kotiliesi

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

BroilerinmaksaterriiniTämä resepti on synteesi googlatuista ohjeista. Olen kertaalleen epäonnistunut aivan täysin ja tämä on nyt toisen yrityksen lopputulos.

1 rasia = 300 g broilerinmaksaa
250 g voita
2 banaanisalottisipulia
ripaus tuoretta persiljaa
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
0,5 dl punaviiniä
1 dl portviiniä
0,5 dl konjakkia
suolaa ja pippuria myllystä
(1 rkl kuivattuja viherpippureita, jos haluat)

Huuhtele, putsaa ja kuivaa maksat
Hauduta hienonnettu salottisipuli alkoholien ja mausteiden kanssa niin, että kaikki neste on haihtunut ja jäljellä on vain maukas sipulisilppu. Poista laakerinlehti.

Sulata voi kattilassa ja anna levätä ja jäähtyä hieman.

Ota blenderi ja laita pohjalle maksat, sipulisilppu ja laita mylly pyörimään. Kaada lopuksi voisula nauhana sekaan, myllyn vielä pyöriessä. Alkaa olla aika tasainen ja hieno massa!

Kaada sopivan kokoiseen, kelmulla vuorattuun vuokaan koko komeus ja kypsennä vesihauteessa uunissa vajaa tunti (45-50 minuuttia, jos saat säädettyä uunin noin 70 asteeseen). Normaalisti uunien tehot vaihtelevat niin valtavasti, että esimerkiksi 35 min 100 asteessa voi riittää. Tässä on pakko mennä vähän korvakuulolla ja käsikopelolla. Sama koskee suolan määrää. Joissakin ohjeissa neuvotaan käyttämään suolatonta voita ja maustamaan sitten suolalla.

Itse en ainakaan suostu tuota massa raakana suuhuni laittamaan, joten luotan normaalisuolaiseen voihin ja kiepautan myllystä pari kieppiä varmuuden vuoksi. Jos käytät viherpippureita, voinet jättää mustapippurin aika pienelle senkin.

Jäähdytä kunnolla (vaikka yön yli) jääkaapissa ja leikkaa tarjolle lämpimällä, terävällä veitsellä.

Nyt, kun vuorokausi on kulunut, niin oppina sanoisin, että suolaa saisi olla hieman enemmän. Broilerinmaksassa on kuitenkin niin vähän rasvaa, jonka vuoksi lopputuote jää melko pehmeäksi. Rasvaisempi maksa tai enemmän voita siis! Maku sinänsä on hienostunut ja mieto. Maustus toimii ja komppaa maksan makua hienosti. Maalaisterriinin ystävänä jäin kaipaamaan karkeampaa rakennetta.

Kannattaa siis ehkä kuitenkin seuraavaksi kokeilla karkeampaa terriiniä naudan maksasta (miksei broileriakin mukana).

Lopuksi vielä kuva itse kakusta, joka otti vuoasta sekä pohjan salmiakkiruutukuvion että vielä myös valmistajan logon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti