kotiliesi

torstai 14. toukokuuta 2015

Herkkusieni-juhelihatäytteiset ohukaiset eli Crepes

Tämä sapuska on vähän työläs, mutta yleensä vaivan väärtti, jos on tällainen kokkaushullu... Bretagnessa käyneenä jopa hieman hävettää tuo Crepes-viittaus, sillä siellä ne ovat jotain ohan muuta eikä niitä koskaan kääritä rullalle. En myöskään muista, että niihin olisi edes tällaista mössötäytettä olleen edes tarjolla. Täysin siis suomalaistettu versio taas tämäkin! Anteeksi Ranska ja Bretagne!!

Lettutaikinaan:

0,5 - 0,6 litraa maitoa (päätä itse minkälaista)
2,5 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
1/2 tl merisuolaa

Sekoita pallovatkaimella ja anna jauhojen turvota

Täytteeseen:

500 g naudan jauhelihaa (muitakin vaihtoehtoja on)
2 keltasipulia silputtuna
200 g tuoreita herkkusieniä
150 g juustoraastetta (mozzarella on oma suosikkini)
valkosipulia
chilijauhetta ja suolaa ja pippuria myllystä
1 dl kuohukermaaSiivuta herkkusienet, kippaa pannuun ja reilu desi vettä sekaan. Lämpöä levyllä reipaasti, niin lähtevät nesteet mukavasti irti sienistä. Kun vielä vähän nestettä on jäljellä, voit lisätä sipulit pehmenemään.

Kun sitten neste on lopulta haihtunut taivaan tuuliin, lisää reilu nokare voita, anna tavaran paistua ja lisää jauheliha. On eduksi, jos myös se paistuu. Lisää mausteet ja kerma ja sekoittele ja anna hautua ja taas puolestaan kerman kiehua kokoon. Lisää lopuksi juustoraaste, sekoita ja ota pois levyltä. Sekoita ja tasoittele ja tarkista maku!

Itsellä oli tekemisessä hyvin aikaa, mutta jos se on kortilla tai jos täyte on eri tyyppinen (äyriäisiä, kinkkua, kalaa,), suosittelen täytteen sakeuttamiseen Majzenaa pienee vesitilkkaan liotettuna. Käy nopeasti eikä sakeudu lisää, kun oikea rakenne on saavutettu. Maissitärkkelys on siinä suhteessa omasta mielestäni paras. Riisitärkkelys on myös erittäin hyvä ja kestää parhaiten esimerkiksi leivonnaisissa pakastamsen, mutta sen saannissa saattaa olla paikoittain ongelmia.

Maissitärkkelyksen suhteen on ihan pakko vielä suositella, ettette koskaan, milloinkaan hankin ns. ruskean kastikkeen tai vaalea kastikkeen suurusta, vaikka Majzenaa onkin. Valiettavasti ihan kelvotonta ja täysin turhaa.

Lättyjen paistamisessa pääsee melko vähällä, koska niitä ei tarvitse kääntää, koska kalpea puoli kuitenkin rullataan täytteen ympärille.Koska loppuvaiheessa eli rullausvaiheessa kama on kylmää, suosittelen rullausta vuokaan ja juustoraasteen ripottelua päälle ja kevyttä uunikierrosta, kunnes justo sulaa.

Lopuksi kuumat rullat salaatin kera kapeisiin kasvoihin ääntä kohti. Oma pakkomielteeni tässä vaiheessa on Kikkoman-soijaa lättyrullien pälle. Tässä mennään samalla levelillä kuin omat pakkomielleyhdistelmät: pasta-parmesan, maksa-tabasco ja pyttipannu- HP-kastike.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti