perjantai 15. tammikuuta 2016

Bouillabaisse - ranskalainen kalakeitto ja rouille


Alkoi tällaista tehdä mieli flunssaisen päivän jälkeisen illan lämmikkeeksi. Melkoisen googlaamisen jälkeen totesin, että ohjeita on niin paljon, että teen ihan oman versioni taas tästäkin. Yhteenkään reseptiin ei ollut kaikkia aineksia kotona. Ruoan alkuperähän on tunnetusti välimeren puoleiselta rannikolta ja on alkujaan ollut kalastajien "jämäsoppa". Pikkukalat ja äyriäiset, jotka eivät olleet menneet kaupaksi, laitettiin oman perheen pataan. Sittemmin siitä on tullut oikeinkin salonkikelpoinen herkku ja varmasti jokaisella keittäjällä on siihen oma salainen reseptinsä. Minulla ei ole vielä, mutta nyt tulee. Aivan valtavassa roolissa pidän tykötarvetta, rouillea, jonka mausteisuus tuo soppaan sen kuuluisan viimeisen silauksen. Siihenkin löytyy varmaan miljoona ohjetta. Ranskastakin ainakin Marseillen ja Nizzan tyylit erikseen.



Tänään käytössä keittoon:

Pari itse kalastettua pientä ahvenfilettä
200g kirjolohta
500 g esikeitettyjä simpukoita liemineen pakkasesta
4 suurta jättikatkan pyrstöä
4 isoa kampasimpukkaa, molemmat pakkasesta nämäkin
1 porkkana
1 fenkoli
2 dl kuohukermaa
3 perunaa
4 laakerinlehteä
loraus kanafondia
ripaus sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
5 dl kuivaa valkoviiniä
pieni nippu silputtua tuoretta tilliä
suolaa ja pippuria
loraus oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 chilipalkoa paloiteltuna

Aloita tekemällä rouille ja laita se jääkaappiin.

Aloita keiton teko lorauttamalla oliiviöljyt kattilaan ja silputtu sipuli ja valkosipuli perään. Freesaa hetki. Lisää lohkottu fenkoli, laakerinlehdet ja pippurit. Lisää tomaattipyree ja sekoita, lisää puolet valkoviinistä. Anna taas kiehua hetki. Lisää porkkana ja perunat kauniina paloina ja loppu valkoviini. Keitä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää kalat: ensin lohi, sitten ahven, sen jälkeen kypsät simpukat ja lopuksi kampasimpukat.

Itse päätin tällä kertaa paistaa kampasimpukat erikseen, etteivät ne mene kumimaisiksi ja lisäksi niistä saa annokseen kauniin koristeen.

Rouille:
Pätkä patonkia kuutioituna
3 valkosipulinkynttä
2 tl cayennepippuria
ripaus suolaa myllystä
2 munankeltuaista
reilu dl oliiviöljyä

Kippaa kuutioitu patonki blenderiin
päälle murskatut valkosipulinkynnet
sekaan cayenne ja suola
Päälle vielä 2 munankeltuaista ja mylly käyntiin. Anna pyöriä sen verran, että syntyy jonkinlainen tahna. Kaada koneen pyöriessä sekaan oliiviöljy ohuena nauhana ja voilá. Siinä se on. Tämä on nyt jotain Marseillen ja Nizzan välimaastosta, mutta törkeän hyvää!

Kokoa lopuksi annos ja nauti esimerkiksi hyvän rieslingin kera. Näin syömisen jälkeen on pakko sen verran kehua itseään, että nykytermein ilmaistuna: hyytävän hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti