perjantai 15. huhtikuuta 2016

Parsarisotto ohrahelmistä ja jättikatkaravunpyrstöt "Ohratto"


Koska pidän nimeä "ohratto" rumana ja ei-herkullisena, en tykkää sitä käyttää. Sille pitäisi keksiä parempi ja herkullisempi nimi ettei tule ihan ometta tai navetta mieleen. Käytän siis nimitystä "risotto ohrasta tai ohrahelmistä" kunnes joku fiksumpi keksii paremman nimityksen tälle herkulle.

Ainesosat taaskin kahdelle:

Jättikatan pyrstöt

6 isoa, raakaa jätikatkan pyrstöä
1 valkosipulinkynsi
loraus tabascoa
suolaa myllystä
liraus oliiviöljyä
pari bambuvarrasta

Kuori pyrstöt, poista suoli ja sekoita ainekset keskenään ja anna maustua.

Ohrahelmistä tehty risotto:

2 dl ohrahelmiä
1 pieni keltasipuli
2 nippua vihreää parsaa
oliviöljyä
voita
1 dl voimakkaan makuista, pitkään kypsytettyä juustoa raastettuna
suolaa ja pippuria myllystä
1 dl kermaa
2 dl valkoviiniä
1 rkl kanafondia liotettuna parsojen keitinveteen ja lisättynä kiehuvalla vedellä. Arvio määrästä noin 6 - 7 dl. Ei tullut mitattua.

Valmistus:

Aloita katkiksista ja anna niiden maustua rauhassa.

Poista parsoista puiset tyvet ja ota erilleen kauniit ja pehmeät nuput. Leikkaa varsien keskiosa noin 4 mm lanteiksi ja kiehauta suolavedessä nopeasti ja laita välittömästi kylmään veteen, jotta kaunis vihreä väri säilyy. Tee sama, samassa vedessä nupuille, mutta vieläkin nopeammin. Taas kylmään veteen. Älä missään nimessä tuhlaa keitinvettä, vaan lisää siivilöitynä siihen lisää kiehuvaa vettä ja kana- tai kasvisfondia. Kaikki parsan maku pitää saada talteen!

Silppua sipuli ja laita oliiviöljyn ja reilun voinokareen kanssa kattilaan melko korkealle lämmölle (10/12). Anna freesaantua hetki ja lisää ohrahelmet. Sekoita ja malta mielesi hetki. Lisää valkoviini ja sekoita uudelleen. Lisää hiljalleen lientä, pudota lämpöä alemmas ja anna nesteen hiljalleen imeytyä kypsyvään ohraan. Muista, että ohrahelmien kypsyminen kestää huomattavasti kauemmin kuin risottoriisin (noin 45 min), mutta on kaiken vaivan väärti. Lisää noin vartti ennen loppua parsalantit ja sekoita taas.

Tiskiä syntyy, kuin vaimon leipomisessa, mutta kaikki on sen arvoista. Kunnon kokki siivoaa koko ajan ja kun ruoka on valmista, on myös tiskipöytä tyhjä!

Ohraa sekoitellessa, pujota katkan pyrstöt tikkuihin ja katkaise tikuista ylimääräinen osa pois. Laita ne ohrakattilaan päällimmäiseksi kypsymään. Käännä välillä, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta hetkeksi pois. Lisää tässä vaiheessa parsanuput, voi ja juustoraaste ja sekoita kunnolla. Laita katkikset vielä hetkeksi kattilaan.

Lopuksi kokoa kaikki lautasille ja nauti hyvän valkoviinin kera. On muuten maukkaampaa kuin risotto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti