kotiliesi

perjantai 27. toukokuuta 2016

Täydellisen läskisoosin jäljillä

Nyt ei ole kuvaa esittää. Ensinnäkin siksi, että ruoka hotkaistiin nälkäisiin suihin heti, kun se valmistui, toiseksi annoshan ei ole järin valokuvauksellinen ilman erityistoimenpiteitä. Sitäkin maukkaampi tosin.

Olen tässä vuosien saatossa kehittänyt käristysmenetelmää, jolla sian kylkisiivuista saisi mahdollisimman rapeita ja hyvin paistuneita, mutta samalla kuitenkin edes jonkin verran vähärasvaisempia.

Tämän ohjeen kanssa olen omasta mielestäni saanut parhaan lopputuloksen. Toistaiseksi...

Tarveaineet 3 - 4 annokseen:

4 - 500g sian kylkisiivuja, mahdollisimman ohuita
1 - 2 isoa keltasipulia
pari valkosipulin kynttä
1-2 rkl vehnäjauhoa
kiehuvaa vettä
voita
suolaa ja pippuria myllystä

Perunamuusia, haluamaasi sorttia. Itse tehtyä, Oolannin pakastehiutaleista saa lähes yhtä hyvää! Jos pussimuusista tykkäät, niin käytä sitten sitä. Siihen en itse suostu. Pottumuusin teko esimerkiksi isoista Rosamunda-perunoista on lasten leikkiä ja käy nopeasti. Pari valkosipulin kynttä keitinveteen suolan lisäksi, niin vain voi, suola ja maito vatkataan sekaan.

Suolakurkkua ja etikkapunajuurta. Kenties kylmä olut kyytipojaksi. Ei muuta.

Sitten sen sianlihan kimppuun. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja ota esille se syvempi uunipelti ja leivinpaperiarkki sille. Leikkaa kylkisiivut nipussa kolmeen yhtä pitkään pätkään ja ala asetella niitä yksitellen leivinpaperille. Varaudu siihen, että ainakin pari pellillistä tulee menemään uunin syövereihin.

Kun uunipelti on täynnä viipaleita, laita pelti uuniin keskitasolle ja anna paahtua noin 15 minuuttia. Vähän ne läskit siellä ritisevät ja roiskivat, mutta saavathan kauniin värin ja luovuttavat huomattavan määrän rasvastaan vapauteen. Kun kantti ei riitä enää enempään ruskistukseen, nosta pelti pois uunista, laita se yksi kulma alaspäin vinoon, nostele alimmat läskit pois sieltä alakulmasta ja anna rasvan rauhassa valua kulmaan. Kauho rasvastaan luopuneet ja kauniin ruskeat kylkisiivun pätkät kattilan tai padan pohjalle. Toista koko proseduuri, kunnes kaikki lihat ovat valmiit.

Kuori ja kuutioi sipulit ja kippaa ne ja valkosipuli lihojen sekaan. Ota voipaketista kimpale voita ja tipauta sekin kattilaan. Nosta kattila levylle ja kunnon lämpöä alle. Sipuli kuulottuu ja kylkipalat saava vielä hieman väriä. Taaskin kun et enää malta käristää, pudota lämpöä, ripoittele päälle vehnäjauhot, sekoita hyvin ja anna ruskistua hetki. Lorauttele päälle kiehuvaa vettä pieninä annoksina, koko ajan sekoittaen niin, että kaikki irtoaa kattilan tai padan pohjasta. Lisää myllystä suola ja pippuri ja anna hautua. Jos mahdollista, tee tämä hyvissä ajoin ja ota välillä lämpö pois ja anna makujen tasaantua.

Kun ruokailijat, muusi ja kaikki muu on valmista, lämmitä soosi vielä kerran, tarkista maku ja tarjoile muusin ja tillbehöörien kera. Tässä sitä suomalaista kotiruokaa parhaimmillaan.

Eipä siitä niin vähärasvaista taitanut tulla, mutta tulipahan sian ihra korvattua lehmänmaidosta jalostetulla voilla. Kermaa ei tämä ruoka tarvitse laisinkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti