sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Hummerisalaatti


Tämä, erittäin yksinkertainen salaatti on todella herkullinen ja erittäin helppo tehdä. Itsellä sattui olemaan muutama pakastehummeri tallessa, joten simppeli sulatus, halkaisu, vatsalaukun poisto ja asettelu salaattisekoituksen päälle ei paljon vaatinut.

Sekasalaattia
1/2 hummeria per ruokailija
muutama mansikka
1 tuore punasipuli
suolaa ja pippuria myllystä
parasta mahdollista oliiviöljyä
leipää ja viiniä


Sekoita salaatti. Nypi mansikat sekaan ja pilkkoa punasipuli. Halkaise sulatettu hummeri ja poista vatsalaukku, joka sijaitsee heti silmien takana. Nosta pyrstön puolikas mäteineen leikkuulaudalla ja siivuta sopiviksi siivuiksi. Asettele salaatin päälle. Kaiva vielä koivista ylimääräiset lihat sekaan ja riko veitsellä sakset koristeiksi niin, että ne on helppo myös syödä. Ei kuin ääntä kohti vaan!

Rapukeitto rapuillallisen jälkeen



Jos haluaa herkutella vielä rapujuhlien jälkeenkin, suosittelen lämpimästi lajittelemaan erilleen rapujen sisälmykset ja sakset, selkäpanssarit, sekä koivet ja pyrstön kuoret. Kun sisälmykset ja suolet ovet poissa, on sinulla ainutlaatuinen rapukeiton pohja valmiiina.

Ostimme tällä kertaa ravut kaupasta ja korvasin niiden liemen itse keitetyllä, huomattavasti suolaisemmalla liemellä. Laitan itse 3 rkl karkeaa merisuolaa litraan vettä ja yleensä yhden sokeripalan. Tässä tapauksessa, kun ravut ovat jo valmiiksi makeita ja suolattomia, jätin sokeripalan kokonaan pois. Vuorokausi suolaliemessä uuden tillisatsin kanssa antoi aivan täydellisen lopputuloksen. Tähän menee jonkin verran aikaa, sillä rapujen täytyy saada sulaa rauhassa ja sen jälkeen vielä maustua uudessa liemessä. Suunnittele siis koko homma ajoissa. Lupaan, että se on vaivan väärtti!

Tällä kertaa soppaan käytettiin:

2 rapukilon parhaat kuoriosat
1/2 tuubia tomaattipyrettä
1/2 pulloa kuivaa valkoviiniä (tai vähän enemmän)
1,5 litraa kiehuvaa vettä
1 iso keltasipuli
tilliä
1 prk creme fraichea
3 dl kuohukermaa
1/2 dl rypsiöljyä (tai reilu nokare voita)
suolaa ja pippuria myllystä
muutama tippa Tabascoa
vehnäjauhoja

Kun aamulla heräilet rapuillallisen jälkeen, huuhtele kuoret lävikössä, jotta saat liian suolan pois. (Älä jätä tätä vaihetta väliin, ellet halua ihan helkkarin suolaista soppaa). Kippaa valutetut kuoret uunipellille ja laita 250-asteiseen uuniin paahtumaan, kunnes kuoret ovat rapsakoita, mutteivät palaneita. Kippaa kuoret suurehkoon kattilaan ja lorauta sekaan rypsiöljy (tai voi). Lämpö täysille ja sekaan silputtu sipuli, tomaattipyree, ripaus vehnäjauhoa (suurus) ja lievää liikutusta, kunnes on aika lorauttaa sekaan valkoviini. Tämän jälkeen kannattaa taas sekoitella vimmatusti ja lisätä sen jälkeen mukaan vesi. Vielä pieni sekoitus ja sitten kiehumaan vähintään kahdeksi tunniksi. Jos neste käy todella vähiin, lisää vettä. Keiton jälkeen voit ottaa lämmön pois ja jättää koko komeuden vielä hautumaan esim. tunniksi. Siivilöi sen jälkeen kuoret pois ja uusi kattila saa vuoron tehdä lopun keiton.

Keitä lientä kokoon reippaasti (mielesi mukaan) Voit maistaa suolatasoa välillä. Lisää kerma ja creme fraiche, sekoita jälleen ja tee beurre mainie-pintasuurus tarvittaessa (tai Majzena, perunajauho tms). Tarkista maku ja lisää tilli.

Kasaa mahdollisesti yli jääneet ravunpyrstöt keittolautasen keskelle kekoon ja kaada keitto ympärille. Nauti hyvän leivän ja viinin kera! Kannattaa lisätä vielä ihan lopuksi loraus sitruunaa tai limeä, koska happo piristää keiton aivan uudelle tasolle.

lauantai 16. heinäkuuta 2016

Possunluut (Spare ribs) grillissä ja kukka- & parsakaalisalaatti vuohenjuusto-sitruunakastikkeelta


Kaupasta tarttui mukaan paketti koknaisia spare ribsejä. Siis yhden possun molemmat, täydet kylkiluurivistöt. Kokonaista 2,3 kg! onneksi syöjiä on tällä kertaa 4 kpl. Paloittelin kyljet jokaisen luun välistä yksittäisiksi luiksi ja niihin jäi jopa hieman lihaa vielä kiinni. Turhan paljon rasvaa niihin oli kyllä piilotettu rivistöjen sisäpinnoille, mikä ei kyllä näkynyt pakkauksesta ulospäin. Siksi en häveliäisyyssyistä viitsi julkistaa valmistajan nimeä.

Tällä kertaa, silkkaa laiskuuttani, käytin valmista marinadikastiketta luille, kun kippasin ne uunipellille esikypsymään 200-asteiseen uuniin. Noin 45 minuutin jälkeen ne ovat valmiit siirtymään grilliin. Joko hiili- tai kaasusellaiseen. Grillauksen aikana vielä valellaan saman merkin BBQ-soosilla, niin taataan harmoninen lopputulos eikä mitään makujen sekamelskaa. Tältä näyttää uunin jälkeinen väliaikatulos:



Itse keitetty kolasoosi oli kyllä todella hyvää, mutta olin nyt niin laiskalla tuulella, etten vaivautunut sellaista taas keittämään.

Tunnustan, että salaatti-idea on varastettu Nieminen-Sukula-ystävysten Vege-keittokirjasta. Versioin sitä sen verran että otin mukaan myös parsakaalin ja korvasin maidon creme fraichella kastikkeessa. Lisäsin myös suutuntaman ilostuttamiseksi hieman paahdettua sipulia sekaan. Happoa oli tällä kertaa hieman liikaa, joten sitä suosittelen pehmentämään esimerkiksi hunajalla.

2,3 kg possun ribsejä
2 dl marinointikastiketta

Leikkaa luut irti toisistaan ja sivele ne marinadilla ja laita uuniin kypsymään 200 asteeseen noin 45 minuutiksi.

Tee salaatti:

Leikkaa parsa- ja kukkakaalit pieniksi nupuiksi ja paahda oliiviöljytilkan kera paistinpannussa rapeiksi. Revi saaatti pieniksi ja kippaa kaikki kulhoon. Sekoita keskenään 150 g tuoretta vuohenjuustoa ja yhden sitruunan mehu. Sekoita ja laimenna tarvittaessa creme fraichella ja makeuta tarvittaessa esimerkiksi hunajalla. Kiepsauta kaikki kulhossa ja kippaa tarjoilulautaselle. Ripauta päälle vielä paahdettua sipulia.

Grillaa luut grillissä ja sivele BBQ-graseerauskastikkeella. Nauti!


sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Sillimössö ("sillikaviaariksikin" kutsuttu, taivaallinen kesäruoka)


Henkilökohtaisesti vierastan sitä, että ruokien nimiä väännetään ja käännetään ja yhdistellään mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Kirjoitin jo aiemmin "ohratosta", joka minulle kuulostaa todella epämiellyttävältä. Samoin kaiken maailman erilaiset "tillipestot" tms., jotka muistuttavat jotain, jolla on alkuperä, mutta siitä väännetään joku muunnos ja sille annetaan "väärennetty" nimi, jotta se olisi mahdollisimman houkutteleva.

Lasken samaan kategoriaan sekä munakoiso- että sillikaviaarin. Niillä kun ei kertakaikkiaan ole mitään tekemistä kaviaarin kanssa. Olkoot siis jotain muuta ja erilaista. Tämä resepti kulkee suvussamme nimellä sillimössö ja sitä se myöskin on. Toki äärimmäisen herkullista sellaista. Nimestään huolimata se on kaikkien herkku.

Tähän tarvitaan  2 pakettia eli 4 kpl Ahti kevytsuolattuja sillifileitä. Osta merkkituotetta! Erehdyin kerran ostamaan erästä nimeltä mainitsematonta kaupan omaa merkkiä. En tee sitä virhettä enää - älä sinäkään. Epämääräisiä, suttuisia fileitä, joissa surkea puhdistusaste ja paljon enemmän ruotoja. Halvalla on hintansa.

4 kpl Ahti kevytsuolattua sillifilettä
4 keitettyä kananmunaa
1 prk kermaviiliä
1 prk creme fraichea
nippu tuoretta sipulia
nippu tilliä

Pilko, kuutioi ja silppua kaikki. Sekoita ja anna vetäytyä. Nauti uusien perunoiden kera! Kuohujuoma on hyvä kumppani.

perjantai 27. toukokuuta 2016

Täydellisen läskisoosin jäljillä

Nyt ei ole kuvaa esittää. Ensinnäkin siksi, että ruoka hotkaistiin nälkäisiin suihin heti, kun se valmistui, toiseksi annoshan ei ole järin valokuvauksellinen ilman erityistoimenpiteitä. Sitäkin maukkaampi tosin.

Olen tässä vuosien saatossa kehittänyt käristysmenetelmää, jolla sian kylkisiivuista saisi mahdollisimman rapeita ja hyvin paistuneita, mutta samalla kuitenkin edes jonkin verran vähärasvaisempia.

Tämän ohjeen kanssa olen omasta mielestäni saanut parhaan lopputuloksen. Toistaiseksi...

Tarveaineet 3 - 4 annokseen:

4 - 500g sian kylkisiivuja, mahdollisimman ohuita
1 - 2 isoa keltasipulia
pari valkosipulin kynttä
1-2 rkl vehnäjauhoa
kiehuvaa vettä
voita
suolaa ja pippuria myllystä

Perunamuusia, haluamaasi sorttia. Itse tehtyä, Oolannin pakastehiutaleista saa lähes yhtä hyvää! Jos pussimuusista tykkäät, niin käytä sitten sitä. Siihen en itse suostu. Pottumuusin teko esimerkiksi isoista Rosamunda-perunoista on lasten leikkiä ja käy nopeasti. Pari valkosipulin kynttä keitinveteen suolan lisäksi, niin vain voi, suola ja maito vatkataan sekaan.

Suolakurkkua ja etikkapunajuurta. Kenties kylmä olut kyytipojaksi. Ei muuta.

Sitten sen sianlihan kimppuun. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja ota esille se syvempi uunipelti ja leivinpaperiarkki sille. Leikkaa kylkisiivut nipussa kolmeen yhtä pitkään pätkään ja ala asetella niitä yksitellen leivinpaperille. Varaudu siihen, että ainakin pari pellillistä tulee menemään uunin syövereihin.

Kun uunipelti on täynnä viipaleita, laita pelti uuniin keskitasolle ja anna paahtua noin 15 minuuttia. Vähän ne läskit siellä ritisevät ja roiskivat, mutta saavathan kauniin värin ja luovuttavat huomattavan määrän rasvastaan vapauteen. Kun kantti ei riitä enää enempään ruskistukseen, nosta pelti pois uunista, laita se yksi kulma alaspäin vinoon, nostele alimmat läskit pois sieltä alakulmasta ja anna rasvan rauhassa valua kulmaan. Kauho rasvastaan luopuneet ja kauniin ruskeat kylkisiivun pätkät kattilan tai padan pohjalle. Toista koko proseduuri, kunnes kaikki lihat ovat valmiit.

Kuori ja kuutioi sipulit ja kippaa ne ja valkosipuli lihojen sekaan. Ota voipaketista kimpale voita ja tipauta sekin kattilaan. Nosta kattila levylle ja kunnon lämpöä alle. Sipuli kuulottuu ja kylkipalat saava vielä hieman väriä. Taaskin kun et enää malta käristää, pudota lämpöä, ripoittele päälle vehnäjauhot, sekoita hyvin ja anna ruskistua hetki. Lorauttele päälle kiehuvaa vettä pieninä annoksina, koko ajan sekoittaen niin, että kaikki irtoaa kattilan tai padan pohjasta. Lisää myllystä suola ja pippuri ja anna hautua. Jos mahdollista, tee tämä hyvissä ajoin ja ota välillä lämpö pois ja anna makujen tasaantua.

Kun ruokailijat, muusi ja kaikki muu on valmista, lämmitä soosi vielä kerran, tarkista maku ja tarjoile muusin ja tillbehöörien kera. Tässä sitä suomalaista kotiruokaa parhaimmillaan.

Eipä siitä niin vähärasvaista taitanut tulla, mutta tulipahan sian ihra korvattua lehmänmaidosta jalostetulla voilla. Kermaa ei tämä ruoka tarvitse laisinkaan.


maanantai 16. toukokuuta 2016

Roquefortbroiler, pilahviriisi ja roquefort-kermakastike, tiristetyt herkkusienet purjon kera


Historiassa on taas kääntynyt uusi lehti, kun broilersuikaleiden, ohutleikkeiden ja muiden, lähes käyttökelvottomien broiskunosien sekaan on ilmestynyt Jyväbroilerin perhosleike. Paksuja ja melko suurikokoisia fileitä, jotka on leikattu valmiiksi täytettävään muotoon. Kaksi kappaletta per paketti. Suuri plussa tässä on se, että puolikkaat ovat automaattisesti yhteensopivat, toisin kuin ohutleikkeiden osalta. Niissä kokoerot saattavat olla huomattavat. Nämä sai näppärästi parilla cocktailtikulla suljettua.

Kahdelle:

2 Jyväbroilerin perhosleikettä
1 pkt Roquefort-juustoa
Suolaa ja pippuria myllystä
2 dl kuohukermaa
1 valkosipulinkynsi
6 suurta, tuoretta herkkusientä
Puolikas purjo
2 dl jasminriisiä
Oliiviöljyä, voita

Avaa broiskut, suolaa ja pippuroi ja asettele keskelle kohtuullinen nokare Roquefortia. Taita kiinni ja sulje cocktailtikuilla. Suolaa ja pippuroi molemmin puolin ja paista voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi. Kippaa kattilaan ja kerma sekä loppu Roquefort ja valkosipuli perään. Hauduta miedolla lämmöllä pitkään.

Huuhtele riisi hyvin ja keitä taas 1 + 12 + 12 min-menetelmällä täydelliseksi.

Sillä aikaa kun riisi kiehuu ja broisku hautuu, siivuta herkkikset, puolita purjo pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaiksi renkaiksi.

Heilauta sienet pannuun ja loraus vettä päälle, jotta nesteiden ulostautuminen on taattu. Kun neste alkaa olla vähissä, lisää purjot ja voi, suola ja pippuri. Anna ruskistua ja pidä lämpimänä.

Ota 1 pieni kulho tai teekuppi per ruokailija ja vuoraa ne tuorekelmulla. Loraus oliiviöljyä perään ja pyöräytä sormella öljy tasaisesti kelmun pintaan. Ota nokare sieni-purjoseosta ja tiputa kuppien pohjalle. Lusikoi päälle riisi ja paina lusikalla kevyesti pinta tasaiseksi.

Ennen annosten kasaamista, tarkista maku soosista ja sieniseoksesta. Korjaa puutteet!

Kumoa pilahviriisi kulhosta lautasille näin:


Lisää kylkeen broileinfilee näin:


Lisää lopuksi sieni-purjoseos ja lusikoi annoksen päälle reilusti kastiketta. Nauti hyvän punaviinin kera. Oma ripasso oli yhden inan liian tuhti, mutta Roquefortin suolaisuus pelasti paljon. Toki broiler viihtyy kevyemmässäkin seurassa.


tiistai 19. huhtikuuta 2016

Janssoninkiusaus


Kas tässä yksi parhaimmista Janssoneista, mitä ole eläissäni tehnyt saatikka syönyt.

8 suurta rosamundaa tai muuta jauhoista perunaa.
2 keskikokoista keltasipulia.
2 prk Abban Anjovisfileitä liemineen. Älä vaivaudu säästämään tässä.
1 prk smetanaa
2 dl kermaa
pippuria myllystä

Laita uuni 175 asteeseen
Kuori perunat ja sipulit ja silppua ne monitoimikoneessa keskikokoisiksi suikaleiksi
Kippaa sekan smetana ja yksi purkki anjovista. Sekoita. Jos fileet ovat tosi isoja, puolita ne saksilla.
Muutama kieppi mustapippuria myllystä päälle ja sitten toinen purkki anjovista ja päälle purkki kermaa. Sekoita hyvin ja pyyhi astian reunat paperilla, etteivät turhaan pala roiskeet kiinni. Ja sitten vain uuniin alimmalle tasolle ensin 175 asteeseen 45 minuutiksi ja lopuksi vielä vartti 200 astetta, että saat kunnon pinnan.

Nosta vetäytymään vähintään 20 minuutiksi ja sitten vain ääntä kohti salaatin, suolakurkun ja etikkapunajuurten kera.

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Parsarisotto ohrahelmistä ja jättikatkaravunpyrstöt "Ohratto"


Koska pidän nimeä "ohratto" rumana ja ei-herkullisena, en tykkää sitä käyttää. Sille pitäisi keksiä parempi ja herkullisempi nimi ettei tule ihan ometta tai navetta mieleen. Käytän siis nimitystä "risotto ohrasta tai ohrahelmistä" kunnes joku fiksumpi keksii paremman nimityksen tälle herkulle.

Ainesosat taaskin kahdelle:

Jättikatan pyrstöt

6 isoa, raakaa jätikatkan pyrstöä
1 valkosipulinkynsi
loraus tabascoa
suolaa myllystä
liraus oliiviöljyä
pari bambuvarrasta

Kuori pyrstöt, poista suoli ja sekoita ainekset keskenään ja anna maustua.

Ohrahelmistä tehty risotto:

2 dl ohrahelmiä
1 pieni keltasipuli
2 nippua vihreää parsaa
oliviöljyä
voita
1 dl voimakkaan makuista, pitkään kypsytettyä juustoa raastettuna
suolaa ja pippuria myllystä
1 dl kermaa
2 dl valkoviiniä
1 rkl kanafondia liotettuna parsojen keitinveteen ja lisättynä kiehuvalla vedellä. Arvio määrästä noin 6 - 7 dl. Ei tullut mitattua.

Valmistus:

Aloita katkiksista ja anna niiden maustua rauhassa.

Poista parsoista puiset tyvet ja ota erilleen kauniit ja pehmeät nuput. Leikkaa varsien keskiosa noin 4 mm lanteiksi ja kiehauta suolavedessä nopeasti ja laita välittömästi kylmään veteen, jotta kaunis vihreä väri säilyy. Tee sama, samassa vedessä nupuille, mutta vieläkin nopeammin. Taas kylmään veteen. Älä missään nimessä tuhlaa keitinvettä, vaan lisää siivilöitynä siihen lisää kiehuvaa vettä ja kana- tai kasvisfondia. Kaikki parsan maku pitää saada talteen!

Silppua sipuli ja laita oliiviöljyn ja reilun voinokareen kanssa kattilaan melko korkealle lämmölle (10/12). Anna freesaantua hetki ja lisää ohrahelmet. Sekoita ja malta mielesi hetki. Lisää valkoviini ja sekoita uudelleen. Lisää hiljalleen lientä, pudota lämpöä alemmas ja anna nesteen hiljalleen imeytyä kypsyvään ohraan. Muista, että ohrahelmien kypsyminen kestää huomattavasti kauemmin kuin risottoriisin (noin 45 min), mutta on kaiken vaivan väärti. Lisää noin vartti ennen loppua parsalantit ja sekoita taas.

Tiskiä syntyy, kuin vaimon leipomisessa, mutta kaikki on sen arvoista. Kunnon kokki siivoaa koko ajan ja kun ruoka on valmista, on myös tiskipöytä tyhjä!

Ohraa sekoitellessa, pujota katkan pyrstöt tikkuihin ja katkaise tikuista ylimääräinen osa pois. Laita ne ohrakattilaan päällimmäiseksi kypsymään. Käännä välillä, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta hetkeksi pois. Lisää tässä vaiheessa parsanuput, voi ja juustoraaste ja sekoita kunnolla. Laita katkikset vielä hetkeksi kattilaan.

Lopuksi kokoa kaikki lautasille ja nauti hyvän valkoviinin kera. On muuten maukkaampaa kuin risotto!

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Tomaattinen kookoskeitto ja rapeat ahvenfileet


Loistava ruoka, jonka voi syödä joko vegenä tai sitten ahventen kera. Jokainen saa päättää ihan itse. Meikäläinen sekasyöjänä otti tietysti kaiken irti kalan kera. Tämä ohje on taas vaihteeksi kahdelle.

Keitto:

1 keltasipuli kuutioituna
2 valkosipulin kynttä
3 tomaattia kaltattuna
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl hummerifondia tai haluamaasi lientä (kasvis, kana, kala)
2 rkl tomaattipyrettä
2 cm pala punaista chiliä
2 rkl kuivattua ranskalaista rakuunaa
reilusti tabascoa
suolaa ja pippuria myllystä
1 prk kookosmaitoa
Oliiviöljyä
Loraus sitruunaa

Ahvenet:

3 ahvenfilettä per ruokailija
reilusti voita
suolaa ja pippuria myllystä

Valmistus:

Aloita valmistelemalla keitto. Kuori ja kuutioi sipuli ja murskaa valkosipulit. Freesaa ne oliiviöljyssä keskilämmöllä. Lisää chili, kaltatut, kuoritut tomaatit, fondi ja valkoviini. Kiehauta. Lisää loput ainesosat ja anna poreilla noin 30 minuuttia. Tarkista maku! Lisää tabascoa ja suolaa, jos tarvii. Viimeistele sitruunan mehulla.

Kippaa paistinpannulle reilu nokare voita, leikkaa ahvenet ruodottomaksi. Suolaa ja pippuroi ne. Kun voi on hiljentynyt, paista ahvenfileet pannussa kauniin ruskeiksi. Jätä hetkeksi lepäämään.

Poraa keitto sauvasekoittimella tasaiseksi, sileäksi, kauniiksi sopaksi ja pidä lämpimänä.

Kasaa ahvenfileet keittolautasille keoksi ja kauho ympärille keitto. Tarjoile tykö valkosipulipatonkia ja hyvää rieslingiä. Nauti!


sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Tuliset lihapyörykät, falafel-pyörykät ja sieni-kukkakaalicurry


Tästä sapuskasta saa todella simppelisti kasvisruoan, kun jättää lihapyörykät pois. Vegaanista en onnistu saamaa falafeleistä millään, sillä yksi kananmuna on minun pelastukseni massan koossapysymiseen. Soijaproteiini tms. voisi toimia, mutta niistä ei itselläni ole riittävää kokemusta.

Chiliset lihapyörykät:

n. 300 g naudan jauhelihaa
1/2 punainen chilipalko ilman siemeniä, hienoksi silputtuna
5 cm purjoa hienoksi silputtuna ja pannulla kevyesti öljyssä pehmennettynä
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
1 kananmuna
korppujauhoa
kermaa

Tee mauste-emulsio valkosipulista, kananmunasta, korppujauhosta, mausteista ja kermasta. Anna turvota. Sekoita sekaan jauheliha ja laita vahvaan muovipussiina odottamaan jääkaappiin. Kun oikea hetki lähenee, leikkaa pussista kulma pois ja purista uunipellin päälle laitetulle leivinpaperille pyörykät ja paista noin 200-asteisessa uunissa noin 20 min. Jos haluat, voit pyöristää kulmat vielä käsissä pyörittelemällä.

Falafelpyörykät:

1 prk (265 g) kikherneitä
1 rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
2 tl korianteria
suolaa ja mustapippuria
1/2 punainen chilipalko
korppujauhoa
1 kananmuna
5 cm purjoa silputtuna
oliiviöljyä

Sekoita mixerissä mausteet, tahini, purjo, valkosipuli ja chili. Valuta kikherneet ja lisää ne ja sekoita jälleen. Lisää kananmuna ja korppujauhot ja loraus oliiviöljyä ja aja mikserissä tahnaksi. Laita kylmään odottamaan. Niinikään muovipussiin. Kun oikea hetki lähenee, leikkaa pussista kulma pois ja purista uunipellin päälle laitetulle leivinpaperille pyörykät ja paista noin 200-asteisessa uunissa noin 15 min. Jos haluat, voit pyöristää kulmat vielä käsissä pyörittelemällä. Hieman haastavampaa kuin lihapyöryköillä.

Herkkusieni-Kukkakaalicurry:

1 pieni kukkakaali
5-6 tuoretta herkkusientä
3 rkl curryjauhetta tai currytahnaa
1/2 purjo
1 valkosipulinkynsi
1 prk kookosmaitoa tai 1,5 - 2 dl kermaa
oliiviöljyä tai voita

Irroita kukkakaalista kauniin kokoiset nuput. Pilko purjo ja valkosipuli. Lohko muutama tuore herkkusieni. Laita sienet pannulle ja lisää loraus vettä, jotta saat nesteet ulos sienistä. Kun tämä on tapahtunut, lisää öljy, sipulit ja kukkakaalit sekä curry. Anna feeraantua hetki ja lisää kookosmaito tai kerna. Keitä, kunnes kukkakaali on al dente ja lisää suolaa ja pippuria ja tarkista maku. Tarjoile pyöryköiden kera.




sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Haukiquenellit hollandaisekastikkeessa, parsakaaliriisi


Nyt sattui pääsiäiseksi vähän enemmän porukkaa meidän huusholliin ja tein pitkäperjantain kala-ateriaksi tämän pääsiäisen väreihin sopivan sapuskaan. Ohje on 6 - 7 hengelle. Olen itse käyttänyt tähän lihamyllyä, mutta pienemmän erän pystyy kyllä tekemään mikserissäkin, kun tekee pienen erän kerrallaan. Kokenut keittäjä ymmärtää tietenkin oikean ajoituksen. Ensin kalamassa valmiiksi, sitten riisi kiehumaan, sitten quenellit kiehumaan ja viimeisenä kastike. Riisi pysyy kyllä lämpimänä, mutta kastikkeen lämmittäminen uudelleen ei enää onnistu.

Haukiquenellit:

1 kg haukifilettä
1 nippu ruohosipulia
1 keltasipuli
8 g suolaa
4 munanvalkuaista
2 dl kuohukermaa
pippuria myllystä

Paloittele haukifileet ja sipuli. Jauha ne lihamyllyssä keskikarkealla laipalla kahteen kertaan. Kippaa yleiskoneen kulhoon. Lisää suola ja hienoksi silputtu ruohosipuli ja myllystä reilusti pippuria sekaan. Erottele valkuaiset (säästä keltuaiset) ja riko niiden rakenne. Laita mylly pyörimään ja kun se on hetken pyörinyt, kaada nauhana valkuaiset sekaan ja lopuksi kerma myös nauhana. Kun massa näyttää hyvältä, peitä astia kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään. Mitä pidempään massa saa olla kylmässä, sen helpompi on muotoilla quenellit.

Kun sapuskoimisen hetki lähestyy, tee liemi kana- tai kalafondista ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Liemi saa mielellään olla sen verran maukasta ja suolaista, että se antaa kalalle vielä lisää makua.

Kun liemi kiehuu, muotoile kylmään veteen kastetuilla lusikoilla quenellit ja kypsennä liemessä. Valuta ja pidä lämpimänä, kunnes kastike on valmis, jonka jälkeen voit upottaa ne kastikkeeseen.

Hollandaise:

6 keltuaista
300 g voita
salottisipulia
4 rkl valkoviinietikkaa
valkopippuria
1 rkl vettä

Lisää säästettyihin neljään keltuaisiin pari lisää. Kiehauta kattilassa etikka, sipuli, pippuri ja vesi, kunnes pieni tilkka on jäljellä. Yhdistä keitos ja keltuaiset teräskulhoon ja aseta se vesihauteeseen Vispaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi Kun keltuaisvaahto on kypsää, ota kulho pois vesihauteesta, jatka vatkaamista ja kaada sulatettu voi ohuena nauhana sekaan ja - Voilá - kastike on valmis. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Parsakaaliriisi:

6 dl jasminriisiä
2 parsakaalinuppua

Huuhdo riisi, kuten aikanaan olen ohjeistanut. Lisää 1 1/2 kertainen määrä riisin tilavuudesta vettä, eli tässä tapauksessa 9 dl. Kiehauta noin minuutti ja laske sen jälkeen lämpö minimiin. Pidä 12 minuuttia. Lisää parsakaalit, peitä kannella, laske lämpö nollaan ja anna hautua vielä 12 minuuttia.


Kaiken perusta

Tässä blogissa julkaisen pääsääntöisesti itse kehittämiäni reseptejä, koska klassikot löytyvät ihan mistä vain. Se ei aina ole kuitenkaan...