kotiliesi

perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappusilli

Perheemme perinteinen vappusilli löytyy täältä. Yleensä sit tehdään niin paljon, että siitä piisaa isommallekin porukalle tai monelle päivälle. Mitenkään erityisen kaunis tämä annos ei ole, mutta sitäkin paremman makuinen. Kannattaa olla erityisen tarkka sillin valinnassa, koska se ei saa olla liian makea eikä liian mausteinen. Moni matjes ei tähän oikein makeutensa vuoksi sovikaan. Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana omaksi suosikiksemme on ylivoimaisesti päätynyt Nordvågs-silli maustekastikkeessa.


Vaikka purkissa on kalaa peräti 500 g, syömme vaimoni kanssa tämän kahdestaan parilla sillilounaalla ilman sen suurempia ongelmia. Tämä purkillinen laitetaan lävikköön valumaan ja sillinpalat leikataan saksilla sopivan kokoisiksi haarukkapaloiksi. Kukin intohimonsa mukaan. Muita tykötarpeita ovat:

3 - 4 keltasipulia kuutioituna
6 keitettyä kananmunaa
4 dl kuohukermaa
Pari purkkia pieniä kapriksia (valutettu paino 130 g)
Väkiviinaetikkaa (tai kapriksen lientä)
ripaus sokeria
Mukavan kokoinen tarjoiluastia, johon kaikki mahtuu

Ainekset ladotaan kerroksittain näin:

Alimmaksi levitetään valutettu ja pilkottu silli. Sillin päälle kuutioitu sipuli. Mikäli vierastat raán sipulin terävää makua, voit liottaa sitä hetken lämpimässä vedessä ja valuttaa hyvin. Mausta tulee tällöin paljon pehmeämpi. Myös muut sipulilajikkeet toimivat varmasti hyvin; esim. punasipuli ja salottisipuli. Sipulin päälle voit ripotella valutetut kaprikset. Ne voi myös säästää ihan lopuun ja koristella niillä koko annoksen. Lopputulokseen sillä ei ole kauheasti merkitystä. Ulkonäköön kylläkin.

Tähän päälle sitten keitetyt kananmunat myös kuutioituna. Itse teen kuutioinnin munaleikkurilla kätevästi (onnistuu hyvin pienen harjoittelun jälkeen). Ensin siivutus pitkittäin. Sitten kämmenen kautta muna takaisin leikkuriin taas pitkittäin ja uusi siivutus. Taas kämmenen kautta leikkuriin, mutta nyt poikittain ja siitä suoraan alassuin astiaan. On muuten pirun kätevää tähän ja myös esim. munavoihin.

Sitten kerma vatkaukseen ja tässä on se ehkä koko homman vaikein vaihe. Jos vatkaat kermaa liian kovaksi vaahdoksi, saattaa etikan lisääminen leikata sen pahasti. Jätä vaahto siis hieman löysemmäksi, jotta etikka (tai kaprisliemi) ei aiheuta vahinkoa. Ripaus sokeria ja kenties vielä myös suolaa, kunnes vaahto itsessän on mukavan makuinen. Sitten vain kermavaahto koko komeuden päälle. Kuivan kuplivan kera ja tuoreiden perunoiden kanssa aivan huippuelämys.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti