sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Tuliset lihapyörykät, falafel-pyörykät ja sieni-kukkakaalicurry


Tästä sapuskasta saa todella simppelisti kasvisruoan, kun jättää lihapyörykät pois. Vegaanista en onnistu saamaa falafeleistä millään, sillä yksi kananmuna on minun pelastukseni massan koossapysymiseen. Soijaproteiini tms. voisi toimia, mutta niistä ei itselläni ole riittävää kokemusta.

Chiliset lihapyörykät:

n. 300 g naudan jauhelihaa
1/2 punainen chilipalko ilman siemeniä, hienoksi silputtuna
5 cm purjoa hienoksi silputtuna ja pannulla kevyesti öljyssä pehmennettynä
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
1 kananmuna
korppujauhoa
kermaa

Tee mauste-emulsio valkosipulista, kananmunasta, korppujauhosta, mausteista ja kermasta. Anna turvota. Sekoita sekaan jauheliha ja laita vahvaan muovipussiina odottamaan jääkaappiin. Kun oikea hetki lähenee, leikkaa pussista kulma pois ja purista uunipellin päälle laitetulle leivinpaperille pyörykät ja paista noin 200-asteisessa uunissa noin 20 min. Jos haluat, voit pyöristää kulmat vielä käsissä pyörittelemällä.

Falafelpyörykät:

1 prk (265 g) kikherneitä
1 rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
2 tl korianteria
suolaa ja mustapippuria
1/2 punainen chilipalko
korppujauhoa
1 kananmuna
5 cm purjoa silputtuna
oliiviöljyä

Sekoita mixerissä mausteet, tahini, purjo, valkosipuli ja chili. Valuta kikherneet ja lisää ne ja sekoita jälleen. Lisää kananmuna ja korppujauhot ja loraus oliiviöljyä ja aja mikserissä tahnaksi. Laita kylmään odottamaan. Niinikään muovipussiin. Kun oikea hetki lähenee, leikkaa pussista kulma pois ja purista uunipellin päälle laitetulle leivinpaperille pyörykät ja paista noin 200-asteisessa uunissa noin 15 min. Jos haluat, voit pyöristää kulmat vielä käsissä pyörittelemällä. Hieman haastavampaa kuin lihapyöryköillä.

Herkkusieni-Kukkakaalicurry:

1 pieni kukkakaali
5-6 tuoretta herkkusientä
3 rkl curryjauhetta tai currytahnaa
1/2 purjo
1 valkosipulinkynsi
1 prk kookosmaitoa tai 1,5 - 2 dl kermaa
oliiviöljyä tai voita

Irroita kukkakaalista kauniin kokoiset nuput. Pilko purjo ja valkosipuli. Lohko muutama tuore herkkusieni. Laita sienet pannulle ja lisää loraus vettä, jotta saat nesteet ulos sienistä. Kun tämä on tapahtunut, lisää öljy, sipulit ja kukkakaalit sekä curry. Anna feeraantua hetki ja lisää kookosmaito tai kerna. Keitä, kunnes kukkakaali on al dente ja lisää suolaa ja pippuria ja tarkista maku. Tarjoile pyöryköiden kera.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti