kotiliesi

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Papupihvit
Näistä aineksista ajattelin tänään valmistaa herkulliset papupihvit
tai kasvispihvit. Ihan kuinka vaan. Osa näistä jäi salaatin teosta yli.Lähden ihan kokeilulinjalla ja lihamyllyn avustuksella jauhamaan näistä taikinaa. Pihamaalta täytyy varmasti hakea muutama yrtti. Todennäköisesti ainakin salviaa, timjamia ja ranskalaista rakuunaa.


Katsotaan kuinka äijän käy!

Lopulliset ainesosat:

2 tetraa mustia papuja huuhdeltuna ja valutettuna
kourallinen kikherneitä
1 sipuli
4 isohkoa tuoretta herkkusientä
1/3 punaista paprikaa
3 valkosipulinkynttä
1/4 kuivatun punaisen chilin palkoa
pieni pala tuoretta inkivääriä
1 siivu vaaleaa leipää
1 kananmuna
pieni nippu tuoretta korianteria
parin oksan tuoreet ranskalaisen rakuunan lehdet
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä

Jauha kaikki suloisesti lihamyllyssä massaksi. Yksi kerta melko pienellä (3 mm) laipalla riittää. Jätä leipäpalat viimeiseksi, niin saat kaiken maukkaan ulos. Lisää kananmuna, loraus oliiviöljyä, suolat ja pippurt ja peitä kulho ja laita se jääkaappiin vetäytymään.

Ellet ole sitä ainesosista jo päätellyt, viimeistään tässä vaiheessa huomaat, että massa ei ole järin kaunista katsella, mutta uskon, että maut ovat kuitenkin kohdillaan. Uskoisin, että itse paistetut pihvit sekä näyttävät että maistuvat hyvältä. Itse asiassa massa voisi hyvinkin olla vaikka lihasta jauhettua. Lihaan näitä voinee siinäkin mielessä verrata, että mustapavut ovat kovasti proteiini- ja kuitupitoisia (kumpaakin noin 8%) ja rasvaa komeat 1 %. Hiilareitakaan ei ihan kauheasti ole. Kikherneissä on lähes sama ravintosisältö, mutta kuitua vieläkin enemmän. No, en lähde saarnamieheksi, mutta olen itsekin iloisesti yllättynyt, kun nippelitason tietoa kaivelin. Näiden pihvien paistaminen voi-oliiviöljyseoksessa ei tunnu yhtään hullummalta ajatukselta. Päädyin lopulta paistamaan ne kuitenkin pelkässä oliiviöljyssä, kun en enää oikein muuta osaa edes käyttääkään.

Nyt, kun tuotokset ovat jo ruoansulatuskanavassa voidaan vetää yhteen tarinan opit: Pihvit olivat erinomaisen maukkaita ja kaikki maut olivat hyvin tasapainossa. Ainut ongelma syntyi siitä, että massa oli liian löysää ja pihvien kääntäminen jopa teflonpinnoitteisessa lettupannussa oli todella haastavaa.

Uskoisin, että käyttämäni tuoreet herkkusienet olisi pitänyt pilkota ja kuivattaa pannulla ennen massan tekoa. Mahdollisesti toinen kananmuna olisi myös voinut osaltaan auttaa pihvien toimivuutta paistossa. Hieman pitää vielä hioa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti