tiistai 21. huhtikuuta 2015

Perinteinen kermainen lohikeitto

Tupsahti mieleeni laittaa resepti perinteisestä kalakeitosta. Keittoja tulee tehtyä itse melko harvoin, mutta ne kyllä palkitsevat tekijänsä. Pahoittelen törkeän huonoa kuvaa, mutta lautaset tyhjenivät ennen kuvaushetkeä.

Tällä kertaa soppa tehtiin lohesta, mutta sama resepti käy ihan mille kalalajille tahansa.

Reseptistä syntyy noin 4 annosta ja tähän tarvitaan:

8 keskikokoista kiinteää perunaa
300 g tuoreita keittojuureksia
500 g D-leikattua lohifilettä (siis täysin ruodoton ja rasvaton)
1 ruukku tilliä
50 g oikeaa voita
2 dl kuohukermaa
loraus kanafondia (myös kalafondi käy)
suolaa ja pippuria myllystä
1 voideltu täysjyväruisleipäviipale





vettä
Maustepippureita ja laakerinlehtiä maun mukaan


Kuori perunat ja paloittele keittojuurekset. Kunnon keiton valmistus alkaa aina perunoiden ja kasvisten freesauksella. Itse käytän aina Extra Vergine oliiviöljyä, paitsi kalakeitossa rasvan pitää olla kunnon voita.

Sulata siis kattilassa voi ja kippaa kasvikset hetkeksi freesaantumaan kattilaan. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja loraus fondia. Lopuksi vettä niin, että kaikki peityy. Anna kiehua, kunne perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja tiputa lämpö miedolle.

Leikkaa lohifilee nahkaa myöten ruuduiksi ja irrota kuutiot nahasta. Kippaa kattilaan. Anna kalan lämmetä ja kypsyä hetki. Silppua päälle koko ruukullinen tilliä. Sekoita ja anna taas hautua pieni hetki. Voitele ruisleipäviipale ja laita se voideltu puoli alaspäin keiton pinnalle. Nyt keittolevyn lämpö nolliin.

Anna taas hautua ja poimi lopuksi pois leipä, pippurit ja laakerinlehdet ja annostele lautasille. Nauti hyvän, paahdetun ruisleivän kera.

Todellakin samalla reseptillä voi valmistaa keiton mistä tahansa kalasta. Ruotojen kanssa saa vain olla tarkempi. Itse kalastettu kala on tietysti aina parasta. Siisi vaikka ahven tai kuha esimerkiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti