sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Moussaka, reilusti lihaisampi ja ehkä hieman autenttisempi


Olen kovasti tykästynyt munakoisoon ja sen monikäyttöisyyteen ruoanlaitossa. Tällä kertaa tuli tehtyä vähän lihaisampi versio, kun sattui käsiin sopivan paljon jauhelihaa. Alla ohje taas vähän "korvakuulolla kätilöksi"-periaatteella.

2 munakoisoa
5 jauhoista perunaa (Rosamunda tms)

Lihakastike:

1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
800 g jauhelihaa
500 g tomaattimurskaa
2 dl punaviiniä
kuivattuja yrttejä (timjamia, meiramia, salviaa ja rakuunaa)
suolaa ja pippuria
2 tl cayennepippuria
muskottia
ripaus sokeria
oliiviöljyä
2 rkl vasikanfondia

Valkokastike:

50 g voita
5 rkl vehnäjauhoa
4,5 dl maitoa
3 munaa
suolaa, mustapippuria myllystä ja muskottia

Mozzarellaraastetta

Aloita valmistelemalla lihakastike, koska se saa mielellään kiehua miedolla lämmöllä useampia tunteja. Kuutioi sipuli ja hakkaa valkosipulit. Freesaa kaikki kuumassaöljyssä hetken ja lisää lihat, sekoita ja anna lihan ruskistua. Lisää fondi, punaviini ja tomaattimurska. Sekaan yrtit ja muut mausteet ja mietoa lämpöä ihan vaikka 5 tuntia. Lisää ripaus sokeria taittamaan hapot ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.


Kun kastike on muutaman tunnin hautunut, aloita kasvisten käsittely itkettämällä munakoisot. Pese ne, poista kanta ja kärki ja siivuta paksuiksi kiekoiksi ja levitä leivinpaperille. Myllystä suolaa päälle ja anna suolan vetää siivuista nesteet pois. Välimerellisen ohjeen mukaan jokainen kiekko pitäisi paistaa runsaassa oliiviöljyssä, mutta itse en pidä tätä välttämättömänä. Monet sanovat lisäksi, että pieniä munakoisoja ei tarvitse itkettää, mutta teen sen aina varmuuden vuoksi, sillä se poistaa mahdollisen kitkeryyden. Paina käsipaperilla tai pyyhkeellä lopuksi nesteet kiekoista pois. Kuori sillä aikaa perunat ja siivuta ne ja laita odottamaan.

Tee valkokastike voista, jauhoista ja maidosta. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sekaan kananmunat. Sekoita hyvin.

Lado kerroksittain munakoisot, päälle lihakastiketta, kerros perunoita ja taas lihakastiketta, kerros munakoisoja ja lopuksi päälle valkokastike ja vielä sen päälle juustoraaste. Paista uunissa noin tunti 175 asteessa ja anna vetäytyä vielä toinen tunti. Nauti hyvän salaatin ja punaviinin kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti