattilaan vesi kiehumaan. Pese, kuori ja pilko kasvikset. Kaalista riittää, että leikkaat vain reiluja lohkoja, puolikkaasta kaalista 4 kpl. Kun vesi kiehuu, lisää veteen hieman suolaa ja ryöppää kaikki kasvikset kevyesti. Ihan muutama minuutti riittää. Valuta lävikössä.
Tee öljy tehosekoittimessa. Ainekset mixeriin ja öljyä sekaan niin, että sekoittuu hienoksi ja tasaiseksi kastikkeeksi.
Uuni lämpenemmään noin 200 asteeseen ja grilli päälle. Omasta grillistä loppui juuri tässä vaiheessa kaasu, joten liha oli pakko laittaa pannulla..
Öljyä uunivuoka oliiviöljyllä ja kippaa sinne kaikki valutetut kasvikset. Päälle vielä reilu loraus oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria myllystä. Sekoitetaan ja laitetaan uuniin keskitasolle.
Liha grilliin tai pannuun ja lyhyt grillaus niin,
että jää varmasti kunnolla korkeintaan mediumiksi.
Sitten kasvikset uunista pihalle ja reiluja lorauksia basilikaöljyä kasvisten päälle. Siivuta liha ja kokoa annokset. Viimeistele vielä basilikaöljyllä.
torstai 14. toukokuuta 2015
Herkkusieni-juhelihatäytteiset ohukaiset eli Crepes
Tämä sapuska on vähän työläs, mutta yleensä vaivan väärtti, jos on tällainen kokkaushullu... Bretagnessa käyneenä jopa hieman hävettää tuo Crepes-viittaus, sillä siellä ne ovat jotain ohan muuta eikä niitä koskaan kääritä rullalle. En myöskään muista, että niihin olisi edes tällaista mössötäytettä olleen edes tarjolla. Täysin siis suomalaistettu versio taas tämäkin! Anteeksi Ranska ja Bretagne!!
Lettutaikinaan:
0,5 - 0,6 litraa maitoa (päätä itse minkälaista)
2,5 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
1/2 tl merisuolaa
Sekoita pallovatkaimella ja anna jauhojen turvota
Täytteeseen:
500 g naudan jauhelihaa (muitakin vaihtoehtoja on)
2 keltasipulia silputtuna
200 g tuoreita herkkusieniä
150 g juustoraastetta (mozzarella on oma suosikkini)
valkosipulia
chilijauhetta ja suolaa ja pippuria myllystä
1 dl kuohukermaa
Siivuta herkkusienet, kippaa pannuun ja reilu desi vettä sekaan. Lämpöä levyllä reipaasti, niin lähtevät nesteet mukavasti irti sienistä. Kun vielä vähän nestettä on jäljellä, voit lisätä sipulit pehmenemään.
Kun sitten neste on lopulta haihtunut taivaan tuuliin, lisää reilu nokare voita, anna tavaran paistua ja lisää jauheliha. On eduksi, jos myös se paistuu. Lisää mausteet ja kerma ja sekoittele ja anna hautua ja taas puolestaan kerman kiehua kokoon. Lisää lopuksi juustoraaste, sekoita ja ota pois levyltä. Sekoita ja tasoittele ja tarkista maku!
Itsellä oli tekemisessä hyvin aikaa, mutta jos se on kortilla tai jos täyte on eri tyyppinen (äyriäisiä, kinkkua, kalaa,), suosittelen täytteen sakeuttamiseen Majzenaa pienee vesitilkkaan liotettuna. Käy nopeasti eikä sakeudu lisää, kun oikea rakenne on saavutettu. Maissitärkkelys on siinä suhteessa omasta mielestäni paras. Riisitärkkelys on myös erittäin hyvä ja kestää parhaiten esimerkiksi leivonnaisissa pakastamsen, mutta sen saannissa saattaa olla paikoittain ongelmia.
Maissitärkkelyksen suhteen on ihan pakko vielä suositella, ettette koskaan, milloinkaan hankin ns. ruskean kastikkeen tai vaalea kastikkeen suurusta, vaikka Majzenaa onkin. Valiettavasti ihan kelvotonta ja täysin turhaa.
Lättyjen paistamisessa pääsee melko vähällä, koska niitä ei tarvitse kääntää, koska kalpea puoli kuitenkin rullataan täytteen ympärille.
Koska loppuvaiheessa eli rullausvaiheessa kama on kylmää, suosittelen rullausta vuokaan ja juustoraasteen ripottelua päälle ja kevyttä uunikierrosta, kunnes justo sulaa.
Lopuksi kuumat rullat salaatin kera kapeisiin kasvoihin ääntä kohti. Oma pakkomielteeni tässä vaiheessa on Kikkoman-soijaa lättyrullien pälle. Tässä mennään samalla levelillä kuin omat pakkomielleyhdistelmät: pasta-parmesan, maksa-tabasco ja pyttipannu- HP-kastike.
Lettutaikinaan:
0,5 - 0,6 litraa maitoa (päätä itse minkälaista)
2,5 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
1/2 tl merisuolaa
Sekoita pallovatkaimella ja anna jauhojen turvota
Täytteeseen:
500 g naudan jauhelihaa (muitakin vaihtoehtoja on)
2 keltasipulia silputtuna
200 g tuoreita herkkusieniä
150 g juustoraastetta (mozzarella on oma suosikkini)
valkosipulia
chilijauhetta ja suolaa ja pippuria myllystä
1 dl kuohukermaa
Siivuta herkkusienet, kippaa pannuun ja reilu desi vettä sekaan. Lämpöä levyllä reipaasti, niin lähtevät nesteet mukavasti irti sienistä. Kun vielä vähän nestettä on jäljellä, voit lisätä sipulit pehmenemään.
Kun sitten neste on lopulta haihtunut taivaan tuuliin, lisää reilu nokare voita, anna tavaran paistua ja lisää jauheliha. On eduksi, jos myös se paistuu. Lisää mausteet ja kerma ja sekoittele ja anna hautua ja taas puolestaan kerman kiehua kokoon. Lisää lopuksi juustoraaste, sekoita ja ota pois levyltä. Sekoita ja tasoittele ja tarkista maku!
Itsellä oli tekemisessä hyvin aikaa, mutta jos se on kortilla tai jos täyte on eri tyyppinen (äyriäisiä, kinkkua, kalaa,), suosittelen täytteen sakeuttamiseen Majzenaa pienee vesitilkkaan liotettuna. Käy nopeasti eikä sakeudu lisää, kun oikea rakenne on saavutettu. Maissitärkkelys on siinä suhteessa omasta mielestäni paras. Riisitärkkelys on myös erittäin hyvä ja kestää parhaiten esimerkiksi leivonnaisissa pakastamsen, mutta sen saannissa saattaa olla paikoittain ongelmia.
Maissitärkkelyksen suhteen on ihan pakko vielä suositella, ettette koskaan, milloinkaan hankin ns. ruskean kastikkeen tai vaalea kastikkeen suurusta, vaikka Majzenaa onkin. Valiettavasti ihan kelvotonta ja täysin turhaa.
Lättyjen paistamisessa pääsee melko vähällä, koska niitä ei tarvitse kääntää, koska kalpea puoli kuitenkin rullataan täytteen ympärille.
Koska loppuvaiheessa eli rullausvaiheessa kama on kylmää, suosittelen rullausta vuokaan ja juustoraasteen ripottelua päälle ja kevyttä uunikierrosta, kunnes justo sulaa.
Lopuksi kuumat rullat salaatin kera kapeisiin kasvoihin ääntä kohti. Oma pakkomielteeni tässä vaiheessa on Kikkoman-soijaa lättyrullien pälle. Tässä mennään samalla levelillä kuin omat pakkomielleyhdistelmät: pasta-parmesan, maksa-tabasco ja pyttipannu- HP-kastike.
perjantai 1. toukokuuta 2015
Vappusilli
Perheemme perinteinen vappusilli löytyy täältä. Yleensä sit tehdään niin paljon, että siitä piisaa isommallekin porukalle tai monelle päivälle. Mitenkään erityisen kaunis tämä annos ei ole, mutta sitäkin paremman makuinen. Kannattaa olla erityisen tarkka sillin valinnassa, koska se ei saa olla liian makea eikä liian mausteinen. Moni matjes ei tähän oikein makeutensa vuoksi sovikaan. Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana omaksi suosikiksemme on ylivoimaisesti päätynyt Nordvågs-silli maustekastikkeessa.
Vaikka purkissa on kalaa peräti 500 g, syömme vaimoni kanssa tämän kahdestaan parilla sillilounaalla ilman sen suurempia ongelmia. Tämä purkillinen laitetaan lävikköön valumaan ja sillinpalat leikataan saksilla sopivan kokoisiksi haarukkapaloiksi. Kukin intohimonsa mukaan. Muita tykötarpeita ovat:
3 - 4 keltasipulia kuutioituna
6 keitettyä kananmunaa
4 dl kuohukermaa
Pari purkkia pieniä kapriksia (valutettu paino 130 g)
Väkiviinaetikkaa (tai kapriksen lientä)
ripaus sokeria
Mukavan kokoinen tarjoiluastia, johon kaikki mahtuu
Ainekset ladotaan kerroksittain näin:
Alimmaksi levitetään valutettu ja pilkottu silli. Sillin päälle kuutioitu sipuli. Mikäli vierastat raán sipulin terävää makua, voit liottaa sitä hetken lämpimässä vedessä ja valuttaa hyvin. Mausta tulee tällöin paljon pehmeämpi. Myös muut sipulilajikkeet toimivat varmasti hyvin; esim. punasipuli ja salottisipuli. Sipulin päälle voit ripotella valutetut kaprikset. Ne voi myös säästää ihan lopuun ja koristella niillä koko annoksen. Lopputulokseen sillä ei ole kauheasti merkitystä. Ulkonäköön kylläkin.
Tähän päälle sitten keitetyt kananmunat myös kuutioituna. Itse teen kuutioinnin munaleikkurilla kätevästi (onnistuu hyvin pienen harjoittelun jälkeen). Ensin siivutus pitkittäin. Sitten kämmenen kautta muna takaisin leikkuriin taas pitkittäin ja uusi siivutus. Taas kämmenen kautta leikkuriin, mutta nyt poikittain ja siitä suoraan alassuin astiaan. On muuten pirun kätevää tähän ja myös esim. munavoihin.
Sitten kerma vatkaukseen ja tässä on se ehkä koko homman vaikein vaihe. Jos vatkaat kermaa liian kovaksi vaahdoksi, saattaa etikan lisääminen leikata sen pahasti. Jätä vaahto siis hieman löysemmäksi, jotta etikka (tai kaprisliemi) ei aiheuta vahinkoa. Ripaus sokeria ja kenties vielä myös suolaa, kunnes vaahto itsessän on mukavan makuinen. Sitten vain kermavaahto koko komeuden päälle. Kuivan kuplivan kera ja tuoreiden perunoiden kanssa aivan huippuelämys.
Grillattua possun ulkofilettä, tomaatti-mozzarellasalaattia, kukkakaalia ja homejuustodippiä
Tähän kesäiseen annokseen tarvitset:
2 x 100g porsaan ulkofilettä per ruokailija
Suosikkigrillauskastikettasi
Tomaattia
Tuoretta bufalamozzarellaa
Tuoretta basilikaa
Tuoretta kukkakaalia
Kermaviiliä
Sinihomejuustoa
Suolaa ja pippuria myllystä
Leikkaa possunfileestä noin sentin paksuisia viipaleita, pari per ruokailija. Tämä on sopiva paksuus, jotta liha kypsyy nopeasti grillissä, eikä ehdi kuivua. Marinoi lihat grillauskastikkeessa huoneenlämmössä sen aikaa, kun teet kaiken muun.
Laita grilli päälle, puhdistetuasi ensin tietysti grilliritilät. Pilko kukakaali nupuiksi ja laita nuput kevyesti etikalla maustettuun veteen, jotta mahdolliset pikku toukat lähtevät karkuun.
Puolita tomaatit ja poista kannat. Leikkaa sopiviksi lohkoiksi ja heittele kulhon pohjalle. Revi päälle tuoretta mozzarellaa mukavan kokoisina paloina. Ota nippu basilikanlehtiä, revi tai leikkaa ne pienemmäksi ja kaikki tomaattien sekaan. Loraus hyvää oliiviöljyä päälle ja myllystä suolaa ja pippuria sekaan. Sekoita ja laita jääkaappiin odottamaan.
Sekoita kermaviili ja murenna sekaan homejuusto. Jos laiskottaa, ota pussi homejuustodippiä (löytyy sipsihyllystä) ja sekoita. Valuta kukkakaalit ja etsi niillekin sopiva astia. Tässä lisukkeet:
Kun pöytä on katettu, tepastele grillille ja laita lihat ritilälle. Odota, kunnes lihasneste nousee pintaan ja käännä sitten. Odota taas, kunnes nestettä alkaa tulla myös jo grillatulle pinnalle. Älä töki, kääntele veivaa tai vaivaa. Nosta astiaan ja anna vetäytyä foliossa suunnilleen saman ajan kuin lihat olivat grillissä. Tällä tavalla saat mehukkaan ja silti kypsän lihan. Parhaimmillaan se voi näyttää tältä:
Sitten vain annokset kasaan ja ääntä kohti. Homejuustodippiin voi toki dipata paljon muutakin kuin kukkakaalia, mutta tällä kertaa otettiin vähän kevyemmän kaavan mukaan.
tiistai 21. huhtikuuta 2015
Perinteinen kermainen lohikeitto
Tupsahti mieleeni laittaa resepti perinteisestä kalakeitosta. Keittoja tulee tehtyä itse melko harvoin, mutta ne kyllä palkitsevat tekijänsä. Pahoittelen törkeän huonoa kuvaa, mutta lautaset tyhjenivät ennen kuvaushetkeä.
Tällä kertaa soppa tehtiin lohesta, mutta sama resepti käy ihan mille kalalajille tahansa.
Reseptistä syntyy noin 4 annosta ja tähän tarvitaan:
8 keskikokoista kiinteää perunaa
300 g tuoreita keittojuureksia
500 g D-leikattua lohifilettä (siis täysin ruodoton ja rasvaton)
1 ruukku tilliä
50 g oikeaa voita
2 dl kuohukermaa
loraus kanafondia (myös kalafondi käy)
suolaa ja pippuria myllystä
1 voideltu täysjyväruisleipäviipale
vettä
Maustepippureita ja laakerinlehtiä maun mukaan
Kuori perunat ja paloittele keittojuurekset. Kunnon keiton valmistus alkaa aina perunoiden ja kasvisten freesauksella. Itse käytän aina Extra Vergine oliiviöljyä, paitsi kalakeitossa rasvan pitää olla kunnon voita.
Sulata siis kattilassa voi ja kippaa kasvikset hetkeksi freesaantumaan kattilaan. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja loraus fondia. Lopuksi vettä niin, että kaikki peityy. Anna kiehua, kunne perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja tiputa lämpö miedolle.
Leikkaa lohifilee nahkaa myöten ruuduiksi ja irrota kuutiot nahasta. Kippaa kattilaan. Anna kalan lämmetä ja kypsyä hetki. Silppua päälle koko ruukullinen tilliä. Sekoita ja anna taas hautua pieni hetki. Voitele ruisleipäviipale ja laita se voideltu puoli alaspäin keiton pinnalle. Nyt keittolevyn lämpö nolliin.
Anna taas hautua ja poimi lopuksi pois leipä, pippurit ja laakerinlehdet ja annostele lautasille. Nauti hyvän, paahdetun ruisleivän kera.
Todellakin samalla reseptillä voi valmistaa keiton mistä tahansa kalasta. Ruotojen kanssa saa vain olla tarkempi. Itse kalastettu kala on tietysti aina parasta. Siisi vaikka ahven tai kuha esimerkiksi.
Tällä kertaa soppa tehtiin lohesta, mutta sama resepti käy ihan mille kalalajille tahansa.
Reseptistä syntyy noin 4 annosta ja tähän tarvitaan:
8 keskikokoista kiinteää perunaa
300 g tuoreita keittojuureksia
500 g D-leikattua lohifilettä (siis täysin ruodoton ja rasvaton)
1 ruukku tilliä
50 g oikeaa voita
2 dl kuohukermaa
loraus kanafondia (myös kalafondi käy)
suolaa ja pippuria myllystä
1 voideltu täysjyväruisleipäviipale
vettä
Maustepippureita ja laakerinlehtiä maun mukaan
Kuori perunat ja paloittele keittojuurekset. Kunnon keiton valmistus alkaa aina perunoiden ja kasvisten freesauksella. Itse käytän aina Extra Vergine oliiviöljyä, paitsi kalakeitossa rasvan pitää olla kunnon voita.
Sulata siis kattilassa voi ja kippaa kasvikset hetkeksi freesaantumaan kattilaan. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja loraus fondia. Lopuksi vettä niin, että kaikki peityy. Anna kiehua, kunne perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja tiputa lämpö miedolle.
Leikkaa lohifilee nahkaa myöten ruuduiksi ja irrota kuutiot nahasta. Kippaa kattilaan. Anna kalan lämmetä ja kypsyä hetki. Silppua päälle koko ruukullinen tilliä. Sekoita ja anna taas hautua pieni hetki. Voitele ruisleipäviipale ja laita se voideltu puoli alaspäin keiton pinnalle. Nyt keittolevyn lämpö nolliin.
Anna taas hautua ja poimi lopuksi pois leipä, pippurit ja laakerinlehdet ja annostele lautasille. Nauti hyvän, paahdetun ruisleivän kera.
Todellakin samalla reseptillä voi valmistaa keiton mistä tahansa kalasta. Ruotojen kanssa saa vain olla tarkempi. Itse kalastettu kala on tietysti aina parasta. Siisi vaikka ahven tai kuha esimerkiksi.
torstai 26. maaliskuuta 2015
Chorizopasta raakamakkarasta
Tässä taas uusi pastaohje Suomen parhaasta raakamakkarasta, Saarioisten Chorizosta. Kolmesta raakamakkaravariantista löytyy jokaiselle sopiva varmasti.
Tässä taas ressepti kahdelle, kun kerkisin eilen hotkaista yhden makkaran jo patongin välissä hodarina. Syntisen hyvää sekin....
170-200 g tagliatellea
Muutama tuore herkkusieni
3 kpl Saarioisten chorizo-raakamakkaraa (todellakin söin jo yhden ennakkoon) enemmänkin käy!
1 prk Mutti-tomaattimurskaa
3 valkosipulinkynttä
cayennepippuria/chiliä
pastan keitinvettä
kermaa
pippuria myllystä
timjamia
salviaa
punaviiniä
Viipaloi sienet. Tee kuten edellisessäkin reseptissä, eli tilkka vettä sienten sekaan, että päästävät nesteen ulos. Prosessin jälkeen kattilaan oliiviöljyä ja valkosipulia ja suolista puristettua makkaramassaa ja reilua liikutusta. Päälle purkki Muttia ja yrtit sekä punkku ja haudutusta vähintään 20 min, Lopuksi 1-2- dl kermaa ja vielä lyhyt haudutus. Sitten vain kastike ja pasta sekaisin ja ääntä kohti.
On muuten todella hyvää!
Tässä taas ressepti kahdelle, kun kerkisin eilen hotkaista yhden makkaran jo patongin välissä hodarina. Syntisen hyvää sekin....
170-200 g tagliatellea
Muutama tuore herkkusieni
3 kpl Saarioisten chorizo-raakamakkaraa (todellakin söin jo yhden ennakkoon) enemmänkin käy!
1 prk Mutti-tomaattimurskaa
3 valkosipulinkynttä
cayennepippuria/chiliä
pastan keitinvettä
kermaa
pippuria myllystä
timjamia
salviaa
punaviiniä
Viipaloi sienet. Tee kuten edellisessäkin reseptissä, eli tilkka vettä sienten sekaan, että päästävät nesteen ulos. Prosessin jälkeen kattilaan oliiviöljyä ja valkosipulia ja suolista puristettua makkaramassaa ja reilua liikutusta. Päälle purkki Muttia ja yrtit sekä punkku ja haudutusta vähintään 20 min, Lopuksi 1-2- dl kermaa ja vielä lyhyt haudutus. Sitten vain kastike ja pasta sekaisin ja ääntä kohti.
On muuten todella hyvää!
Fusilli-pastaa, tuoreita herkkusieniä, valkosipulia, voita ja timjamia
Tuli yhtäkkiä pastaviikko. Siispä tässä ja seuraavassa postauksessa pari pastareseptiä melkein omasta päästä. Resepti kahdelle:
200 g Fusilli-pastaa
300 g tuoreita herkkusieniä
Nippu timjamia
3 valkosipulinkynttä
raastettua parmesaania tai pecorinoa
reiusti voita
Laita pastavesi kiehumaan.
Pilko sienet ja heitä kattilaan. Samalla, kun laitat levyn päälle, lisää tilka vettä, että sienten nesteet pääsevät ulos. Tämä on pakko aloittaa näin. Paistamalla neste jää sienten sisään ja se ei tässä sapuskassa ole tarkoitus.
Kun sienet ovat nesteensä itkeneet, lisää kattilaan voita ja valkosipuli. Jatka paistamista miedolla lämmöllä.
Pilko koko ruukullinen timjamia odotamaan.
Kun pastavesi kiehuu, heitä sekaan karkeaa merisuolaa makusi mukaan. Ja keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan. Ennen kuin valutat, ota talteen 1-1 1/2 dl pastan keitinvettä ja sekoita kastikkeeseen.
Nyt on aika lisätä kastikekattilaan jälleen nokare voita ja koko kasa timjamia. Anna lämmetä ja sekoita lopuksi sekaan valutettu, keitetty pasta ja säästetty keitinvesi. Anna hautua hetki. Annostele lautasille ja raasta päälle juusto ja lisäksi mahdollisesti pippuria myllystä.
200 g Fusilli-pastaa
300 g tuoreita herkkusieniä
Nippu timjamia
3 valkosipulinkynttä
raastettua parmesaania tai pecorinoa
reiusti voita
Laita pastavesi kiehumaan.
Pilko sienet ja heitä kattilaan. Samalla, kun laitat levyn päälle, lisää tilka vettä, että sienten nesteet pääsevät ulos. Tämä on pakko aloittaa näin. Paistamalla neste jää sienten sisään ja se ei tässä sapuskassa ole tarkoitus.
Kun sienet ovat nesteensä itkeneet, lisää kattilaan voita ja valkosipuli. Jatka paistamista miedolla lämmöllä.
Pilko koko ruukullinen timjamia odotamaan.
Kun pastavesi kiehuu, heitä sekaan karkeaa merisuolaa makusi mukaan. Ja keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan. Ennen kuin valutat, ota talteen 1-1 1/2 dl pastan keitinvettä ja sekoita kastikkeeseen.
Nyt on aika lisätä kastikekattilaan jälleen nokare voita ja koko kasa timjamia. Anna lämmetä ja sekoita lopuksi sekaan valutettu, keitetty pasta ja säästetty keitinvesi. Anna hautua hetki. Annostele lautasille ja raasta päälle juusto ja lisäksi mahdollisesti pippuria myllystä.
sunnuntai 22. maaliskuuta 2015
Nauda ulkofilettä , bataattia, broccolia ja herkkusienikastiketta
Oli pakko taas laittaa näkösälle, kun oli niin turkasen hyvää.
Kahdelle:
2 x 150 g naudan laadukasta ulkofilettä
1 bataatti
1/2 tuoe broccoli
200 g ruskeita herkkusieniä
kermaa
voita
vehnäjauhoa
suolaa ja pippuria myllystä
oliiviöljyä
Siivuta sienet viipaleiksi. Irroita nesteet kattilassa lisäämällä aluksi vettä, että pääsee vauhtiin. Voita ja vehnäjauhoa vähän kehiin ja sitten kermaa. Anna kiehua kunnes neste on vähissä ja sitten vain mausteeksi suolaa ja pippuria. Anna muhia sopivaksi.
Kuori ja paloittele bataatti sopiviksi lohkoiksi, jotka on kätevä paista pannussa. Älä kärvennä ja varo etteivät mene ihan muusiksi. Suoaa ja pippuroi.
Laita vesikattila levylle ja lävikkö/siivilä sisään. kippaa muutama broccolin kukinto siivilään, suolaa myllystä ja peitä kannella. Höyrytä napakoiksi.
Kuumenna pannu ja lisää voi ja kun se on hiljennyt niin lisää suolatut ja pippuroidut lihat pannulle. Anna paistua kunnes lihasneste juuri alkaa nousta pintaan ja käännä heti. Sama toiselta puolelta ja sitten folioon vetäytymän. Muutama minuutti ja sitten herkuttelemaan. Rakenna annokset ja nauti.
Gratinoitu hummeri
Oli pakko laittaa tämäkin simppeliakin simppelimpi ohje tänne, kun oli niin taivaisen hyvää.
1 hummeri per ruokailija (tässä käytin 300 g pakastehummeria)
Kuivaa valkoviiniä
Cayennepippuria
Mozzarellaa raastettuna
Voita
Leipää (paahtoleipää tai patonkia)
Sulata ja puolita hummerit. Puolita ensin pää ja käännä sitten toisin päin ja jatka samasta keskiviivasta pyrstöön päin. Raskas ja terävä kokkiveitsi on paras ase tähän. Poista puolikkaista suoli ja vataslaukku. Jälkimmäinen löytyy heti silmien takaa ja on selkeästi oma pussinsa. Älä missään nimessä poista vihertävää maksaa saatikka mahdollista mätiä.
Lado puolikkaat uunivuokaan niin, että ne pysyvät hyvin ja tasaisesti paikoillaan. Kaada korkillinen valkoviiniä jokaiseen pyrstöpulikkaaseen. Tähän käy myös esim. kuiva sherry tai vaikka sitruuna. Ripottele puolikkaille kevyesti cayennepippuria ja raasta päälle reilusti Mozzarellaa. Viimeistele vielä voinokareilla ja gratinoi uunin yläosassa grillivastusten alla, kunnes juusto ona kauniin väristä.
Älä kuumota liian pitkään, sillä liha sitkistyy.
Nämä tulee hotkaistua ihan hetkessä ja suosittelenkin mukaan leipää ja juustoa ja tietenkin hyvää valko- tai kuohuviiniä. Itsellä tällä kertaa Wolfbergering riesling+muscat-yhdistelmä.
torstai 19. maaliskuuta 2015
Pannulla paistetut broilerquenellit, herkkusienikastike ja riisi
Tällainen arkiruoka tällä kertaa. Ihan simppeliä safkaa broilerin jauhelihasta, mutta kuitenkin hieman uutta touchea.
Tästä riittäisi oikeastaan kolmellekin, vaikka emännän kanssa taas kahdestaan syötiinkin:
400 g broilerin jauhelihaa
2,5 dl jasminriisiä
400 g ruskeita tuoreita herkkusieniä
paahdettua kuivattua sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 dl raastettua mozzarellaa
suolaa ja pippuria myllystä
1 rkl Rajah Curry Paste. Mild tai Hot maun mukaan.
Oliiviöljyö
Voita
Kuohukermaa
vehnäjauhoa
Huuhtele riisi ja laita kiehumaan. Muista 1 + 12 + 12 min. Katso aiemmista ellet muista!
Sekoita broiskun jauheliha, valkosipuli ja muut mausteet sekä juusto. Paahdettu sipuli ja kerma sopivat hyvin sidonnaksi. Munaa tai korppujauhoa ei kertakaikkiaan tarvita taaskaan. Mausta ja paista koekappale, että tiedät maut.
Viipaloi herkkikset ja laita kattilaan. Loraus vettä, jotta saat nesteet irtoamaan. Anna kiehua ihan minimiin ja sitten vehnäjauhot ja voi kehiin. Sen jälkeen lievää liikutusta ja voita peliin ja sekoilun jälkeen kermalla kevyemmäksi ja taas sekoitellaan...
Soosiin voi lisätä joko suolaa, pippuria tai fondia. Laittaisin tähän kanafondia, jos siihen päädytään.
Muotoile broiskuquenellit ja paista niitä miedolla lämmöllä voissa pannulla, aina välillä käännellen. Riisi on jo valmis ja soosi maustamista vailla. Kasaa annokset ja nauti. Vihreät syödään erikseen.
sunnuntai 8. maaliskuuta 2015
Karitsan ulkofliettä, portviinikastiketta bataattipyrettä, tuoretta vihreää parsaa ja portviinikastiketta
Karitsan ulkofilettä 100 - 200 g per ruokailija
Bataattia
Nippu tuoretta, vihreää parsaa
Kermaa
Portviiniä
Vasikanfondia tai itse keitettyä kastikepohjaa
Suolaa ja pippuria myllystä
Voita
Yrttejä (rosmariini, minttu,
Keitä kastike liemestä ja portviinistä ja anna redusoitua sopivan paksuiseksi. Suurukseksi suosittelisin pintasuurusta (beurre mainie), jos et malta keittää tarpeeksi kauan. Siispä pehmeää voita ja vehnäjauhoa sekaisin ja vatkatessa nokareina lisäillen, kunnes rakenne on sopiva.
Kuori bataatti Keitä suolatussa vedessä, kunnes saat siitä sopivan soseen. Vähän kuin pottumuusia tekisit. Saa toki jäädä hieman löysemmäksi. Kermalla ja voilla sen teet sopivaksi ja maustat myllystä.
Suolaa ja pippuroi karitsan filee. Toki olet ottanut sen hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paista voissa kauniin ruskeaksi yrteillä ryyditettynä. Kääri folioon ja anna vetäytyä saman ajan, kun oli pannussa.
Keitä parsat nopeasti suolatussa vedessä napakoiksi.
Siivuta karitsa sopiviksi paloiksi. Levitä bataattisosetta kauniisti lautasen reunalle ja karitsaa osittain sen päälle. Kiltävä kastike paikoilleen ja parsat sekaan tuomaan vihreyttä ja raikkautta ja ei kun syömään.
Katsotaan saanko annoskuvia vai meneekö parempiin suihin ennen sitä.
lauantai 7. maaliskuuta 2015
Paistettua kuhaa, kermamuhennetttua palstennakkaa ja purjoa
Tällä kertaa kaupasta löytyi villiä ja tuoretta itämeren kuhaa. Kun se vielä oli kutkuttavan tuoretta, ei sitä voinut hinnasta huolimatta vastustaa. Vanhat lisukeet alkoivat jo tympiä ja siksi siis tällä kertaa tällaista:
250 g kuhafilettä per ruokailija (ota huomioon, että ruodottomaksi leikkauksessa katoaa noin 40-50 g per filee!) Tällä kertaa meille päätyi kaksi filettä per nuppi.
1 suurehko, tuore palsternakka
1 keskikokoinen purjo
1 sitruunan mehu
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
Suolaa ja pippuria myllystä
Leikkaa kuhafileet ruodottomiksi. Suolaa ne molemmin puolin ja anna levätä hetki.
Kuori palsternakka ja kuutioi se suurehkoiksi kuutioiksi. Puhdista purjo ja leikkaa se 4 cm pituisiksi pätkiksi ja halkaise ne. Huuhtele ne lävikössä puhtaiksi.
Ota hellalle pari paistinpannua. ja laita kasviksille varattu täysille ja siihen voita ja oliiviöljyä. Toisen voi laittaa lämpenemään pienelle volalle.
Kippaa vihannespannuun kuutioidut palsternakat ja anna freesaantua hetki. Lisää purjot ja jatka fresausta vielä heti. Lorauta sekaan valkoviini, sitruunan mehu ja anna taas kiehahtaa. Lisää kerma ja jätä muhimaan noin 20 minuutiksi. Sekoittele välillä ja mausta suolalla, pipurilla . Testaa palsternakan kypsyyttä neulalla koko prosessin ajan. Ota pannu pois levyltä, jos ne alkavat olla al dente.
Kuumenna voinen paistinpannu täysille ja ripottele kuhafileille korppujauhoja. Paista voissa rapeiksi ja asettele lautasille kauniiksi annoksiksi.
tiistai 3. maaliskuuta 2015
Herkullinen makaronilaatikko tunnissa
Tämä resepti on ollut meidän perheellämme käytössä jo kolmisenkymmentä vuotta ja taisi tulla opittua anopilta alunperin. Se on aiojen saatossa hieman muokkaantunut ja lähes joka kerta se on edellistä kertaa parempi. Vaimoni kanssa keskustelemme välillä ketsupin määrästä. Itse tykkään runsaammasta versiosta, hän taas niukemmasta. Oma maku siis ratkaiskoot. Yksi niistä sapuskoista, joka paranee seuraavaan kertaan, kun sitä lämmittää mikrossa seuraavina päivinä.
Tässä reilunkokoinen perheresepti, josta riittää vaikka kuinka. Olen jatkuvasti pienentämässä annoskokoa kahden hengen taloudelle sopivaksi, mutta aina sitä vain tulee iso satsi...
Tarvikkeet:
400 g sarvimakaronia
4-500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä tai voita tai molempia
suolaa, pippuria, chiliä (joku haluaa suolan ja pippurin sijasta jauhelihamaustetta!!!)
Heinz-tomaattiketsuppia
2 kananmunaa
4-5 dl maitoa
Mozzarellaraastetta
Nopean valmistuksen salaisuus:
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Ota kaksi isoa kattilaa. Laita toiseen makaroneja varten vesi kiehumaan heti! Lihaa varten toiseen kattilaan oliiviöljyä tai voita.
Laita kattilat täysille. Pilkkoa sipuli ja valkosipuli. Kun öljytty kattila alka lämmetä, kiepauta sinne jauheliha ja sekoita hetki. Lisää sipuli ja valkosipuli ja mausteet ja kun liha on kypsää, nista pois hellalta ja lisää hieman justoraastetta. Sekoita ja jätä odottamaan. Tähän meni max 5 minuuttia.
Tässä vaiheessa on pastavesi jo varmaan alkanut kiehua ja ripaus karkeaa suolaa keitinveteen ja makaronit sekaan. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Max 8 minuuttia, josta osa samanaikaisesti lihan kypsymisen aikana.
Kun pasta on kypsää, valuta lävikössä nopeasti, kippaa jauhelihakattilaan ja sekoita. Nyt sitten omantunnon mukaan sekaan ketsuppia. Mieluummin reilusti kuin liian vähän (oma mielipiteeni). Sekoita. Riko sekaan pari kananmunaa ja sekoita taas uudelleen. Kaada lopuksi sekaan maitoa niin, että seos on sopivan löysää, muttei litkua.
Kaada uunivuokaan ja ripottele päälle vielä vähän mozzarellaraastetta. Sitten uuniin noin 50 minuutiksi. Pienen harjoittelun jälkeen sapuska on lautasilla tunti aloituksen jälkeen. Sitten vain salaattia reilusti ja mahdollisesti lisää ketsuppia (ainakin mulle) makaronilaatikon päälle.
Tästä voi tehdä ihan väkevänkin version, kun vaihtaa ketsupin vähän vahvempaan ja maustaa jauhelihan vaikka tacomausteella. Mielikuvitus käyttöön!
lauantai 14. helmikuuta 2015
Paahdettua kirjolohta, kermamuhennettua savoijinkaalia ja pottumuusia
Tuli jo osa ahmittua ennen kuin tuli mieleen ottaa annoskuva! Tässä todella simppeli ruoka, jonka lisuke nosti sen aivan uudelle tasolle.
Ruodotonta kirjolohta nahkoineen noin 200g per ruokailija
suolaa ja pippuria myllystä
Savoijinkaalia pala
1/2 sipuli
1 sitruunan mehu
1 tlk kuohukermaa
Perunoita
Voita
Maitoa
Leikkaa kala annospaloiksi. Jos pyrstöä jää, graavaa se aamupalan ruisleivän päälliseksi. Suolaa ja pippuroi kalanpalat ja laita vielä jääkaappiin odottelemaan.
Tee perunamuusi.
Siivuta kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Ota sopiva kattila ja heitä sinne reilu nokare voita. Kun voi alkaa sulaa, kippaa perään kaali ja sipuli. Anna freesaantua hetki. Lisää kattilaan sitruunan mehu ja kerma sekä muutama kierros suolaa myllystä ja ihan vähän pippuria. Tiputa lämpö ja sekoittele hetki. Laita sen jälkeen kansi päälle ja anna hautua kypsäksi. Ei tähän mene kuin ehkä max 10 minuuttia.
Ota paistinpannu ja lämmitä se kuumaksi. Nyt voit valita joko paahtamisen tai paistamisen. Paahtaessa tarvitset vain hieman suolaa myllystä pannuun ja kalat päälle, nahkapuoli alaspäin. Vaihtoisesti voit myös paistaa kalat voissa. Makuasia. Jos maltti riittää, paista vain nahkapuolelta, että kala jää mukavasti mediumiksi. Voit toki kääntääkin, jos haluat.
Viimeistele muusi ja annostele lautasille. Asettele kalat haluamallasi tavalla ja vierelle kaali, jonka kermainen ja sitruunainen maku on todellinen herkku. Toimisi hyvin ilman muusiakin.
sunnuntai 8. helmikuuta 2015
Clubsandwich ja lohkoperunat
Tämä ei paljon ohjeita kaipaa, mutta ehkä pientä kertausta. Yritin tehdä hireman kevyempää versiota, mutta kyllähän tästä poweria löytyy.
6 paahdettua paaholeipävipaletta
1 pkt pekonia
1 tomaatti siivuina
4 juustoviipaletta
2 paistettua kananmunaa
2 broilerin ohutleikettä (naturell)
voita
Dijon-sinappia
majoneesia
Romaine-salaattia
Kypsennä pekonit uunissa
Paahda leivät paahtimessa ja levitä kunkin siivun toiselle puolelle voita ja dijonia
Paista broiskufileet ja laita vetäytymään folioon
Tee lohkoperunat ja kypsennä ne uunissa tai pannulla
Asettele alimmalle leipäviipaleelle juusto ja rapeat pekonit, lado vielä päälle tomaattiviipaleet ja näiden päälle vielä majoneesia.
Seuraava leipäviipale edellisten päälle, taas juustoviipale leivän voidellulle puolelle ja salaattia tähän. Mahdollisesti vielä majoneesia ja lämpimät broilerfileet vielä päälle ja viimeinen leipäviipale voideltu puoli alaspäin. Parilla grillitikulla niput kasaan ja leikkaa ne vinoittain kauniiksi kolmioiksi. Asettele lautasille ja lohkoperunat tykö ja sitten nauttimaan. Tässä tämän sununtain annos.
6 paahdettua paaholeipävipaletta
1 pkt pekonia
1 tomaatti siivuina
4 juustoviipaletta
2 paistettua kananmunaa
2 broilerin ohutleikettä (naturell)
voita
Dijon-sinappia
majoneesia
Romaine-salaattia
Kypsennä pekonit uunissa
Paahda leivät paahtimessa ja levitä kunkin siivun toiselle puolelle voita ja dijonia
Paista broiskufileet ja laita vetäytymään folioon
Tee lohkoperunat ja kypsennä ne uunissa tai pannulla
Asettele alimmalle leipäviipaleelle juusto ja rapeat pekonit, lado vielä päälle tomaattiviipaleet ja näiden päälle vielä majoneesia.
Seuraava leipäviipale edellisten päälle, taas juustoviipale leivän voidellulle puolelle ja salaattia tähän. Mahdollisesti vielä majoneesia ja lämpimät broilerfileet vielä päälle ja viimeinen leipäviipale voideltu puoli alaspäin. Parilla grillitikulla niput kasaan ja leikkaa ne vinoittain kauniiksi kolmioiksi. Asettele lautasille ja lohkoperunat tykö ja sitten nauttimaan. Tässä tämän sununtain annos.
lauantai 7. helmikuuta 2015
Tattariblinit hieman nopeammin, siianmätiä, suolasieniä ja muut perinteiset tykötarpeet
Päätin testata perinteisiä tattariblinejä hieman nopeutetulla konstilla. Nähtäväksi jää, onistuuko. En jaksanut nimittäin tehdä taikinaa edellisenä iltana, vaan vasta nyt päivällä. Taikinalle jää noin 4-5- tuntia aikaa pulputtaa, jos kaikki menee putkeen. Näin sen tein:
Taikinaan
4 dl kevytmaitoa
20 g hiivaa
3 1/2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
loraus rypsiöljyä (tai voisulaa)
3 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset)
reilu loraus eli noin 1 1/2 dl oluttta
2 dl kermaviiliä
1 tl suolaa
Lämmitä maito kädenlämpöisksi ja anna hiivan liueta siihen kädellä avustaen. Lisää muut ainekset haluamassasi järjestyksessä, mutta muista sekoittaa vatkaimella tasaiseksi.
Normaalistihan tämän annetaan käydä huoneenlämmössä mieluusti yön yli. Lorottelin hanasta kädenlämpöistä vettä tiskialtaaseen ja laitoin kulhon sinne hautumaan. Uskoisin, että tällä voi olla aika lailla nopeuttava vaikutus lopputulokseen. Jo vajaan tunnin jälkeen taikina on alkanut pulpahdella lupaavasti!
Sitten vain siian mäti siivilään sulamaan ja valuuntumaan, suolasienet likoamaan ja itse kuolaa nieleskelemään.
Tältä se taikina sitten hetken päästä näytti:
Taikinaan
4 dl kevytmaitoa
20 g hiivaa
3 1/2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
loraus rypsiöljyä (tai voisulaa)
3 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset)
reilu loraus eli noin 1 1/2 dl oluttta
2 dl kermaviiliä
1 tl suolaa
Lämmitä maito kädenlämpöisksi ja anna hiivan liueta siihen kädellä avustaen. Lisää muut ainekset haluamassasi järjestyksessä, mutta muista sekoittaa vatkaimella tasaiseksi.
Normaalistihan tämän annetaan käydä huoneenlämmössä mieluusti yön yli. Lorottelin hanasta kädenlämpöistä vettä tiskialtaaseen ja laitoin kulhon sinne hautumaan. Uskoisin, että tällä voi olla aika lailla nopeuttava vaikutus lopputulokseen. Jo vajaan tunnin jälkeen taikina on alkanut pulpahdella lupaavasti!
Sitten vain siian mäti siivilään sulamaan ja valuuntumaan, suolasienet likoamaan ja itse kuolaa nieleskelemään.
Tältä se taikina sitten hetken päästä näytti:
Sitten vain eteen päin ja pannulle kuten esimerkiksi näin:
Ja annos voi näyttää vaikka tältä:
perjantai 6. helmikuuta 2015
Punakampelafileitä, ruohosipulia ja kermaa
Tällainen, vähän vastaava annos on tulut tehtyä ennenkin. Tuorejuusto oli erilaista, mutta tässä taas uutta versiota. Tein näistä taas rullia ja ajattelin ehkä turhan rationaalisesti ja jätin cocktailtikut rullista pois. Kaikkihan ne aukesivat kuin simpukat kattilassa.Ei vaikuta makuun, mutta ulkonäköön kylläkin. Suosittelen siis edellen käyttämään rulliin cocktailtikkuja, että pysyvät rullina.
Tästä annoksesta riittää varmasti neljälle hengelle:
8 kpl = 600g punakampelafileitä
Nippu ruohosipulia
1 prk ruohosipulituorejuustoa
1 tlk kuohukermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria myllystä (pippuri tarkoittaa siis aina mustapippuria, ellen ole sitä aiemmin tuonut ilmi)
Vihreitä papuja (tuoreita)
Pottumuusia
Suolaa ja pippuroi punakampelat sisäpuolelta: (muuten et pysty kunnolla rullaamaan) lusikoi kullekin pyrstöpuolelle nokare tuorejuustoa.
Rullaa fisut kasaan ja laita nippu ruohosipulia kunkin fileen päälle. Voita reilusti pannulle ja fisut kehiin.
Kevyttä punaviiniä tai tukevaa valkoviiniä tykö!
Tästä annoksesta riittää varmasti neljälle hengelle:
8 kpl = 600g punakampelafileitä
Nippu ruohosipulia
1 prk ruohosipulituorejuustoa
1 tlk kuohukermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria myllystä (pippuri tarkoittaa siis aina mustapippuria, ellen ole sitä aiemmin tuonut ilmi)
Vihreitä papuja (tuoreita)
Pottumuusia
Suolaa ja pippuroi punakampelat sisäpuolelta: (muuten et pysty kunnolla rullaamaan) lusikoi kullekin pyrstöpuolelle nokare tuorejuustoa.
Rullaa fisut kasaan ja laita nippu ruohosipulia kunkin fileen päälle. Voita reilusti pannulle ja fisut kehiin.
Loput tuorejuustot, kerma ja valkkari pannulle, kun olet ensin paistanut kummallekin puolelle pinnat. Lisää pannulle myös haricots-pavut kypsymään kastikkeeseen.
Tee pottumuusi valmiiksi ajoissa ja viimeistele se, kun kalat ovat pannussa. Rakenna annokset lautasille jotenkin näin:
Kevyttä punaviiniä tai tukevaa valkoviiniä tykö!
sunnuntai 1. helmikuuta 2015
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)